С какво ви дразнят свекървите? – 120

• 26 987
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
Като си дадеш някой да ти гледа детето трябва да си готов, че най-вероятно няма да го гледа на 100% както ти желаеш. Казваш, кое ти е най-важно и можеш само да се надяваш, че ще се спази. Толкова. В идеалния случай си благодарен, че има кой да ти помогне, защото на някои няма кой да им помогне хич, нищо, че нямат никакви претенции Simple Smile
Баланс е ключът към всичко
Даване на общи инструкции и свобода те да бъдат нарушавани в нормални и допустими граници,а не общуването баба - внук да е сковано в страх от прегрешения,укори и фръцкания.
Изключения са деца със специфики в здравето и организма,наистина изискващи специални и конкретни грижи,режим и т.н.Алергии и прочее,също..
Ама сега щото майката е решила,че ще гледа детето на тотален безглутенов режим,без то да има проблем,и бабата да не смее един сухар да бутне,сакън да не предизвика трета световна...Ами сори,да не ми го водят,щото не мога да го опазя от кекса на комшийката или от солетите на децата в градинката..Толкоз за баланса..

# 541
  • София
Ако свекървата е проста и твърдоглава, не вдява какво и се говори и на всичко казано от снахата отговаря с " айде не ми давай акъл, аз две деца съм отгледала и нищо им няма, здрави и прави са", и все се опитва да прави напук, тогава, да, няма да и оставя детето си, ще го вижда само в мое присъствие.
И после хич да не се оплаква, че не и оставяме детето.
И друг път съм питала, и теб ще питам.
Защо си мислиш, че ако не дадеш на свекървата да вижда детето, тя ще си направи сепуко на мига?
Защо си мислиш, че детето ти ще бъде много по-щастливо без баби и дядовци, а само подложено на твоя диктат в името на доброто му, като че ли те-бабите и дядовците са углавни престъпници, мислещи как да го погубят?

И защо си мислиш, че ако бабата откаже да гощава внучето с авокадо и киноа, а му направи мекици, ще го разболее смъртоносно?
И накрая- защо бабата да прави напук, ако не може да се примири с някакъв бълвоч, който си определила като върха на веган/био/аюрведа и каквото там си избереш и го замени с нещо, от което мъжа ти, непрекъснато употребявайки го, пък и ти като дете хранена с него, нито сте се разболяли, нито сте умряли в крехка детска възраст?

# 542
Или не искат. Моите деца не са давани, не са и искани. Говоря още в самото начало.
Сега си ги гледам сама. Не очаквам някой да ми помага. Само в отделни моменти съм много изтощена и ми минават мисли, но после заминават. По-добре така. Никой нищо не очаква, чиста работа.
Ако баба има желание да прекарва време с внучето си, то е прекрасно. Не щем киноа и авокадо.

# 543
  • Blondeville
Ако има баланс в отношенията и IQ над границите на дебилност и при двете страни, то проблеми няма да има, ще се разбират за менюто без драми.

# 544
Или не искат. Моите деца не са давани, не са и искани. Говоря още в самото начало.
Сега си ги гледам сама. Не очаквам някой да ми помага. Само в отделни моменти съм много изтощена и ми минават мисли, но после заминават. По-добре така. Никой нищо не очаква, чиста работа.
Ако баба има желание да прекарва време с внучето си, то е прекрасно. Не щем киноа и авокадо.
А вафли може ли?

п.п.В умерени количества,ъфкорс.

# 545
Абе да ти кажа моята голяма дъщеря може само сладко да яде. Което пък хич не е хубаво. Гледам да огранича, че доста деца са с наднормено тегло. Пък и спорт да му се не знае. Преди години играхме много, сега вече не са така...

# 546
Абе да ти кажа моята голяма дъщеря може само сладко да яде. Което пък хич не е хубаво. Гледам да огранича, че доста деца са с наднормено тегло. Пък и спорт да му се не знае. Преди години играхме много, сега вече не са така...
Значи,не може..Simple Smile
Сложно е с наднорменото тегло,масово децата са така,уви.
Ами,инструкции и договорена свобода ,понякога те да бъдат нарушавани в рамките на приемливото..

# 547
В интерес на истината, днес, с този си акъл, бих гледала малко дете много по-здравословно, без значение дали като майка, или баба, пък било то и свекърва.
Просто днес разполагам с много повече и по-разнообразна информация, отколкото когато бях млада майка преди 20+ години. Отделен е фактът, че някои уроци съм научила от личен опит или наблюдения над здравето на близки хора.

# 548
Аз сега прочетох темата за вафлите... странно всички повтаряха колко е вредна за зъбите захарта от вафлите, а захарта от плодовете и хляба и пастата или киселината на цитрусите никой не я спомена. Но, естествено, свекървата винаги е лошата и неграмотната. Аз като съвременна такава злобна вещица купих при едно пазаруване в аптека три такива пюренца, да не съм с празни ръце, сториха ми се интересни https://www.hipp.bg/malki-deca/produkti/hippis/hippis-100-bio-plodove/ . Еко, био, без захар без консерванти без бои... Снахата демонстративно ги захвърли и ми заяви, че няма да дава такива неща, защото бебето си яде и ябълки и всичко натурални. Казах Добре, ок, ти си решаваш, няма проблем...
Това ми беше последното пазаруване обаче, да си му купуват плодове от пазара. Вафли ли хаха ни-що, край и точка. Да си му дава майка му каквото е добре за него. Аз моите деца съм ги отгледала.

# 549
Всичко е баланс. Избягвам вредното, но не съм орел. Така и с децата.

# 550
Ако майка и баба, не могат да седнат и да изговорят нещата като възрастни хора, то що са тръгнали внуче да делят се пита в задачата...
А какво прави в случая снаха, която предпочита на детето й да му бъде дадено да яде фафли колкото иска стига свакървата изобщо да не се опитва да готви?Освен, че бива разкритикувана от бг мама ThinkingLaughingLaughing

# 551
Аз сега прочетох темата за вафлите... странно всички повтаряха колко е вредна за зъбите захарта от вафлите, а захарта от плодовете и хляба и пастата или киселината на цитрусите никой не я спомена. Но, естествено, свекървата винаги е лошата и неграмотната. Аз като съвременна такава злобна вещица купих при едно пазаруване в аптека три такива пюренца, да не съм с празни ръце, сториха ми се интересни https://www.hipp.bg/malki-deca/produkti/hippis/hippis-100-bio-plodove/ . Еко, био, без захар без консерванти без бои... Снахата демонстративно ги захвърли и ми заяви, че няма да дава такива неща, защото бебето си яде и ябълки и всичко натурални. Казах Добре, ок, ти си решаваш, няма проблем...
Това ми беше последното пазаруване обаче, да си му купуват плодове от пазара. Вафли ли хаха ни-що, край и точка. Да си му дава майка му каквото е добре за него. Аз моите деца съм ги отгледала.
Пред теб ли ги изхвърли?
Е кАжи,честно!
Добре де..не се ли замисля,че така буквално плюе на труда ти,на желанието да си полезен..Баси райграса дето никне в някои човешки глави..
Ми да ги прибере,да благодари,и да те помоли за в бъдеще да не купуваш пюрета,а вместо тях - плодове?Какво сложно има да бъдеш мил с хората?  
Пък ти като си тръгнеш,да ги правит каквото си иска тези пюрета,в кофата,зад кофата,все тая..
Егати.Такава пък демонстративност,кому е нужна..Много грозно.

# 552
  • при късмета
Свекървата, ако не иска да гледа детето, да си каже. А не да твърди, че иска, но всъщност да е пред хората, пред снахата, да става както тя каже (нещо което изначало няма право да решава) или защото е намерил поредното за което да се меси на снахата. Тогава би си намерила колкото причини иска да не го прави, включително и, че не приема инструкции. Ако наистина иска заради самото внуче и толкова го обича, ще се съобрази. Някак не виждам начин да го обича и гледа като става на нейното, пък се изпарява обичта, само като снахата си отвори устата.
В интерес на истината, днес, с този си акъл, бих гледала малко дете много по-здравословно, без значение дали като майка, или баба, пък било то и свекърва.
Просто днес разполагам с много повече и по-разнообразна информация, отколкото когато бях млада майка преди 20+ години. Отделен е фактът, че някои уроци съм научила от личен опит или наблюдения над здравето на близки хора.
Аз съм майка и не биха заявила толкова категорично, че бих гледала дете по-добре от друг или по-добре от преди. Въпреки многото информация, за детето си сме слушали само и единствено педиатърката. Няма баби, тетки, стринки, приятелки, познати или форума. Тя е педиатър и на детето на братовчедка и на много деца покрай тях, разликата им с моя е 6 години. За всяко дете дава индивидуални съвети, не кара по общия календар и общия случай и се съобразява с най-малката подробност индивидуално за детето. Колкото по-малко хора решават кое е най-добро за едно дете, толкова по-добре. Не напразно хората са казали много баби, хилаво дете.
Ако тръгнеш да слушаш майка си, защото детето е при нея за ден и другата седмица свекървата защото пък е при нея, кое точно е доброто за детето?

# 553
Замислям се. На един детски рожден ден се огледах хубаво. И ето :
Майката непукист - детето и влиза и излиза под масите, вика, удря другите. Тя си пие кафето и се подсмихва
Майката истерик - бяга след детето, вика му, дърпа го. Сърдита и намусена.
Майката луда по здравословното-"Не, не безалкохолни!" С какъв крем е тортата? Има ли глутен?
Майката обсесия - "Моето дете е най-добро в детската градина" Смята, чете, решава задачи..
Да ви кажа и аз съм залитала в крайности в някакви периоди. Сега съм ку-ку на тема здраве. Но ми е простено, ако има кой да ме разбере без да ме съди.
Ще ми се да живеем по-здравословно. Което ще рече поне готвено, домашно. Но издишам. С двете ми е трудно и признавам понякога е на оцеляване. Просто бебето е ревливо, разболява се лесно. И съм истерична понякога. Това е причината да искам моя си мъж да ме търпи. Друг не е длъжен.

# 554
 Ma ko, ти все едно за звездолет говориш, чието сложно устройство днешните баби не познават, защото по тяхно време такова чудо не са виждали.

Общи условия

Активация на акаунт