Цветята в нашия дом - тема 78

• 27 698
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • София
beki8, на последното му е малко водата, а може и да трябва да се прехвърли в по-голяма саксия, че си е големичко и иска повече пръст.

# 91
Бихте ли ме посъветвали от кой кристалон да взема за подхранване на нови резници и после какъв е реда с подхранването.Имам предвид кой след кой цвят в периода на разтежа,листна маса и цъфтеж.Брагодаря ви!

# 92
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Момичета, споделям снимки на наследството си (на някои не им знам и имената):
Скрит текст:

на това му съхнат листата

На това смятам, че му е добре (беше без листа и клонки)

Тези двете са с нова почва и дренаж по ваш съвет. Листата им са сухи и падат, остават на голи пръчки

Горкия Жасмин също съхне. С нова почва е и той

Това единствено не цъфти

Това си е екстра, дори редовно пълзи по земята

Коледната звезда сама цъфна, но бледо розово и с малки листа

И това смятам, че е добре. Расте си, макар и само с едно разклонение

Това е високо дърво, но ме притеснява, че листата започнаха да жълтеят и капят

Приемам съвети за отглеждането им.

първото е някаква калатея, тя а и всички, на които им засъхват връхчетата, страда от липса на въздушна влажност. пулверизирай листата, но аз съм скептична за резултатите, защото зимата, с това отопление, няма как да им докараш влагата, която искат.
https://browmasters.ru/bg/samocvety/cvetok-kalateya-uhod-v-domas … znat-ob-uhode-za/

двете засъхващи са азалии, това е моята мъка и (не единствен, но пък постоянен) неуспех. умират ми със страшна сила. всъщност имам един сървайвър, ако се сея довечера мога да снимам.

нецъфтящото е кливия. Simple Smile извади бебетата, засади в нова пръст и остави на светло и ще видиш как ще те изненадат.

коледната звезда най-вероятно си е била розова и преди. и изобщо е успех, че сте я докарали до такъв размер и възраст. радвай ѝ се. и моята цъфти когато си иска, но аз не се връзвам много. Simple Smile

последното е шефлера. според мен листото си е старо и затова пада. и те не са вечни. Simple Smile ако искаш, можеш да отрежеш около 20 см от връхчетата, да ги оставиш да пуснат корени и после да ги боднеш отделно или при майката. Simple Smile тя пък ще се разклони и раззелени.

# 93
Благодаря за съветите Heart
Кливията до миналата година ѝ махах издънките, но пак не цъфтеше, а пускаше още повече бебета. Няма къде да ги слагам вече, но ще пробвам отново. Иначе е на слънчев прозорец зад отворени метални щори.
Шефлерата е в голяма каменна кашпа и мисля че ще отнеса караница ако я пипна повече от поливане и досипване на почва Joy Обаче ще попитам и ако ми разрешат ще направя каквото казва Добри.
Азалиите и жасмина ще ги изчакам да се адаптират в новата си почва и ще стискам палци пак да станат хубаво зелени (заварих ги на пръчки, съживих ги, азалиите хванаха паяжини и окапаха, пак ги съживих, но явно съм объркала почвата - сега за трети път ще ги съживявам...).
Вчера открих две забравени орхидеи, измръзнали и останали само на корени. Уж ги оправих и преместих в нова саксийка с почва за орхидеи (добре че ми казахте, че има различни видове Joy ), да видим дали ще се съживят.

# 94
Момичета , трябва ли да ги начупя някак си , за да станат по кичести , по хубави ?

# 95
beki8, двете азалии от 3 и4 снимка, на които листата са сухи и падат са в неподходящи саксии. Азалията  има плитки и фини корени. Тя обича широка и плитка саксия и подходящ пропусклив субстрат с перлит в него (на Лактофол има хубав). Сложи ѝ дълбока подложка (ако решиш да я сложиш в друга саксия) и винаги я дръж пълна  с престояла  вода. Не поливай отгоре. Азалията не обича да я пече слънце и затова ѝ падат и жълтеят листата. Харесва да бъде пулверизирана и не понася горещини. Гледам азалия сигурно от 15 години и ми е ясна тази хубавица какво иска. Спокойно може да ти вирее на северно изложение.

# 96
Е аз съвсем скоро им смених почвата и саксиите... На почвата пише за азалии, а саксията е пълна с камъни отдолу. Как ще пие вода от чинийката в такъв случай? Или пак да ги преместя (покрай нас обаче няма саксии за азалии - разпитах на целия пазар). Ако може снимка на такава саксия да знам какво търся.
Колкото до мястото - не е много светло и им затварям щорите когато стане топло. Миналата година точно там се съживиха за първи път и затова не смея да ги местя.

# 97
Нищо, остави ги така да си поемат дъх и дръж винаги мокри. Нямат нужда от дренаж/камъни, те са направо "блатни".
За саксията  нещо такова е по-подходящо, но не е болка за умиране:

# 98
  • пак там
Що ли не ви четох миналата година... Шест азалии ми подариха, шест! И всички - най-различни, и всички - безумно красиви! Ревах като дете на всяка от тях, когато умираше...

# 99
  • на острова на мечтите
Рися, и аз изхвърлих четири азалии. Сега с камелиите намерих мир и щастие. Много по-лесни за отглеждане и също много красиви.

# 100
Убийци на азалии сте вии, даже серийни!
 Моята "бабичка" има почи кръгла корона с диаметър около метър. Ще умра от яд, ако успея да я уморя.

# 101
  • Бургас
Момичета , трябва ли да ги начупя някак си , за да станат по кичести , по хубави ?
Според мен-не. Изглеждат ми на млади растения.
Но и другите да кажат.

# 102
Убийци на азалии сте вии, даже серийни!
 Моята "бабичка" има почи кръгла корона с диаметър около метър. Ще умра от яд, ако успея да я уморя.
Аааа, моля-моля! Нямам нито една убита - все са спасени, нали затова тук питам, та да няма жертви Sad

# 103
  • София
Доживотна присъда ще ми дадат ако броим убитите азалии.
Но пък изнамерих дървото на живота в Лидл и от вчера е вкъщи. Следващата седмица ще има камелии, но аз няма да се пробвам с това растение.

Минзухарите, нарцисите и зюмбюлите на балкона са поникнали, но утре щяло да е -2 градуса. Мръзнат ли? Мога да ги прибера, мога и да ги завия с нещо (по-лесно ще ми е), има ли нужда според вас? За пръв път ги отглеждам в саксия на терасата, от есента са само навън.

# 104
  • Карлово
Нелка, ако те е страх да не измръзнат сложи им едно найлонче отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт