(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

• 28 985
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Тумбел, и аз правя всичко на разсад!

Валерия, не е ли късно да слагаш сега семена чушки?

# 601
Еми каквото стане. Няма да пикирам.
П. С. Ти сега ме притесни... Да търся разсад да купя? Пфу... Трети път слагам и не излиза нищо. ☹️

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 16:29 от valeriq.k

# 602
  • Русе
Тумбел, и аз правя всичко на разсад! 
 Аз от две години и царевицата правя на разсад заради мравките, или което там ми отмъква семената....

# 603
И при нас по бъза има едни огромни, черни листни въшки, страшна работа. По дюлята вчера открих някакви много ситни. След дъжда трябва да пръскам, не знам с какво.

# 604
Валерия, до началото на април се слагат чушки.
Купи си разсад.

Бфлмп, вода, олио, колкото да покрие вадата и една пръска веро или течен сапун. Разбъркваш добре и пръскаш.

# 605
  • София
Здравейте , началото на април сях пипер , но все още няма и следа от него.  Нищо не ми е поникнало.  Знам, че пипера избива по-бавно ,но нормално ли е толкова много време да няма нищо ?

# 606
  • София
Поне не е ненормално Simple Smile моят се показа на 21-вия ден

# 607
  • София
Здравейте , началото на април сях пипер , но все още няма и следа от него.  Нищо не ми е поникнало.  Знам, че пипера избива по-бавно ,но нормално ли е толкова много време да няма нищо ?
Аз нямам опит с директно засаждане на пипер. Тази година за пръв път опитвам изобщо да отгледам разсад и всички семенца пипер първо ги рътя и после засаждам. Общо  изниква за 7-10 дни от началото на рътенето до подаването на хубави първи листенца. Няколко дни изчаквавам, докато почнат да се появяват кълнчета на семенцата, след това ги засаждам в кутия с капак или покрита с найлон и след 4-5 дни вече се показват.
Това не означава, че пипера ми е хубав. Първият е сят преди месец и нещо и всичкият почти не е мръднал от месец. Преди две седмици от купена чушка от магазина сложих семенца да се рътят, след което ги насадих и вече са на размер колкото предишният пипер и изглеждат много по-добре. Но те са в новата почва, която купих и може би там е проблема на предишният пипер или много ранното му засяване, ниските температури и късият ден.
Надявам се, че другата година ще знам малко по-добре какво и кога да сея и пикирам.

# 608
vikonetkа Това открих като информация не знам доколко е достоверна

Аз на 4  април съм сложила доматите и патладжана, в събота доматите ги пикирахме, а вчера и патладжана се показа - 14- 15 дни , но при условие, че е на затворена тераса ( имаше дни с температури над 30 градуса - когато никой не е отворили, и такива, в които всичките разсади са били на студено)
Колкото до сеенето на домати и пипер аз имах миналата година доста домати които сами се бяха насяли ( особено жълто крушовидно чери - надявам се и тази година да има  ) и няколко корена пипер, но те по скоро бяха някаква случайност.
Камбите  ми понеже ползвахме почва от градината незнайно как се сдобиха със семена от кукувича прежда, аз в градината си такъв паразит не съм виждала само на улицата през няколко пресечки. На мъжа ми това беше първи сблъсък с растението. Та около 20 - на коренчета камби  заминаха в контейнера... сега вече седмица всяка сутрин проверявам за неканен гостеник.

# 609
  • София
Благодаря за отговорите ви . Прочетох, че е късно вече за сеене на пипер ,но въпреки това ще пробвам пак... Явно нещо не правя като хората .

# 610
  • София
Ето един урок по разсаждане, който ме впечатли-аз вече погубих половината разсади на доматите, докато ги пикирах.
Та, както за пикирането, така и за разсаждането е актуален.

"Изкопавам дупки, слагам по 2 шепи оборска тор, обърквам със земя, напълвам дупките с вода, изчаквам да попие малко и ги вадя доматите сухи от кофичките. Заравям и поливам около пръстена."

# 611
  • София
Колко горе-долу трябва да е висок да кажем пикираният домат, преди да може да се насади навън на открито?
Доколкото четох около София се сади след 6-ти май някъде и се опитвам да прецення дали изобщо ще имам мой разсад, които мога да садя или ще трябва да купувам.

# 612
  • София
Това на снимката е добро. Някъде 10-15 см. става, че и по-малко. Важното е, да е добре развито стръкчето и закалено. За София твърдо след 6 май, а може и по-късно. Аз на Камбаните ги слагах под бутилка, че да успеят да узреят преди да паднат новите слани.

# 613
  • София
Абсурд, чий е този метод?
Мисля, че има недостатък - много нагоре стърчи растението и няма да пуска нови корени от стеблото.
Но ще го пробвам.

# 614
И на мен ми идват много “голи” тези домати. Доматът не обича да го мократ, предпочитам да сложа отрязана бутилка до домата, хем водата отива директно в корена, хем го топли ( аз нямам много пластмасови бутилки и слагам от вино с гърлото надолу и нощем отдават акумулираната топлина).

Аз напред пуснах много успешен метод за разсад. Имам 2-3 растения, които не удържаха. Всичко друго оцеля.

Общи условия

Активация на акаунт