Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 фев. 2020, 08:30 ч.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

  • 19 669
  • 765
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 123
Здравейте,
Нова съм в темата,не съм чела назад,тези дни ще го направя.
Включвам се във връзка с проблем на дъщеря ми.(2.8 г):
Има проблем с дясното краче и първата и диагноза беше ДЦП,с времето я отхвърлихме,стигнахме до извода,че проблем идва от дефицит на Б12(първото и изледване беше 228 pg/mL и висок хооцистеин,желязо 8.7).Търсихме генетичен проблем в тази насока,но такъв не откихме(изледвали сме 190 гена,митохондриално ДНК,метаболитни изледвания).На терапия с Б12 е от година и половина и още много хранителни добавки,който се сменят на всеки 3 месеца(вит.Д,Б9,магнезий,калции под формата на мляко за тяло,Л карнитин,Q10,аминокиселини,омега 3,6)
При последната контрола на своя глава реших освен всичко свързано с Б12 да пусна TSH и FT4.
TSH е 3.038 mlU/l(реф -0.65-6)
FT4 е 10.54 pmol/l (реф 12.30-23)
Fe серумно желязо 4.2
Б 12     343pg/mL

Дефицита на желязо идва от дългия прием на Б12,коментирахме го с лекарката и преди 2 дни.Коментирахме и Б12.Има терапия за 2те.Както и един протокол за кризистни сутуации,тъй като при най-малкия вирус походката и се влошава.Протокола представлява определени хранителни добавки,който да включвам при съмнение за разболяване.(Л карнитин,Сарженор и медицинска храна,която предсавлява нещо като адаптирано мляко с цялата менделеева таблица).От всичкото уточнение кое как ,не коментирахме хормоните.Направихме това по-късно онлайн като тя преписа Имунотрофина за 1м и повече орехи.След този период да изледвам отново,като мисля да изледвам TSH,FT3,FT4,TAT и MAT
Въпросите ми към вас са следните:
Има ли шанс за този 1 м. с този прием да вкарам нещата в граница и да се размине от прием на хормони?
От това което знам за щитовидната жлеза е ,че всъшност тези резултати може да бъдат пътя към така търсената от мен диагноза.
Какво още мога да направя ,за да продобря резултатите?
Като за начало спри млечните, нещата могат да се оправят само със много сериозна преоценка на храненето и това трябва да е основата. Положителното, е че малките деца като цяло много по-бързо се повлияват от промени в правилната посока.

# 31
  • Мнения: 172
За мен нетипични продукти за България и не само, са точно тези, които сте споменали, момичета! Не става въпрос за това, дали човек може да си ги позволи или колко лесно може да ги намери, а за това, че съм пробвала от тях и не мога да свикна с вкуса им. Предпочитам да променя диетата си с нещо, което ми е вкусно и познато, което за мен е българската кухня. Въпросът ми беше как регионални храни могат да се адаптират към АИП и какво да приготвя набързо в кутиите си за храна, в същото време да сервирам тези неща и на семейството си + печива, млечни и т.н. за тях.

# 32
  • Мнения: 727
Марчела, засега остави така нещата с тези хормони, защото няма нищо крайно притеснително и виж какво ще излезе след женската консултация.
Това смятам и да направя докато не получа и другите резултати.

# 33
  • Мнения: 7 842
А дали би имало ефект частично?Ходи на ясла.Може да започне да закусва в къщи.Да забраня да и дават хляб на обяд,макар,че в основното ястие пак може да има,но поне ще е по-макло.И остава следобедната закуска,която няма как да контролирам.Времето което прекава с мен,така или иначе е ограничен глутена от както ходи на ясла. Смятам ,че там си наваксва много с него.
Вие как се справяте градина/училище?

Ами моя син е ученик, трудно му е но нищо не яде на училище и да черпят деца за РД и те си купуват и ядът покрай него, но това е положението. Носи си от вкъщи неща които може да яде.

Иначе познати имам с деца в градини, говориха с управата и носят те храна от вкъщи, която да яде детето.
Абе трудно е особено с малко дете, но си струва да се пробвате преди да се стигне до лечение. Частично ефект няма да има, глутена се чисти поне месец след ограничаването му. А трайни резултати и изчистване на организма се очакват след 6м. При моя син първите контролни изследвания бяха след 3м и ефекта беше видим.

# 34
  • Мнения: 579
В държавна това едва ли е възможно да се случи заради РЗИ.Започвам да обмислям варианта за кооператив или детегледачка ,която гледа 2-3 деца,защото не ми се иска да я ограничвам от контакта с деца .Тя се чувства перфектно в яслата.

# 35
  • Мнения: 41
Здравейте ,момичета !
Някой от Бургас има ли който си е пускал йод и селен къде правят такива иследвания в коя лаборатория ☺ Благодаря предварително

# 36
  • Мнения: 6
Здравейте отново вече писах един път имам друг въпрос , след бремеността TSH ми показва 2.64 при референтни стойности До 5.50 , никой не ми е предписвал да пия нещо . Трябва ли да да поискам да ми бъде предписано някакво лечение или да си остана така ? Нямам симптоми нито качвам килограми . Благодаря

# 37
  • Мнения: 7 842
Здравейте отново вече писах един път имам друг въпрос , след бремеността TSH ми показва 2.64 при референтни стойности До 5.50 , никой не ми е предписвал да пия нещо . Трябва ли да да поискам да ми бъде предписано някакво лечение или да си остана така ? Нямам симптоми нито качвам килограми . Благодаря

Приемала ли си хормон по време на бременност? Имаш ли заболяване?
Важни са и Т3 и Т4 и тогава се определя има ли нужда от хормон. А и колко време след бременност? Защото ако е скоро след това, хормоните може още да не са се наместили.

# 38
  • Мнения: 7 842
Извинявай, не помня, че си писала.
Ами имаш си лека хипофункция на жлезата, но след раждане хормоните се наместват известно време и не може да се каже трайно какво ти е положението при този и резултат, особено без Т3 и Т4, само ТСХ не е важен сам по себе си.
Хубаво е да се следиш, обикновено появи ли се веднъж такъв проблем не изчезва ей така. Хубаво е и видеозон да си направиш, да се види как е жлезата, че така само с опипване, не може да се "види" всичко.

# 39
  • Мнения: 168
Здравейте ,момичета !
Някой от Бургас има ли който си е пускал йод и селен къде правят такива иследвания в коя лаборатория ☺ Благодаря предварително

Не съм от Бургас, но знам, че при вас също има Бодимед. Аз там съм изследвала, изпращат ги в Германия и резултатите излизат до 7 раб. дни. Общо струва 88лв. Нещо важно - йодът трябва да се изследва в урина, а селенът в кръв.

# 40
  • Мнения: 41
Здравейте ,момичета !
Някой от Бургас има ли който си е пускал йод и селен къде правят такива иследвания в коя лаборатория ☺ Благодаря предварително

Не съм от Бургас, но знам, че при вас също има Бодимед. Аз там съм изследвала, изпращат ги в Германия и резултатите излизат до 7 раб. дни. Общо струва 88лв. Нещо важно - йодът трябва да се изследва в урина, а селенът в кръв.



Благодаря ви много за информацията Simple Smile а за Йода първата урина ли се дава може ли малко повече информация че ми е за първи път бях чела някакъв че се пие. Йод и после се дава урина вярно ли е извинявам се ако ми е глупав въпроса:)

# 41
  • Мнения: 6

 
Това са ми изследванията , преди да започна приема на еутирекс , пише че няма изменения по жлезата , благодаря ти много за отговорите , притесних се че никой нищо не ми назначава , направо ме отписаха ,тези дни ще си запиша час  за кръвни изследвания , в чужбина съм и всичко тук е толкова бавно ...

# 42
  • Мнения: 168
Благодаря ви много за информацията Simple Smile а за Йода първата урина ли се дава може ли малко повече информация че ми е за първи път бях чела някакъв че се пие. Йод и после се дава урина вярно ли е извинявам се ако ми е глупав въпроса:)

Не съм чувала да се пие, не са ми и споменавали, откровено казано. Това с пиенето не зная къде го правят, доколкото ми е известно, той е със събиране на 24-часова урина и според това колко се изхвърли с урината, се съди дали има дефицит.
 Аз дадох първата сутрешна за тестване, но е достатъчно да не е след скорошно хранене, според мен (от гледна точка на това да не излезе фалшиво завишен резултат, в случай, че храната е съдържала тези елементи в по-голямо количество). Също е много важно поне две седмици преди даване на пробите да не вземате като добавки селен и йод, за да покаже изследването реалните запаси на организма.

# 43
  • Мнения: 586
Хашимото, като част от автоимунните заболявания, дали не се влияе също, толкова отрицателно?
https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2020/02/27/act … en-ms-early-study

# 44
  • Мнения: 123
Въпреки, че йод в урината е по-популярен тест, защото е неинвазивен и поради това се използва по-често в епидемиологични проучвания, серумния йод е почти изцяло в корелация с щитовидните хормони, освен това при йод в урината има и други фактори, които могат да дадат неточни резултати, като дехидратиране или рехидратиране или ниски или високи нива на витамин с.

Общи условия

Активация на акаунт