(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 989
  • 766
  •   1
Отговори
# 585
Аз ям страшно много тиквички, отделно суша за смесена подправка, това, което като вегета, суша и на кубчета за супи и слагане в разни манджи, та ми отиват доста килограми. Но съм взела само едно пакетче семена - съвсем обикновен сорт, забравих какъв. Ако имам път към тукашните сортови семена, може да взема още едно, някое по-екзотично.

# 586
Аз ям страшно много тиквички, отделно суша за смесена подправка, това, което като вегета, суша и на кубчета за супи и слагане в разни манджи, та ми отиват доста килограми.
Може ли да споделиш как сушиш и съхраняваш изсушените тиквички . Аз суша моркови, но тази година им се появиха мушички и сега обмислям какво да променя.

# 587
Тези, които са смелени на прах - в буркан - имам един голям буркан само с тях, и отделно слагам и в подправката. Тези, които са на кубчета - във фризера, но не би трябвало да има проблем и извън него. Засега не съм имала мушички в никой от бурканите.
Така суша и праз - пак част на прах, друга оставям на кръгчета, - чушки, домати и почти всеки друг зарзават.

# 588
  • Русе

Добре, че  ми обяснихте за тиквичките. Сложих я онзи ден и стъкло отгоре и днес я заварвам милата избила, че и леко пожълтяла заради жегата вчера.  Как за един ден изби, не мога да си обясня 🤔🤔

# 589
Чудесна тема! Записвам се, за да следя.
Нямам почти никакво място в двора, но сътворих една цветна леха и ще видим какви ще ги свърша Blush
Малко, но от сърце дето се вика!

Засега се престраших и посях тиквичките (на 4 листа бяха станали), другите ми произведения още са малки, но всичко покара.  До прозореца си ги отглеждам и с цялото това слънце тук напоследък доста добре вървят. В Нидерландия живея. Имам краставици, домат, чери, пипер и едни тикви, които нямам представа какви ще се натъркалят Simple Smile
Естествено аз без пресни подправки не мога, така че стандартно си имам босилек, риган, магданоз, мента, розмарин, малко копър посях скоро.

Имам някакви гадини, които ми гризат листата на слънчогледите. Едни малки гъсенички мисля че са. Как да се справя с тях може ли съвет?

# 590
  • В градината...
Цвете, и при мен така - за един ден изби първата.

# 591
Аз пак да питам,имам разсад от тиквички(в общи линии правя разсад на всичко),но не съм ги засяла.Цял ден вали и е студеничко за тях,прокарали са големи листата.Да ги засаждам навън под  или без найлон?

# 592
Сложи ги под найлон.

Първия ми разсад тиквички ми измръзна. Чакам да покарат новите, сяти директно.

Днес се сдобих неочаквано с 4 растения патладжан. Май само това не ми покара от заложените семена. Много съм доволна.

# 593
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз бих ги държала в саксийките. Тиквичките са податливи на гъбични заболявания и ниски Т и валежи не са оптимални условия. Изчакай малко.

# 594
  • Los Angeles CA
[/img]
Това ми е за сега градинката , насадих домати, червен лук, чесън, които оцеляха. Морковите и репичките бяха изядени , а от марулите няколко се опитват, въпреки нашествията да оживеят.
Мисля, че се преборих с гъсениците, но имам много щипали(Forficula auricullaria)  или (европейска уховедка), които ми нападат доматите. Ходя през нощта с фенерче да разбера, кой ми съсипва растенийцата. Сложила съм два капана за щипали, но те много хитри подминават ги, снощи  изтрепах 5  от тях свили се в листата на доматите. Голяма борба водя, но ще ги победя. Пръскам с вода, течен сапун и зехтин  (не ми се ходи в магазин в това размирно време, и само това олио имам), но май само листните въшки успях да претрепя.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 04:01 от lindor

# 595
  • София
А бе, хора, сее се семе. Не можете да сеете растение, има си друга дума.
Не пишете небивалици, щото ме подвеждате, че само аз съм зле и не съм се сетила да мина тънко като сея доматите директно. Но се заканвам да опитам Simple Smile
Хубавите ми разноцветни репички са изядени от зелева или друга бълха, няма ги листата, само изсъхнали остатъци.

# 596
ЗаСлонче и аз съм в кюпа,преди две години почнах отгоре-отгоре да се занимавам с градинарство.Тук на село ми се смеят,че се в кофички правя разсад,сеело се директно в почвата.Ама като не съм сигурна,дал ще поникне,няма ли,кое къде съм боцнала.
Има много неща да се учат,но най-вече с практиката.Тази година реших да пробвам и други култури,и гледам картинки в гугъл,как изглеждат като разцъфтят 😂.Мерак да има и да не затихва.

# 597
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile Simple Smile  да сложим ли указания в новата тема?
че прекалено често се сеят дървета, прИсаждат се цветя...

заСлон, ако искаш домати с директна сеитба, опитай трапезица или бонония. аз имах добри резултати навремето Simple Smile

# 598
  • София
Добри, да сложим Simple Smile

Къде е Куркума? Той обясняваше често,  че семето се сее,  а растението се сади.

# 599
Чудесна идея за сушенето на тиквички и лук. Благодаря!
Сминдуха покълна почти на 99%, много съм доволна.
Днес сложих на ролка девисил за листа, червено цвекло, коренов магданоз, алабаш.
Пълен провал съм семената на ягода, но благодарение на приятелка имам чудесни корени от миналата пролет. 🙂
Репичките, морковите и картофите вървят добре. Дано няма голяма слана...
Чакам семена в сряда на червени сортове пипер за печене и лютеница, царевица, патладжан, артишок, аспержи. Нямам търпение да видя какво ще излезе.
Готов ми е разтвора от кори на портокал. Когато спре да вали ще пръскам пак гладните черни въшки. Вече няколко пъти пръскам бъза с веро, олио, йод и не мога да го отърва. 😞

Общи условия

Активация на акаунт