Счетоводител в нужда се познава 16

• 32 399
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
В декларациите за обявяване на ГФО в ТР посочвате ли личните данни на лицата /конкретно ЕГН/ или само имената попълвате?
тази по чл.13-ти ли...? В моята има 3-те имена и ЕГН, номер ЛК, адрес.

Да, в нея и в другата по чл.62а. Тази година има само трите имена и ЕГН. Могат ли да се запишат само трите имена без ЕГН?

# 496
  • Пловдив
Тази по чл.62 не я знам каква е...имам комплект от адвокат и в декл.чл.13 Има ЕГН...

# 497
  • В полите на Пирин планина
Тази по чл.62 не я знам каква е...имам комплект от адвокат и в декл.чл.13 Има ЕГН...

Тази сега се публикува, вместо решение на общото събрание.

# 498
  • София
Моля за мнение
Тази заповед за напускане , задължава ли работодател да ми изплати полагаемите заплати по чл.327
Виждам , че долу е написал , че ми дължи обезщетение за отпуски , но не и заплатите.
Моля за мнения

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 19:11 от Wind_

# 499
Ако прекратяването е по чл.327 ал.1 т.2 (не се вижда добре на снимката), освен обезщ. по чл.224 работодателят ви дължи и обезщ. по чл.221 ал.1 - брутна работна заплата за срока на предизвестието, което имате уговорено по ТД (приемам, че ТД ви е безсрочен. Ако е срочен съобразява се и чл.224 ал.4 т.1)
Скрит текст:
Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
(2) При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
(3) Предходната алинея се прилага и когато работникът или служителят бъде уволнен по чл. 330, ал. 1 поради осъждане за престъпление, което съставлява и нарушение на трудовите задължения.
(4) Действителните вреди по предходните алинеи се изчисляват върху брутното трудово възнаграждение на работника или служителя, както следва:

1. в случаите по ал. 1 - за времето, през което работникът или служителят е останал без работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение;
2. в случаите по ал. 2 и 3 - за времето, през което работодателят е останал без работник или служител за същата работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение

Освен това неизменно ви дължи и забавеното възнаграждение за времето през което сте работили.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 17:37 от dariVale

# 500
  • София
Договорът е срочен до 2021,
Сега да разбирам ли , че тази заповед не е коректна , защото той не е описал че ми дължи забавените заплати ?
Чл.327 Ал 1 т2 .

# 501
Договорът е срочен до 2021,
Сега да разбирам ли , че тази заповед не е коректна , защото той не е описал че ми дължи забавените заплати ?
Чл.327 Ал 1 т2 .
Коригирах си поста в скрития текст.
Дължи ви обезщетение за времето ПРЕЗ КОЕТО СТЕ ОСТАНАЛА БЕЗ РАБОТА след прекратяване на ТД, но за не повече от оставащата част до края на уговорения по договор срок.
Заповедта е коректно попълнена, защото обезщетението, което ви дължи е в случай, че останете без работа.
Като прекратите взаимоотношенията си той няма как да разбере това до кога е и з атова не е редно да ви плаща предварително. Аз бих ви препоръчала след всеки изтекъл календарен месец през който не сте на работа да пускате писмена молба в личен състав или счетоводството да ви бъде изплатено полагащото се обезщ. по чл.327 ал.1 във връзак с чл.327 ал.4 т.1
Това е бавно, тромаво, трудно ще проработи, защото той и до сега не ви е плащал. Но е единствено законния начин да си получите обезщетението.
Друг вариант е - когато започнете работа - накуп да си поискате обезщетението за всичките месеци или когато би изтекъл срока на договора ви /примерно м.03 2021/ - също искане на куп.
Може би трябва да изговорите с работодателя, че имате такива права и ще си ги търсите.

# 502
  • София
Аз не съм останала без работа , а без заплати . Искам дължимото докато съм била във фирмата. Не за остатъка от договора.
Работата даже минава през бюрото по труда , европейски проект .
И ако тази заповед , не го задължава да ми плати дължимото за отминали месец , ще трянва да пускам жалба , защото аз започнах нова работа, а той не ми прекрати договора на 31.08

# 503
Дължимото ти е дължимо не на база тая заповед, а на база договора. Жалба може да пуснеш на база заповедта за това, че не е прекратил договора. Заплатите- ако не ги плати доброволно, в съда. Всички останали възнаграждения и обезщетения, които ти дължи, например за неползван отпуск, пак си се полагат, дори и неописани в заповедта, тъй като се дължат на база на по-висш нормативен акт- кодекс на труда.
Лошото е ,че ако не ги плати доброволно, трябва да го съдиш.

# 504
  • София
Много благодаря за отговорите ❤
Страхотни сте

# 505
Не съм разбрала правилно въпроса Ви. "Забавените заплати по чл.327" приех, че питате за обезщетенията при прекратяване на договора по чл.327. Няма нищо страшно де, получихте малко повече информация Simple Smile
Другите потребители са ви отговорили - за неизплатените дължими - РЗ и обезщетение - дело. Мисля, че са освободени от държавни такси, но тр.да платите на адвокат за да напише и внесе необходимите документи. Дори и да пуснете жалба в Инспекция по труда те имат правомощия само да направят предписание работодателя да ви плати, но не и да го накарат да извади пари и да ви ги даде.
За това, че не ви е прекратил договора, а вие вече сте започнали на друго място - също не е Ваш проблем и не е нарушение. Така или иначе, ако нещата му се водят долу-горе правилно дните, когато не сте била на работа (защото вече сте била при новия работодател) следва да са оформени като някакъв вид отпуск - платен или неплатен.
Искрено и от сърце ви пожелавам успех в борбата да си получите заработеното, защото неплащането за положен труд за мен е от най-гнусните бизнес модели.

# 506
Здравейте, имам следния казус. Моля за съдействие.
Закупена стока, платена с фирмена карта на терминал. Беше казано,че фактурата ще се даде с пристигането на последния уред(не всичко беше налично), тоест 14 дни след плащането дойде последният уред. Потърсихме фактурата, сега твърдят, че се издавала на момента, да сме си поискали тогава. Днес с големи спорове, дадоха сторно и пуснаха фактура за плащане в брой, без да дават кредитно известие. Сумата е голяма, моля кажете ми това ще може ли да се осчетоводи, като е минало по банка, а новата фактурата е в брой. Благодаря за отделеното време.

# 507
Да,  може да се осчетоводи фактурата. За вас плащането е по банка и то се вижда в банковото извлечение. За тях плащането е в брой,  тъй като при плащане на ПОС терминал издават и касов бон. Както като плащате на Лидъл с дебитна карта ви издават касов бон,  въпреки че плащането е безналично.

# 508
Да,  може да се осчетоводи фактурата. За вас плащането е по банка и то се вижда в банковото извлечение. За тях плащането е в брой,  тъй като при плащане на ПОС терминал издават и касов бон. Както като плащате на Лидъл с дебитна карта ви издават касов бон,  въпреки че плащането е безналично.

Здравейте,
благодаря за информацията.

# 509
  • here and now
Да, но парите ще се върнат в сметката. И това връщане трябва да се осчетоводи и то.

Общи условия

Активация на акаунт