Боледуване на децата ни - тема 66

• 79 708
  • 1 048
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Ударни дози витамин Д давам, на големия, на 8г.,по 5000ед на ден, като му го изследвам 2 пъти в годината (на средата на референтните граници е, въпреки тази доза, представям си ако не давах, ужасно подценяван на нашите географски ширини витамин) . Отделно зимата мултивотанини, мечета на Тайс обикновено. На малкия, на 3 години, по една чаена лъжица Вигантол всяка неделя, като депо. Няма по-важен витамин от Д за имунитета. Да не ме чуе дяволът, моите деца много много рядко отстсъстват, 2 - 3 пъти годишно по 3-4 дни.

# 766
Аз не съм изследвала вит. Д, с венозна кръв ли се прави?
Мисля, че България е слънчева държава, ежедневните разходки би трябвало да способстват за набавянето на нужното количество. Колегите от Швеция и Норвегия също са ми казвали, че не дават вит. Д профилактично, но сигурно сте виждали снимки на шведски дечица в градинска възраст, които спят на матрачета на двора. Също, възрастните имат навика да прекарват време навън, за обяд излизат да хапват та слънце.

# 767
  • Пловдив/София
Ударни дози витамин Д давам, на големия, на 8г.,по 5000ед на ден, като му го изследвам 2 пъти в годината (на средата на референтните граници е, въпреки тази доза, представям си ако не давах, ужасно подценяван на нашите географски ширини витамин) . Отделно зимата мултивотанини, мечета на Тайс обикновено. На малкия, на 3 години, по една чаена лъжица Вигантол всяка неделя, като депо. Няма по-важен витамин от Д за имунитета. Да не ме чуе дяволът, моите деца много много рядко отстсъстват, 2 - 3 пъти годишно по 3-4 дни.
Пълна Чаена лъжица наведнъж?? Това са сигурно 30-50 капки, доза за 2-3 месеца! Съгласувано ли е с педиатър?

# 768
Аз давам ескимо и в него има витамин д,обаче при нас голямо истерясване от ставане до лягане постояно реве за нещо чак вече се чудя нормално ли е ..

# 769
  • София
Аз от един специалист знам, че точно северните страни като Норвегия произвеждат повечето продукти с добавен витамин д в тях. Повечето напитки, бързи храни, бебешки млека, пюрета, дори хляб и т.н са с добавен витамин д. Поради тази причина те рядко имат дефицити за разлика от хората от слънчевите страни, които разчитат само на слънчевите лъчи. Аз скоро разбрах колко е важен този витамин и също приемаме зимата. Предишната бременност неглижирах, но сега пускам проверка на витамините. На малкия давам по 5 капки Витамин Д3, 400IU през няколко дни, когато се сетя. Но е добра идея да му изследвам стойностите. Иначе факт, от както приемаме витамин д вирусите ги караме много леко. Може и съвпадение да е, но ми успокоява съвестта, че правя възможно най-доброто за здравето му……

# 770
  • София
Аз не съм изследвала вит. Д, с венозна кръв ли се прави?
Мисля, че България е слънчева държава, ежедневните разходки би трябвало да способстват за набавянето на нужното количество. Колегите от Швеция и Норвегия също са ми казвали, че не дават вит. Д профилактично, но сигурно сте виждали снимки на шведски дечица в градинска възраст, които спят на матрачета на двора. Също, възрастните имат навика да прекарват време навън, за обяд излизат да хапват та слънце.

В България 70% от населението е с дефицит на вит Д, т. Е. Под долната референтна граница. Въобще не е слънчева страна България, а набавянето на витамина става трудно. В северните страни си набавят чрез обогатени храни и консумация на много риба.
С венозна кръв се изследва, и на двамата ми сина давам от бебета още, по 2-3 капки Вигантол давах, тук даваната доза от 1 капка и то зимата, е смешна. В една чаена лъжичка капкам към 25 капки на малкия веднъж седмично, че иначе ми е много трудно всеки ден да му капя, на него веднъж съм излседвала витамина, че взимане на кръв от вената си е трудничко на тази възраст, беше под средата на референтните стойности, коеот значи, че хич не му е много дозата.
Като порасне още малко ще давам и на него капсули като на баткото.
Аз самата взимам от години, открит по повод безплодие, по 10000 единици, това ми промени живота.

# 771
Явно сте по-добре запознати от мен и затова действате така смело с вит. Д. Аз съм много обрана откъм добавки и лекарства, дори и най-масовите давам само ако е наложително и след консултация с лекар. Опитвам се да залагам на балансираното хранене и много движение на чист въздух, редуване на планина, море и т.н. Много съм скептична към "здраве в капсули и шишета" като профилактика. То си има и причина, де, първото ми дете изпи литри чудодейни средства в опит да спрем честите гнойни отити.

# 772
Моята дъщеря доста често боледува. До 2 г. Давах витамин д на капки. Сега го пие с комбинирани витамини на well baby. Определено не съм изследвала. Не виждам и разлика в боледуванията. В тази връзка да кажа, че от днес пак броя че е болна. От сутринта накашля, да кажем 2 пъти на час - суха кашлица, засега друго няма. Дадох ампула витамин ц, осцилокопцинум, дифендил давам вече 5-та седмица. Гледах гърлото много леко зачервено. Утре естествено сме на преглед, че днес и да я заведа никакъв смисъл - трябва да се изчака накъде ще отиде вируса.

# 773
Аз също давам вит Д , купувам от ДМ на тяхна марка има под формата на таблетки слънчица.
Чувала съм, че за да се набави нужното количество само от слънце, образно казано трябва да стоиш чисто гол по цял ден.

# 774
  • София
Аз също давам вит Д , купувам от ДМ на тяхна марка има под формата на таблетки слънчица.
Чувала съм, че за да се набави нужното количество само от слънце, образно казано трябва да стоиш чисто гол по цял ден.

Точно така е, и то без да ползваш слънцезащитен крем.

Повечето комбинирани витамини или такива само витамин Д, са с концентрация 400 единици, което е все едно нищо да не пиеш.

Прилагам международна таблица, по която се водя.

# 775
  • shumen
Витамин Д давах само докато беше бебе и после не съм.Не съм и изследвала никога.
Силве,и ние ходим на планина и море и го водя вече 5-6 години в Трявна и правим процедури и сякаш това или че вече е по голям не се разболява често.Сега обаче след изкарания Ковид не знам дали не му се бъгна имунната система.

# 776
  • София
Какви процедури правите в Трявна?

# 777
Много болни има от тоя грип… Мислех Сряда да го пускам на ясла, обаче май ще го оставя в нас и тази седмица - трета подред ама ме е страх, супер много болни има в групата му и не само…

# 778
Някой може ли да ме осветли по темата с витамините и конкретно д. Прочетох на моите има 5 мг, което пише, че е 100% дневния прием, а на малката 10 мг (или 200%). Въпросът ми е свърван с предишното мнение, че във витамините на практика нямало. Колко е дневното реално, но не ми казвайте 400 mu, защото това нищо не ми говори, спрямо ей тези мг на витамините.

# 779
И в ескимото което давам пише 400mu ,но като беше бебе през зимата му бяха вдигнали приема на витамин д и имахме проблем с бъбреците та се наложи да му го спрат нз точно какъв беше проблема но педиатърката каза че увеличената доза дала отражение в бъбреците(дозата тя я беше увеличила)..

Общи условия

Активация на акаунт