Знае ли някой лек за ТИНИТУС (Шум в ушите) 3

• 82 052
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 795
  • In the land of Never Never
От над 25 г съм с такъв шум и пищене. Непрестанно е, има моменти, в които изобщо забравям и не го чувам. Но свикнах след толкова години. Заспивам и спя без проблеми. При мен сякаш в лявото ухо е по-силно пищенето.
На мен лекаря УНГ ми каза, че единствено чрез операция могат да се подобрят нещата, но неговото мнение беше да не се подлагам (не че аз искам). Но усещам как слуха ми намалява и понякога не разбирам какво ми говорят ако са малко по-далеч. Това ме притеснява, че с възрастта слуха ми намалява. Сега съм на 42 г, а след 2-3-5 г кой знае колко още ще оглушея.
Шумът в ушите не е свързан обикновено с намаляване на слуха, независимо от възрастта. Може би трябва да си направите някакви допълнителни изследвания за причината?
В ютюб гледах клипчета в които се твърди, че най-добрият подход за справяне със симптомът тинитус е когнитивно поведенческа терапия, заедно със звукова терапия и това лечение може да се проведе от добър аудилогист. 

Тук в България има психолози, които предлагат  когнитивно поведенческа терапия, но не съм сигурен доколкото могат да помогнат с преодоляването на стреса от този симптом и дали има смисъл човек да тръгне в тази посока.
Ако си добре с английския, на английски има доста он лайн лечение и групи. Това е в САЩ:
https://treblehealth.com/
Д-р Бен Томпсън има също ютюб канал с ресурси. Той предлага някакви слушалки и казва, че има доста добри обективно доказани резултати.
Това е сайт за актуална информация и взаимопомомощ:
https://www.tinnitustalk.com/
Тази лекарка провежда лечение в Австралия, има и крътък курс он лайн:
https://soundcloud.com/seeking-balance
Лечебните курсове се плащат.
Аз изкарах някакъв едноседмичен преди доста време при тази лекарка, общо взето техники за релаксация и за концентриране върху тялото, за да избегнеш фиксирането върху шума в главата. Няма лошо, но не е някакво чудодейно излекуване.
Сега си пускам лечебна музика нощно време, просто много свикнах с това, не заради шума, и вече не му обръщам внимание.

# 796
В ютюб гледах клипчета в които се твърди, че най-добрият подход за справяне със симптомът тинитус е когнитивно поведенческа терапия, заедно със звукова терапия и това лечение може да се проведе от добър аудилогист. 

Тук в България има психолози, които предлагат  когнитивно поведенческа терапия, но не съм сигурен доколкото могат да помогнат с преодоляването на стреса от този симптом и дали има смисъл човек да тръгне в тази посока.
Ако си добре с английския, на английски има доста он лайн лечение и групи. Това е в САЩ:
https://treblehealth.com/
Д-р Бен Томпсън има също ютюб канал с ресурси. Той предлага някакви слушалки и казва, че има доста добри обективно доказани резултати.
Това е сайт за актуална информация и взаимопомомощ:
https://www.tinnitustalk.com/
Тази лекарка провежда лечение в Австралия, има и крътък курс он лайн:
https://soundcloud.com/seeking-balance
Лечебните курсове се плащат.
Аз изкарах някакъв едноседмичен преди доста време при тази лекарка, общо взето техники за релаксация и за концентриране върху тялото, за да избегнеш фиксирането върху шума в главата. Няма лошо, но не е някакво чудодейно излекуване.
Сега си пускам лечебна музика нощно време, просто много свикнах с това, не заради шума, и вече не му обръщам внимание.
Именно в своите клипчета д-р Бен Томпсън твърди, че тинитусът се повлиява добре от звукова и когнитивно поведенческа терапия. Разбира се, възможно е просто да е намерил добра ниша за изкарване на пари и клипчетата му да са по скоро манипулативни.

На другата лекарка от Австралия също съм гледал няколко клипа, но не знам защо тя не ми вдъхва никакво доверие.

Все пак реших да си поръчам слушалки с костна проводимост за да видя, дали ще ми вършат работа и ако са полезни ще споделя в темата.

За съжаление аз не мога да заспя без бял шум. Пускам го на телефона и това, което ми прави впечатление е, че ако звукът през телефона спре поради някаква причина и аз веднага се будя и трябва пак да го пусна. Снощи ми се случи да се събудя от силно пищене в ушите и се наложи да сменя три мелодии и да усиля доста звука за да мога да заспя отново. Надявам се след известно време да започна да свиквам, защото в момента никак не е добре положението.

# 797
Да се допълня с още нещо важно !Проверете се за алергии!Алергиите съпроводени със секрет и запушване на носа блокират правилното налягане.Аз никога не съм имала уж алергия ,но сега като получих този шум за първи път ,УНГ каза алергия и си пръсках сутрин и вечер спрей против алергия ,определено и това ми повлия добре.Също УНГ даде съвет за преглед и снимка евентуално за синузит и за хлътнало тъпанче.Ако всичко това ви е ок ,просто гледайте да се наспивате добре,да имате добро кръвообращение през деня ,гледайте да стоите на слънце преди обед особено сега юни е най-полезно слънцето и не се заслушвайте много много в шума и пищенето ,проверете се дали си отпускате абсолютно изцяло вратът и главата на възглавницата тоест дали не спите под напрежение. На мен също много ми помага заспивайки да игнорирам шума и пищенето с различни мисли ,старая се да са приятни и да си мисля за следващия ден ,графици да си правя,планове и така заспивам и забравям ,че нещо пищи,то просто се свиква. Забелязах също ,че ако нещо съм много ядосана пищенето се усилва много ,макар и за кратко ,точно както има едни карикатури как излиза пара през ушите като си ядосан ,същото изпитвам,само дето тая пара не излиза ами пищи :😀. Гушкане и спокойствие  вечер му е майката също ,искрено се надявам да помагам с тези мои наблюдения вече над два месеца .Просто свикнах вече и не го приемам за чак такъв проблем,особено като виждам здравословните проблеми на другите ,пази Боже!Хората свикват с какво ли не ,един шум или писък ли не ще преборим Simple Smile?Повече спокойствие,мили хора пожелавам!

# 798
Това, което мен ме озадачава е, че дори да се намери причината за шума и тя да се лекува, шумът си остава. Това не е ли странно? Не би ли трябвало, след като се овладее заболяването и симптомът да отшуми? Как така се случва, че нещата стават необратими?

Някои доктори твърдят, че е възможно между 3-ти и 9-ти месец шумът сам да спре, ако не се случи, то той се приема за хроничен. В този ред на мисли, има ли тук някой, който да страда от тинитус и в рамките на година да е спрял?

Интересно ми е, защо все още няма някакъв лек?  Явно не се инвестират много средства в този проблем и нещата се случват доста тромаво. Сега покрай КОВИД има много нови случаи и този проблем става все по често срещан, та надявам се да му се обърне малко повече внимание и да се намери някакво лечение за него.

Последна редакция: пн, 05 юни 2023, 11:37 от Ivaylo Tokiev

# 799
Аз съм стигнал до извода че ако се вземат навременни мерки нещата може да се излекуват. Баща ми като млад е имал такъв проблем при боледуване и се е оправил с антибиотик.
Аз настинката тогава си я лекувах с народна медицина и отидох на ушен 1-2 седмици след като почна пищенето.
При мен шума сутрин е много тих и с напредването на деня се засилва (не винаги)

# 800
Аз съм стигнал до извода че ако се вземат навременни мерки нещата може да се излекуват. Баща ми като млад е имал такъв проблем при боледуване и се е оправил с антибиотик.
Аз настинката тогава си я лекувах с народна медицина и отидох на ушен 1-2 седмици след като почна пищенето.
При мен шума сутрин е много тих и с напредването на деня се засилва (не винаги)

При мен бяха минали 3 дни и на 4-тия бях хоспитализиран и лекуван със системи, нямаше никакъв резултат. Запознах се там с човек, който го наливаха със системи от третия ден и при него същата работа. Та не съм сигурен, дали при всички е възможно да има подобрение, дори да се отиде на УНГ още в същия ден.

# 801
Ами например на мен ми предложиха антибиотик -УНГ при който отидох ,но аз отказах защото знам ,че антибиотик се пие при температура ,някаква инфекция...Аз лично поизчаках около две седмици да ми мине ,ходих при личната -тя ми даде капки за ухото ,още ме забави по този начин и така...Мен лично ме боля въпросното дясно  ухо ,даже и сега понякога като минавам от там с хавлията пак ме наболява,но смея да кажа ,че проблема с времето просто взе да отшумява ,като знам как шумеше и пищеше(буквално на моменти като леко свиркане ) в началото преди  вече около три месеца....беше ужасно ,не можех да спя !На мен антибиотика ми го изписаха по принцип заради уж синузит защото преди да започне въпросното пищене бях горе в планина на ужасен студ и сама усетих как измръзвам ужасно ,не носех нито шапка ,нито качулка ,отделно ,че седмица преди това бях на заведение с наистина много ,много силна музика и затова се обърках откъде точно се появи изневиделица този шум... Правих снимка ,не бях за антибиотик по принцип,няма голямо възпаление на синусите ,секретите се повлияха  и спряха от спрея за нос с кортикостероиди -честно казано мисля ,че този спрей много ми помогна,тебокана май и той свърши някаква работа ,но аз го пих само една опаковка и спрях ,а то  май трябвало повече време .И аз мисля ,че трябва да отшуми от самосебеси ,единствено си мисля ,че само в случаи на намален слух може да не мине .Не знам ,опитвам се да си направя някакви изводи ...,но определено както при мен най-вероятно има случаи да намалее самичък този шум и пищене ,или просто намалява и си чака времето пак да стане възпаление или налягане или каквото е там за да избухне пак по-силно ,не знам ,само времето ще покаже ...За това сме в тази тема ,да споделяме впечатления ,пък дано  сме си в взаимопомощ.

# 802
Аз си мисля, че ако не се измисли някакъв революционен лек, вероятността шумът да мине от само себе си е почти равен на нула.

Днес ходих да си взема епикризата и в нея не пишеше от какво се е появил този шум. Разговарях и с доктора и той ми каза, че няма как да се разбере, и че може да е от вирус или от нещо друго, но няма как да знаем. Каза ми да продължа да пия Тебокан поне три месеца и да се надявам, че шумът ще намалее. Явно нещата отиват на към примирение, трябва да се примиря, че този шум ще живее с мен и да го приема.

Въпреки това не съм сигурен, ако шумът е предизвикан от стрес, не би ли трябвало да се отиде на психотерапевт, който да предпише медикаментозно лечение, което да доведе да овладяване на стреса и евентуално намаляване или предотвратяване на шума.

# 803
  • оттам, откъдето започва България
Скрит текст:
Днес ходих да си взема епикризата и в нея не пишеше от какво се е появил този шум. Разговарях и с доктора и той ми каза, че няма как да се разбере, и че може да е от вирус или от нещо друго, но няма как да знаем. Каза ми да продължа да пия Тебокан поне три месеца и да се надявам, че шумът ще намалее.

Моля, отново прочети какво ти е казал докторът и сам прецени дали е необходимо да пиеш Тебокан 3 месеца. Simple Smile

# 804
Скрит текст:
Днес ходих да си взема епикризата и в нея не пишеше от какво се е появил този шум. Разговарях и с доктора и той ми каза, че няма как да се разбере, и че може да е от вирус или от нещо друго, но няма как да знаем. Каза ми да продължа да пия Тебокан поне три месеца и да се надявам, че шумът ще намалее.

Моля, отново прочети какво ти е казал докторът и сам прецени дали е необходимо да пиеш Тебокан 3 месеца. Simple Smile

Надеждата умира последна. Ще пия и ще се надявам нещата да станат малко по-добре.

# 805
Успех ти желая! Моето по-малко момче е с шум в ушите. Преодоля го на психологична основа. Лекарства не му помогнаха. Не че не го чува, но се научи да го игнорира (или поне така казва, защото му омръзна да се тъпче с лекарства).
Ще се радвам да се похвалиш положително от действието на Тебокан!

# 806
Успех ти желая! Моето по-малко момче е с шум в ушите. Преодоля го на психологична основа. Лекарства не му помогнаха. Не че не го чува, но се научи да го игнорира (или поне така казва, защото му омръзна да се тъпче с лекарства).
Ще се радвам да се похвалиш положително от действието на Тебокан!

Благодаря за пожеланието! От написаното от теб не се разбира, дали твоят син е ходил на психолог, или сам е успял да се справи? Лекарите казаха ли ви на какво се дължи шумът? Аз съм много разочарован от факта, че никой не знае от какво се е появил тинитусът при мен, за да знам поне как да го лекувам...

Аз писах на един психотерапевт, който провежда когнитивно поведенческа терапия, но е много зает и не ми отговори.

Също така си поръчах слушалки, които са с костна проводимост и мисля, през тях да си пускам бял шум, за да мога да се съсредоточавам и да работя.

# 807
Не е ходил на психолог, сам се справи. Никой не казва от какво е шумът. Ходихме и на ЯМР - всичко е нормално. Накрая спря лекарствата, които му бяха изписани и реши, че няма да му отдава голямо значение, щом принципно е здрав. Доста време му беше необходимо, сигурно и сега го чува, но покрай работа и семейство не ми е споделял шумът да го притеснява отново.

# 808
Здравейте, вчера получих две джаджи, които ги поръчах във връзка с моя тинитус. Едната е уред за бял шум, а другата са слушалки с костна проводимост.

Машинката за бял шум я изпробвах тази нощ и върши добра работа. За разлика от телефона, мога да я сложа по-близо до мен и да чувам по ясно мелодиите. Има опция колко време да свири, с какво ниво на звука, има букса за слушалки, а също така може да свети в тъмното. Като цяло съм доволен, звука е по-добър от този на телефона, но за разлика от него, трябва да се съобразиш, с факта, че имаш около  20-тина звука/мелодии и няма как да възпроизведе други.

Слушалките за костна проводимост ме изненадаха приятно. Очаквах звука през тях да е доста плосък, но след като проведох разговор, се оказа, че чувам човека отсреща ясно, микрофонът им също е много добър, защото и той ме чуваше перфектно. Издържат до 8 часа, за музика също стават, но ако има силен бас, няма да се чува така добре, както при обикновените слушалки.

Това е от мен, надявам се информацията да ви е полезна.

# 809
Здравейте! Може ли линк за слушалките?

Общи условия

Активация на акаунт