Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 44 696
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
Момичета, гликирания хемоглобин каква точно информация дава? Трбва ли да се изследват и кръвна захар и инсулин?

П.с: намалявате ли дозата еутирокс през лятото?
Преди да започна да пия еутирокс винаги ми беше студено и не знаех какво е това да се изпотиш... Сега вече не ми е винаги студено и се изпотявам, но забелявам че малко по-топло да стане - не търпя... Не знам как ще изкарам лятото ако е така...

# 466

Mibobo, мерси за идеите с кокосовите продукти! А къде има такива - сирене, кисело кокосово мляко, четох и за кокосов кефир?

Скрит текст:
Има ги по интернет, има ги и в био магазините. Аз лично купувам от био магазин в града - кашкавал, сирене, крема сирене за мазане ето на тази фирма са https://lifestore.bg/violife-greece , те имат много продукти, аз вземам тези които са класическите/натурални. Иначе кокосов йогурт най-често вземам този прилича по-скоро на крем, отколкото на кравето кисело мляко да знаеш . Ето този също е много хубав той по се доближава до познатия вкус на кисело мляко, но  е с кашу вътре, а сина ми не трябва да яде и ядки https://biokilera.com/bg/dfree-yogurt-kashu-i-kokos-300g/p2974.html

# 467
Ето какво казва гугъл за гликираният хемоглобин:
https://www.synevo.bg/glikiran-hemoglobin/

# 468
Скиорче, в Бодимед има трикратен кортизол в слюнка. Ти си го вземаш в определени часове и после го носиш. Обаче пък потенето и сърцебиенето повече говорят за хипогликемия.
Пробвай със съветите тук за малко сложен въглехидрат, протеин и мазнина на всяко хранене да видиш ще има ли промяна.

Ще пробвам нахутените палачинки.
Мибобо, какво оризово брашно купуваш?

Джерами, все пак тези добавки са за кратко. При Х.често има липси.

# 469
Дъждец най-често ползвам на Бодпие тя се води единствената безглутенова мелница в България https://www.magazinbilka.com/index.php?route=product/product&product_id=654
Но последния път не го намерих в магазина ми и взех това то е от пълнозърнест кафяв ориз https://befit.bg/bio-svjat-orizovo-brashno-p-lnoz-rnesto-bez-gluten-500-g-540046

# 470
Никога не съм обръщала внимание, дали ми се доспива след картофи...
Сега на обед хапнах и след час бях като парцал и адски ми се приспа..

Давате ми повод за размисъл. Rolling Eyes
А елда може ли да консумираме?

# 471
На мен ми се доспива и отпадам при повече въглехидрати, независимо от какво са дошли...естествено теста и сладко най-вече действат, но и от други като са в повече и ми "пият" енергията.
Няма да забравя когато преди 2г бях на по-строг НВ режим с цел сваляне на инсулин и отслабване, как бързо се наспивах през нощта и се будех рано а сега често и в 10ч съм недоспала. И как се чувствах лека и колко енергия имах. Аз сутрин ходя пеш на работа, тогава имам чувствтото, че летях Blush

Елда може, доколкото знам даже има рецепти за подпомагане на ЩЖ

# 472
Бенчита, елдата доколкото съм чела се води от добрите така да се каже въглехидрати, но трябва да се комбинира с протеин и мазнини. Аз например пробвах първоначално да я сготвя на манджа и я изхвърлих. После ме светнаха да я сваря, отцедя и със сирене и масло става чудна. Ето тук Шоки е писала повече по въпроса:
https://bg-mam.ma/p/1026305/36519524
И тук общо за въглехидратите:
https://bg-mam.ma/p/889387/32145189

# 473
Точно това закусих вчера, а остатъка на салата със зелен лук, морков и магданоз
Обожавам я и мога постоянно да я ям

# 474
  • Столичанин ама не в повече :D
Леми, и мен ме приспиват картофите Grinning А коварното на царевицата и ориза при мен е, че всъщност не ме карат да се чувствам зле. Обаче като си премеря КЗ след тях  се ужасявам от стойностите. Та така, създават някакво измамно усещане, че са ми ок като храни, а реално не са ОК за мен...
А инсулин изследваш ли, защото това е по-важното, някои храни не вдигат глюкозата, но вдигат инсулина и освен това е важно и колко време инсулина е задържан висок, защото това всъщност натоварва панкреаса повече. Ще ти задам въпроса по друг начин с пример, да вземем един човек, който има стойности на гладно глюкоза 5 и инсулин 6, и една храна да речем на втория час му е вдигнала захарта на 7 и инсулина на 11, друга храна за същото време му вдига захарта на 6 и инсулина на 15, e според теб коя от двете храни всъщност вреди повече?
Jerami, значи захарта основно от сладките плодове да се набавя - без стевия, кленови сиропи или кокосова захар?
Аз пресни фурми май не съм виждала - само сушени. Продават ли такива?
Иначе ще си набавя и безглутенови овесени ядки към менюто.
Дъждец, възможно е да си права за повишаването на кортизола вечерта, но има ли как да се докаже това? Снощи, преди поредното потене усетих по-ускорен пулс, сърцетуп. Странното е, че ако отворя очи и се събудя в началото на потенето, то спира- все едно го контролирам. Ако остана в полусън- става страшно. Най-вече врата, гърдите, корема и бедрата...Иначе пред деня, трябва да извърша чудеса от храброст, че евентуално да пролея 1/2 капка пот.
А има ли някой, заместил белия ориз с черен? Царевицата също според мен трябва да се консумира много ограничено.
Препоръчвам на който не е опитал просо, да го пробва. В началото ми се стори малко безвкусно, но после като започнах да експериментирам с различни подправки и масла (зехтин, ленено, гхи), установих, че по нищо не отстъпва на ориза.
Другото, което открих по съвeт на Asyalein  от два дни са палачинките: две яйца, 2-3 лъжици нахутено брашно, кокосово мляко от Лидл 3-4 лъжици, щипка сол и вода, ако е нужно. Стават три големи и засищащи палачинки, които, за да не са гарнирани с нещо сладко или млечно, намазах с гхи (млечно, ама уж различно:) и наръсих обилно с домашна шарена сол....
Чак съжалявам, че едва тези дни открих въпросните кенчета с кокосово мляко - много по-добро от онези разредени “блудкаши” за по 5-6 лв. в кутиите.
Mibobo, мерси за идеите с кокосовите продукти! А къде има такива - сирене, кисело кокосово мляко, четох и за кокосов кефир?
Продават се пресни фурми, изкуствените подсладители като стевията не повишават глюкозата, но повишават инсулина, кленовия сироп е сироп, кокосoвата захар е захар. И двете не съществуват в природата под тази форма.
Скиорче, в Бодимед има трикратен кортизол в слюнка. Ти си го вземаш в определени часове и после го носиш. Обаче пък потенето и сърцебиенето повече говорят за хипогликемия.
Пробвай със съветите тук за малко сложен въглехидрат, протеин и мазнина на всяко хранене да видиш ще има ли промяна.

Ще пробвам нахутените палачинки.
Мибобо, какво оризово брашно купуваш?

Джерами, все пак тези добавки са за кратко. При Х.често има липси.
А не е ли по-добре тези липси да се оправят по естествен начин с хранене, тялото все пак не е химическа лаборатория. Освен това във всеки един момент организма сам преценява от точно какво количество от дадено нещо има нужда, когато му се вкарва нещо отвън неминуемо се влияе на неговите механизми, и една и съща доза в един момент може да е повече, в друг момент да е по-малко, да задам въпроса по друг начин, един човек всеки ден едно и също време измерено до хилядната ли спи?

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 17:50 от jerami

# 475
  • София
Момичета, ето какво пише на био-овесените ядки в Метро. Оставам с впечатление, че трябва да се консумират само такива, на които пише безглутенови. Дали са био или не в случая няма значение.

# 476
Бенчита, елдата доколкото съм чела се води от добрите така да се каже въглехидрати, но трябва да се комбинира с протеин и мазнини. Аз например пробвах първоначално да я сготвя на манджа и я изхвърлих. После ме светнаха да я сваря, отцедя и със сирене и масло става чудна. Ето тук Шоки е писала повече по въпроса:
https://bg-mam.ma/p/1026305/36519524
И тук общо за въглехидратите:
https://bg-mam.ma/p/889387/32145189
Хахаа, все едно описа моя първи досег към елдата...
Направих огромна манджа, която опитахме само веднъж вкъщи и всичко отиде на боклука.
После се престраших да я сваря и доста ми хареса.
Понякога си я правя и с мед и плодове за закуска, също е много вкусно. Simple Smile

*Хитринка (понеже мъжа ми не харесва мириса на елда): ако не харесвате мириса на елда, сварете я за 5 минути, след това свалете от котлона и измийте със студена вода, а след това доварете до готовност.

# 477
Бенчита, с мед и плодове ми се струва че не е добра идея, въглехидрати+захар.

# 478
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз да допиша за хляба: в началото си купувах и си правех безглутенови хлябове, но:
1. Купените не ми харесват
2. Готовите безглутенови смески са все нишестета, ерго захар
3. Правех с от мен смесени брашна, но доста неуспехи имах

С панкейковете се разбирам по-добре.
Сега понякога правя low carb хлябове, някои са доста вкусни и детето ги яде.

Скиорчето, трябва да е написано на овесените ядки, че са без глутен. Иначе се обработват със същите машини като пшеницата и са контаминирани.

# 479
Ася, моля те кажи успешни рецепти за лоу карб хлябове. Може и на лични.

Общи условия

Активация на акаунт