Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 464
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
  • София-Младост
Самото искане попълвате...Нали има изброени точки и основания...Там описвате.

# 406
  • here and now
Самото искане попълвате...Нали има изброени точки и основания...Там описвате.
Извинявай, но не разбрах. Получени са 2 листчета хартия с въпроси, а отговор искат по електронен път. Адрес за отговор не е даден. Къде точно да се изпратят отговорите на въпросите ми е въпроса?

# 407
  • В полите на Пирин планина
Обадете се в НАП и питайте по номера на искането. Може да изпратите на хартия заверени копия, ако не са твърде много документи. С обратна разписка, в която вписвате и номера на искането. Примерно по пощата или с куриер.

# 408
  • Сф
При ползване на отпуск за гледане на дете до 8г, чл. 167а, върви трудов стаж. А с осигуровките как стои въпросът? Начисляват ли се, работодателят плаща ли нещо?

# 409
При ползване на отпуск за гледане на дете до 8г, чл. 167а, върви трудов стаж. А с осигуровките как стои въпросът? Начисляват ли се, работодателят плаща ли нещо?

Само здравни осигуровки. Върху 1/2 от МРЗ.

# 410
  • Сф
А има ли значение дали здравните са върху половината или цялата МРЗ? Нали сумата е фиксирана, не е на база доходи? Благодаря.

# 411
А има ли значение дали здравните са върху половината или цялата МРЗ? Нали сумата е фиксирана, не е на база доходи? Благодаря.

Не, няма.

# 412
  • София
Здравейте , накратко
Работодателят ми дължи 4 заплати.
Подадох си молбата за напускане , има ли закон , който да го задължи да ми изплати дължимото?

# 413
Здравейте , накратко
Работодателят ми дължи 4 заплати.
Подадох си молбата за напускане , има ли закон , който да го задължи да ми изплати дължимото?

Можеш да напуснеш веднага, без предизвестие по чл.327 ал.1 т.2 от Кодекса на труда.
А работодателят освен неизплатените заплати дължи и обезщетение по чл. 221, ал. 1 от Кодекса на труда, т.е.работодателят дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
Освен това в случай, че има неизползван платен годишен отпуск за тази или за минали години, имаш право и на обезщетение и по чл. 224 от КТ за отпуските, които не са погасени по давност.
Може да се пусне жалба до Главна инспекция по труда, но те само правят предписание, няма как да го принудят да плати.
Заплатите се търсят по съдебен ред.

# 414
  • София
Благодаря , т.е. Какво да направя практически?
Пускам молбата с описаната точка и алинея или ?
Работата е осигурена от бюрото по труда , по европейски проект за заетост .
Агенция по заетостта уж прави проверка , установи проблем , но дотам .

# 415
Еми дело...

# 416
здравейте
трябва да прекратя трудово отношение на служител, който работи на непълно работно време 1 час. Наясно съм ,че трябва да попълня УП3 и трудова книжка, като приравня трудовия и осигурителния стаж, като двата трябва да са равни
но понеже трудов стаж се смята в дни месеци години , а осигурителния има и часове, двата се разминават
трудов              8м 4дни
осигурителен 8м 4 дни 3 часа
трябва ли да запиша, че двата са равни

# 417
  • София-Младост
Осигурителния стаж не сте го сметнали правилно. Няма вариант 1 час отработено време да е равно на 8 часа. Двата стажа изобщо не са равни, затова и такъв запис не се прави.

Ох, нещо ми е петъчно...Той и трудовия е за 1 час...нещо друг прочит направих.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 12:11 от Ала-Бала

# 418
Осигурителния стаж не сте го сметнали правилно. Няма вариант 1 час отработено време да е равно на 8 часа. Двата стажа изобщо не са равни, затова и такъв запис не се прави.
на 4 различни калкулатора, 4 различни стажа Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 10:45 от The Invisible

# 419
  • София-Младост
Общо осигурителен стаж:   0 г. 6 м. 18 д. 3 ч.

Общи условия

Активация на акаунт