Счетоводител в нужда се познава 16

• 31 933
  • 742
  •   1
Отговори
# 570

Трябва ли да ми се изплати всичко което съм си изкарал или не. Какво трябва да ми се плати.
Ще бъда благодарен ако ми се съдейства.
И се извинявам за подробното обяснение.
Моля за помощ.

Ами изобщо не е подробно обяснението.
Най-вероятно имаш някакви внесени осигуровки за м.Септември, но колко са - това е в компетенцията на осигурителя.
И това, че си на червено също не е много ясно за какво става дума. Взел ли си аванс?
И естествено, че трябва да ти се плати изработеното, но все пак има осигуровки и данъци за удържане. А ако имаш и запор...

Все въпроси, на които тук няма как да получиш конкретен отговор. Е, освен ако някой не разполага с кристално кълбо или гадателски способности ....Smile
Обърни се към работодателя си за един фиш за заплата.

# 571
  • Радомир
Да взела съм аванс 50 лв.
Еми на червено съм при тях един вид нямала съм да вземам а съм имала да давам

# 572

Ще бъда благодарен ако ми се съдейства.

Не съм много сигурна от какъв пол си, независимо от ника и затова моля за извинение, ако те обиждам с “мъжкото“ обръщение..
Относно въпросите - пак ти казвам да питаш някой от фирмата и по възможност нека да е някой, занимаващ се със заплатите. Искай фиш и виж там какво пише. Тук можем само да гадаем.

# 573
  • София
Какво искаш да вземеш след като си на червено?
Като извадиш от сумата за месеца аванса и дължимите от работника осигуровки се получава червеното. Сигурно ще ти ги удържат от следващата заплата.
Фиш  са длъжни да дадат или да изпратят  на служебния ти мейл.

# 574
Скрит текст:
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
№ 94-2547 от 27.08.2015 г. Относно: определяне и заплащане на трудово
възнаграждение при сделна система
Публикувано на 01.12.2015
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
1. Съгласно чл. 66, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда (КТ) трудовият договор съдържа данни за
страните и определя основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен
характер, както и периодичността на тяхното изплащане. Размерът на трудовото
възнаграждение се определя според времетраенето на работата или според изработеното {#}
(чл. 247, ал. 1 КТ). Размерът на трудовото възнаграждение за единица изработка (трудова
норма) се уговаря между работника или служителя и работодателя и не може да бъде по-малко
от предвиденото в колективния трудов договор {#}(чл. 247, ал. 2 КТ).
Като се има предвид чл. 247 КТ, при сделна система на заплащане (според изработеното) с
индивидуалния трудов договор следва да се определи размер на трудовото възнаграждение за
единица изработка (трудова норма). Необходимо е да се посочи и абсолютната стойност на 100
на сто изпълнение на трудовата норма,
с което всъщност се определя и размерът на основното
трудово възнаграждение, тъй като то е база за други плащания - например за начисляване на
допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит
Разпоредбата на чл. 4, ал. 1 от Наредбата за структурата и организация на работната заплата
(НСОРЗ) предвижда, че основната работна заплата е възнаграждение за изпълнението на
определените трудови задачи, задължения и отговорности, присъщи за съответното работно
място или длъжност, в съответствие с приетите стандарти за количество и качество на труда и
времетраенето на извършваната работа. При прилагането на сделни форми и системи на
заплащане на труда тя следва да съответства на 100-процентно изпълнение на утвърдените
трудови норми. Основната работна заплата се определя на основата на оценка и степенуване
на работните места и длъжностите и се договаря в трудовия договор между страните по
трудовото правоотношение (чл. 4, ал. 3 НСОРЗ).
Съгласно чл. 5, ал. 1НСРОЗ размерите и/или механизмите за формиране на основната работна
заплата се договарят в колективен трудов договор и/или от страните по индивидуалното
трудово правоотношение и се включват във вътрешните правила за работната заплата на
предприятието. Предвид чл. 5, ал. 1 НСОРЗ в трудовия договор следва да се договори размер и/
или механизъм за формиране на основното трудово възнаграждение.
От посочените по-горе разпоредби е видно, че основното трудово възнаграждение (работната
заплата) е елемент от съдържанието на трудовия договор и се договоря в него.
Според нас, наличието на различна разценка на трудовата норма за различните изделия, както е
в случая, описан във Вашето запитване, не прави невъзможно договарянето на конкретните
разценки в трудовия договор.
2. При неизпълнение на трудовите норми при сделна система на заплащане се прилага чл. 266
КТ. Съгласно чл. 266, ал. 2 КТ при неизпълнение на трудовите норми по вина на работника
или служителя той има право на трудово възнаграждение според изработеното. Тази
7/7/2016 ekspertis.bg/document/printDoc/pismo/149491/0
http://ekspertis.bg/document/printDoc/pismo/149491/0 2/2
разпоредба означава, че при виновно неизпълнение на трудовите норми работникът или
служителят получава трудово възнаграждение „според изработеното“, т.е. той получава
толкова, колкото е изработил, независимо от конкретния му размер. Следователно при сделна
система на заплащане, когато основното трудово възнаграждение е уговорено в размер на
минималната работна заплата за страната при 100-процентно изпълнение на утвърдените
трудови норми, и по вина на работника или служителя трудовите норми не бъдат изпълнени, е
възможно месечният размер на трудовото възнаграждение „да падне“ под размера на
минималната работна заплата за страната.
Следва да се има предвид, че когато вината за неизпълнение на трудовите норми не е на
работника или служителя, той получава трудово възнаграждение според изработеното, но не
по-малко от уговореното възнаграждение за пълно изпълнение (чл. 266, ал. 1 КТ).
3. Трудовото правоотношение между работника или служителя и работодателя е индивидуално
по своя характер. При сделна система на заплащане работникът или служителят получава
трудово възнаграждение според изработеното {#}(чл. 247 КТ) и при изчисляване на
конкретния му размер, който следва да бъде изплатен на работника или служителя, не би могло
работодателят да поставя условия, които да са съобразени с „колективното“, а не с
„индивидуалното трудово изпълнение“.
Министър на труда и социалната политика: (п) (не се чете)

Моето мнение:
1. В трудовия договор трябва да се посочи с цифри трудовото възнаграждение при 100 % изпълнение на трудовите норми.
2. Трябва да са ви връчили и да сте прочели вътрешните правила за работната заплата в предприятието.
3. Трябва да са ви връчили и да сте прочели заповед за определяне трудовите норми и разценки - вид изделие/бр.изделия за произвеждане в една смяна/цена за труд за бр.изделие
4. Два цитата от Кодекса на Труда

Гарантиране на изплащането на трудовото възнаграждение
Чл. 245. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.
(2) Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва.

и

Трудово възнаграждение при неизпълнение на трудовите норми
Чл. 266. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато работник или служител не изпълни трудовите си норми не по своя вина, получава трудово възнаграждение според изработеното, но не по-малко от уговореното възнаграждение за пълно изпълнение.
(2) При неизпълнение на трудовите норми по вина на работника или служителя той има право на трудово възнаграждение според изработеното.

Според мен чл.245 и чл.266 от КТ гарантират поне МРЗ при добросъвестно изпълнение на трудовите задачи.
Т.е, за да ви се плати по-малко от МРЗ работодателят трябва да докаже, че е ваша вината за неизпълнение на нормата.
Длъжен и да ви осигури обучение, ако сте съвсем начинаеща и без умения за изпълнение на работните ви задължения.
Освен това мисля, че в Правилата за формиране на РЗ в предприятието трябва да има И норми за начинаещи или МРЗ за времето на навлизане в работата.
Във въпросния месец, в който сте "на червено" само вие ли сте така или има и други вашите колеги?
Масова практика ли е работниците да плащат на предприятието за удоволствието да произвеждат продуктите му?

Полезния ви ход в момента е:
- да си прочетете отново копието на трудовия договор в раздела за работната заплата,
- да  поискате фиша за заплатата,
- да ви бъде обяснено какви са нормите за да си получите пълната заплата,
- да прецените дали някога и кога точно ще придобиете умения, за да ги изпълните на 100%,
- да разбере доколкото е възможно колко и кои ваши колеги не успяват да си изработят нормите
Да направите преценка на отговорите на гореизброените въпроси и дори един да не ви удовлетворява да бягате възможно най-бързо от тази месторабота.

Честно казано ненавиждам робовладелския манталитет на някои работодатели. Когато човек се труди съвестно и според възможностите си поне мижавата МРЗ заслужава да получи.
Ако възможностите му са много под МРЗ или е скатавка няма причина да се мъчите взаимно.

# 575
  • Радомир
Искам да питам какво са удръжки и колко са на минималната работна заплата?
И колко са осигуровките на минималната работна заплата?
И при 12 работни дни колко удръжки и осигуровки трябва да има?
Който поиска мога да му дам и снимки на фиша.

# 576
Искам да питам какво са удръжки и колко са на минималната работна заплата?
И колко са осигуровките на минималната работна заплата?
И при 12 работни дни колко удръжки и осигуровки трябва да има?
Който поиска мога да му дам и снимки на фиша.

Осигуровки = цялата сума, която фирмата внася към НАП
Удръжки = твоята част от осигуровката, която работодателя трябва да ти удържи от заплатата.
Цифрите са приблизително но не са далеч от истината (+/- 10тина лв)
Минимална работна заплата = 610лв
Удръжки от работника около 150лв
Обща сума на осигуровката около 250лв, тоест 150 от твоята заплата + още 100 от работодателя
250лв отиват в НАП
От 610лв брутна заплата на теб ти се удържат 150лв и получаваш нето (чисто) около 460лв.
Това е за пърен работен месец от 20-22 дни.
За 12 дни смяташ пропорционално.
Има много хубав калкулатор в кик инфо, като напишеш в гугъл калкулатор заплата, само попълваш брутното възнаграждение и то ти изчислява всичко останало.

# 577
  • Varna
Здравейте,
дали някъде може да има образец за попълване на Приложение 2 от ГДД по чл.50 ,т.к.повечето счетоводни къщи не попълвали декларации на физически лица.Не мисля,че би трябвало да е толкова трудно самото попълване,но разбира се предпочитах или специалист да го направи или да намеря примерно попълване в нета.
Ако някой знае къде има информация ще му бъда благодарна или къде предлагат тази услуга в София.
Благодаря/)

# 578
  • Пловдив
Здравейте,
дали някъде може да има образец за попълване на Приложение 2 от ГДД по чл.50 ,т.к.повечето счетоводни къщи не попълвали декларации на физически лица.Не мисля,че би трябвало да е толкова трудно самото попълване,но разбира се предпочитах или специалист да го направи или да намеря примерно попълване в нета.
Ако някой знае къде има информация ще му бъда благодарна или къде предлагат тази услуга в София.
Благодаря/)
А ако прочетеш указанията...? Мисля там е обяснено.

# 579
Не е трудно и няма как да видиш примерна. Просто четеш клетка по клетка и се движиш бавно. Обяснено е добре.
За мен разни декларации в общината са по-трудни и двусмислени:) За имот, помощи и т.н.

# 580
Здравейте,
Благодаря/)
Защо го търсите сега?
По какъв повод ще го подавате?
От каква дейност са доходите ви?
Осигурявали ли сте се?
Имате ли доходи и от други източници освен от дейност като ЕТ?
За повечето счетоводни къщи сте чували, че не попълват или имате личен опит?
Защото една от дейносттите на счетоводните къщи е точно такава - да попълнят декларацията ви по чл.50, дори да не са ви водили счетоводство. Така или иначе отговорността за съдържанието е ваша.
Вписват вас за съставител и я подават по интернет с вашия ПИК.
Не е сложна за попълване, но си има своите специфики с които ще трябва да се борите много по-дълго време, отколкото би отнело на професионалист.

# 581
Здравейте, имам въпрос относно правото на отпуск: заради ковид-ситуацията през април месец на служител е даден целият полагащ му се за текущата година 20- дневен отпуск. В края на ИП фирмата фалира. Служителят започва работа в друга фирма. От новата фирма отказват служителя да ползва платен отпуск с мотива, че е ползвал всички 20 дни, макар и при друг работодател. Имат ли основание и къде точно е регламентирано? Не би ли трябвало служителят да има право на определен брой дни, пропорционален на отработените месеци в новата фирма?

# 582
  • Сф
Сама си отговаряте на въпроса- хем му е даден целият, после нямал ли пропорционално? Имал е, ама всичко е използвал. Не съм веща, но така мисля

# 583
  • София
НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ

Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работник и служител с придобито право на отпуск премине на работа в друго предприятие, за календарната година на постъпването той ползува платен годишен отпуск пропорционално на прослужените месеци в това предприятие.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато след ползуване на платения годишен отпуск в пълен размер трудовото правоотношение се прекрати в същата календарна година, работникът и служителят не дължат обезщетение на предприятието за частта от отпуската, за която не са отработили съответното време. До края на същата календарна година работникът и служителят нямат право да ползуват платен годишен отпуск освен ако за новата работа се предвижда отпуск в по-голям размер.

# 584
Miraj, двоуменето идваше от там, че отпускът е даден от предишен работодател.
Elim, благодаря за наредбата!

Общи условия

Активация на акаунт