Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 393
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Да,  може да се осчетоводи фактурата. За вас плащането е по банка и то се вижда в банковото извлечение. За тях плащането е в брой,  тъй като при плащане на ПОС терминал издават и касов бон. Както като плащате на Лидъл с дебитна карта ви издават касов бон,  въпреки че плащането е безналично.
Да, но парите ще се върнат в сметката. И това връщане трябва да се осчетоводи и то.

Тоест необходим е и друг документ или?
Парите няма да се връщат по нашата сметка.

Последна редакция: чт, 01 окт 2020, 10:06 от 33hope

# 511

Да, но парите ще се върнат в сметката. И това връщане трябва да се осчетоводи и то.

Аз малко не разбрах... Кои пари ще се върнат в сметката? И как става тоя номер? Ако може едно споделяне тук, за да знам как да пазарувам, ама да си ми връщат парите Simple Smile

# 512
  • София-Младост
Алис,
Това означава ли , че когато са издали ф-рата, вие отново сте я платили на каса?

# 513
Здравейте,
не сме плащали нищо в брой. Остава си старото плащане по банка с фирмената карта. Просто издадоха фактура за пращане в брой с вчерашна дата. Това ме притеснява.

# 514
Ако имате фактура с всички неща, които сте закупили, на стойност каквато сте платили, то няма за какво да се притеснявате.

# 515
  • here and now
Здравейте,
не сме плащали нищо в брой. Остава си старото плащане по банка с фирмената карта. Просто издадоха фактура за пращане в брой с вчерашна дата. Това ме притеснява.
В такъв случай нямате касов бон, а плащането се води по банка?
Ако е така, всичко е наред.

gerata, аз останах с впечатление, че фактурата е пусната в брой (с касов бон). В такъв случай по банка трябва да се върнат парите, иначе се дублира плащането.

# 516
Здравейте,
В такъв случай нямате касов бон, а плащането се води по банка?
Ако е така, всичко е наред.

gerata, аз останах с впечатление, че фактурата е пусната в брой (с касов бон). В такъв случай по банка трябва да се върнат парите, иначе се дублира плащането.

Да,фактурата е в брой с касов бон с вчерашна дата.

# 517
Ами всъщност продавача има проблем, а не вие. Най-вероятно счетоводството ще ги накара да сторнират касовия бон от вчера, тъй като вече има КБ от датата на плащане с карта. За съжаление ЗДДС и Наредбата задължават да се пусне КБ при плащане с ПОС... Ще се усетят и някак ще го смратафръцат. За вас ф-рата е платена с карта/банка и не се задълбавайте повече. Разминаването м/у ф-ра и плащане също не е “камък във вашата градина“.
п.п. Начина на плащане даже не е задължителна информация във фактурата. Осчетоводете си банковото плащане.

# 518
Ами всъщност продавача има проблем, а не вие. Най-вероятно счетоводството ще ги накара да сторнират касовия бон от вчера, тъй като вече има КБ от датата на плащане с карта. За съжаление ЗДДС и Наредбата задължават да се пусне КБ при плащане с ПОС... Ще се усетят и някак ще го смратафръцат. За вас ф-рата е платена с карта/банка и не се задълбавайте повече. Разминаването м/у ф-ра и плащане също не е “камък във вашата градина“.
п.п. Начина на плащане даже не е задължителна информация във фактурата. Осчетоводете си банковото плащане.

Благодаря за иформацията и отделеното време на всики!

# 519
  • Пловдив
Здравейте отново,
Получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2г, но от септември се върнах на работа като СОЛ и съответно ще продължа да получавам само 50% от сумата. Знаете ли какъв код за вид осигурен трябва да въведа в Декларация 1?

# 520
Във връзка с 50 процента работеща майка не е нужно да отбелязваш в декларация 1

# 521
Здравейте отново,
Получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2г, но от септември се върнах на работа като СОЛ и съответно ще продължа да получавам само 50% от сумата. Знаете ли какъв код за вид осигурен трябва да въведа в Декларация 1?
Отбелязваш си код 12, защото за Декл.1 е водещото като каква се осигуряваш.
50-те % са си обезщетение, което получаваш от НОИ, няма връзка с трудовия ти и осигурителен статус и не се отбелязва нито като дни, нито като сума в Декл.1

# 522
Здравейте. Имам едно питане. Детето ми навършва 2 години на 31.12. Искам да използвам полагащите ми се отпуски за двете години майчинство и след това да напусна. Кога трябва да подам молба за отпуск и съответно предопреждение за напускане?

# 523
Здравейте. Имам едно питане. Детето ми навършва 2 години на 31.12. Искам да използвам полагащите ми се отпуски за двете години майчинство и след това да напусна. Кога трябва да подам молба за отпуск и съответно предопреждение за напускане?
Молбата за отпуск - последен или предпоследен работен ден преди 31.12. Уведомление то за напускане - съобразно посочения в договора ви срок на предизвестие.

# 524
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт