Счетоводител в нужда се познава 16

• 31 922
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  • Русе
Аз да попитам контактните лица на тези, които са с положителна проба за Ковид 19, болничен ли получават от ЛЛ или отпуск от работодател? Става въпрос дори за лице, на което не му е връчена Заповед за карантина от РЗИ. Просто РЗИ-тата не могат да смогнат да връчат карантините, но лицето живее със съпруга си, който е с Ковид.

# 586
  • София-Младост
https://Акаунтингнюз.бг/%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-covid-19-805.html

Заменете само кирилицата в линка със същото но на англ. написано, защото го отчита като спам.

# 587
  • Русе
От линка по-горе разбрах, че карантинираните лица ползват отпуск-платен или неплатен. Но пък на мен служители от фирмата ми бяха донесли още през месец април болнични, в които пише диагноза Карантина. Тогава тези лица стояха под задължителната 14-дневна карантина, защото се връщаха от работа в чужбина. Всъщност се чудех дали личните лекари продължават да имат право да издават болнични с диагноза Карантина.

# 588
  • София-Младост
Има разлика, според мен...с карантина е този с ковид, или този върнал се от чужбина, който по здравна заповед (или е наредба) трябва да стои изолиран.
Другите, като членовете на семейството му са един вид пожелателно изолирани...обаче се съмнявам, че им се полага болничен.
Малко е недомислено.

# 589
  • Добрич
Здравейте,
Мъжът ми се разболя тежко и от работата му ни преведоха еднократна помощ и ни закупиха - те, болнично легло за у дома.
Междувременно той прехвърли сумата по моя сметка, за да мога за се разплащаме с нея.

Трябва ли да декларираме полученото дарение (той или аз?) и колко данък ще дължим (10%)?
Той все още не е минал ТЕЛК, ще мине догодина 2021, ако това е от значение.

# 590
Здравейте,
Мъжът ми се разболя тежко и от работата му ни преведоха еднократна помощ и ни закупиха - те, болнично легло за у дома.
Междувременно той прехвърли сумата по моя сметка, за да мога за се разплащаме с нея.

Трябва ли да декларираме полученото дарение (той или аз?) и колко данък ще дължим (10%)?
Не се облагат с данък даренията между роднини по права линия и между съпрузи (чл.44 ал.6 от ЗМДТ)
Не е необходимо да декларирате.
Пожелавам най-искрено и от сърце оздравяване на съпруга Ви! Грижете се един за друг и не се тревожете за данъците.
Ако ви се наложи и по-късно пак да правите подобен трансфер можете в основанието да напишете просто - "превод", "за средства" или друга подобна обща формулировка.

# 591
  • Сф
За карантината- може да се ползва болничен, но личната трябва да го види като подадена информация от РЗИ в нейния компютър. Което май става в края на 14дневния период. Иначе може и отпуск да се ползва

# 592
Дамата не пита ли, дали трябва да декларира дарението от фирмата към служителя, т.е. съпругът ѝ, или аз не разбрах

# 593
Ами аз не съм разбрала добре въпроса.

За дарението от фирмата:
Чл. 48. (1) Освобождават се от данък:
2. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) даренията за лечение на граждани на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на технически помощни средства за хора с увреждания;
(4) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Освобождаването по ал. 1, т. 2 е при условие, че лицето представи договор за дарение, от който е видно, че дарението е направено за лечение или за технически помощни средства за хора с увреждания, както и медицински документи, удостоверяващи съответното заболяване.

Зависи как във фирмата са оформили еднократната помощ и предоставянето на леглото. Дали като дарение или по друг начин.
От скромния ми опит данък дарение се администрира от общинските служители и е последната им грижа да ходят да проверяват кой на кого какво е дарил. Практически няма как да получат информация за дарението, за да изискат деклариране и представяне на документи за освобождаване от данъка.
По принцип доказателство за увреждане е медицинската документация, а не решението на ТЕЛК. Така че ако решите да декларирате дарението липсата на ТЕЛК не би следвало да е проблем.
Моят съвет е - грижете се за оздравяване и не си хабете нервите да ходите по общинските данъчни служби. Много вероятно да сте им първияподобен случай в практиката.

Моят съвет е

# 594
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Принципно е необлагаем доход, ако може да се докаже, че е за лице, нуждаещо се от лечение и/или помощни средства: https://advokatatanasova.com/za-poluchenite-parichni-daeniya-se- … lji-mesten-danuk/

# 595
  • Добрич
Ясно, благодаря за мненията
С епикриза можем да докажем тежестта на заболяването, само не знам как точно ще оценят нуждата от лечение,  да събирам касови бележки освен 🙄
Иначе за леглото подписахме договор за дарение, а паричната сума директно я изпратиха по банка, с основание - еднократна помощ.

Мислих, че дарението се декларира в данъчна декларация 🙄

# 596
Помоли счетоводството на работодателя за информация. Предполагам щом са достатъчно човечни да направят дарение,ще ти съдействат с декларирането,ако се налага. Да кажат как са го оформили от тяхна страна.

# 597
Сникърс, утре ще опиша подробно какво се попълва и къде се подава. Сега съм малко уморена и материалите са ми в офиса.

# 598
  • под тепетата
Здравейте! Някой правил ли е "Отчет на безвъзмездна финансова помощ за малки и средни предприятия"?
Има ли нещо като въпроси относно изготвяне на отчета?

# 599
Можете ли да ме насочите към някакво четиво, което да помогне на кашата в главата ми във връзка с определяне дата на данъчно събитие.
Ето, например имам договор за наем, сключен на 20.10. Наемът е за 3 месеца и общата сума се дължи авансово до 01.11.
Данъчното събитие 20.10 ли е?

Общи условия

Активация на акаунт