(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 984
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Абсурд, чий е този метод?
Мисля, че има недостатък - много нагоре стърчи растението и няма да пуска нови корени от стеблото.
Но ще го пробвам.
В една група -от земеделските във ФБ го видях и жената обясни как ги засажда.
Били са пикирани в кофички, и току-що разсадени.
За мен беше ценно как се избягва преполиването и "сеченето" на стеблото.

# 616
asyalein, благодаря, напръсках с вода, олио, течен сапун и капка течна тор, някаква органична, за лимони, кафява. Не знам дали не сбърках, че добавих от нея.

Аз се грижа за двора вече трета година, тази година за първи път сях разсад за домати, ягоди. Някой беше писал, че обича доматите Идеал (може би пак asyalein), та такова семе взех. Нищо не разбирам, но ви чета от известно време и се ограмотявам, мъжът ми е по-наясно, той има опит, а и техните са агрономи. Иначе пръснах семенца за всякакви подправки, билки из двора, а на едно място също спанак и маруля. Даже не знам сега, като ходя да проверявам, дали има поникнало нещо или са само плевели. Simple Smile

Взела съм и семе за кейл, на опаковката пише, че се сее през май, но директно ли трябва или да правя разсад?

# 617
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Идеалът не е от мен.
Нямам семена и нямам спомен какъв домат е. Единственият ми български домат е биволско сърце. И някакъв розов твърд за салата, име неизвестно.

Кейл сея юли и имам цяла зима. Имам два сорта. Слагам ги като се освободи мястото от нещо друго, да кажем грах. Те растат до към октомври и цяла зима имам пресен зеленчук, защото не измръзват.
Аз си правя разсад, но аз правя на всичко.

Аз рътих едни салати и много бързо покараха, сега сложих директно и нищо! Много ме е яд. Сега пак ще сложа да рътя.
Сминдухът покара, сложих го, незнам дали ще стане нещо....🤨

Обаче много ме е яд, че естрагона ми изчезна. Направо се поболявам. Огромен храст ставаше, продавах издънки и накрая нямам нищо 😕

# 618
Днес сложих краставичките навън.  Приготвила съм им шишета за през нощта. Колебая се утре дали да не посадя и черито. От събота го дават вече хубаво време. Бях чела някъде, че при засаждане може да се слага гнезда с орг.отпадък. Заделила съм черупки от яйца и бананови кори

# 619
Седмицата след Великден се нарича  " празна неделя" и поверието гласи, че през нея не се сади/сее, защото няма да поникне или ще е лоша реколтата.
Разсадът ми чушки е готов за засаждане, времето е екстра, лехите са подготвени, ама аз ще си чакам следващата седмица. Ей тъй звездите ми го говорят. 😃

# 620
Хахаха и аз се чудя защо ни пръст, ни саксии намирам. Празна била седмицата. Не е ли “Светла”?

# 621
Също и " Светла".
Как не намираш? Градинските центрове се пукат по шевовете от народ, заредени до козирката.

# 622
Mößbauer-Effekt ето защо си уморих половината семена.
Сложих да рътя и се опекли. 😂 Реших, че е подходящо да ги сложа на топличко в един уред. Голям образ съм. 😆
Сега наново. ⏱️

# 623
Аааа там губя много време. Пръст взимам от градската фирма за отпадаци.
Ама беше затворена досега. Сега сигурно има опашка.

# 624
Смилянският ми боб пробива. Страшен кеф. Подправките са полудели, много обичам лехата с мерудии да е пълна.
 Трябва да измисля как да разположа манголд, люти чушки, черита, патладжани, че градината се понапълни и място остана малко. Имам нахална къртица, рови под една смокиня въпреки трите противокъртични уреда.

# 625
Това е разсада ми на салатки. Как да процедирам от сега нататък? Още ми изглеждат нежни и крехки за да ги засадя навън.
Скрит текст:

# 626
Бих засадила директно навън. Можете и да ги пикирате в отделни саксийки да позаякнат, ако ви се занимава, но няма смисъл.

# 627
Мн са малки и нежни, стъбалцата са като конец, дали ще успея, не знам да ги засадя в този вариант? Не ми се занимава да пикирам.

# 628
Салатите издържат на застудяване.
Нищо им няма. Трябва да ги засадиш малко по-високо, отколкото са сега.
Аз никога не ги слагам толкова нагъсто, после ми е пипкаво разсаждането.
Слагай по няколко в една дупка.
Според мен директно ги слагай, моите бяха по-малки, когато ги сложих навън.

При мен едногодишните подправки се мотат, може да лежи на светлите седмици 😁
Аз чакам още боба...

Още ме е яд за естрагона. Отишъл си е... явно изсъхнал, не ми се иска да си мисля, че съседите са го буздисали.

# 629
За какво ползваш естрагон?

Общи условия

Активация на акаунт