Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 379
  • 765
  •   1
Отговори
# 360
Привет! Имате ли повече информация за връзката между SHBG и ЩЖ? Четох, че е показател за нивата на щитовидните хормони в черния дроб и оптималните стойности са между 70 и 80. При мен е в горна граница - 112 (32,4-128). А хормоните на ЩЖ от последното изследване са :
TSH   S        2.36 µIU/ml     0.27 - 4.20     
Free Т4 (fT4)   S     13.61 ng/l     9.30 - 17     
Free T3 (fT3)   S     2.34 ng/l     2 - 4.40     
Progesteron   S     0.18 ng/ml     0.06 - 0.89     
Insulin (на гладно)   S        3.82 mU/L     Оптимални ст.: < 10.0     
Глюкоза   S     5.16 mmol/l     2.80 - 6.10

Не знаех нищо за него, но сега прочетох това...сигурно и ти си го чела.

SHBG - Глобулин, свързващ половите хормони - основната му функция е транспорт на половите хормони до таргетните тъкани и регулаторна роля върху биологично активните им концентрации. Дефекти в неговата продукция могат до доведат до излишък на биологично активните форми на андрогените. Използва се за  изчисляване количеството на свободен тестостерон,мониторинг на стероидна и анти андрогенна терапия, като допълнение при диагнозата на разстройствата на пубертета.  Повишава се при анорексия, тиреотоксикоза, бременност. Ниски нива има при инсулинова резистентност и 2-ри тип диабет,затлъстяване,поликистозен овариален синдром(PCOS).

Но при теб не е повишен Wink . А при изследванията ти не виждам нищо притеснително, т.е. навеждащо мисълта за тиреотоксикоза. В каква връзка ти е пуснат, т.е. от какъв лекар?
А инсулина ти е чудесен, браво!

# 361
  • София
Да, сега видях че връзката  е висок SHBG - хипер функция, бях се заблудила, че е обратна връзката. Пуснах си го на своя глава, защото четох , че е показател за нивото на Щит.хормони в черния дроб, където става преобразуването на Т4 в Т3. А пък аз имам не добра конверсия и търся начини за подобравяне. Главно трупам килограми и много трудно отслабвам.

# 362
Ами за недобра конверсия може би трябва да се видят самите чернодробни показатели, също така може и висок кортизол да пречи или нещо в червата (бактерии - хеликобактер често затруднява конверсията)

# 363
Здравейте, приемам антихистаминов препарат, да ли ще окаже влияние, ако утре изследват ЩХ?

# 364
  • Столичанин ама не в повече :D
Искам да питам - при хипофункция на ЩЗ пълнее ли се,или се отслабва? Аз 1гр.не мога да кача.... Това ми е голяма болка... И този косопад.... побърква ме .. Задължително ли е да си изследвам витамини и минерали в организма,както и ИР ? Чета уж всички отговори,но пак не ми става ясно. Ще бъда благодарна,ако някой може да ми отговори. 💐💐💐♥️♥️♥️
Един от класическите симптоми на хипо е качването на кг, поради забавените функции в организма, но при някои се случва отслабване (както при някои с хипер пълнеене), като това се дължи на неусвояване на витамини и минерали (особено при непълноценно хранене), при жените в повечето случаи е свързано с липса на желязо и витамини от групата б (основно б9 и б12), така че може да се насочиш натам, относно косопада пък е препоръчително изследване на феритин, най-вероятно ще е нисък.
И аз съм много слаба.

Кои мазнини наричате екстрахирани?
Защото и зехтинът, маслото, дали кокосово или краве, са все екстрахирани...
Екстрахиране - екстракт, тоест част от нещо, в случая със зехтина (нали той се дава за пример за полезна мазнина, а в същото време олиото е вредна въпреки, че в основата и двете са едно и също) от цялостен продукт е извлечена мазнината махнати са фибрите, фитонутриентите, минералите и всички други съединения неоткрити все още от науката, образно казано, когато влезе в организма той се опитва да го превърне обратно в маслина, включвайки повече ресурси за това, отколкото ако се изядат няколко маслини. маслото е маалко по-различен продукт, защото в него има естествен емулгатор и по-лесно се обработва от организма (вече там изниква проблема с наситените мазнини и съмненията за хормони при кравето, както и изобщо млечния белтък при здравословни проблеми).

# 365
Книгите на Изабела Уенц подходящи ли са за хора без Хашимото, но с повишено ТСХ? И , предполагам тук има хора които са ги чели, коя от двете е по-уместно да си купя- Първопричината или 90-дневния протокол при Хашимото? (И въобще има ли съществени разлики между двете книги или са с подобно съдържание)

# 366
Книгите на Изабела Уенц подходящи ли са за хора без Хашимото, но с повишено ТСХ? И , предполагам тук има хора които са ги чели, коя от двете е по-уместно да си купя- Първопричината или 90-дневния протокол при Хашимото? (И въобще има ли съществени разлики между двете книги или са с подобно съдържание)

Аз имам Първопричината, снимала съм ти съдържанието. Аз си я харесвам, много неща научих от нея за цялостното здраве и работа на организма. Но да има насоченост към автоимунното заболяване, т.е. как се е отключило какви може да са причините. Протокола само съм я преглеждала в книжарница, тя е по-практическа - има си план какво и как да се прави.
Скрит текст:

# 367
Ами за недобра конверсия може би трябва да се видят самите чернодробни показатели, също така може и висок кортизол да пречи или нещо в червата (бактерии - хеликобактер често затруднява конверсията)

Между другото, и аз съм с лоша конверсия, но не страдам от изброените неща - чернодробните са ми екстра, кортизолът ми е идеален, нямам Хеликобактер... Сигурно има и други възможни причини, де.

# 368
И аз съм за Първопричината. Много неща анализирах за себе си благодарение на тази книга 😊

# 369

Между другото, и аз съм с лоша конверсия, но не страдам от изброените неща - чернодробните са ми екстра, кортизолът ми е идеален, нямам Хеликобактер... Сигурно има и други възможни причини, де.

О има много сигурно, това са едни от най-често срещаните просто една част от конверсията се случва в стомашно-чревния тракт. Иначе влияят и възраст, висок инсулин, прием на някои лекарства....причини много. Последно даже четох за някаква мутация от рода на тази за неусвояемост на В-та, която също затруднява конверсията.

# 370
Мибобо, Бенчита, благодаря. В момента и двете книги са намалени, а не мога да ги видя лично в книжарница и да преценя. Чудех се двете за 30 лв+ безплатна доставка или едната за 15 лв+ доставка. Затова и беше моята дилема, дали реално имам нужда и от двете. Blush

# 371
Момичета, здравейте... Аз от миналата година реших на своя глава да премина на NDT, който си купувах онлайн. За близо три месеца си нацелих дозата и за пръв път откакто съм диагностицирана имам оптимални стойности, но по-важно – чувствам се отлично (косопадът изчезна и ми поникнаха нови бебешки косички, умора нямам, дори съм супер активна, спортувам и успях да отслабна, макар и не колкото преди)... Общо взето бях спряла да мисля за ЩЗ като за проблем... докато не установих, че почти навсякъде са спряли производството на NDT. Някоя от вас взима ли такъв препарат? Ако да, откъде си поръчвате?

# 372
# 373
@bongobongo, да и аз видях тези... имаш ли идея какъв е горе долу какво е съдържанието на Т3 + Т4? Аз досега бях на тайландски Thiroyd, в който има описано съдържание...

# 374
Естественият жлезист материал е извлечен от инспектирани от правителството животни, отгледани в Нова Зеландия и Австралия, чиито разпоредби в отглеждането на животни са сред най-строгите в света. Материалът се лиофилизира, което означава, че веднага се замразява, след това се подлага на висок вакуум, който изпарява влагата директно от жлезата.
Това е натурална, изсушена щитовидна жлеза. Обикновено от прасета. В коментарите пише, че 1 табл се равнява на 25 мкгр еутирокс, но можеш да зададеш въпроси директно на айхърб или производителя за по-голяма достоверност.
Иначе т4+т3 можеш да си вземеш и от Гърция (Dithyron). Дозата е 50/12,5 - Т4/Т3, но е синтетичен продукт.

Общи условия

Активация на акаунт