Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 44 855
  • 797
  •   1
Отговори
# 285
Мандаринка, Симона, на снимки изглежда добре наистина, кухнята е оправяна наскоро, холът и трапезарията са в добро състояние, просторно е. За мен и двете спални са за ремонт обаче (втората я няма на снимките), плюс коридора. Има само една тераса, която също е за ремонт. Ако не се лъжа беше паркет навсякъде, може да се изцикли и става чудесно.

Блокът е поддържан, намира се в уличката, която излиза на Кауфланд на Тодор Каблешков.

# 286
Само етажа ме спира, но ще го помислим. На мапса изглежда хубаво мястото. Иначе по-лошо щеше да е кухня или баня за ремонт, те поне са хубави.

# 287
Аз харесвам Бъкстон, и друг път съм писала в темата. Имайте предвид недостатъка, че въздухът е мега зле. Но може да се оборудвате с пречистватели за въздух, даже за мен е задължително. А също така и в други райони въздухът е доста лош. В района има Кауфланд, Лидл, квартални магазини. Фантастико го преместиха в Манастирски, но пак е общо взето близо. Има Лили и Dm, за който е фен на тези магазини, за второ училище съм чувала, че е добро, но все пак не гаранатирам. ДГ Вълшебство според мен е супер, наскоро я разшириха. Транспортът е ОК, трамвай 5 и тролей 2 - и двете ходят до центъра (Руски паметник и Софийски университет). Като пуснат метрото през Красно Село също е опция да се ползва. Пазар Борово е близо - за феновете на пазарите. Но има места, където новите кооперации са доста сгъчкани, уличките като цяло са тесни и на места доста разбити. Няма малки междублокови градинки/площадки. Освен пред някои стари блокчета, но състоянието им не е много добро. Но пък парка Овча Купел е близо. Друг недостатък е (за някои хора), че няма много заведения. Малко се отплеснах, ама в случай, че някой се интерсува от този квартал.. Simple Smile

# 288
Е, банята не е по моя вкус, но не е порутена със сигурност. Кухнята не е добре измислена, така че също може, вероятно и трябва да се доизкусури, но не е чак толкова голяма, че да глътне огромна сума за тотален ремонт.
Да, етажът е нисък, но зависи накъде гледа апартаментът и какво има пред него - ако гледа към празно каре или едноетажни постройки, примерно магазин, не е чак толкова зле. На снимките апартаментът изглежда слънчев.

# 289
По мои спомени не беше ниско, имаше и гаражи отдолу.

Споделям мнението на Moonriver, аз много харесвам района и общо взето от 10 години живея все около линията на 5-цата, само в различни квартали Grinning

# 290
mandarinka,  аз съм живяла в ЕПК, строено  от ГУСВ, и там  вътрешна изолация на външните стени нямаше. То тя по принцип на външните стени се слага, де, не на вътрешните. На твоя чертеж подобни успоредни черти има около комина, и там ли има топлоизолация?  Освен това, топлоизолация се слага на външните стени, каквито са фасадните (с прозорците и балкона), а на чертежа там няма такива черти. Затова пък има черти на стена към съседния апартамент и неговата баня.  Няма да споря, но от моя опит ЕПК и панел имат сходни енергийни характеристики, те затова се третират еднакво при енергийните одити и при санирането. Но пък който вярва, че ЕПК са по-изолирани фабрично от панелите, ами.. свободен е да вярва Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 21:01 от Анонимен

# 291
Попея, такива гипсови блокчета (тип итонг, соц итонг Laughing) има само в стаята, в тази част на дългата стена, която е външна, както и в кухнята, на външната част на дългата стена.
Вентилацията в хола, мисля, че не е комин, явно е от същите блокчета, те не са носещи, мисля, там имаше пластмасова правоъгълна решетка с отвори, не кръгъл комин. В банята по дългата стена също има втора такава стена от тези блокчета, в тях са вкопани тръбите, че иначе бетон да се кърти за тръбите не става.
Та това е, общо взето, тогавашна топлоизолация е, двойна стена на външните стени (без фасадните, както се вижда). При всички положения с двойно по-дебела стена е по-добре, особено ако вътрешната не е бетон (не знам топлоизолационните характеристики на гипса). Като гледах преди години едни таблици за топлоизолации, винаги имаше и дебелина, не само базов коефициент на топлопреминаване (или както там се казва). Съвременната външна топлоизолация си е добре да се направи, естествено, но не може да се отрече, че и в онези времена е имало някакви опити за такава, при това стандартно слагана. Не във всички блокове, очевидно. За панелите, освен така наречените немски панели, май няма други опити за изолация преди.
А и май повечето ЕПК-та, не мога да твърдя за всички, са строени от ГУСВ, сигурно заради наличната механизация и многото безплатна работна ръка.

# 292
Здравейте Simple Smile

Търся препоръка за квартал, с мъжа ми към момента живеем под наем в студентски град, но тъй като очакваме бебе искаме скоро да се преместим. Имаме следните изисквания: спокоен квартал, без множество заведения, в близост до добра детска градина и училище, парк, близо до центъра, задължително в близост до метро, бюджета ни е до 650лв, макс 700 Simple Smile

# 293
Здравейте Simple Smile

Търся препоръка за квартал, с мъжа ми към момента живеем под наем в студентски град, но тъй като очакваме бебе искаме скоро да се преместим. Имаме следните изисквания: спокоен квартал, без множество заведения, в близост до добра детска градина и училище, парк, близо до центъра, задължително в близост до метро, бюджета ни е до 650лв, макс 700 Simple Smile
Колко близо до центъра? Най-изгодно ми се струва около мол София, близо до парк Възраждане, метро, център на пешеходно, 2 добри детски, за училище не знам, 30-то е горе-долу, сега му правят басейн...

# 294
Някакви мнения за Хаджи Димитър? Предстои ми покупка на апартамент и всички брокери ми го препоръчват Simple Smile Намалял ли е шума от самолетите през последните години (навсякъде пише, че се работи по това). Това проблем ли е според вас?

Ще съм благодарен за всякакви мнения, тъй като не познавам района.

# 295
Някакви мнения за Хаджи Димитър? Предстои ми покупка на апартамент и всички брокери ми го препоръчват Simple Smile Намалял ли е шума от самолетите през последните години (навсякъде пише, че се работи по това). Това проблем ли е според вас?

Ще съм благодарен за всякакви мнения, тъй като не познавам района.
Няма как да е намалял без да се премести пистата или да се изобретят нови двигатели, а те се подобряват непрекъснато, но с по малко, колкото технологията позволява, незабележимо. Аз обичам самолети и на мен не ми пречат изобщо, дори ми е плюс, но това е изключение, на повечето хора пречат все пак.

# 296
  • гр. София
Да, около ИП почти бяха спряли да летят, та за това не се чуваха. А по темата - Хаджи Димитър е не лош квартал.

# 297
  • София
Абе и аз обичам самолети, но също като кучетата ... по-добре да си стоят в тяхното си село.

Подобряват, подобряват, но сега ролс-ройс ще "пускат" пътнически самолети, движещи се със скорост 3 пъти на звука. Не вярвам да са по-безшумни.

Колкото до апартаментът под наем, не става ясно дали 2ст или 3ст. Но ако се търси ниска цена (което ми прави впечатление), май Люлин няма да е толкова зле. С метрото до центъра се стига бързо. А нали и панелите и ЕПК имат с 1 стая повече.
За училища, къде ги пратихте. Не вярвам да се задържат 8 години под наем на същото място.

# 298
Да, 6-7-8 години в една квартира е рядко срещано.
Аз нямам против семейства с деца като наематели, но НЕ регистрирам на адреса друг освен член на семейството ми. А и за детска градина, и за училище трябва регистрация. Добре е да уточните това с наемодателя още преди подписването на договора.

# 299
За офертата в Бъкстон, аз от тези снимки нищо не мога да разбера, толкова са разтеглени и напудрени. Освен това не е снимано навън през прозореца, което на мен лично ми говори, че има нещо не дотам лицеприятно, за да не е снимано и показано.  Трябва да се види на място, няма и скица, което за мен е голям минус. А, и 5-цата не ходи до Руски паметник, а до Съдебната палата.
Бъкстон не го познавам като квартал, освен най-общо че е от средните по привлекателност и цени. За училищата там може да погледнете класацията на НВО в София, горе-долу да добиете редстава къде са по този критерий. Иначе друг обективен критерий за училища не знам да има.

Общи условия

Активация на акаунт