Счетоводител в нужда се познава 16

• 31 916
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Можете ли да ме насочите към някакво четиво, което да помогне на кашата в главата ми във връзка с определяне дата на данъчно събитие.
Ето, например имам договор за наем, сключен на 20.10. Наемът е за 3 месеца и общата сума се дължи авансово до 01.11.
Данъчното събитие 20.10 ли е?
Договора само за три месеца ли е, или наемът се дължи за тримесечие?

# 601
Само за 3 месеца.

# 602
Ясно, благодаря за мненията
С епикриза можем да докажем тежестта на заболяването, само не знам как точно ще оценят нуждата от лечение,  да събирам касови бележки освен 🙄
Иначе за леглото подписахме договор за дарение, а паричната сума директно я изпратиха по банка, с основание - еднократна помощ.

Мислих, че дарението се декларира в данъчна декларация 🙄

При вас са възникнали две ситуации:
1. Паричната сума е еднократна помощ, за сметка на фонда за социални разходи на предприятието.
Съгл. чл.24 ал.2 т.10 от ЗДДФЛ: Облагаемият доход е всичко платено от работодателя в пари и/или натура с изключение на:
"еднократните помощи за лечение, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи - до стойността на лечението".
Получените от работодателя пари НЕ СА облагаем доход и не се декларират.

Скрит текст:
Но е хубаво да имате разходооправдателни документи за изхарчените пари. Искайте от аптеките да ви издават фактура за лекарствата, които купувате. Нямат право да ви отказват.
Като получател вписвате трите имена и ЕГН на съпруга ви, нищо че вие сте пред касите.
Докато съберете ф-ри за пълния размер на отпуснатата ви помощ.
Възможно е за някои от направените от вас разходи да получите обезщетение от застраховка живот с покритие медицински разноски (ако имате такава). Покритите от застрахователя разноски не се включват при документиране харчовете на еднократната помощ от работодателя.

2. Леглото по договора за дарение

Не е доход съгл. чл.13 ал.2 от ЗДДФЛ.
Скрит текст:
чл.13 ал.(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не се смята за доход полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.
Не се облага с данък.
Декларира се в ГДД по чл.50 само по желание на получилия дарението.
Скрит текст:
Възможност за деклариране на необлагаеми доходи
Чл. 50а. (Нов - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Местните физически лица могат да декларират в годишната данъчна декларация по чл. 50 придобитите през годината доходи по чл. 13, полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.
Най-общо препоръките са , ако дарението е значително по вид и размер (примерно вила на морето, милиони в някоя банкова сметка, скъп автомобил) е препоръчителнно да се декларира, защото само чрез такова деклариране данъчните имат информация за нарастване имуществото на физическото лице.
Ако е малко по размер няма необходимост от това допълнително усложнение.

Дарението обаче следва да се декларира в общината, за да бъде освободено от местен данък.

Скрит текст:
Чл. 48. (1) Освобождават се от данък:
2. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) даренията за лечение на граждани на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на технически помощни средства за хора с увреждания;
(4) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Освобождаването по ал. 1, т. 2 е при условие, че лицето представи договор за дарение, от който е видно, че дарението е направено за лечение или за технически помощни средства за хора с увреждания, както и медицински документи, удостоверяващи съответното заболяване.

Декларацията за данък дарение би трябвало да вземете от общинския информационен център по постоянен адрес на съпруга ви. Тя не  много сложна и с доста пълни указания за попълване.
Прилагате към нея
- договора за дарение,
- ако в договора не е вписаната стойността на леглото трябва да помолите работодателя да ви предоставите заверено копие на фактурата за закупуването му (защото неговата фактурна стойност е базата за облагане с данък дарение)
- копие на медицински документи, доказващи необходимостта от дареното помощно средство
Декларацията следва да е подписана от съпруга ви.
Трудно ще кача тук текста на декларацията, че е дълъг но можете да потърсите в интернет "Декларация по чл.49 ал.3 от ЗМДТ".

Продължавам да поддържам дадения в предните ми постове съвет. Не си хабете времето с деклариране.
По никой закон не дължите никакви данъци. Никоя институция в държавата няма да получи информация за подареното ви легло. никоя институция дори и да получи таква информация от работодателя няма да се юрне да ви търси защо не сте декларирали и вие. Основен принцип при налагане на глоби от страна на държавните органи е - "настъпила ли е финансова вреда за държавата" от действията на гражданина.
Т.к. полученото то вашия съпруг НЕ Е облагаемо в никой случай, финансова вреда за държавата и общината няма.
Наистина няма никой и нищо да ви направи, ако не декларирате получаването на описаното от вас дарение.

# 603
ЗДДС

чл.25 ал.(4) (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) При доставка с периодично или непрекъснато изпълнение, с изключение на доставките по чл. 6, ал. 2, всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо. При доставка на стока или услуга, за която е уговорено поетапно изпълнение, завършването на всеки етап се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата на изпълнението на съответния етап.

Данъчното събитие е на датата, на която според договора наема е дължим.
Ако е платен преди тази дата - данъчното събитие е на датата на плащане.
Т.е ф-ра трябва да се издаде на датата на плащане, но не по-късно от 01.11.

# 604
  • Добрич

...
Т.к. полученото то вашия съпруг НЕ Е облагаемо в никой случай, финансова вреда за държавата и общината няма.
Наистина няма никой и нищо да ви направи, ако не декларирате получаването на описаното от вас дарение.
  dariVale благодаря за консултацията, толкова обстойно не съм и очаквала ♥️

Бъдете здрави и се пазете, всички 😘

# 605
Благодаря, но може би не се изразих правилно. Ако платят-да. Но те искат фактура, за да платят. В договора пише, че наемът е дължим авансово за целия период и трябва да се плати до 01.11.

# 606
Благодаря, но може би не се изразих правилно. Ако платят-да. Но те искат фактура, за да платят. В договора пише, че наемът е дължим авансово за целия период и трябва да се плати до 01.11.
Ако не сте сигурна, че ще платят в същия ден издайте първо проформа ф-ра, а след като постъпят парите - оригинална.
Ако сте сигурна - тогава направо оригинална ф-ра, но е хубаво да съвпадне с датата на постъпване на парите във вашата сметка.
Ако не се разберете - най-късно на 01.11.

# 607
Не съм сигурна, че ще платят в същия ден, това ме притесняваше, но си затворих очите.
Изчаквах да платят, за да издам или щях да я пусна с дата 01.11.
Благодаря за отделеното време!

# 608
  • Варна
Здравейте, надявам се въпросът ми да е в подходящата тема. Имам закупен мобилен телефон от онлайн магазин. Към днешна дата телефона се развали, не мога да намеря КБ и фактурата за закупуване,а от Huawei ги изискват, за да мога да се възползвам от гаранцията. При 2 разговора с много добър тон от моя страна, от онлайн магазина лаконично ми отговарят, че не преиздават фактура и това е"полутика на фирмата". Имат ли това право и съответно аз мога ли по някакъв начин законово да го изисквам от тях?

# 609
  • София-Младост
Да преиздадат фактурата...категорично няма как. Да ви дадат копие и печат "вярно с оригинала"...да, но пак е въпрос на желание.

# 610
  • Варна
Това имам предвид, да, копие и печат. Значи няма как да ги задължа... Бях много любезна с тях и се примолих, но са категорични..

# 611
Ако имат хиляди издадени ф-ри много трудно ще намерят вашата. Освен това със сигурност не могат да ви издадат заверено копие на касовата бележка, защото нямат такова при тях.
Без касовата бележка по принцип няма да ви признаят гаранцията.
Остава ви варианта да намерите собствените си или да намерите сервиз, където да ви го оправят по-евтино.
Съжалявам за това което се е случило с телефона ви.  Проверете каква е аварията и колко би струвал ремонта и от друга гледна точка - ако е нещо софтуерно се случва да проседи в гаранционния сервиз и без да го бутнат да ви го върнат уж оправен.
За съжаление приказваме за дигитализация, но хартията продължава да властва навсякъде.
При положение, че телефона има IMEI и се води на хиляди места, да ти трябва хартия за да докажеш кога е закупен е тъпо.

# 612
  • Пловдив
От кога СОЛ не може да си подаде сам болничен лист? Нова наредба имало и дори с Пик не може...единствено с Кеп Flushed
Сега близка ми се жалва...има болничен от карантина на детето и не може да го подаде. Трябва да си вади само заради това...вариант е да се закачи за друг с Кеп с пълномощно, нали? Някой има ли опит...?

# 613
Здравейте!
Прекратяваме трудовият договор на колега по чл.71,ал.1 - работил е десет години при един и същ работодател, но в различни фирми /едната фирма е ЕООД, а другата е ООД ако има значение/- трябва ли да му изплатим 6 брутни заплати или не?
Същото лице има запор -  прекратяваме му договора е от днес - кога трябва да уведомим ЧСИ, че лицето вече не е наш служител - като ще преведем сумата към него със заплатата за октомври, но има и работни дни в ноември и пак ще има превод към него следващият месец?

# 614
  • София-Младост
чл.71, ал.1 и 10 години работа не ми се връзват много:)

ЧСИ бих уведомила към датата на прекратяване на ТД.

Общи условия

Активация на акаунт