МОН - промените продължават (4)

• 66 842
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
  • European Union
Didia, досега не съм срещнала учител, който да е за ДО. Не забравяйте обаче, че дискусията не е "За и против ДО", а е как най-безболезнено да преминем в условията на ширещ се корона вирус.
Моето мнение е, че вместо половинчати мерки, които се стремят да удовлетворят исканията на родители и учители, трябва да се пипа с твърда ръка. Да се прецени как е възможно учениците да прекарват най-малко време събрани в големи групи. Да не се виси в училище за учебни часове, които могат да се изучват дистанционно. На учениците да е разрешено, да си тръгнат след 4-5 учебни часа по основните предмети. Малките, ако няма кой да ги вземе, да са под надзора на учител, но колкото е възможно повече да са на двора. Предмети като ИТ и други подобни, да се учат дистанционно (аз поне не мога да си представя как се почистват 13 клавиатури, мишки и работни места след всеки час). Никой не мисли в посока оптимизиране на учебния процес и никой не може да ме убеди, че 7 часа на ден в училище решават всички проблеми на българското образование.

# 481
Като възможно решение виждам да отпаднат всички "развлекателни" часове. Присъствено да се учи само БЕЛ и математика, както и чужд език в езиковите и училищата с интензивно изучаване за децата в 8ми клас.
Разказвателните предмети да са онлайн и само от време на време да има консултации присъствено и часове за опити.
Музики, рисуване, физическо, трудово- на проекти 2 пъти на срок. Философия, етика, психология, ИТ-онлайн.

Пропуснах да кажа, че присъствените уроци също следва да се записват и предават с камера. Ако има деца, които ще си остават вкъщи при дребни симптоми, така няма да изпускат нищо.

Откъде ще намерят толкова учители по БЕЛ, математика и ЧЕ обаче? Защото горното има смисъл само ако разделят класовете в малки групи, а не пак целия клас да се стоварва в една малка класна стая.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 13:35 от Дъждец

# 482
Didia, досега не съм срещнала учител, който да е за ДО. Не забравяйте обаче, че дискусията не е "За и против ДО", а е как най-безболезнено да преминем в условията на ширещ се корона вирус.
Моето мнение е, че вместо половинчати мерки, които се стремят да удовлетворят исканията на родители и учители, трябва да се пипа с твърда ръка. Да се прецени как е възможно учениците да прекарват най-малко време събрани в големи групи. Да не се виси в училище за учебни часове, които могат да се изучват дистанционно. На учениците да е разрешено, да си тръгнат след 4-5 учебни часа по основните предмети. Малките, ако няма кой да ги вземе, да са под надзора на учител, но колкото е възможно повече да са на двора. Предмети като ИТ и други подобни, да се учат дистанционно (аз поне не мога да си представя как се почистват 13 клавиатури, мишки и работни места след всеки час). Никой не мисли в посока оптимизиране на учебния процес и никой не може да ме убеди, че 7 часа на ден в училище решават всички проблеми на българското образование.
                      Дааааа.....а как ще ми отговориш на следното - Всички деца от ДГ и ДЯ  присъствено + спазване на всички мерки за предпазване,няма да ги изреждам...., а големите да си стоят в къщи! Нима малките не боледуват или няма да разпространяват вируса????? При това повечето изобщо не осмислят ситуацията и мерки,които могат да се спазват от големите няма как да се спазват от малките.
                       ЩО се касае за учители подкрепящи ДО - много са и даже се пледира за ДО с деца от ясла и градина.Това беше забранено от МОН и въпреки това някои учители в ДГ "работеха" дистанционно.Нали се сещаш,че е много лесно да "обучаваш" дистанционно вместо да тичаш след 20 бебета или хлапета.
                       Не виждам начин и да спреш големите да се събират в групи.Като не е в у-ще има доста други места за тази цел.
                       На двора се седи при определени климатични условия...в дъжд и минусови Т няма как да стане особено с малките.
                       Затворените пространства,изолацията и липсата на активна физическа дейност според мен ще нанесат доста по-тежки последствия за здравето на децата ни.В момента всички клубове са спрели спортната си дейност,а много деца от големите активно спортуват.
                       По тези причини съм против необмислени и глупави решения.Необходима е добре осмислена профилактика и обезопасяване на пространствата ,а не затваряне в къщи и ограничения.Не коментирам,че от дезинфектантите на хлорна основа имам алергия,защото години наред работя на място където се дезинфекцира ежечасно.Преди десетина години смениха хлорните препарати ,а сега отново се появиха.В къщи използвам препарати на кислородна основа за дезинфекция и поддържане на хигиена във всички помещения.В момента се притеснявам,че и много от децата ще развият алергии към препаратите,защото не се използва най-доброто,а най-евтиното.Снабдяването е по държавна поръчка и....до тук с коментарите как се изпълнява тя.

# 483
Модели на обучение в електронна среда
Нямам представа чие е авторството. Публикувано е на страницата на СРСНПБ. Дълго е, на мен лично ми беше тегаво за четене, има доста излишен пълнеж. Позволих си да извадя нещо, което е по-конкретно.

# 484
Как дистанционно в детската градина? Това за мен е безумие...

# 485
  • София
https://teacher.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1 … %B5-%D0%B7%D0%B0/

“Няма да се носят маски в училище. При ръст на заболелите в училище ще се обявяват грипни ваканции за отделни училища и за отделни региони. Ситуацията ще бъде динамична”, подчерта министърът.

Противоепидемичната обстановка ще продължи през цялата следваща учебна година. “Разработваме правила за функциониране на системата в тази ситуация. Училищата ще трябва да имат план за превключване на учебния процес от присъстване към електронна среда за определен период от време. Това ще е в резултат на заболелите деца”, поясни той.

# 486
  • София
Интересно дали има план как ще се постъпва при заболял ученик/учител. Доколкото разбирам от "тестовете" с детските градини информационният поток не винаги върви достатъчно гладко, а организацията често е в стил "стойте си в къщи и чакайте"...
Наистина болните може да не са в състояние да учат/преподават, а контактните ще се предполага да учат дистанционно?

# 487
Интересно дали има план как ще се постъпва при заболял ученик/учител. Доколкото разбирам от "тестовете" с детските градини информационният поток не винаги върви достатъчно гладко, а организацията често е в стил "стойте си в къщи и чакайте"...
Наистина болните може да не са в състояние да учат/преподават, а контактните ще се предполага да учат дистанционно?
                ДГ си работят в нормален режим със засилени мерки за безопасност.И има деца ,на които родител е заразен.Ходят си на ДГ,защото теста им е отрицателен и ....трагедия поне за сега няма.

# 488
  • Sofia
Според последните изследвания децата на различна възраст предават вируса по различен начин и трябва да има различна стратегия за всяка от възрастовите групи. Децата от детските градини и началното училище най-слабо предават вируса. При гимназистите, нещата са вече както при възрастните, т.е са заразни. Очаква се МОН да вземе предвид цялата информация която има и да направи работеща стратегия, но ситуацията е динамична не само в България, но и в Европа и света. В момента всички прогнози и намерения ми се струват като "сметки без кръчмар", но ще видим.

# 489
Според последните изследвания децата на различна възраст предават вируса по различен начин и трябва да има различна стратегия за всяка от възрастовите групи. Децата от детските градини и началното училище най-слабо предават вируса. При гимназистите, нещата са вече както при възрастните, т.е са заразни. Очаква се МОН да вземе предвид цялата информация която има и да направи работеща стратегия, но ситуацията е динамична не само в България, но и в Европа и света. В момента всички прогнози и намерения ми се струват като "сметки без кръчмар", но ще видим.
Странно ми е за този вирус, защото по мой опит вирулентността на вирусите се повишава като мине през млад свеж организъм с все още неоформена имунна защита. Децата може да точат леко сополче, а възрастните да се натръшкат с температура и кашлица. След като детето тръгна на градина  доста време се разболявах доста ефектно от градинските вируси. Така от възрастен не бях и не се разболявах, забелязвам че най-малко разболяват бабите и дядовците, дали защото не са много "хранителни" за вирусите или имат имунитет не зная.

# 490
..... Децата от детските градини и началното училище най-слабо предават вируса.
                   За това пък са най-сигурния преносител на всякакви вируси.

# 491
  • София
Тази сутрин го гледах едното К - главния епидемиолог - мислели били в МОН какво да правят заедно, ама приказва само за дезинфекция и децата да не се засичали в междучасията. От цялата работа разбрах, че е по-важно за него как ще се възприемат нещата от родителите (допълнение от мен - а не какво е нужно да се направи). С две думи, ще угаждат на родителите и на бизнеса, пък каквото дойде. Според  мен това е като в онзи виц, който стана много популярен за солта и за боя - хем ще изядем солта, хем ще изядем боя. За пореден път виждам, че не е важно какво трябва, а какво ще приеме "обществото". А обществото е инфантилно, не виждам какво толкова има да се съобразява с него. Май страхът да не се разклатят още кресла и служби е достатъчно голям, че да се приказват едни работи, колкото да мине до есента и да се започне годината.

# 492
От тази тема струи параноя, хора, в цяла Европа всички сме на този хал. Ако има ДО, активирате баба, наемате човек с детето/децата вкъщи. В най-грубия случай. Изглежда ще си стартира нормално учебната година. И да, министерството ще угоди на обществото, както съм казвала, видяха, че децата в ДГ има кой да ги гледа три месеца, какво се изненадвате.

# 493
На кое общество ще се угоди? Преди 2 дни гледах изследване на Галъп, според което, 48% са против ДО, 35 са за. Такива бяха и процентите на съответно мислещите, че Ковид не е страшен и на ужасените от него.

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 18:31 от solnichka

# 494
  • София
Навсякъде е пълно с безсмъртни, но разно или късно това ще се промени. Прекалено много хора трябва да загубят близък, за да почнат наистина да си мият редовно ръцете и да носят маска на закрито.

Общи условия

Активация на акаунт