Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 44 797
  • 797
  •   1
Отговори
# 330
Да бе, няма в Манастирски, навсякъде щъкат! Именно в подлеза на България, на път за училище сутринта, бомбиха племенника , че и ритници оънесъл, докато се намесят хора от магазините и минаващи.Отделно липсата на градинки, детски градини, а напоследък и мръсотията, кучетата.За паркирането да не говорим.Лъха и миризма на урина по кюшета последно като ходих в жегите и..отпраших с 200 от "поносимия " квартал.За софиянец МанЛи е дъно, но иначе е селска чест !Сори.
Аз съм кореняк софиянец. Цял живот съм живял  в идеален център. Ако трябва да избирам между Хаджи Димитър и Кръстова вада/Манастирски ливади изток без съмнение бих избрал второто. За мен и близките ми хубавите квартали на София са на юг и изток от центъра. В частта на Манастирски ливади изток близка до Каблешков квартално се пада 73-то. Това е едно от най-добрите училища в София. Ако живея там разбира се ще си купя и гараж. В частта на Кръстова вада близка до Парадайс квартално е 21-во у-ще. Не е идеално, но спрямо училището в Хаджи Димитър е направо добро.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 18:06 от Анонимен

# 331
Да бе, няма в Манастирски, навсякъде щъкат! Именно в подлеза на България, на път за училище сутринта, бомбиха племенника , че и ритници оънесъл, докато се намесят хора от магазините и минаващи.Отделно липсата на градинки, детски градини, а напоследък и мръсотията, кучетата.За паркирането да не говорим.Лъха и миризма на урина по кюшета последно като ходих в жегите и..отпраших с 200 от "поносимия " квартал.За софиянец МанЛи е дъно, но иначе е селска чест !Сори.
Аз съм кореняк софиянец. Цял живот съм живял  в идеален център. Ако трябва да избирам между Хаджи Димитър и Кръстова вада/Манастирски ливади изток без съмнение бих избрал второто. За мен и близките ми хубавите квартали на София са на юг и изток от центъра. В частта на Манастирски ливади изток близка до Каблешков квартално се пада 73-то. Това е едно от най-добрите училища в София. Ако живея там разбира се ще си купя и гараж. В частта на Кръстова вада близка до Парадайс квартално е 21-во у-ще. Не е идеално, но спрямо училището в Хаджи Димитър е направо добро.

Няма как да си софиянец. То се вижда от самолет.

Иначе Хаджи Димитър не лош квартал от гледна точка на цени/локация. Много е близо до центъра и това е огромен плюс. Циганите не са проблем, по-скоро местните са малко особени Simple Smile

# 332
Аз пък да кажа, че като всеки друг голям квартал и в Хаджи Димитър си има, предполагам, и добри, и не чак толкова добри карета, да ги наречем, или кътчета. Имам позната там, юрист, много възпитан и интелигентен човек, и съпруг с много специфична високоспециализирана професия, та и двамата са изключително доволни и от кварталната детска градина, и от кварталното училище (до 8 клас). И за двете ми е разказвала неща, които не съм чувала за (набедени) "елитни" градини и училища. Детето скоро ще кандидатства за след 7 клас, но вече само ходи и се прибира, заедно с приятелки, до и от училище. Естествено с проверка по телефона от мама най-вече.

В последните 2-3 години започнаха нови строежи в квартала, май вървят към усвояване на терените на индустриалната зона и къщите след моста Чавдар и зад влаковите линии. И тази бивша индустриална зона е на път много бързо да отстъпи място на чисто нов квартал с нови кооперации. Което е и нормално, все пак до центъра, па макар и по-лош или както и там да го наричат, няма място за такива места. Преди  много десетилетия са ги ситуирали там, защото е било в края на града, а и е имало достатъчно място за панелните и тухлени тук-там комплекси. Е, вече отдавна не е краят на града и свободни терени за строителство също няма толкова много. Та частната инициатива и частният интерес се движат в правилната и за хората посока. Това "ново" кварталче ще има позитивите на нормалната околна инфраструктура, изключителната близост до центъра, дори привлекателния такъв. Негативите ще са ниското място (по-мъгливо), шумът от самолетите. А като се махнат къщите със сервизите и автомивките, и запуснатите бивши държавни складове и т.н. мургавите съседи ще изгубят интерес от прекалено щъкане в района и ще се дръпнат в други по-привлекателни за тях посоки.

Писах и преди - Кръстова вада много ми хареса като кварталче, слънчево и все още сравнително зелено, но ако беше останала с по-ниско строителство, с еднофамилни къщи. Вътрешнокварталната инфраструктура няма да се оправи, защото общината не иска да плаща за отчуждаване на улици. И това ще продължава да бъде голям минус. За да стигнеш до метрото, трябва да чакаш рейс към Витошката яка, което не е добре. И там също трябва в дъжд и сняг и пек да ходиш по булеварда (добре направен вече), но щом завиеш от него и изпадаш в криволичещи сокаци. Сокаците около Женския пазар са си истински улици, но тези в Кръстова вада не са улици, те са части от частна собственост и съответно няма шанс общината да ги оправи, поне не и в моя живот. Нямам представа кое е прилежащото училище, но като гледам всичките тези нови кооперации и преди и около мола (Хладилника) и самата Кръстова вада, едва ли ще побере всички дечица.

# 333
Имам доста приятели, които много харесват Хаджи Димитър и въпреки че инвестираха и накупиха в т.нар. елитни, не искат да се местят.
От друга страна, не всеки би отишъл толкова далеч като Кръстова вада, например.
Всеки има различни приоритети, така че какво бихме избрали ние няма особено значение.

# 334
Имам доста приятели, които много харесват Хаджи Димитър и въпреки че инвестираха и накупиха в т.нар. елитни, не искат да се местят.
От друга страна, не всеки би отишъл толкова далеч като Кръстова вада, например.
Всеки има различни приоритети, така че какво бихме избрали ние няма особено значение.
Далеч от кое? До Витошка са 4 спирки с метрото, а същевременно наблизо има голям страхотно поддържан парк и всички възможни магазини, супермаркети, банки, заведения и въобще каквото се сети човек. Районното училище не е на една ръка разстояние (това е сериозен минус), но както вече казах е много по-добро това в Хаджи Димитър. П.П. Една от най-добрите болници също е на няколко минути с кола.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 19:35 от Анонимен

# 335
Нико, за да стигнеш до мол-а, респективно до метрото, няма улици и е доста пеша. Ако не бързаш и си тръгнал на разходка, е ОК, но без кола в останалите житейски ситуации не става. Токуда може и да е добра болница, но е болница за хора с пари. Системата им с "даренията" винаги ми е била крайно възмутителна.

НСЧ, и аз това твърдя - вкусовете и индивидуалните желания на хората за кварталите, в които искат и им е приятно да живеят, са различни, не се корелират директно с наличието или липсата на пари и възможности да се преместят в друг.

# 336
Кръстова вада според мен е с добро положение, далеч си от мола ако си горе някъде към Околовръстното. За мен големият минус е, че отстоянията между сградите са доста малки, а повечето от улиците са кални пътечки без тротоари. За мен този квартал става втория МанЛи. Но пък иначе да, близо до центъра, до магазини, до болници. Е, може и да има конкретни места, където има повече простор и инфраструктура, не познавам съвсем целия квартал.

# 337
NikoT, от центъра. Много от тях събота/неделя се разхождат пеша до него. С кола пък е за секунди и няма задръствания.
Но и като цяло, както казах, хората усещат по различен начин кварталите. На теб, на мен или на друг може да не ни допада, както и на друг пък да не ми харесват нашите. Хората са шарени и това е добре, не може всички да се набутаме в един квартал Simple Smile

За мен най-големият минус са самолетите. Живяла съм в Слатина, където се чуват малко по-слабо, но пак ми беше в повече. А там направо си кацат. Но като съм говорила с нашите приятели там, казват, че не ги чуват.

# 338
Нико, за да стигнеш до мол-а, респективно до метрото, няма улици и е доста пеша. Ако не бързаш и си тръгнал на разходка, е ОК, но без кола в останалите житейски ситуации не става. Токуда може и да е добра болница, но е болница за хора с пари. Системата им с "даренията" винаги ми е била крайно възмутителна.

НСЧ, и аз това твърдя - вкусовете и индивидуалните желания на хората за кварталите, в които искат и им е приятно да живеят, са различни, не се корелират директно с наличието или липсата на пари и възможности да се преместят в друг.
Кръстова вада е доста голям квартал. Започва от Южен парк и Парадайс, и стига до околовръсното. Някои  негови части са доста далеч от метрото, но ако има желание и финанси човек може да си купи апартамент близо до Парадайс. Тогава ще се възползва от сериозните предимства, за които говоря. Между другото в Хаджи Димитър също не всички части са близо до метрото. П.П. Не се сърди, човече, както вече писах до Витошка са 4 спирки с метрото и то без прекачване. Не мисля, че Хаджи Димитър е много по-близо. Да не говорим, че те чак сега ще имат достъп до метро,. В Кръстова вада има от няколко години. П.П.2  Пешеходната част на Витошка не ми изглежда на пешеходно разстояние до Хаджи Димитър. Да не говорим колко е неприятно да се минава около/над жп линията.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 20:48 от Анонимен

# 339
Нико, ул. Асен Йорданов 37 в Кръстова вада. 10 мин. по булеварда и 5 мин. лавирания по нещо като улица без тротоари, криволичеща, и с табелки тук-там "Частна собственост". Не е много далече от мол-а, но не би тръгнал пеша към мол-а и цивилизацията пеша в сняг или дъжд, вечер по тъмно и т.н.

Бях пускала снимки, направени лично от мен. Енергийното съоръжение - на ъгъла до оградата на една много приятна еднофамилна къща, не трафопост в сграда, а на пилони - кабели и изолатори. Една съфорумка поясни, че това е новото съоръжение, след като една квартална котка се хвърлила суицидно върху старото и целият квартал стоял към денонощие без ток. Моите уважения, ама не сме в бидонвил с импровизирани трафопостове, а в европейска столица в 21 век, при това в атрактивен бързоразвиващ се квартал. Няма квартални градинки, колкото и малки да са, парцелите на кооперациите са усвоени с бетон за паркоместа. Зелено има в дворовете на все още останалите къщи. Но тези дворове са само за техните собственици, не за живущите в околните кооперации. Ако искаш да излезеш за половин-един час през лятото вечер с детето, освен с колата да го караш някъде си, няма друг вариант. Ако искаш да се разходиш пак пеша, без кола, освен в мола, къде другаде. И да, тихо е навътре от Черни връх, и да, Витоша е буквално над теб, имаш чувството, че ако протегнеш ръка и ще я стигнеш. Така си е. Но и минусите са доста.

Новата линия на метрото е в Сухата река, на границата с Хаджи Димитър, но освен метро има 2 тролея и 3 плюс 2 рейса - до Дондуков, до Университета и нататък. Обикалят квартала и от юг, и от север, влизат и в него. Та не е само метрото, все още не действащо.  И поликлиника си има, а ИСУЛ е на 5 мин. с тролея, паркът Заимов също, Докторската - на 10 макс. Витошка не им трябва, ако искат да се разхождат в приятна обстановка сред зеленина. И заведения има и до/в Заимов и Докторската.

И наистина всеки трябва да си направи лична преценка кои плюсове са му по-важни и кои минуси може да преглътне. Според собствения си начин на живот и приоритети.

# 340
Мандаринке, ето моят реален пример: Ул. Емилиан Станев 9. Хубав апартамент на 190 метра (2 минути) от Парадайс и на 3-4 минути от Южен парк. За мен това е много добро място. Ако се налага бих живял там. Пак повтарям, че кварталното училище е добро, в Парадайс има абсолютно всичко, а парка е страхотен за разходки,  спорт и игра на детето.

Последна редакция: ср, 05 авг 2020, 21:59 от Анонимен

# 341
На картата се вижда кой квартал колко е отдалечен. Но пак казвам - това не е единственият фактор, хората се чувстват добре на различни места.
Затова изброяването на плюсовете и минусите е едно, но освен тях има и емоционален фактор. Както и с имотите, отиваш някъде и се чувстваш добре. Отиваш на друго място и не ти е "удобно".
Така че изпадането в подробности е излишно и няма особена полезност.

# 342
  • София
Кръстова вада има зона, оставена за ниско строителство. Един мой колега купи парцел там, и започва да си строи къща. А за такива пари може да си избере буквално който квартал поиска. Дори и къщите в Бистрица, Симеоново и Драгалевци излизат по-евтино.
Сега, и на мен не ми е любим квартал, заради липсата на улици, но си има плюсове и минуси. И разбира се, има микрозони вътре в квартала, които са много по-добри от лоши такива, но в по-добри квартали.
То и аз се водя в Студентски, но съм до пощата и до парка. За 30 сек се изнизвам до х-л Вега. За 2 мин до 8дек и климент охридски. За 2мин съм и до метрото ГМ. Димитров с кола. Не преминавам целия студентски, ако искам да изляза от него. Нито чакам по 10 мин на светофара на УНСС.
На кръстова вада само улиците са ѝ зле. Нищо друго. Има булеварди, има достъп до околовръсното, има болница, има парк, има мол, има и метро.
Повечето купили там са и работещи интелигентни хора. Което не може да се каже за повечето североизточни квартали.

# 343
На мен бърз достъп до Околовръстното не ми трябва, само да отбележа. Така че си е индивидуално. На когото му трябва - той/тя гледа за това и избира имот съответно.
За не знам кой път казвам - познато младо семейство с деца, интелигентни и работещи, избра апартамент в Цариградски, защото им е лесно да излизат/влизат с кола на Тракия за уикендите. За тях е важно. А пък ГТ за работната седмица също ги устройва, за без кола.

# 344
Мандаринке, ето моят реален пример: Ул. Емилиан Станев 9. Хубав апартамент на 190 метра (2 минути) от Парадайс и на 3-4 минути от Южен парк. За мен това е много добро място. Ако се налага бих живял там. Пак повтарям, че кварталното училище е добро, в Парадайс има абсолютно всичко, а парка е страхотен за разходки,  спорт и игра на детето.

Добре де, ама айде сравни и цените между Кръстова и ХД, защото сме ходили на огледи и на двете места. Колко струва този апартамент, за който говориш в Кръстова? Защото ние гледахме в ХД за 105 000 евро НС С паркомясто в цената и то на хубаво място и силно се съмнявам, че другата цена ще е същата.

За не знам кой път казвам - познато младо семейство с деца, интелигентни и работещи, избра апартамент в Цариградски, защото им е лесно да излизат/влизат с кола на Тракия за уикендите. За тях е важно. А пък ГТ за работната седмица също ги устройва, за без кола.

Да кажа малко за Цариградски, ако някой обмисля апартамент тук:
Не бих казала, че е зле, вътре в комплекса даже си е съвсем хубаво и приятно, много места за отдих, пейки, площадки, деца, има частна детска градина, има и общинска не далеч, има еконт, Лъчони, кафенета, има си аптека, малки магазинчета, плод зеленчук, месарница и т.н. За училища нищо не мога да кажа. Хубаво е, че оправиха ул. "Обиколна" до метрото, но пак си имаш едно 15-20 минути ходене до там. Друг ГТ не ползвам, но мои приятелки успяват да стигнат до нас без проблем.
Голям проблем тук е паркирането, ако не обмисляш взимане на паркомясто или гараж, по-добре не си го причинявай. Паркира се пред, зад, на пешеходни, на завой, в поляни, пред бариери, пред кофи, къде ли не. На места едвам минаваш с колата, а ако се засечете 2 коли една срещу друга - успех. Говорено е улиците да станат еднопосочни, ама не са. Друг проблем е идващи деца от Дружбите и правещи мизерия, щото то като не е в твоята градинка, що да го пазиш. На мен ми е на 15 минути пеша до работа, колата я използваме само уикендите. Обаче цените тук са доста високи, а има изгледи цялата ул Обиколна да тъне в строежи години напред, според това, което съм гледала, така че всеки да си прецени. Smiley
Също апартаментите на 2рите етажи нямат тераси на места, а последните етажи са твърдо не, постоянно има оплаквания за течове.
И тук говоря за червено-бежавите блокове, за сините с бяло нямам наблюдения.

Общи условия

Активация на акаунт