Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 фев. 2020, 16:57 ч.

Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

 • 12 634
 • 487
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 24 729
Има нещо сбъркано отначало. Тъй като преспиването е нещо специално, детето знае, че трябва да поиска специално разрешение и първоначално е готово да приеме всички условия, за да стане. Аз съм си заложила условията. Вие там с мъжа ти какво сте правили - не знам.

Аха, тръшкането! Дръж се и не поддавай!
И аз съм ги слушала тия драми, по друг повод. Стопи ми нервичките този септември! Обаче! Преди седмица дойде да ми каже, че съм била права.

# 46
 • Мнения: 8 759
На 12 са деца, малки. На 14- 15 често са по-високи от теб и много по-разярени, ако не им дадеш нещо.

Стискам палци да се разберете някак занапред!

# 47
 • София
 • Мнения: 24 729
О, моята беше на 14  през септември. Имаше счупени нокти... Уф, добре че мина!

# 48
 • София
 • Мнения: 43 409
Това е чиста проба манипулация, също както я правят 2-годишните. Докато с баща й не застанете на едно и също мнение, нищо няма да се промени. Според мен каквито и совалки да правите с другите родители, нищо няма да се промени, а трябва да си решите въпроса в семейството. Време е да си поговорите първо свамата с мъжа ти и да изградите единна стратегия. Все пак бащите са фактор, ако си застанат в ролята.

# 49
 • Мнения: 2 920
Мъжът ми е абсолютно съгласен с мен за всичко. Сега говорих с въпросната родителка и се оказа, че тя е в същото положение като моето и дъщеря и се държи по същия начин. И тя самата е объркана, защото някои родители наистина разрешават на децата си прекалено много, но тя е решила, че ще следва своите си разбирания. Оказа се, че дъщеря и също не е спала при въпросното момче - прибрали я в 12 часа с обяснението, че на др трябва рано да ходят някъде. Каза че не знае как би реагирала, ако не е имала това оправдание, защото в себе си не е съгласна дъщеря и да преспива при непознати момчета. Но другите момичета са останали. Поне се успокоих, че не съм единствената в трудна ситуация и ако не всички, поне има и други родители, които мислят като мен. Решихме да сме във връзка когато трябва да вземем решение дали да позволим нещо на децата си. Сега ще ида и с др родители да се консултирам за да не съм неадекватен парашутист в скандинавия

# 50
 • Мнения: 8 759
Прибрали са я в 12 часа? На 12 години? Значи на 14 няма да успеят и в 3 да я приберат. Не знам как така другите си пускат децата

# 51
 • Пловдив
 • Мнения: 3 798
Ама защо изобщо стои на преден план въпросът кой какъв родител изглежда в Дания?! Налагаш си твоите виждания за нещата и точка. Голямо търсене на оправдания как някой да си прибере детето в полунощ, голямо стъпване на пръсти и после ще има "олеле". Още повече сериозно се съмнявам, че всички 12-годишни в Дания не се прибират по цели нощи, а е въпрос на среда.

# 52
 • Мнения: 3 334
Не знам как е навън и кой е либерален и кой не, ама тук у нас в България ако поискам да заведа дори дете на близък роднина заедно с моето на почивка  от хотела ми поискаха нотариално заверено копие от акт за раждане + нотариално заверено писмено съгласие и на двамата родители .Иначе няма да ни настанят.
Бях резервирала апартамент с отделна стая за всяко дете , а въпросното чуждо ми бе детето на сестра ми.

# 53
 • София
 • Мнения: 43 409
Какво ти пука какще изглеждаш като родител в Дания? Това ли е на-важното - как да не изглеждаш ато парашутист, да се впишеш на всяка цена? Ще поставя съпроса така, както на нас мавремето ни казваха - ако другите тръгнат да качат от седмия етаж и ти ли ще скочиш? Е, същото е! Ако порядките там бяха децата да ги женят на 12 и ти ли щеше да фо направиш, за да не изглеждаш като парашутист? Детето си е ваше и вие отговаряте за него. Бъди сигурна, че същите тези, от кото се притесняваш, утре ще те замерват с камъни, ако стане нещо и хич няма да им мигне окото!  Какво значение ще има дали си се вписала? Всеки гледа своето дете.

Така е - не можеш да водиш чуждо дете без официално разрешение, не зная защо е толкова трудно да се възприеме. Сигурно защото е по-важно да те харесват, отколкото да постъпиш както трябва, но с риск да не те харесат.

# 54
 • Мнения: 2 920
Изобщо не ми е важно да ме харесат, не се и мъча и сигурно затова и повечето не ме харесват и не ми дреме. Искам детето ми да се чувства добре и да не е изолирано, но същевременно да не губя контрол. Това е много трудно в среда където на децата всичко им се разрешава от страх да се не оплачат. Цял свят знае че скандинавчетата си ходят на главата

# 55
 • София
 • Мнения: 43 409
От страх да не се оплачат? Какво всичко им се разрешава? Що за порядки са това родителите да се страхуват децата им да не се оплачат? На кого, на социалните? Защото много им се ходи по приемни семейства и социални домосв?
Частно, като нщо щях да събера багажа и да се върнем в България! Тук поне изнудването не е толкова разпостранено.

# 56
 • Варна
 • Мнения: 22 832
Проблемът е, че на глупавите хлапета (с извинение към майката тук) изобщо не си дават сметка какво ще им се стовари на главите, ако отидат в приемно семейство или дом. Затова им е широко около врата да се държат като отвързани и да шантажират родителите си. Щото може да се чувстват като големи, докато бръщолевят за правата си и затова как "на всички други им разрешават" обаче всъщност на родителя му се пече яйцето на задника като си помисли, че може да му вземат детето. Щото поне може да си представи какво ще му е да му го отнемат, а на гламавите тинейджъри хич не им е ясно.

# 57
 • Мнения: 40 870
Проблемът е,че са в скандинавска държава.
Там либералното възпитание е на мода и децата си знаят правата.
Детето може да се оплаче от родителите си и после ще си имат неприятности със социалните.
Не е съвсем вярно това, не се връзвай на някои, които се опитват да ни убедят колко лошо е навън.
Както се вижда от развитието, съвсем не е вярно, че всички други са ги пуснали с преспиване.

Skrekkelig, затова не искат родителите да се познавате, за да ви манипулират. Наясно са, че ако се запознаете, ще лъсне истината, че и другите не ги пускат, което е основният им аргумент за тяхното разрешение.
Все пак бащите са фактор, ако си застанат в ролята.
Фактор са и двамата, но само ако са екип. Ако само единият се опитва да е фактор, без значение кой, няма ефект.

# 58
 • Мнения: 7 844
Ако социалните отнемаха деца, защото "дъртите не ми дават да спя при непознати", то 95% от тинейджърите щяха да са отнети. Къде ли ще ги настаняват?
Вероятността да отнемат дете, защото мама и тате го оставят да спи в непознати, е доста по-голяма.

Авторката, доста си противоречиш в постовете. Хем системата била такава, хем и училище и родители, с които говориш не разрешават. Реално примерите ти за "свободни деца" са от "едно дете така каза".
А дори някой да е оставил детето си да спи някъде, то този някой може да се познава с родителите на другото дете и да държат връзка. Но ти не познаваш никой и за това не е виновно обществото в Дания....

Отиваш в училище, говориш с класен (или както там се води) с кой общува детето ти, обсъждате, взимаш телефони на други родители, запознавате се, срещате се (на кафе примерно) и коментирате кое, как, дали, нали, удачно ли е и т.н..

# 59
 • София
 • Мнения: 43 409
Според мен се случва това, което се случва и тук - намерили са се една групичка пубери, които взаимно си внушават колко са велики и големи. Когато се разбие групичката, всяко дете ще си седне вкъщи.
Все пак, не бих разчитала на другите родители, защото винаги ще има поне един, който ще каже "не ме занимавайте, опревете си детето, моето дете е вкъщи". Утре ще се появят някакви други приятели, тогава пак ли говорене с другите родители? Всеки смята, че неговото родителстване е по-правилно от това на комшията и точно неговото дете не е виновно, а другото, макар децата заедно да правят магариите.

Общи условия

Активация на акаунт