Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 331
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, студентка Съм по Счетоводство и спешно ми трябва помощ за решаване на задача по ГФО

Моля ви ..

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 12:06 от infinity7

# 121
Опитвам се да попълня само частта за авансовите вноски и не ме пуска без входящ номер от статистиката....?!?!
То ако тръгна да попълвам статистика, направо да си приключа фирмата и толкова..
Rage

# 122
  • София-Младост
Опитвам се да попълня само частта за авансовите вноски и не ме пуска без входящ номер от статистиката....?!?!
То ако тръгна да попълвам статистика, направо да си приключа фирмата и толкова..
Rage
А ако махнеш тикчето, че трябва да подаваш ГОД към НСИ?

# 123
Здравейте, моля за информация как се пуска СИС от фирма на физ.лица - 2 бр. съпрузи ( мъж и жена) за платен наем 100 лв./месец, ако договора е с дата от 15-ти.03 искат да си вземат наема за 3 месеца напред - например до 15.06. Пуска се първа СИС с дата от м.03 със сума 1/2 от месеца = 50 лв. на единия и на другия, след това втора за м.04 с дата от м.04 и сума= 100 лв. отново по отделно на всеки от тях, трета с дата от м.05 и сума пак 100 лв. пак на двамата и накрая една с дата от м.06 отново за 1/2 от сумата = 50 лв. пак на двамата, и така накрая за периода от 15.03-15.06 получават общо 273 лв. нетна сума и имат 4 бр. СИС. Вярно ли мисля?
И още има ли особеност ако договора е сключен с фирмата само от единия от съпрузите, тогава се издава СИС само на едното лице? А другия може ли да има претенции към фирмата?
 Благодаря

# 124
  • София
Да, това го разбрах за сумата. Отворих Декларацията, но като натисна бутона от сумите за НАП ми излиза само внесения от мен авансов данък /имам и друг апартамент/, но за внесено от фирмата за втория нищо не излиза. Опитах се да обясня на руснаците какво ми трябва, той утре ще ходи до счетоводителката, имали платежни нареждания. Казах, че ми трябва Служебна бележка по чл. еди кой си, даже я сканирах и я изпратих. Нали, ако автоматично не ми излиза тяхната сума, а ми дадат тази бележка ще мога да я сканирам и приложа към Декларацията? Мисля, че миналата година се процедираше така?
За да Ви излязат всички суми в системата,трябва и фирмата-ползвател да подаде данни в НАП.

# 125
  • София-Младост
Здравейте, моля за информация как се пуска СИС от фирма на физ.лица - 2 бр. съпрузи ( мъж и жена) за платен наем 100 лв./месец, ако договора е с дата от 15-ти.03 искат да си вземат наема за 3 месеца напред - например до 15.06. Пуска се първа СИС с дата от м.03 със сума 1/2 от месеца = 50 лв. на единия и на другия, след това втора за м.04 с дата от м.04 и сума= 100 лв. отново по отделно на всеки от тях, трета с дата от м.05 и сума пак 100 лв. пак на двамата и накрая една с дата от м.06 отново за 1/2 от сумата = 50 лв. пак на двамата, и така накрая за периода от 15.03-15.06 получават общо 273 лв. нетна сума и имат 4 бр. СИС. Вярно ли мисля?
И още има ли особеност ако договора е сключен с фирмата само от единия от съпрузите, тогава се издава СИС само на едното лице? А другия може ли да има претенции към фирмата?
 Благодаря
СИС ще е с датата на изплащане според мен. Дали на една или на три все тая.
Ако този апартамент е СИО, би следвало и на двамата да изплащате, защото и двамата ще трябва да декларират дохода в ГДД.

# 126
Т.е. ако СИС е една / или две на двамата и се плаща предварително, според описаното ще е с дата от м.03, за брутна сума 300 лв.. / или 2 бр. х 150 лв.Тогава какъв период се попълва в програмата, тя няма да приеме период напред от 15.03 до 15.06.... И ако договора е само с единия се пуска СИС само на него, иначе ще трябва да се попълнят в договора данните на двамата собственика...

# 127
Да, това го разбрах за сумата. Отворих Декларацията, но като натисна бутона от сумите за НАП ми излиза само внесения от мен авансов данък /имам и друг апартамент/, но за внесено от фирмата за втория нищо не излиза. Опитах се да обясня на руснаците какво ми трябва, той утре ще ходи до счетоводителката, имали платежни нареждания. Казах, че ми трябва Служебна бележка по чл. еди кой си, даже я сканирах и я изпратих. Нали, ако автоматично не ми излиза тяхната сума, а ми дадат тази бележка ще мога да я сканирам и приложа към Декларацията? Мисля, че миналата година се процедираше така?
За да Ви излязат всички суми в системата,трябва и фирмата-ползвател да подаде данни в НАП.
Днес счетоводителката им била казала, че я е подала миналата седмица и за това може би още не е отразена? Но, тези документи не се ли подават на тримесечие? Както и да е, дала била и Служебна бележка, чакам да я получа и да видя какво и как е.... Предложих на наемателите да ме свържат с нея и ние да си комуникираме, защото през руско-български е малко трудно да се разбере всичко, а аз, макар и не особено компетентна все пак поне знам какви документи ми трябват.

Добре, че го има форума и винаги сте много отзивчиви!

# 128
  • София-Младост
jfjallen

Твоят наемател, явно не е българска фирма. Иначе данните се подаваха до 28.02. по чл. 73 от ЗДДФЛ.
Така че дали ще подаде нещо утре или не, то няма да бъде отразено в твоята ГДД.
Затова нека ти издадат документ за платения наем и си попълни ГДД.
На тримесечие се подава информация за данъка.

# 129
Rage
А ако махнеш тикчето, че трябва да подаваш ГОД към НСИ?
Да, пробвах и така... не става и това е. Neutral Face

# 130
  • София
Моля да ми кажете има ли някаква тънкост при подаването на год. Отчет за предприятията, несъставящи баланс. Регистрирах се, влязох в системата, попълних успешно справката за предприятието за 2019 и като стигнах до отчетите се закучи работата. Покрива софтуерните изисквания, но не става попълването. Някакви идеи...

# 131
  • София
Моля да ми кажете има ли някаква тънкост при подаването на год. Отчет за предприятията, несъставящи баланс. Регистрирах се, влязох в системата, попълних успешно справката за предприятието за 2019 и като стигнах до отчетите се закучи работата. Покрива софтуерните изисквания, но не става попълването. Някакви идеи...

Има допълнителни настройки на ИЕ и Адоб.
Ето тук има подробни указания за настройките. Обикновено след тях всичко работи.

https://isbs.nsi.bg/ISBS/Docs/ISBS_UsersGuide_DE.pdf

# 132
Нещо се обърках?! Аз като физическо лице и наемодател подавам ГДД по чл.50.Въпроса ми е кой е задължен да декларира дължимия авансов и окончателен данък за доходи от наем по чл.55 от  : наемодателя или платеца на дохода от наем?

# 133
Да поясня, не съм самоосигуряващо се лице.Другият ми въпрос е, ако не е внесен авансовият данък от платеца на дохода от наем, аз ли трябва да го платя? Защо при попълването на ГДД не ми излизат данни за нито един от наемателите, а те са четири на брой и са юридически лица?

# 134
  • София
Щом наемателите Ви са юридически лица, те имат задължението за първите 9 месеца от годината, да удържат и внесат авансовия данък по чл 44 от ЗДДФЛ. За последно тримесечие на годината нямат такова задължение, освен ако Вие не сте го поискали изрично от тях. Свържете се с тях да изискате службени бележки за платения наем и удържания данък. Тяхно е задължението за внасяне и деклариране на авансово удържания данък, и това би следвало да е описано в служебната бележка. Вие бихте имали задължение за внасяне на данъка само за последно тримесечие, ако не сте поискали от тях да го удържат и внесат.
Пълната сума на наема ли сте получавали, или са ви плащали разликата след удържания данък?

Общи условия

Активация на акаунт