Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 365
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
Имате ли депресивни симптоми въпреки контрола на хормоните? Как се справяте? При мен уж всичко е наред, а се чуствам толкова смачкана напоследък. Добре, че е тази карантина та да не ми се налага да ходя на работа, че ми беше много сериозен стрес.

# 346
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте на всички имащи проблем с щитовидната жлеза!
Не съм сигурна дали точно тук е мястото, където трябва да споделя (оплача) за проблема си, но все пак...
Преди 8 год ми откриха Тиреотоксикоза(хиперфункция на щитовидната). Общо взето, ТСХ хормона беше стигнал стойности от 0,001.
За съжаление, се наложи да пия по една шепа тиреостатици, които да подтискат синтеза на хормони.
Приемах Тирозол в продължение на около 2год и бях достигнала състояние на ремисия. Съответно, се водех излекувана, но след около година и половина аз направих рецидив (болестта се беше върнала). Отново започна същата мъка- тиреостатици, бетаблокери за успокояване на сърцебиенето, както и хапчета, за да мога да спя нормално. И пак се повтори същата картинка и така няколко години, когато тотално започна да ми писва и реших да сменя лекарката, за да видя друго мнение. Така и направих. Отидох при друг ендокринолог, който ме посъветва да се оперирам, като щели да ми махнат само част от жлезата и всичко щяло да се оправи.
Аз, естествено, като чух за операция и се притесних нормално е. Не исках да приема, че това е единственият вариант, но от друга страна, приемането на хапчета подтискащи жлезата не може да се прави до живот. Тези хапчета не са хормони, а нещо много по-лошо. Тогава една колежка ми препоръча много добър ендокринолог и реших да отида за поредното мнение. Жената се оказа наистина компетентна и не случайно чувах за нея от много места. Та, в крайна сметка, се оказа, че диагнозата ми е била неточна. Правила съм Базедова болест и Хашимото (Хашитоксикоза)+ положителен ТРАК (антитела). Единственият вариант е отстраняване на цялата жлеза.
В противен случай ще продължавам да правя рецидиви. Оперирах се през 2018г и оттогава съм на пълна хормонозаместителна терапия с Л-тироксин 100 и 75мг (до живот). Съответно, бях обнадеждена, че килограмите, които съм качила дотук постепенно ще бъдат свалени, но това така и не се случи.Disappointed Аз продължавам да си качвам килограми дори и след операцията.
Опитвах какво ли не. Дори сега в условията на извънредно положение ми е адски трудно понеже трябва да си стоим вкъщи... Не ям хляб, тестени изделия, сладки неща. Млечните продукти също съм ги спряла. Правя разни упражнения вкъщи, но пак качвам килограми.Disappointed Нивата на хормоните ми са в норма (или поне така каза моята ендокриноложка) Всичко е максимално компенсирано от хормоните,и от медицинска гледна точка всичко трябва да е ок, но не е така. Ако знаех, че нещата ще си останат същите след операцията по-добре да не се бях подлагала на тази операция...
Та, въпросът ми е– хора, как се справяте  с теглото при Хашимото? Това е истински ад! Така ли ще бъде цял живот с тези килограми???
 Моля ви дайте някакъв съвет. Ще ви бъда много благодарна! Simple Smile

П.С. Съжалявам, ако съм отекчила някой с дългия си пост...Wink
С отстранен орган нещата ще бъдат много по-трудни, но човек сам носи отговорност за решенията си относно здравето и живее с тях, има много случаи на хора с перфектни изследвания на хартия, но видимо зле, защото когато не са получени по естествен път нямат същата сила спрямо здравето, и все пак ако проблема ти са само килограмите - да, могат да се свалят, малко практически насоки, първо витамин д макар и по-добра стойност от 70% от хората, е препоръчително да се качи над 40, хубаво е да се провери и б12. второ относно храненето два прости въпроса задавам, екстрахирани мазнини ядеш ли, и сол ядеш ли? Сигурен съм, че отговора и на двата въпроса е положителен, така че можеш да започнеш оттам. Увеличи суровата растителна храна, премахни картофи и бял ориз (пълнозърнест може). Би могла да изследваш инсулин (трябва да е едноцифрено число) и при отклонения евентуално включване на лекарствен препарат (но там други потребители биха могли да кажат повече, тъй като аз го свалих без лекарства и затова не съм запознат с тях). Успех.
Dolce mielе, може ли да препоръчате хубав магнезий за пиене? Имам ИР. Към момента приемам дамо витамин Д.
Има ли значение дали е чист магнезий или е в комбинация с нещо, дали е на таблетки? Кой вариант е добре да се приема?

Не ми се занимава с поръчки от айхърб или другаде, че нещо май се бавят масово.
Магнезият винаги е в съединение, най-разпространената форма (и биоаналитична, който се понася добре от повечето хора) е магнезиевия цитрат (който и аз пия отвреме навреме след няколкомесечно проучване, тъй като и там може да се предозира). Хубаво е да го пиеш в дните, в които приемаш витамин д.

# 347
violeta St., за това прочистване съм чела:

"Какви са капаните при прочистването с лимон и зехтин?
Когато черният дроб обира мазнините, в един момент те се утаяват в жлъчния мехур като камъни обикновено с холестеролов състав. Като провокираме чрез зехтина и лимона силен тласък по чернодробните и жлъчните пътища, тези камъчета може да тръгнат и да запушат жлъчните пътища. Резултатът е механична жълтеница, жлъчна криза, дори отстраняване на жлъчката. Хубаво е да не рискуваме с такива крайни варианти. Затова е добре преди да започнем атака с лимон и зехтин, да се направи ехография, за да се види дали има камъни в жлъчката и ако има – какъв е размерът им.

Все пак изхвърлят ли се жлъчни камъни при атака с лимон и зехтин?

Често хората казват: отделих цяла шепа зелени и меки като пластелин жлъчни камъчета. Това обаче не са камъни от жлъчния мехур, а комбинация между зехтина и жлъчните сокове. Но може да се изхвърлят и камъни и това е наблюдавано често."
https://eva.bg/article/12431-D-r-Georgi-Gai-durkov

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 11:58 от Lemy

# 348
Да, приемам сол и екстрахирани мазнини. А относно ИР след като мине карантината може да си пусна, да видим какво ще излезе. Simple Smile
Благодаря за полезното инфо Wink

# 349
Искам да питам - при хипофункция на ЩЗ пълнее ли се,или се отслабва? Аз 1гр.не мога да кача.... Това ми е голяма болка... И този косопад.... побърква ме .. Задължително ли е да си изследвам витамини и минерали в организма,както и ИР ? Чета уж всички отговори,но пак не ми става ясно. Ще бъда благодарна,ако някой може да ми отговори. 💐💐💐♥️♥️♥️

# 350
Искам да питам - при хипофункция на ЩЗ пълнее ли се,или се отслабва? Аз 1гр.не мога да кача.... Това ми е голяма болка... И този косопад.... побърква ме .. Задължително ли е да си изследвам витамини и минерали в организма,както и ИР ? Чета уж всички отговори,но пак не ми става ясно. Ще бъда благодарна,ако някой може да ми отговори. 💐💐💐♥♥♥
При хипо по - скоро се пълнее и се отслабва по - трудно. Аз вмомента съм в хипер и за 3 седмици свалих 7 кг за жалост.

# 351
Когато ми откриха Хашимотото бях много слаба.. Даже това беше една от причините да тръгнем по доктори. Все още съм си слаба, даже от напрежение свалям кг.. Явно съм изключение. Всъщност и аз знам, че се напълнява..
Някоя от вас дали използва шуслерови соли? Знам, че са най-различни видове.. Никога не съм се интересувала, днес попаднах на едно видео за хормоните и тн, та жената препоръча тези соли (магнезий и още нещо) за хора с автоимунни заболявания и ми стана интересно, ако някой взима да сподели малко информация Simple Smile

# 352
Здравейте, да попитам някой получава ли прескачане на сърцето от еутирокс? Почти всеки ден съм така и с тоя вирус все се въздържам да отида на преглед.

# 353
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И аз съм много слаба.

Кои мазнини наричате екстрахирани?
Защото и зехтинът, маслото, дали кокосово или краве, са все екстрахирани...

# 354
Здравейте, да попитам някой получава ли прескачане на сърцето от еутирокс? Почти всеки ден съм така и с тоя вирус все се въздържам да отида на преглед.

Аз получавам,но не вярвам да е от Л - тироксина. Въпреки ситуацията,аз продължавам да ходя на лекар. Притеснявам се от ситуацията,но знам,че не бива да отлага. Дори смятам следващата седмица да ида на снимка, поради други оплаквания. Според мен не бива да се отлага преглед,ако е наложително и се вземат предпазни мерки.

# 355
Прескачане на сърцето може да е поради много причини, една от който е лекарството. Доста пъти е коментирано, че новия състав действа с доста странични ефекти при някои от нас. Аз имам сърцебиене когато сменя дозата докато организма свикне. Също получавам когато съм под напрежение, случвало се е да имам сърцебиене и когато хормоните ми са се поразбутали и е необходима корекция в дозата.

# 356
Бенчита, кой номер Шуслерова сол е с магнезий? Запомни ли другата каква беше, че ми стана интересно? Blush

# 357
Номер 7 трябва да е. Имам купувани за детето 3 и 8, но почти не съм ги давала.

# 358
Номер 2, 5 и 7 да, най-вече 7 за нас, защото влияе благоприятно на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

# 359
  • София
Привет! Имате ли повече информация за връзката между SHBG и ЩЖ? Четох, че е показател за нивата на щитовидните хормони в черния дроб и оптималните стойности са между 70 и 80. При мен е в горна граница - 112 (32,4-128). А хормоните на ЩЖ от последното изследване са :
TSH   S        2.36 µIU/ml     0.27 - 4.20     
Free Т4 (fT4)   S     13.61 ng/l     9.30 - 17     
Free T3 (fT3)   S     2.34 ng/l     2 - 4.40     
Progesteron   S     0.18 ng/ml     0.06 - 0.89     
Insulin (на гладно)   S        3.82 mU/L     Оптимални ст.: < 10.0     
Глюкоза   S     5.16 mmol/l     2.80 - 6.10

Общи условия

Активация на акаунт