Плюсове и минуси на кварталите в София - 8 тема

• 42 943
  • 797
  •   1
Отговори
# 390
Мисля, че за следващата тема трябва да си стиснем ръцете на някакъв универсален чеклист, по който обективно да оценяваме кварталите. Примерно:
- брой линии градски транспорт;
- магазини;
- аптеки - колко, има ли денонощни;
- процент българи в рейсовете/училищата/площадките;
- източници на шум - орки/самолети/булеварди/строежи;
- лечебни заведения - частни/държавни.
И така нататък.

Не съм убедена защо в тази тема за интелигенция се брои аристокрацията и съвременните й форми. В кофти квартал си намерих среда от инженери и ИТ-та. Останалите ми приятели са журналисти и историци пръснати из други кофти квартали. В МанЛи 100% са успели финансово хора, но това не е гаранция нито за IQ, нито за възпитание.

# 391
Не ми преиначавай думите, Тангра, моля! На никого не забранявам да пише. Само моля за следното: като не си живял в Хаджи Димитър, примерно, че него го нищихме последно, или в Надежда, или в Орландовци, а в най-добрия случай само си минавал инцидентно с колата оттам, т.е. не познаваш добре този квартал, но не ти харесва. Ами това кажи - минавах с колата и не ми хареса. А не, че е кофти квартал, защото там не може да се прави бизнес, това, че има удобен и редовен ГТ няма никакво значение, защото така или иначе ти не ползваш ГТ, но и с този ГТ не може да се стигне бързо и удобно до Студентски град, където ти живееш и където, според теб, е the best. 

На въпроса ти за интелигенцията няма да отговарям,  че темата не е за това. Ако имаш желание - материали в нета бол.

# 392
Абе не е по темата, ама това да си в IT сферата не те прави автоматично умен, интелигентен или възпитан. Особено сега когато който не е решил, той не е станал я QA, я devops. Не визирам специално Танграта, да не си помисли нещо, знам, че във WM Ware имат по-сериозен подбор на кадри.

# 393
  • София
Не ми преиначавай думите, Тангра, моля! На никого не забранявам да пише. Само моля за следното: като не си живял в Хаджи Димитър, примерно, че него го нищихме последно, или в Надежда, или в Орландовци, а в най-добрия случай само си минавал инцидентно с колата оттам, т.е. не познаваш добре този квартал, но не ти харесва. Ами това кажи - минавах с колата и не ми хареса. А не, че е кофти квартал, защото там не може да се прави бизнес, това, че има удобен и редовен ГТ няма никакво значение, защото така или иначе ти не ползваш ГТ, но и с този ГТ не може да се стигне бързо и удобно до Студентски град, където ти живееш и където, според теб, е the best. 

На въпроса ти за интелигенцията няма да отговарям,  че темата не е за това. Ако имаш желание - материали в нета бол.
Ами аз точно това и казах. Беше казано, че 30 години не съм стъпвал в ХДимитър. Казах, не е вярно, МИНАВАЛ съм от там. Да съм казвал, че съм живял или съм ходил по огледи? Да съм казвал, че го познавам добре?
Аз съм ти преиначавал думите. А ти направо ми измисли нови думи. Никога не съм казвал, че е кофти квартал, че няма достъп до Ст Град. не съм казвал, че живеят неинтелигентни, не съм казвал че живеят цигани. Не съм казвал, че не може да се прави бизнес, а на предложението да се прави бизнес, просто попитах какъв бизнес по-точно ще се прави. Този аргумент, според мен е неуместен. И твърдо стоя зад това.

На въпроса с интелигенцията, не каза ли, че това е нещото, което най-много те дразни? Че в ХДимитър имало интелигенция, но аз не съм знаел. А сега пък не било темата за това. Аз пък мисля, че темата е точно затова. Щото е хубаво да си с подобни около себе си. Също и децата ти. Ако си средно интелигентен, хубаво е хората да са ти подобни. И тн. По тоя начин и децата ти няма да се чувстват като в небрано лозе, ако попаднат на +-50IQ точки от тяхното положение. Не съм имал претенции юруш всички на интелигенцията на юг. Може някой да не му е приятно пък да споделя паркинга с твърде интелигентни съседи. Всеки си има право на избор. Не съм казал, че моя е добрия. Също, интелигентите се чувстват по-приятно в компанията на интелигенти от техния тип. Художници се събират с художници, артисти с артисти, а пък инженери, с други инженери. А комунистическа номенклатура ѝ е приятно с друга комунистическа номенклатура. И мразят програмистите Simple Smile. И това е субективно мнение отново. Може и него да оспорите.

# 394
Хайде сега аз да вляза в ролята на посредника (от Синьо лято, ако го помните Simple Smile) - Танграта и Мандаринка, не виждам защо спорите, като наистина и на двамата мненията за ХД са субективни усешания за харесване или нехаресване, и е напълно нормално да се различават. По обективни критерии вече го описаха назад, вкл. и аз написах някакви неща. Сега, кой с какво ще направи компромис, е личен избор:  един може със самолетите, друг пък не може, един може с разстоянието до центъра, друг пък не може, и така.

За центъра, на мен ми харесва и Витошка, и СУ и Докторски, от нас са на горе-долу еднакво разстояние пеш, 15- ина минути, така че се разхождаме и в двете направления.

Ами аз съм си такава, взискателна "заядлива лелка", по думите на едни майстори в къщи. Laughing Пък нали идеята е да взаимстваме "добри практики", а не да се връщаме назад.  Ще видим като светнат гъбите по Света Неделя какво чудо ще е. Те са ги редуцирали, май, но предполагам, че е заради икономии, а не по естетически причини.

На мен проектът ми харесва.
По отношение на управлението, аз пък съм заложила за летва Янчулев Laughing Всичко над неговото ми се струва добре Satisfied

# 395
Попея, Янчулев по критерий IQ или по друг критерий, с който е ноторно известен?

# 396
Мандаринка, преподавател в УАСГ, Хидро, вероятно не е тъп, но АйКюто му не ме интересува.  Интересува ме след като има достатъчно построени водохващания, водохранилища и водопроводи за София (всъщност, всичките построени от инж. Иванов), все пак в града да няма режим на водата. За дупките Янчулевки дума не отварям. Всъщност, от моя опит, високото  АйКю изобщо не е гаранция за добро управление. И обратното. Та за мен всяко управление, което е по-добро от Янчулевото, е добро управление Simple Smile Не съм максималист като теб да търся втори Инж. Иванов.

# 397
Ох, Попея, вчера ходих до централния офис на Техем срещу Външно. Локация като слънце, но улиците не са ремонтирани от бай Тошово време, дърветата не са кастрени, тротоарите са с плочки точно от соц-а, по 2 плочки ширина, но с дървета, чиито корени са излезли и надигнали и съседните, трябва да минаваш странично межда дървото и оградата на къщата/сградата.

Дано да излезе линкът правилно, но можеш  и сама да се врътнеш на 360 градуса да видиш що за чудо е.
https://www.google.com/maps/place/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%B5%D0%BC … 5y,180h,90t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipOs8Tq-27zWBoeHPMpLDMnPPlwWEAmHX8zkYoxj!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOs8Tq-27zWBoeHPMpLDMnPPlwWEAmHX8zkYoxj%3Dw86-h86-k-no-pi0-ya327.80002-ro-0-fo100!7i10276!8i5138!4m5!3m4!1s0x0:0x90fa8870376a1176!8m2!3d42.6824831!4d23.3561236

# 398
Позната живее на 100 м. от този офис на Техем, казва, че непрекъснато пишат оплаквания до районното кметство - Слатина, - и никой не им обръща внимание. Така че има значение и районният кмет.

# 399
За микролокациите - съгласна съм, но това следва да е приложимо и за Хаджи Димитър, нали така? Сигурно и там има микролокации на цена над средната, както и такива на цена под средната.
Да живееш в същия и съседния квартал на този, в който работиш, малко по малко те закрепостява само там. От личен опит говоря. През работната седмица си само от къщи до работа и обратно, магазини и детски градини/училище пак наоколо, през уикенда постепенно почва да ти се струва излишно да излизаш извън квартала, особено ако в него си има всичко необходимо.

Но има и работодатели (бизнеси), които осигуряват транспорта на служителите си. Така правят офиси там, където им е най-изгодно (най-ниска цена на имота), а си осигуряват работещи от останалите квартали, не се ограничават само с тези, живеещи наблизо.

И защо трябва всеки да прави бизнес?

И кога направиха Бизнес парка - когато цените на нивите там са били ниски или когато са се вдигнали?
Разбира се, че се отнася и за Хаджи Димитър. Точно тогава най-добре се вижда колко изостава този квартал спрямо Кръстова вада. Някои микро локации в Кръстова вада са много добри и там съответно цените са от сравнително високи до високи. Това, че са хубави и желани е причината да има имоти с цени над 1 000 000 лева.

# 400
Може ли да се върна малко назад и да кажа, че и ние сме плащали такси на едната ни служителка. Офисът ни е близо до метрото на Мол София, ама по тъмно за 20-годишно девойче не е винаги ОК да се ходи с крака. Тъй че, когато сме били на зор и е имало работа и тя е оставала, съм й плащала таксито, за да отиде до метростанцията. Но това е било по изключение, де, не е всеки ден.
Това е по отношение на микро и малките фирми.
При средните и големите, може да стои по друг начин.

Но нека не забравяме, че (микро + малките фирми сумарно) осигуряват повече работни места от (средните + големите).
Wink

# 401
Най-тъпите и тесногръди хора, които съм виждал бяха преподаватели във виас.

# 402
Нико, има си клиенти и за имоти за милион и дори повече пари, но преобладаващата част от купувачите не са от тях. Масовите купувачи не са от тях, така че имотите на посочените от теб цени са пренебрежимо малък брой в сравнение с масовите. Съмнявам се и някой от милионерите да се допита до бг-мама форумите къде и какво да купи. Затова просто не говорим за тях.

# 403
Нико, има си клиенти и за имоти за милион и дори повече пари, но преобладаващата част от купувачите не са от тях. Масовите купувачи не са от тях, така че имотите на посочените от теб цени са пренебрежимо малък брой в сравнение с масовите. Съмнявам се и някой от милионерите да се допита до бг-мама форумите къде и какво да купи. Затова просто не говорим за тях.
Идеята ми беше, че клиенти с повечко пари биха живели в някоя микрочаст на Кръстова вада, а в такава, в Хаджи Димитър явно не. Затова там няма подобно предлагане. По-важно е, че масовите цени в някои части на Кръстова вада са доста по-високи спрямо, която и да е част на Хаджи Димитър, а това е много показателно.

# 404
В същите някои елитни части на Кръстова вада списваща в темите тук сподели, че за едната бройка да я гръмнат на Първа частна улица. Много елитно е там, с бариера и охранители, и без гаранция, че няма пак да се повтори пукотевицата. Заради елитните обитатели.

Чисто географски Кръстова вада е на по-добро място в София (по-високо) в сравнение с Хаджи Димитър и това няма как да се промени. Но за да купиш в елитните части на Кръстова вада трябват повече пари от тези, които средностатистическият купувач може да осигури. Така че повечето такива хора купуват в неелитните части на квартала, където без кола не става. Ако не искаш да си зависим форевър (като минимум оптимистично в близките 10 години) и фор евритинг от колата, търсиш в друг квартал. Ето сега, дори лятото, по въпросната улица Асен Йорданов с други обувки, освен спортни, няма как да минеш - не можеш с изрязани сандали, не можеш с каквито и да било токчета. И това е лятото. Пролет и есен с дъждовете, зимата със снеговете, ще да е още по-страшно. И единият в семейството, обикновено жената, става шофьор за повече от 1 десетилетие, защото децата, градината, училището, заниманията... И не всички жени намират смисъла на живота си в развозването на децата и висенето по молове, козметички и заведения на Витошка с приятелки по цял ден и всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт