(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 556
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
Естрагон риган ли е?
Направих си леха охлюв за подправки.

# 631
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Естрагон риган ли е?
Направих си леха охлюв за подправки.

не. съвсем различно нещо е.
аз харесва ригана.
 опитвала съм веднъж супа с тази подправка. странна ми беше. нямам вкус за естрагона явно.

# 632
Риган ползвам много. Естрагон - никога.

Лехата ми с подправки вчера:

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 12:16 от Mößbauer-Effekt

# 633
  • Русе
Естрагон слагам на агнешкото винаги, когато готвя и на заешкото, ако имам.

# 634
И аз ползвам страшно много риган - сега съм купила едно пакетче семена и се чудя дали ще ми стигне за една година.

# 635
риганът е многогодишен Wink

# 636
За съжаление предишният е затрит, а и не само той.

# 637
странно. на мен ми дадоха едно полуумряло стръкче и след това раздавах.
стригах по два пъти на лято...
Sad

# 638
  • Кърджали
Много обичам риган (слагам го в почти всичко, което ям) , но все не успявам да отглеждам. Даже не ми пониква. Всяка година упорства, ама не та не. По принцип сестра ми ми осигурява от селото на мъжа ѝ, там яко си расте навсякъде по поляните. Но тази година няма да има как да се снабдя. Ще си купя пак две пакетче та семена и ще пробвам за пореден път. Ах, да му хвана цаката...
Миналата година си бх отгледала чубрица, и с купен разсад и със семена от пакетче разви се много добре, даже раздавах. Хвърлила съм семена за разсад, тръгнали са вече, надявам се и тази госи а да си отгледан. Но ригана ми е мъка.
Магданоз сея всяка година, да ме пита човек защо, при условие, че не го харесвам. Става ми, миналата година беше малко мижав, но го бях пратила в сянка... Копър също сея, уж да има, даже сега гледам в лехата е поникнали, сигурно ще го разсе някъде като поотрасне и поукрепне.
Разсада за различни видове чери домати, дето го мъча вкъщи върви много никакъв. Чак ми иде да го омъкна и да сложа някакви цветя (трябва да купя), добре че в лехата на градинката хвърлих също и там растат засега добре, Физалиса се чуди нещо, поникнал е, но имам чувството, че не расте. Морковите ми също са поникнали, но мак ще трябва да ги разрежда, че са направо скупчени. Поне разсада краставици върви добре.
Онзи ден засяхме в градината и фасул, още лук, сложих е и няколко семена дини и пъпеши. Тиквички също картофите ги чакам да проникнат вече.

# 639
  • София
Най-сетне пикирах доматите. Срамота, хората почнаха да ги засаждат......
Обещали са ми няколко корена ранни, да ги сложа под 10 литрови туби. Че да не се облизвам напразно до август месец.
А, това е от днес в градината- жълтата перуника е нисък сорт и ме изненада с появата си.

# 640
Магданоз и аз не харесвам, поне когато е натюр, но като го направя на песто (примерно с орехи) и се изяжда.
Копър с тиквени семки - също - подходящ е за риба.

Вчера сложих декоративна ягода в една голяма саксия и я зачислих на детето, и тази сутрин - прас, слана. Да видим дали ще се хване.

# 641
александра, няма ли откъде да си купиш в саксия? кауфланд, лидл, строителните вериги - хоум макс, баухаус, практикер....?
една саксия тази година и ще си имаш дълго време. Simple Smile

# 642
Засадих 20-на салатки, да видим какво ще стане.....

Мечтата ми е да имам малка градинка с много подправки, но за сега е само мечта. Трябва да прочета и да реша какво да има в нея и после как да ги съхранявам за сухи. Абе наука си е.

# 643
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Естрагон е подходящ за пилешка супа, гъбена супа, бели сосове, задължителен за сос Беарнез, слагам на аспержи, овкусявам оцет с него.

Риган искам да си завъдя...

# 644
Някой гледа ли аспержи? Имам следния проблем - свещите остават тънки и горе започват да се разклоняват, изобщо не се удебеляват. Свещите остават като... църковни свещи от 10 стотинки, а трябва да са като от 2 лв.
(знам, че този пост ще влезе в смешната тема, но не мога да обясня по друг начин)

Общи условия

Активация на акаунт