Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 20 851
  • 487
  •   1
Отговори
# 60
Ако ще да те намрази, ти трябва да се наложиш над нейните щения. Дете на 12 да се прибере в 00:00 часа вкъщи в България се смята за безпризорно и изпуснато. Не знам как е в Дания, но ако е наистина така - либерално родителство, то на практика излиза че на родителите не им пука много за децата им. Вярно е, че такива родители има, независимо къде, и те сигурно даже си отдъхват, че не трябва да се занимават с децата си и затова ги пускат да скиторят. Сигурно изпадат в блаженство, че децата не им се пречкат вкъщи.

# 61
Говоренето с родители е само ако си ходят бна гости смесени полове. Иначе няма как да говоря с всички - тя има много приятели от къде ли не. Познава цялата околия - много е социална. Аз навремето само с деца от квартала и от класа излизай, а тя познава всички училища в района.  Майката с която говорих също смята че има родители, които позволяват всичко на децата си и като гледам са повече от България. Ако пусна темата в датски форум няма да има толкова възмутени - приемат всичко спокойно и не си го слагат на сърце. Разчитат че родителите на децата домакини ще се погрижат за техните деца все едно са техни

# 62
  • София
Ами поставяш условие да ти даде телефона на домакините. И при момичетата, и при смесените.

# 63
  • София
Откъде познава цялата околия, кога има време да ги познава? Не е ли на училище цял ден, няма ли извънкласни занимания, откъде ги познава всички училища в района? С какви деца общува в момента - повече българи, повече местни? Това са въпроси, на които по-скоро се налага да си отговориш на ум, те показват каква е средата на детето, как му е организирано времето и т.н. и къде се появяват проблемните ситуации.

В момента опитваш да омаловажиш нещата с това, че  в датски форум няма да има толкова възмутени и т.н.  Очевидно това не те успокоява, защото поведението на детето ти не ти харесва, притеснява те. Съмнявам се децата в Дания да са толкова свободни, те също имат закони кое е позволено и кое не за 12-годишните. По-вероятно е да си е намерила среда, в която повечето родители са нехайни или не успяват да контролират децата си кога и къде излизат и се прибират.

# 64
От училище вероятно, децата живеят на различни места. На колкото повече извънкласни дейности ходи, толкова повече нарастват познатите от по-далечни квартали.
Все пак, не бих разчитала на другите родители, защото винаги ще има поне един, който ще каже "не ме занимавайте, опревете си детето, моето дете е вкъщи"...
Не става дума за това да разчитаме на други родители или да променяме възгледите им. Но искам да видя в дома на какви хора ще влезе детето ми. Не че винаги можеш да прецениш от 2 приказки, но понякога са достатъчни. А и както се вижда в случая, един разговор е достатъчен, за да се обори единственият им аргумент - всички ги пускат.

# 65
Дете на 12 да се прибере в 00:00 часа вкъщи в България се смята за безпризорно и изпуснато
И не само това - според закона е :
“Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст”
Там не знам как е , но детето е ТВЪРДЕ малко за подобни игрички, изнудванки и ултиматуми.

# 66
Не знам как е навън и кой е либерален и кой не, ама тук у нас в България ако поискам да заведа дори дете на близък роднина заедно с моето на почивка  от хотела ми поискаха нотариално заверено копие от акт за раждане + нотариално заверено писмено съгласие и на двамата родители .Иначе няма да ни настанят.
Бях резервирала апартамент с отделна стая за всяко дете , а въпросното чуждо ми бе детето на сестра ми.
Това е някакво много странно изключение. Никъде не са ми искали да доказвам, че дъщеря ми е мое дете. С различни фамилии сме.

# 67
  • София
Тя говори за роднинско дете, а не за своето. Поне така разбрах.

# 68
При нас фамилиите са различни. Няма как да разберат мое дете ли водя или чуждо. Никога не са ми искали акт за раждане в хотел, за да удостоверя, че това дете е мое.

# 69
Е, и на мен, но мисля, че това е защото сме ги записали като свои деца. Иначе ако изначално обявиш: "Ще водя чуждо дете!"може да имат някакви процедури.(И моите са с различна от моята фамилия)

# 70
Моите са ходили с баба си и дядо си, никога не са им искали подобни неща.

# 71
Откъде познава цялата околия, кога има време да ги познава? Не е ли на училище цял ден, няма ли извънкласни занимания, откъде ги познава всички училища в района? С какви деца общува в момента - повече българи, повече местни? Това са въпроси, на които по-скоро се налага да си отговориш на ум, те показват каква е средата на детето, как му е организирано времето и т.н. и къде се появяват проблемните ситуации.

не знам точно как се е запознала с почти всички връсници от околията - не съм с нея и не виждам. Ходи 2 пъти на дискотека, която организираха за всички 6-класници от всички училища в околията, които са около 5 мисля. Там се е запознала явно с много хора. Недоумявам как го прави - явно е много комуникативна, обръща внимание на всички и ги запомня визуално, а явно и те нея. Никакви приятели българи няма - тук и няма такива, като изключим едно полубългарче полудатчанче от детската и градина, но не са приятели. Ходи след училище в шопинг центъра където явно е сборен пункт на децата и там се запознава някак си.

Цитат
В момента опитваш да омаловажиш нещата с това, че  в датски форум няма да има толкова възмутени и т.н.  Очевидно това не те успокоява, защото поведението на детето ти не ти харесва, притеснява те. Съмнявам се децата в Дания да са толкова свободни, те също имат закони кое е позволено и кое не за 12-годишните. По-вероятно е да си е намерила среда, в която повечето родители са нехайни или не успяват да контролират децата си кога и къде излизат и се прибират.

Опитвам се да се успокоявам, верно е. Майката с която приказвах днес каза, че няма закон, който задължава родителите да знаят къде са децата им. Затова пък е съвсем легално да я следя с телефона и дори да и чета кореспонденцията. Верно ще взема да пусна въпроса в датски форум - имаше един дето много пишех преди години ама вече не помня кой беше. Искам да се ориентирам в обстановката, но не е задължително да приема техните възпитателни методи.

# 72
  • София
Според мен за 12-годишна не е достатъчно натоварена, щом има време да се мотае с други деца. Идеята на извънкласните занимания е не само да имат по-широка култура или чрез спортуване да се научат на правила и дисциплина, а и да нямат време да се занимават с глупости, средата им да бъде подбрана. Това поне отлага глупостите до по-смислена възраст. Ако има достатъчно натоварен ден, няма да  й е до ходене по чуждите къщи вечер.  Със сигурност има някакви интереси, трябва да ги развивате, иначе ще прекарва времето си само в мотаене и търсене на белята. Средата определя поведението. Явно средата, в която е в момента й влияе зле и е време за промяна. Ходенето в мола е потребителско поведение, а не съзидателно.

Не може да няма закон или някаква наредба, която да  задължава родителите да контролират поведението на децата си. Със сигурност има и не е много добре родителите да чакат, за да разберат, че я има, защото тогава вече е късно. Едва ли в Дания възрастта на самостоятелност и пълнолетие е 12, за да не са задължени родителите да знаят къде са децата им.

# 73
Вие бихте ли пуснали дъщеря си да нощува с момчета при това непознати за вас, само защото всичките и приятели получили разрешение от родителите си?
Не съм чела другите отговори. Отговарям направо на въпроса. Категорично не. Дъщеря ми след един месец ще навърши 14, но няма шанс да разреша подобно нещо. Хубаво, че на нея подобна идея не ѝ е дошла в главата, де. Освен това, много бих се замислила с какви "приятели" общува детето ми и бих обърнала света, за да го измъкна от подобна компания.

# 74
Как така родител на 12 годишно няма да знае къде е? Дори да излиза само с приятели, нормално е да знаеш, че е с Митко и Иван примерно еди къде си. Няма начин да е нормално да не знаеш къде е, какво значение има какво казва закона?

Общи условия

Активация на акаунт