Валутният борд - Teма 2

• 26 875
  • 992
  •   1
Отговори
# 930
Преди пет-шест години Иван Костов каза,че през неговият мандат е построил автомагистрали с 30км. повече обща дължина в сравнение с Борисов. Тук изниква въпросът дали е редно,когато мнозина българи живеят мизерно,да се строят магистрали?
И друго - ЕС не е дал на България нито стотинка. Брюксел "дава" точно толкова пари на България,колкото взима от нея. Май бяха около €2млрд. годишно. Като се тегли чертата накрая,търговският баланс между ЕС и България излиза почти равен.

# 931
Преди пет-шест години Иван Костов каза,че през неговият мандат е построил автомагистрали с 30км. повече обща дължина в сравнение с Борисов. Тук изниква въпросът дали е редно,когато мнозина българи живеят мизерно,да се строят магистрали?
По този въпрос съм категорична - магистралите са нужни и затова Е редно да се строят. Където минава магистрала регионът е по-развит икономически. Нали знаеш приказката, че на бедния не трябва да се дава риба, а въдица, защото ако му се даде риба ще я изяде и после пак ще гладува, а ако му се даде въдица ще се изхранва сам. Е, магистралите са нещо като въдицата, а парите за ядене ще се изядат и после ...нищо.

И друго - ЕС не е дал на България нито стотинка. Брюксел "дава" точно толкова пари на България,колкото взима от нея. Май бяха около €2млрд. годишно. Като се тегли чертата накрая,търговският баланс между ЕС и България излиза почти равен.
Не даваме по 2 милиарда годишно, а пъти по-малко. Също така  е добре да се каже, че ЕС не изсипва пари, а дава възможност да финансираме проекти. Ако нямаме добри проекти ЕС ли е виновен??? Ми да имаме.
Обаче ако си права за баланса на потоците, това всъщност за мен е нещо добро, защото означава, че се справяме сами. Ако икономиката ни се движеше само от дотациите на ЕС, това щеше да е много лошо "разглезване" и поддържане на нежизнеспособна икономика която ще се спихне веднага, щом парите спрат по някаква причина. Точно както се спихна соц икономиката, като и махнаха парника ( СИВ и помощта от СССР).

# 932
ЧС,на първата част от коментара ти няма да отговоря защото е несправедливо цинична.
Смехотворно и наивно е да се мисли,че в този живот някой подарява пари на друг!
СССР нито стотинка/копейка/цент не ни е дал. В месеците след 10 ноември 1989г. се оказа,че Москва ни дължи $200млн.
Соц.икономиката пропадна заради други неща. Например липсата на частна собственост...

# 933
ЧС,на първата част от коментара ти няма да отговоря защото е несправедливо цинична.
СССР нито стотинка/копейка/цент не ни е дал. В месеците след 10 ноември 1989г. се оказа,че Москва ни дължи $200млн.
Соц.икономиката пропадна заради други неща. Например липсата на частна собственост...

О, даваха ни евтин нефт, например, докато не се усетиха, че го препродаваме на Запад. И Горби врътна кранчето. 200 милиона нищо не са, това са някакви салда към края.
Иначе който иска да го слушат трябва и да си плаща. Само с тояга не става. Ей на, Тръмп реши, че САЩ вече не искат да си плащат и послушанието почва да се свива... Та и СССР даваше за да слушаме.
Но икономиката беше плачевна заради липсата на конкуренция даже повече, отколкото заради държавния си характер. А СИВ гълташе всичко без никаква конкуренция и затова нямаше нито качество, нито развитие и иновации. И частник да е, и той няма да дава пари за развитие, ако има сигурен пазар.

Думата "несправедливо" е неясна за мен. Аз дефинирам поне два вида аксиоматична справедливост,  а после на тяхна база кой знае какво може да се измисли.

# 934

О, даваха ни евтин нефт, например, докато не се усетиха, че го препродаваме на Запад. И Горби врътна кранчето. 200 милиона нищо не са, това са някакви салда към края.
Иначе който иска да го слушат трябва и да си плаща. Само с тояга не става. Ей на, Тръмп реши, че САЩ вече не искат да си плащат и послушанието почва да се свива... Та и СССР даваше за да слушаме.
Но икономиката беше плачевна заради липсата на конкуренция даже повече, отколкото заради държавния си характер. А СИВ гълташе всичко без никаква конкуренция и затова нямаше нито качество, нито развитие и иновации. И частник да е, и той няма да дава пари за развитие, ако има сигурен пазар.

Думата "несправедливо" е неясна за мен. Аз дефинирам поне два вида аксиоматична справедливост,  а после на тяхна база кой знае какво може да се измисли.
https://www.tretavazrast.com/articles/мит-е,-че-съветският-съюз-ни-е-продавал-евтино-гориво

# 935
Няма да споря, защото нямам данни и каквото и да се намери, все е политизирано с някаква цел . Аз и на статията не вярвам особено, защото както забелязвам, тя се фокусира върху даден момент "В началото на 80-те години политиката на Рейгън срина цените на нефта под 10 долара за барел, но България има дългосрочни цени за нефт и газ със СССР и сме продължавали да купуваме на много по-високи цени от международните.". Тоест преди това може пък да сме купували изгодно. А и както казах, Горби врътна кранчето на гювеча. Не знам дали някога ще имаме пълен и точен отчета на взаимоотношенията ни.

# 936
ЧС,през 80-те години учех в 18-то гимназия в София на ул."Жданов",(днес "Пиротска"). Бяха избрали ученици,(включително и мен),да посрещнем Горбачов и Живков пред паметника на Ленин отсреща на ЦУМ. Двамата минаха буквално на метър от мен. Горбачов беше нисък,но Живков - още по-нисък,което ме изненада донякъде. Това,което ми направи впечатление тогава беше,че очевадно Т.Ж. е силно угрижен и притеснен. Но не защото кремълският вожд му е казал,че ще му "врътне кранчето". Съвсем не. А защото го е информирал,че с комунизмът е свършено. Т.Ж. обаче до последно мислеше,че ако се "снишава" всичко ще мине и замине.

# 937
Ми, добре. Бай Тошо е бил загрижен за себе си, естествено, не за кранчето, респективно за народа.Съвсем нормално. Впрочем онзи външен дълг от 11 милиарда долара е бил натрупан в последните години, което подкрепя тезата, че нещата се скофтят генерално в средата на осемдесетте. 

# 938
Нямам намерение да защитавам ГЕРБ. Както писах, и не гласувам за тях. Но за кого според теб да гласувам, че да бъде избран и да стане по-добре?
Ами според мен с тези протести може да се създаде една хубава практика. Сваляме Борисов и "назначаваме" друг. За момента от алтернативите, които ни се предлагат, партията на Слави и ДБ единствено не са участвали в управлението. Гласуваме им доверие, ако не се справят, сваляме и тях. И така докато не дойдат читави хора. Може и този, който ще ни поведе напред да е някоя от старите муцуни, осъзнала че властта, която му се дава е отговорност, а не привилегия.
Обаче е важно да имаме и независима прокуратура, за да знаят всички идващи на власт, че ще си понесат последствията за всяко свое действие.
Да, звучи прекалено утопично, но не и чак толкова невъзможно.
Освен това, за да стане, просто трябва народът да е единен, да спре да се продава за 20 или 50 лева на избори, протести, антипротести и т.н.

# 939
https://www.tretavazrast.com/articles/мит-е,-че-съветският-съюз-ни-е-продавал-евтино-гориво

Според изданието за историята на външния ни дълг на БНБ реекспортът на съветски нефт и петролни продукти е около 50 % /между 48.8 и 55 % от общия български износ по второ направление през периода 1979 - 1983/ и ни позволява да преодолеем дълговата си криза и сравнително да се стабилизираме. Общата стойност на  реекспорта през тези години е 1984 млн валутни лева. Интересно пише и за "врътването на кранчето" от Горбачов, доста по-сложно е и текат успоредни процеси.

http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication … esearch_03_bg.pdf

# 940
Ми, добре. Бай Тошо е бил загрижен за себе си, естествено, не за кранчето, респективно за народа.Съвсем нормално. Впрочем онзи външен дълг от 11 милиарда долара е бил натрупан в последните години, което подкрепя тезата, че нещата се скофтят генерално в средата на осемдесетте. 

Дългът на България през соца никога не е надвишавал 50% от БВП. За сравнение днес е около 60% от БВП,което според стандартите на ЕС не е опасно за икономиката и управлението на държавата.

# 941
Ами според мен с тези протести може да се създаде една хубава практика. Сваляме Борисов и "назначаваме" друг. За момента от алтернативите, които ни се предлагат, партията на Слави и ДБ единствено не са участвали в управлението. Гласуваме им доверие, ако не се справят, сваляме и тях. И така докато не дойдат читави хора. Може и този, който ще ни поведе напред да е някоя от старите муцуни, осъзнала че властта, която му се дава е отговорност, а не привилегия.
Обаче е важно да имаме и независима прокуратура, за да знаят всички идващи на власт, че ще си понесат последствията за всяко свое действие.
Да, звучи прекалено утопично, но не и чак толкова невъзможно.
Освен това, за да стане, просто трябва народът да е единен, да спре да се продава за 20 или 50 лева на избори, протести, антипротести и т.н.

Да, бе. Сваляме този, сваляме онзи, после пробваме трети... А знаеш ли, че в такава нестабилна обстановка всичко спира в държавата? И къде ще отиде икономиката с тези опити и грешки?
Освен това аз питах за кого да гласувам, като уточних, че той трябва да има шанс. Аз и така ще гласувам за ДБ, ама те шанс да управляват нямат. А читави хора няма да дойдат, читавите хора не се занимават с политика, затова поне стабилност да има.

Ние независима прокуратура си имаме и сега, ама е законова независима. Няма как обаче да попречиш един човек да бъде финансова зависим от друг. И така, понеже прокурорът е независим, никой не може нито да махне, нито да търси сметка на най-голямата бухалка в държавата. Той може по свое усмотрение да погазва закони, да игнорира презумпция за невинност, да разбива съдби и после никаква отговорност не носи. Като ни осъдят най-накрая ние плащаме, не той. И така, ако някой внедри свой човек за прокурор, какво става? Ми сегашното става. Затова аз пък казвам, че не бива да има безконтролна прокуратура. Трябва така да бъдат нещата, че А да контролира В, В да контролира С, а С да контролира А. И никой да не е безконтролен.  И прокурорът да носи отговорност за неуспели дела и осъдена държава. Иначе с този тотално независим прокурор идва резонният въпрос - quis custodiet ipsos custodes?

# 942

Според изданието за историята на външния ни дълг на БНБ реекспортът на съветски нефт и петролни продукти е около 50 % /между 48.8 и 55 % от общия български износ по второ направление през периода 1979 - 1983/ и ни позволява да преодолеем дълговата си криза и сравнително да се стабилизираме. Общата стойност на  реекспорта през тези години е 1984 млн валутни лева. Интересно пише и за "врътването на кранчето" от Горбачов, доста по-сложно е и текат успоредни процеси.

http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication … esearch_03_bg.pdf

Мдам, поучително. Зачетох се в страница 204 и натам. Май все пак СССР здраво се е ръсил за да крепи соц блока.

Дългът на България през соца никога не е надвишавал 50% от БВП. За сравнение днес е около 60% от БВП,което според стандартите на ЕС не е опасно за икономиката и управлението на държавата.

Кой дълг? Брутният дълг на България е съставен от държавен дълг и частен дълг. Частният дълг не ме е грижа - да се оправят. Гледам държавния дълг колко е. А и частният дълг е в голямата си част инвестиции, оформени като дълг. Но няма ние да го връшаме.

# 943
Държавният дълг.

# 944

Общи условия

Активация на акаунт