На море в България 2020 г.! - 1

• 46 339
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
  • Сф
Аз писах на туроператора, искам си цялото капаро, да видим..

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 12:36 от Не се сърди, човече

# 466
Аз писах на туроператора, искам си цялото капаро, да видим..
При мен отговорът е - до края на извънредното положение  (който не се знае кога ще е), пари не се връщат. После, според договора, т.е. ако е месец преди настаняване, 50% от сумата. Да не говорим, че не били длъжни да възстановят наведнъж.
Предлагат ми да отложа във времето.  Чудя се за същите дати догодина, но ако междувременно ТО или хотелът ако фалират, какво - водица студена...
Не знам... Sad

# 467
Според мен ваучер е добър вариант, но пък единственото неприятно е рискът дали фирмата ще оцелее, за да се осъществи тази почивка след време.

# 468
  • София
На кои турооператори сте писали? Питам, за да знам какво е положението при нас. Ние сме чрез Съни турс.

# 469
Ваучерът е затваряне на едни пари срещу обещание. Приемлив е само, когато няма друг начин.

# 470
  • Сф
Съни турс.Връщат прикачен файла с това, което пишат до всички.Аз съм с депозит 630 лв за юли.Ако искам анулация сега удържат 50% от депозита и до 7 дни трябва да върнат 315 лв.Ако не искам..чакам..какво ще измъдри държавата, най- вероятно.Но дали и как. .дали ще сме здрави, аз хич не искам да планирам почивка предварително вече..какво ще предложат, помня боновете Simple Smile Ще обсъдим с мм довечера, той иска да чака..аз по- скоро не. Детето догодина ще е възрастен, според същия хотел ..ако решим за там. В крайна сметка 300 лв са две нощувки не на ранни, не са чак толкова много да ги загубим вместо да наливаме още в неясно бъдеще и да се чудим.Дано мм се навие да анулираме.По- разумно ми се вижда.
Но това е само мое мнение , според нашите си планове..Всеки трябва да си прецени според + и -.
Това от мен засега Sad

# 471
Е, те щом за депозити се циганят да връщат, какво остава за целите суми за почивка. Разбира се, че не им е указано да връщат целите суми на ведънъж!!! Може би трябва наякой да ги хване за ръчичката и да им напише по колко точно средства и за какъв период от време да възстановят. Аз предлагам по 1 лв. на месец. Мисля, че това ще ги устрои напълно. Не бива да ги фалираме. Ама много сме нахални, че си искаме парите, пък и нацяло си ги искаме. Това нашето на нищо не прилича. Можем да си представим нашите ТА/ТО на какво измекярско дередже са. Нямам думи просто. Чакат да получат от нас едни пари, за да запълват плащания по други почивки. Къде са им парите се пита при този растеж на туризма през последните години? Явно им трябва проверка от чичкото с каскета, от НАП и т.н. Нещо много нюанса на сивото ми изглеждат тези агенции. Какво още чакат от държавата?! Достатъчно ясно е написано и в ЗИП и в указанията на МТ, какво трябва да правят и кога да го правят. Май си търсят, хората да почнат да ги съдят и тогава ще намерят пари от къде да връщат парите за депозит и почивка + разходите и по делата.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 15:09 от Не се сърди, човече

# 472
  • София
Хахаха много са ми смешни просто. Та нали като удържат по 50% от парите на хората тия същите хора повече няма да припарят до ТА/ТО изобщо, не само до въпросната агенция! Това ще са им последните пари и отиват към сигурен фалит. Ще рискувам аз всяка година да губя по 500 лева, че да си спестя 10-15 % от цените на хотела. Да, ама не! Каквото било-било. Вече през букинг ще си резервирам с опция отказ в последния момент!
Аз съм съгласна да се съберем и да ги съдим групово ако в последствие откажат да връщат пари.

# 473
Чакат да получат от нас едни пари, за да запълват плащания по други почивки.

Точно това им е проблемът на туроператорите - че всъщност са едни финансови пирамиди и с парите на новите си клиенти плащат почивките на старите. Т.е. разчитат, че ако падне извънредното положение, ще почнат да валят нови резервации, с парите от които да си платят старите дългове. Обаче това няма как да стане и последните просто ще пият една студена  вода. 
А доста от туроператорите съм сигурна, че и това нямат намерение да правят. Просто тупкат топката и отвличат вниманието с разни ваучери, докато си покрият имуществото, което може да им бъде отнето и  после спокойно да си обявят несъстоятелност.

Поне положителното в цялата работа е, че тази гадост се оказа лакмус и катализатор за много неща в обществото, които ще си дойдат на мястото.

# 474
  • Сф
Само да допълня, че по договор ми е точно така- удържат 50% от сумата на депозита , ако анулирам по- рано от 14 дни преди настаняването и не доплатя финално.Обаче, извънредното положение било до 15ти май и не мога да се позова на него за цялата сума, защото резерв.ми била за 1.07.,а не до 15 май.Тука вече почва да ми свети лампа.И сърцераздирателни обяснения-
Хотелите сега не приемали резервации и парите (в повечето случаи били пратени на тях, което всъщност не ме интересува) демек ТА
 си ги вадят от джоба.Само че тоя джоб ( застраховката) ще изтече скоро. .и тогава идва ред на хартийките .. които ще ме задължат да резервирам в бъдеще с тях при неопред.цени, място, период, условия и т.н. и то ако ф- мата не се изпари по някой( има такива различни) начин..
Като имам предвид подобни случки, последната с един застраховател и то без форсмажор как реагира държавата, просто мисля че ТА печелят време.Дано бъркам за всичко, но " парен каша духа".

# 475
  • Sofia
PureLove, за съжаление съм далеч от мисълта, че бъркаш! И аз мисля, че това са много удобни оправдания за ТО/ТА. Колко от морските хотели работят целогодишно, кога успяха да им преведат парите, за резервациите направени в началото на тази и в края на миналата година?

# 476
Моята почивка през Делта турс е на 100% платена преди НГ (за Гърция иде реч).
Ако границата е затворена към дата на настаняване, длъжни ли са на 100% да ми върнат парите?

# 477
  • София
Моята почивка през Делта турс е на 100% платена преди НГ (за Гърция иде реч).
Ако границата е затворена към дата на настаняване, длъжни ли са на 100% да ми върнат парите?
Би трябвало, това са извънредни обстоятелства.

# 478
  • София
Ако всички си искаме парите едва ли тур оператора ще оцелее. Аз съм с резервация за юли и ще чакам.

# 479
  • Sofia
Ако всички си искаме парите едва ли тур оператора ще оцелее. Аз съм с резервация за юли и ще чакам.
До Юли има време, 50/50 са нещата.Simple Smile Нашата почивка, предплатена още м. Ноември трябваше да е от 20.05.20 г до края на месеца, вярно извън България. Нямам интерес към ваучери, вече е ясно, че почивка няма да има, дори да я пренасоча за септември, пак няма гаранция, че границите ще са отворени и ще има чартъри. А за догодина, я камилата, я камиларя, я фалирал туроператор, я аз фалирала.... Опитвам се да вляза в положението на агенцията, но и тя трябва да влезе в моето.

Общи условия

Активация на акаунт