Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 фев. 2020, 08:30 ч.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

  • 19 669
  • 765
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 168
Въпреки, че йод в урината е по-популярен тест, защото е неинвазивен и поради това се използва по-често в епидемиологични проучвания, серумния йод е почти изцяло в корелация с щитовидните хормони, освен това при йод в урината има и други фактори, които могат да дадат неточни резултати, като дехидратиране или рехидратиране или ниски или високи нива на витамин с.


Когато пусках за първи път изследване на йод, то бе от кръв, но от лабораторията ми бяха сложили забележка под резултата, че трябва да се изследва от урина. Когато ходих за втори път, вече и на самата регистрация ми го казаха. Не съм специалист, но споделям това, което са ме информирали хората, които се водят такива. За най-сигурно вероятно ще се счита да се видят и двете, всяко е на стойност от 66лв - за когото се интересува.

Може ли малко повече информация за влиянието на витамин Ц?

# 46
  • Мнения: 450
Здравейте, след 8 години ходене по мъките, ТСХ варира ту 15 , ту под нормата, личния само вдига и сваля дозата,  накрая  отидох при ортомолекулярен доктор. Живея в Белгия, изписа ми след изследвания минерали и витамини, имам надостиг и най важното, оказва се че не превръщам Т4 в Т3, колкото и да пия Л тироксин не мога да се оправя. Та така, изписа ми животински хормон на Т4 и най - важното на Т3, доста скъп, който се внася от Канада и го нямало никъде, не се връщало от касата има го  само в една аптека. Моля се най- накрая да се оправя и да ми помогне това лекарство. Как така дават обикновен л тироксин с години без да изследват и Т3, само вдигаме и намаляваме дозите и никога в норма.

# 47
  • Мнения: 7 842
Който се интересува и чете, знае много добре тези неща, не случайно повечето се лекуваме сами.

# 48
  • Мнения: 6
Здравейте, след 8 години ходене по мъките, ТСХ варира ту 15 , ту под нормата, личния само вдига и сваля дозата,  накрая  отидох при ортомолекулярен доктор. Живея в Белгия, изписа ми след изследвания минерали и витамини, имам надостиг и най важното, оказва се че не превръщам Т4 в Т3, колкото и да пия Л тироксин не мога да се оправя. Та така, изписа ми животински хормон на Т4 и най - важното на Т3, доста скъп, който се внася от Канада и го нямало никъде, не се връщало от касата има го  само в една аптека. Моля се най- накрая да се оправя и да ми помогне това лекарство. Как така дават обикновен л тироксин с години без да изследват и Т3, само вдигаме и намаляваме дозите и никога в норма.

Аз също съм в чужбина и при завишено tsh веднага ми назначиха изследване на другите хормони,стискам палци да си добре !
mibobo здравей ! Пуснах изследванията да ги погледнеш 40 дена след бремеността са , записах си час за четвъртък за кръвни , че вече 3 години съм така оставена ! Хубава вечер !

# 49
  • Мнения: 8 225
Какво мислите за тези резултати (те изключват ли вероятност за Хашимото)?
TAT- 0,37 IU/ml (<4,11)
MAT- 0,73 IU/ml (0-5,61)
fT4- 1,070 ng/dl (0,700-1,480)
TSH- 2,707 uIU/ml (0,350-4,940)
fT3- high- 3,410 pg/ml (1,880-3,180)

 Желязо- 8 umol/l (  жени 6,0-26,0)
ЖСК- 65 umol/l (47,0-77,0)
Хемоглобин- 130
Феритин 11,12 ng

Това са щитовидните изследвания от края на март 2019 г:

ТСХ почти 3 съм имала през 2017 г- тогава пак  (както сега) придружено с косопад над челото, но с още по-ниско желязо (3,9) и хемоглобин 72. Вероятно още оттогава го имам и ниския феритин...

Понеже се разчетох доста  (по-голямата част на английски)-  на много места се твърди, че има връзка между ниско желязо и феритин и ЩЗ, а също и се твърди, че ниското желязо/феритин затрудняват отслабването и като цяло конвертирането на щитовидните хормони и мастната обмяна. Жлезата имала нужда от желязо, за да работи добре (е, със сигурност и от др. неща). Всички органи в тялото всъщност имали нужда от желязо, за да работят добре. Но попаднах и на информация, че метформинът може да попречи на абсорбирането на желязото- за Б 12 знаех, но дали наистина е така и за желязото? Междувременно чакам да излязат резултатите и от цинка, но ще отнеме време.
Възможно ли е ядене на орехи да ми влияе зле? Или да е повлияло на резултатите от щитовидните изследвания (11-12 часа преди изследването изядох около 9-10 ореха)?
Всяко мнение ще ми е интересно докато стигна до ендокринолог и хематолог. Но задочно един познат лекар вече казал на майка ми, че ТСХ 2,7 било "чудесно, идеално"- а доколкото знам, не е точно така- с ТСХ 1,615 се чувствах чудесно... Blush

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 15:10 от dolce miele

# 50
  • Мнения: 123
Въпреки, че йод в урината е по-популярен тест, защото е неинвазивен и поради това се използва по-често в епидемиологични проучвания, серумния йод е почти изцяло в корелация с щитовидните хормони, освен това при йод в урината има и други фактори, които могат да дадат неточни резултати, като дехидратиране или рехидратиране или ниски или високи нива на витамин с.


Когато пусках за първи път изследване на йод, то бе от кръв, но от лабораторията ми бяха сложили забележка под резултата, че трябва да се изследва от урина. Когато ходих за втори път, вече и на самата регистрация ми го казаха. Не съм специалист, но споделям това, което са ме информирали хората, които се водят такива. За най-сигурно вероятно ще се счита да се видят и двете, всяко е на стойност от 66лв - за когото се интересува.

Може ли малко повече информация за влиянието на витамин Ц?
Йод в кръвта е в голяма връзка с щитовидните хормони т3 и т4, тъй като в щитовидната жлеза се съдържа най-много йод,а относно йод в урината има препоръки с него да се изследва и креатинин и да се изчисли съотношението между двете, относно това дали има достатъчно количество в организма, относно витамин с при ниски негови нива, йод не се усвоява достатъчно добре.

# 51
  • Мнения: 450
Пропуснах да попитам дали има някой, който взима животински хормон и дали е по- добре от синтетичния?

# 52
  • на морето
  • Мнения: 1 137
Здравейте, ендокринолога ми даде направление за кръвни за хормона,  но забравих да питам дали да пия еутирокса сутринта преди да дам кръв. Ако знаете, че не ми се връща пак да питам
Здравейте! И аз днес правих изследване на ТСХ, но ендокринологътне не ме предупреди да не пия хапчето. И сега какво, наново ли трябва да пускам? За два месеца от 11.20 е паднало на 6.96 и то с хапчето сутринта.

# 53
  • Мнения: 3 665
Изследването се пуска преди да си пил хормона, за да е достоверно.

# 54
  • Мнения: 285
Здравейте момичета Simple Smile
Хайде и аз тук с Хашимото Disappointed
Изписаха ми Еутирокс 25 и Цефасел 100/не съм ги започнала още/
Съвсем ми е ново всичко това,чувам различни мнения,че не трябвало да вземам лекарствата и можело само с храната и с билки да се справя.Помагайте....как да се храня,с какво,кое да изключа напълно от ежедневното си меню?Четох доста теми назад,но или съм много изморена вече или още съм шашната ...ще съм много благодарна на малко помощ със съвети или ако имате точни линкове.
Ох,много ми е стреснато още Frowning1

# 55
  • Мнения: 3 921
Това с храната и промяна в начина на живот, ако приемем, че няма да пиеш хормон, действа при много малък процент от пациентите, диагностицирани с Хашимото. Това обикновено са хора, при които автоимунният процес е стартирал съвсем наскоро и още не е имал възможност да увреди части от жлезата. Така че - краткият отговор е - не, без хормон не става. Поне не в общия случай.

# 56
  • Мнения: 285
Това с храната и промяна в начина на живот, ако приемем, че няма да пиеш хормон, действа при много малък процент от пациентите, диагностицирани с Хашимото. Това обикновено са хора, при които автоимунният процес е стартирал съвсем наскоро и още не е имал възможност да увреди части от жлезата. Така че - краткият отговор е - не, без хормон не става. Поне не в общия случай.
Утре започвам лечението,успоредно с него ми се иска и да сваля натрупаните излишни килограми.
Искрено се надявам да се справя и да не ми е толкова страшно Anguished
Благодаря Simple Smile

# 57
  • Мнения: 211
Добро утро!Аз съм с хиперфункция и сега ми смениха лечението от пропицил,на Л тироксин о.25 сутрин и метизол вечер,защото съм бременна в 17г.с.
Въпросът ми е понеже доктора спомена ,че  мога да пия желязо чак 8часа след приема на Лтироксин,но пия и биозин мама,него мога ли да го приемам,час,два след приема на Лтироксин?

# 58
  • Мнения: 7 842
Здравейте момичета Simple Smile
Хайде и аз тук с Хашимото Disappointed
Изписаха ми Еутирокс 25 и Цефасел 100/не съм ги започнала още/
Съвсем ми е ново всичко това,чувам различни мнения,че не трябвало да вземам лекарствата и можело само с храната и с билки да се справя.Помагайте....как да се храня,с какво,кое да изключа напълно от ежедневното си меню?Четох доста теми назад,но или съм много изморена вече или още съм шашната ...ще съм много благодарна на малко помощ със съвети или ако имате точни линкове.
Ох,много ми е стреснато още Frowning1

Нормално да ти е стреснато, но нищо фатално не се е случило, това вече е толкова срещано заболяване...
Ако имаш изследвания покажи какви са, за да добием представа - хормоните как са, антителата?

Винаги може да отложиш лечението, освен ако не са много зле хормоните (затова казах, да видим изследванията) и да опиташ с хр.режим. Има възможност да се повлияе на функцията на жлезата, но при всеки човек е различно. Гарантирано което може да се препоръча да се спре е глутен, абсолютно противопоказен при Хашимото. Аз не съм го спряла, защото съм несериозна, но много хора имат чудесни резултати в следвствие на това.
Трябва да се провериш и за дефицити на - вит.В12, вит.Д, желязо и да ги попълваш.

# 59
  • Мнения: 285
Здравейте момичета Simple Smile
Хайде и аз тук с Хашимото Disappointed
Изписаха ми Еутирокс 25 и Цефасел 100/не съм ги започнала още/
Съвсем ми е ново всичко това,чувам различни мнения,че не трябвало да вземам лекарствата и можело само с храната и с билки да се справя.Помагайте....как да се храня,с какво,кое да изключа напълно от ежедневното си меню?Четох доста теми назад,но или съм много изморена вече или още съм шашната ...ще съм много благодарна на малко помощ със съвети или ако имате точни линкове.
Ох,много ми е стреснато още Frowning1

Нормално да ти е стреснато, но нищо фатално не се е случило, това вече е толкова срещано заболяване...
Ако имаш изследвания покажи какви са, за да добием представа - хормоните как са, антителата?

Винаги може да отложиш лечението, освен ако не са много зле хормоните (затова казах, да видим изследванията) и да опиташ с хр.режим. Има възможност да се повлияе на функцията на жлезата, но при всеки човек е различно. Гарантирано което може да се препоръча да се спре е глутен, абсолютно противопоказен при Хашимото. Аз не съм го спряла, защото съм несериозна, но много хора имат чудесни резултати в следвствие на това.
Трябва да се провериш и за дефицити на - вит.В12, вит.Д, желязо и да ги попълваш.
Имам изследвания,да,първоначално по тях ми определиха и след няколко дни пак правих,в друга лаборатория,че  не били реални първите,каза докторката.
Ще снимам след малко.
Пих аз обаче първото хапче и сега през деня и селена  Sad
Много съм изнервена,пих хапчето веднага като се събудих,чакам един час да мине,брей не минава това време.А сега,кафе мога ли да пия,аз го пия с мляко без захар,а кога и какво да хапна....егаси бозата Sad

Общи условия

Активация на акаунт