Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 365
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
По кой член мога да бъда освободена и за колко месеца ще отида на борсата

# 526
Когато е по ваше желание - чл. 335 т.1.
Борса - 4 мес., минимален размер.

# 527
  • Пловдив
А ако си осугуряван на 4ч или 2ч и си по същия член на борсата пак ли минимума се полага?
И скоро разбрах, че дори да нямаш 3г разстояние от това да си бил на БТ пак можеш да се запишеш за 4м....така ли е?

# 528
За този период 01.01.2014-31.12.2014 има неплатена лихва за ЗО със срок за плащане 30.04.2015 . Изтекла ли е давността през тази година и могат ли да се закрият служебно с искане?

# 529
А ако си осугуряван на 4ч или 2ч и си по същия член на борсата пак ли минимума се полага?
И скоро разбрах, че дори да нямаш 3г разстояние от това да си бил на БТ пак можеш да се запишеш за 4м....така ли е?
На борсата (в БТ) като търсещ работа можеш да се запишеш по всяко време, дори едновременно с това да работиш на две места.
Правото и размера на обезщетението за безработица се определя и изплаща  от НОИ.
Ето на този линк можете да се запознаете с това , кога, за колко време и колко ибезщетение се изплаща -
https://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

# 530
  • София-Младост
За този период 01.01.2014-31.12.2014 има неплатена лихва за ЗО със срок за плащане 30.04.2015 . Изтекла ли е давността през тази година и могат ли да се закрият служебно с искане?
ДОПК
Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
Годината следваща тази на плащане...т.е. от 01.01.2016 +5 години...не е изтекла още, според мен

# 531
  • София
Може ли декларация обр. 1 за СОЛ в ЕООД да се подаде на място в НАП?
И ако може на файл ли трябва да е или може и на хартия?

# 532
  • София-Младост
Може ли декларация обр. 1 за СОЛ в ЕООД да се подаде на място в НАП?
И ако може на файл ли трябва да е или може и на хартия?
https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2137198708
чл. 8

# 533
  • София
Здравейте. Имам нужда от вашето мнение за авансов данък върху доход от наем. Аз и съпругът ми от 01.09.2020г. отдаваме имот под наем за 700.00 лева/месец. ФЛ отдават на ФЛ имот под наем. От това което намерих като информация е, че до краят на месец октомври трябва платим авансов данък за третото тримесечие. В случая само за септември. И двамата предполагам, че трябва да подаден декларации, но с плащането на данъка как става? Разделяме сумата 700.00 лева на двамата, тоест всеки плаща данък върху 350.00 лева ли? А някъде трябва ли да се прикачи сканиран договора за наем? Тоест как НАП е сигурен, че декларираният наем е 700.00 лв., а не повече? Благодаря много на отзовалите се.

# 534
  • София
Здравейте. Имам нужда от вашето мнение за авансов данък върху доход от наем. Аз и съпругът ми от 01.09.2020г. отдаваме имот под наем за 700.00 лева/месец. ФЛ отдават на ФЛ имот под наем. От това което намерих като информация е, че до краят на месец октомври трябва платим авансов данък за третото тримесечие. В случая само за септември. И двамата предполагам, че трябва да подаден декларации, но с плащането на данъка как става? Разделяме сумата 700.00 лева на двамата, тоест всеки плаща данък върху 350.00 лева ли? А някъде трябва ли да се прикачи сканиран договора за наем? Тоест как НАП е сигурен, че декларираният наем е 700.00 лв., а не повече? Благодаря много на отзовалите се.

При наем от 700 лв, разделяте на две - тоест по 350 за всяко лице, намалявате сумата с 10% нормативно признати разходи и остатъка облагате с десет процента. 350*10%=35. 350-35=315. 315*10%= 31,50 лв е сумата на данъка за всеки от съпрузите. За да подадете декларацията е нужен ПИК от НАП за всяко от лицата. Нищо не се прилага като документи, само декларирате сумата на данъка, който ще внесете авансово. За последно тримесечие данък не се внася, и не се подава декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ. НАП ако не са сигурни и имат съмнения, че укривате доходи ще ви направят проверка и тогава ще трябва да докажете с договор, данни за получени средства и документи за платени данъци, че всичко е изрядно. До 30 Април на следващата година подавате и декларция по чл. 50 от ЗДДФЛ за всички получени през 2020 доходи, и облагате окончателно. Ако нямате други доходи освен наема, ще трябва да изравните и доход за ЗО.

# 535
А може ли да ми кажете, дали вече давността за лихви към НАП е 10 години след като има ИД?

# 536
  • София
Тодоричка, много благодаря за подробното пояснение, но забравих да вмъкна една подробност. А тя е, че въпросният имот е придобит преди бракът ни, като по натариален акт аз притежавам 3/4 ид.части, а съпругът ми 1/4 ид.части. В договора за наем не е упоменато кой каква част прибира от наема. И на мен логично ми звучи да плащаме данък съгласно договора, тоест делим на две,а не съгласно нот.акт. Така ли е?

# 537
  • В полите на Пирин планина
А може ли да ми кажете, дали вече давността за лихви към НАП е 10 години след като има ИД?

Общата давност е 10 години. При дейности по събиране на задълженията към НАП 5-годишната давност спира.

# 538
Тодоричка, много благодаря за подробното пояснение, но забравих да вмъкна една подробност. А тя е, че въпросният имот е придобит преди бракът ни, като по натариален акт аз притежавам 3/4 ид.части, а съпругът ми 1/4 ид.части. В договора за наем не е упоменато кой каква част прибира от наема. И на мен логично ми звучи да плащаме данък съгласно договора, тоест делим на две,а не съгласно нот.акт. Така ли е?
Прихода е съобразно притежаваните частни (произтича от Закона за собствеността). Общия размер на наема делите в съотношението по нотариален акт.

# 539
Здравейте,
с колежката имаме спор. Имаме лице, чието майчинство изтича този месец. Има натрупани 60 дена отпуск, колежката иска първо да и пусне отпуск по чл 167  и след това платения, защото не можело обратното. А аз мисля,че първо трябва да и пуснем платения и след това по чл 167.

Общи условия

Активация на акаунт