ОСМОКЛАСНИЦИТЕ Баба Марта ще закичи, да са здрави и засмени ученици

• 30 015
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Трите града са с доказано носителство на лица, осъществили контакти с множество други. Първоначално се реши за градовете с установено носителство да има ваканция до второ нареждане. С второ нареждане ваканцията се отмени с идея децата да присъстват в час, за да ги обучат за правилна превенция - всеки час ще започва с 5 минутно обяснение за предпазването от вируса.

Нелепо е докато вирусоносител ти диша във врата, да слушаш как да се предпазиш от зараза.

Т. 1 се постави, защото за деца до 12 г. е забранено да остават сами. Именно заради тази категория се съкращават ваканции и превръщат учителите в бавачки.

Т.4 според мен е важна за децата с хроники. За хроника лекар не дава бележка, но това не прави състоянието безобидно.

При добра организаци и т. 6 е осъществима - литераторът излиза в 17 ч. от паралелка 8а. До 17.05 е междучасието на тази паралелка. Паралелка 8б има междучасие от 17.05 до 17.10. Учителят ще се ползва от междучасие 10, а не 5 мин. При нужда, определени часове могат да са по 40 мин., други по 45 и пак да се сглоби схемата.
Да не забравяме, че тийновете се себеусещат като безсмъртни и след час по математика, да кажем, няма да се сетят да си поставят маска, докато "плуват" по и срещу живия поток по училищните стълби.

Не настоявам за нищо, само мотивирам точките.

Принципно от утре влизам в служебен ангажимент, който няма да ми позолява никакво отклоняване на вниманието. Молбата ми е да довършите писанието и да го изпратите. На Веси Патето е много деен човек Мария77  и Izida - също. Моля всеки друг, който би застанал зад каузата, да не чака лична покана.

Да продължаваме да мислим и редактираме. Имам усещането, че като решение адресатите мислят в  подобна посока. Нужно е неголямо V нулево.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 17:09 от Шарлот

# 571
  • София
Написах мнението си базирано на някакъв опит.

Несериозно е да се започне с искане за организиране на забавачки от училищата. Тогава да се настоява да организират такива задължителни и за регулярните ваканции. Особено лятната. Те родителите и тогава ходят на работа.

По отношение на децата с хронично заболяване. Ако състоянието на детето е сериозно лекар ще прецени и ще издаде документ. Но ако се даде възможност единствено на родителите да преценяват и решават рязко ще се увеличат случаите на здрави деца останали си вкъщи, защото родителят е решил.

За стъпаловидните часове също мога да пиша, но няма смисъл.

За да имат ефект исканията трябва да са малко, да са изпълними и да са валидни за голям кръг от деца, а не да се гонят частните случаи и да се иска, и иска, и иска.

# 572
Жан, пренаредих.
Ще махна и междучасията.
Децата с доказана хроника са напр. освободените от спорт. Решение за това се взема от ЛКК, а не от едноличен лекар.

В крайна сметка регламентът ще си въведат съответните институции - не бива да подменяме решенията им.

Знам, че си преподавател и мнението ти е безценно. Моля, виж преработения текст - работя на едно и също място 559.

# 573
  • София
Шарлот, мнавам на телефон и не ми е много удобно четенето и писането. Като се прибера вкъщи ще прочета. По-добре не коригирай в стария пост, където много вече са го прочели. Пусни го в нов.
И не съм преподавател, нямам и нищо общо с образователната система, освен че съм минала през нея, а сега и децата ми.

# 574
Сега четох за облачната платформа за дистанционно обучение.
Ще цитирам и моя приятелка математичка:
Цитат
След тридневни мъки и проби на доста платформи, проведох 90 минутен урок със 7 клас в месинджър. На мен ми хареса, на тях май също. Е, само 5 ентусиасти се включиха, но беше ползотворно. Утре продължаваме.

С Google Hangouts имах проблем, вече не помня какъв. Пробвах и zoom, Teams, BigBlueButton и все не ставаше. Или при мен, или при учениците. Накрая така - видео чат месинджър, пиша на лист, показвам на камерата. При нас така или иначе имаме нужда от чертежи на ръка.
Коментар към публикацията й:
Цитат
Това е приложението, което аз използвам: https://whiteboard.explaineverything.com/

- безплатно е
- позволява писането на ръка и въвеждането на текст от клавиатурата на кирилица и латиница
- учениците могат да чуват това което казвам в момента
- могат да се добавят снимки, видео, файлове върху бялата дъска в реално време
- мога да експортна екрана в PDF ...

А друга приятелка в Абу Даби писа, че всички училища в ОАЕ до края на учебната година минават на дистанционно обучение!

# 575
  • София
Ето тук си провеждахме онлайн курса.

# 576
https://www.peticiq.com/253742?uv=21082048
Петиция за продължаване на ваканцията до въвеждане на дистанционно обучение.

# 577
https://www.peticiq.com/253742?uv=21082048
Петиция за продължаване на ваканцията до въвеждане на дистанционно обучение.
Да пишете на създателя й да добави обсъденото?! Ето го - https://www.bg-mamma.com/?topic=1187599

# 578
  • София
Моята редакция на писмото на Шарлот

ДО

Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
                                                     МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ
                                                     МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ
                                                     НАЧАЛНИК НА ВМА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ,
                                                     СЪЗДАДЕН ВЪВ ВРЪЗКА С НОВИЯ КОРОНАВИРУС COVID-19

КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Като родители на деца в училищна възраст с тревога научихме, че е взето решение в областите с увеличени остри вирусни инфекции, както и с доказани пациенти заразени с COVID-19  учебните занятия да бъдат възстановени.

В момент, в който Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от COVID-19 за пандемия със загриженост за здравето както на децата, така и на възрастните роднини, с които те са в постоянен контакт, настояваме решението да бъде преразгледано. Докато опасността от заразяване не спадне значително да бъдат взети следните мерки:

1.   Да се въведе дистанционна форма на обучение.

2.   В населените места, в които това не може да се осъществи, да се дават указания за разучаване от учебниците на съответен материал, да се възлагат домашни за затвърждаване на наученото и да се определят дни за консултации с учителите по начин, предотвратяващ струпване на множество деца на едно място.

3.   При решение все пак за общ присъствен учебен процес да се отмени кабинетната система в училищата, работещи на този принцип. Всяка паралелка да има индивидуална класна стая, в които преподавателите по различните учебни дисциплини да ги обучават.

4. Превенция за ученици и родители на ученици с хронични заболявания с осигуряване за тях на дистанционно или индивидуално обучение с полагане на финален изпит.

Искрено се надяваме, че ще поставите на първо място здравето на хората и ще вземете адекватни решения за намаляване на риска от разпространение на заразата.

С уважение,

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 16:10 от Mrs Jan

# 579
  • София
Къде е публикувано за обсъждане това?
https://offnews.bg/obshtestvo/mon-opredeli-koi-uchilishta-da-obu … -s-vi-723602.html
Нещо не го намирам в сайта на МОН.

Как се доказва:  учители, квалифицирани за работа с уеб-базирана система за дистанционно обучение и с електронното съдържание

# 580
  • София
Къде е публикувано за обсъждане това?
https://offnews.bg/obshtestvo/mon-opredeli-koi-uchilishta-da-obu … -s-vi-723602.html
Нещо не го намирам в сайта на МОН.

Как се доказва:  учители, квалифицирани за работа с уеб-базирана система за дистанционно обучение и с електронното съдържание

M_I_A,  ето тук https://www.mon.bg/bg/100164 е публикувано на 24.02.2020 г.
Превърти страницата, защото не мога да дам линк само към него.

# 581
# 582
  • София
Mrs.Jan, с петиция ли ще го пуснеш за подпис? Че не остана много време да се подготвят училищата.

# 583
  • Sofia

"насърчаване на родителите да контролират децата си и да ги мотивират да поддържат обучителната си активност..." - цяла седмица го контролирам и мотивирам Laughing Ако си поостане още малко в къщи, току-виж запълнил пропуските по немски. От скука и на пиано просвири. Малката също пуфти, че ѝ е скучно. Съседчетата не ги пускат да излизат навън да играят. Не е ли по-безопасно навън на слъне и въздух - знаят, че не трябва да се навират едно в друго Thinking

Дали ще отменят езиковия лагер през август Confounded

# 584
Mrs.Jan,
моля не пренебрегвайте най-рисковия контингент и добавете т.4 с редакция по-долу.
Това са най-застрашените деца. Те не могат да се поставят под общ знаменател с клинично здравите, спортуващи деца, с изграден силен имунитет. Родителите на такива деца са минали през много тежки ситуации, за да еманципират децата си с другите техни връстници. Включете точката, а решението не го вземаме ние! МОЛЯ!

4. В хипотезата на т. 3 на децата с доказано хронично заболяване  или с родител с такова заболяване  да се даде възможност за отсъствие от учебни занятия, със задължение при отпадане на кризисната ситуация детето да удостовери с изпит усвояването на учебния материал.

Последна редакция: чт, 12 мар 2020, 09:26 от Шарлот

Общи условия

Активация на акаунт