СЕПТЕМВРИЙЧЕТА 2019г. - тема 2

• 22 784
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
аз в момента се опитвам да стимулирам дъвченето с бисквитки и даване на сурови краставица, банан и от вчера дадох и праскова.

Аз да ви попитам - вашите мъници бърборят ли? Попадна ми една статия, че детето на 9+ месеца вече следвало да повтаря срички и да се опитва да имитира думи,  но при нас няма такова нещо.
За сметка на това тя е супер активна в ходенето, сама се изправя, движи се между мебелите сама, даже ходи и с walker.
Чудя се дали сега фокуса е за движение и скоро ще започне и бърборене или е нещо друго?

# 631
Нашата казва само АМ-АМ като е гладна. И тя е много активна.
Рано е да се притесняваме за говора.

# 632
Всяко дете е различно. Някои бебета си бърборят,други пък са по-мълчаливи,но нямат проблеми с проговарянето. Рано е. Моята госпожица също е от мълчаливите. Беше започнала да казва мама, тата и ба. После спря да казва нищо, само "ааа". Вчера и днес повтаря постоянно баба. Joy На 10+ е.

# 633
Здравейте, мами!
Аз съм от октомврийските мами и често ви чета тайничко. Моят юнак вчера стана на 9м.
Мисля обаче, ще имаме проблем.
Отскоро, когато усети по-голяма частица в храната, примерно жълтък и повръща всичко. Днес му дадох най-миниатюрното парче диня и отново повърна всичко. Много ме е страх вече да давам каквото и да било. Опитва се да дъвче, знае как става, но като преглътне и започва да има позиви за повръщане. Не знам как ще се справим с този проблем. Всяко хранене ми е ужасен стрес.
Та, исках да попитам, има ли и сред вас други такива бебчета и дали да търся професионална помощ? Много ви благодаря!

# 634
Бърбори моята много. Освен, че е много активна и физически. Баба, мама, тата, дада, папа, папу, нене, ррррр, конче прави, казва на котката А!, А!, имитира ги всичките тези неща плюс няколко физиономии, които й правим, пляска, маха за чао и здрасти, сочи с пръст и казва кхх (нещо като виж си го превеждам 😄) , дава 5. Някои думи разпознава и реагира. Например на браво пляска, на чао маха, търси кучето с поглед, ако питам къде е. Абе пълна програма. Разбира се, всяко дете е различно, но е добре да знаем в какви срокове трябва да се случват някакви неща и да следим, както и да информираме педиатрите, ако забележим изоставане. Не искам да стресирам никого, но всяка дреболия може да не е нищо, но може и да е голям проблем. И трябва навреме да се реагира. Децата, които на тази възраст нищо не бърборят, трябва да се следи дали имат добър очен контакт, дали се усмихват, ако им се усмихнеш, дали се смеят, ако им правиш смешки, социални ли са и тн.

# 635
Здравейте, мами!
Аз съм от октомврийските мами и често ви чета тайничко. Моят юнак вчера стана на 9м.
Отскоро, когато усети по-голяма частица в храната, примерно жълтък и повръща всичко. Днес му дадох най-миниатюрното парче диня и отново повърна всичко. Много ме е страх вече да давам каквото и да било. Опитва се да дъвче, знае как става, но като преглътне и започва да има позиви за повръщане. Не знам как ще се справим с този проблем. Всяко хранене ми е ужасен стрес.
Та, исках да попитам, има ли и сред вас други такива бебчета и дали да търся професионална помощ? Много ви благодаря!

Не мисля че трябва да се притеснявате ние бяхме по едно време така но не помня кога точно но не беше много отдавна със жълтъка по същият начин защото в сух ако го предлагате само не без пюре ,бъдете смела правете го по често мачкайте хубаво банан с вилица и после го давайте с пръсти примерно ,това че връща всичко се надявам че връща хапката а не че повръща .Ако случайно се задави слагате ръка на гърдите му и го накланяте след което с другата “удряте” по гръбчето посока главата най добре прочете в интернет как точно се прави аз го направих и съм по спокойна когато се задавяше или задави.

# 636
Всичко повръща,  не само хапката...
Здравейте, мами!

Не мисля че трябва да се притеснявате ние бяхме по едно време така но не помня кога точно но не беше много отдавна със жълтъка по същият начин защото в сух ако го предлагате само не без пюре ,бъдете смела правете го по често мачкайте хубаво банан с вилица и после го давайте с пръсти примерно ,това че връща всичко се надявам че връща хапката а не че повръща .Ако случайно се задави слагате ръка на гърдите му и го накланяте след което с другата “удряте” по гръбчето посока главата най добре прочете в интернет как точно се прави аз го направих и съм по спокойна когато се задавяше или задави.

# 637
Е и моята пляска, прави конче, на "къде е лампата" поглежда към нея, но става въпрос за бърборене, а не за умения като цяло.

# 638
Тогава по добре говорете с педиатъра

Цитат на: computer79

link=topic=1181788.msg41016301#msg41016301 date=1593894625
Всичко повръща,  не само хапката...
Здравейте, мами!

# 639
  • София
Здравейте, мами!
Здравей. Според мен няма място за притеснение, но никога не е излишно да се попита педиатъра. Моето мнение за това е, че както за всяко нещо и това си зависи от детето. Всяко нещо, за което в даден момент се тревожим, отшумява и след няколко седмици вече сме забравили за него, но са се появили още няколко странности, за които да се тревожим Simple Smile По всяка вероятно това с повръщането при непасирана храна е защото детето все още не е свикнало с парченцата и му присядат. Все още не се усеща да дъвче и директно гълта, самоче очакванията му са за гладко пасирано пюре и частиците ги връща, което пък предизвиква повръщане на всичко, защото веднъж започнали позивите, предизвикват лавинообразен ефвкт. Някои деца по-късно започват да дъвчат, особено ако и по-късно им растат зъбите. Според мен това не е никакъв проблем, в крайна сметка всички се учим да ядем твърда храна в един момент, няма ненаучено дете, което да си кара на пюрета до училище Wink. Затова просто трябва да изчакаме необходимото време, докато детето стане готово и през няколко сесмици да предлагаме по нещо, от което дори детето само да си изгризе парченце, за да знае, че не е пюре. Според мен обаче не е добре нещата да се насилват, за да не се окаже, че детето отказва в един момент да се храни. Най-важното е да се чувства добре и сигурно и да е готово за усвояването на нещо ново за него.
Първото ми дете до годинката ядеше пюрета и ако има парченца, не искаше да ги яде, а тогава много се притеснявах кога ще прояде непасирана храна. В един момент всичко си дойде на мястото. В крайна сметка май директно прояде нормални манджи след пюретата. Деца на нейната възраст ядяха сами бисквити и солети, а аз се притеснявах, че се дави с парчетата и не й давах. Това много ме тормозеше, но в един момент се замислих, че не е кой знае каква загуба преди годинката да не яде бисквити и солети, а в един момент ще може всичко да яде. Та тя до 11 месеца нямаше нито един зъб.
Второто пък си ядеше храни с парченца, без да му пречи нищо. Той и зъби имаше де, но и желание. Просто са различни.
Сега малкия се дави от пюретата, които уж са пасирани, но имат парченца вътре, затова изчаквам още малко преди пак да му предложа такива. Но пред тях предпочитам директно намачкано с вилица, че да усети още в началото, че не е нещо пасирано и да не се заблуждава, че му давам пасирано, а да се окаже с парчета вътре. Иначе си гризе краставица и ябълка директно така, но под мой контрол, че да не отхапе някое по-голямо парче и да се задави.
За стимулиране за дъвкане има едни мрежички за плодове, в които се слага плод и детето си ръфка, но не може да отхапе голямо парче. Аз лично нямам такава и не съм ползвала, но знам от приятелки, че са много удобни.
А относно жълтъкът - като го натроша, слагам малко водичка и го намачквам с лъжицата да стане напълно на кашичка и след това добавям пюрето вътре и така съвсем не си личи, че има някакъв жълтък в пюрето. Simple Smile
Успех и всичко се нарежда в един момент - няма дете, което не е продъвкало или не е спряло да суче, или не се е научило да ходи на гърне/тоалетна, или не е започнало да спи през нощта в един монент и т.н., просто на децата им трябва различно време, за да свикнат с някои от нещата Simple Smile

# 640
Е и моята пляска, прави конче, на "къде е лампата" поглежда към нея, но става въпрос за бърборене, а не за умения като цяло.

Това не са "умения като цяло" . Както бърборенето, така и социалните умения, разбирането на реч, имитирането, жестикулирането и т.н. са наченки на осъзната комуникация. До едно време комуникацията е само с рев. После се появяват следенето с поглед, усмивката и смехът. След това сричкуването, звуците като ъъъ като иска детето да вземе нещо и жестовете с ръце и глава. Всичките тези стъпки са форми на комуникация и когнитивно развитие. Имат общ корен така да се каже. Щом детето, пляска, разбира реч и издава нормални бебешки звуци, значи нещата вървят в правилна посока и няма място за притеснение. Говорете му много, казвайте му мама, тата, дада, баба,  възкликвайте А!, усмихвайте се, смейте се, викайте детето по име докато се научи да се обръща, правете жестове с ръце като сочене, вдигане на ръцете над главата, за да покаже детето колко високо ще порасне, давайте боц. Постепенно ще почне да ги прави.

# 641
  • София
Здравейте момичета. Захранили ли сте вече със зелен фасул?

# 642
Мами, захранила съм с козе сирене. Кравето постепенно ли пак да го давам, като нова храна,  или направо кибритена кутийка в попара/кускус? Simple Smile

# 643
Здравейте момичета. Захранили ли сте вече със зелен фасул?
Аз - да. Сварявам го добре и след това го пасирам. Гарнирам с мъничко масълце и копър. Хапва го с голямо удоволствие и няма проблеми.

# 644
  • София
Аз също съм захранила със зелен фасул още когато беше на 7 месеца. Давах пюрета картофи със зелен фасул. Сега бих го предложила както е описала мимето, дори само намачкан.

Общи условия

Активация на акаунт