Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 452
  • 765
  •   1
Отговори
# 450
А като спряхте глутена, започнахте ли да замествате хляба с безглутенов или с безглутенови зърнени?
Баща ми спря глутена и започна да го замества с царевица, най-често качамак. Познайте дали отслабна, а има нужда. Майка ми, милата, е толкова зле в кухнята, че няма никакво желание да експериментира и да му прави някакви безглутенови питки. Понеже сега ние им пазаруваме и ми каза да съм му купела хляб, защото не можел без. Леле, като подпалих.

На сина ми съм заместила всичко да и хляб и кроасани, блатове за пици, пека му бисквити, мъфини.  За хлаба има готови миксове обикновено от ориз, царевица, тапиока...Бисквити му правя най-често от оризово брашно, кокосово също. Има си безглутенови и макарони и спагети, фиде всичко Simple Smile . И да, пак отслабна и то доста с около 10-12% от теглото си.

# 451
Аз бих препоръчала безглутеновата паста, дори на хора които нямат проблем с глутен. Нали знаете как ти става тежко когато ядеш спагети - е с безглутеновата го няма това усещане!

# 452
Аз преди 2 години, когато спрях глутена РЯЗКО от 48кг станах 43кг... бях плашещо слаба ...
Сега  съм 46 кг.., но много трудно си ги върнах.
Имах един период в който пак проядох хляб..и веднага качих 3 4 кг.

Ако бях здрава и можех да си ям всичко, сигурно щях да съм 100 кила ..
Така да обичам да си хапвам..лакома работа Flushed Smiley

# 453
Аз спрях глутена покрай нв-вмх, така че не съм го замествала брашното с нищо, отслабнах доста, но това ми беше и цел. Оттогава съм все без глутен и без високовъгрехидратни брашна, но килограмите варират.
Един път пробвах безглутенови спагети от lidl които бях с царевично брашно, и след това щях да загина, имах чувството че в корема ми има камъни.

# 454
При мен няма разлика между брашно от пшеница и такова от царевица. Все не са ми ок- от царевица даже качвам КЗ повече, отколкото от пшеница. Най-добре ми е без подобни въглехидрати- физически (като усещания след ядене) не се чувствам чак толкова зле от тях, обаче ми покачват кръвната захар и ми се отразяват зле на килограмите. Не са ми и така вкусни вече, както преди когато ги ядях.
Леми, може би при нвх хранене и изключване за дълго време така се отразяват този тип въглехидрати... Thinking

# 455
Ами, за мен царевицата е фураж за животните. С нея угояват патките. Високо фруктозният сироп се прави от царевица. Та, затова не виждам нищо полезно в нея. Да си хапнеш кочан лятото ок или пуканки вкъщи, ама набухана навсякъде в безглутеновите продукти не е добре. Повечето купешки безглутенови неща ми се струват страшен джънк.

А овесени ядки консумирате ли?

# 456
Аз пък от овесените ядки умирам, както и да ги приготвя Simple Smile

# 457
  • Столичанин ама не в повече :D
Уточнете моля за какво АИП говорите, в което се препоръчва банан за закуска или пък яйца, семена и подобни.
АИП се е наложило като наименование за автоимунния протокол на д-р Сара Балантайн. И там няма нито една препоръка, която да отговаря на тези неща.
Ули, аз говоря за елиминиращата диета на Изабела Уенц...Някак не си представях да закусвам месо с авокадо или костен бульон с ферментирало зеле:(... да не говорим, че стомахът и червата ми бяха много зле първият месец от диетата. И тъй като всякакви зърнени, бобови, млечни, яйца и покритосеменни (т.нар. Найтшейдс) се изключваха от диетата, аз просто се вкопчих за банана, който ми понасяше. От месото направо ми се гадеше...Всички зеленчуци минаваха през термична обработка, защото ми дразнеха червата:(
Сега вече месец плахо въвеждам едно по едно. Сутрин включвам в закуската елда, просо и яйца, а от днес и нахутено брашно. Ориз, царевица, картофи и млечни за сега не употребявам:(
И да използвам случая да попитам тези, които се хранят безглутеново - Ядете ли безглутенови овесени ядки? И безглутенов ли е овесът като съдържание изобщо? От всичко, което изчетох - в Австралия и Нова Зеландия твърдят, че съдържа глутен, а Европа и САЩ, че ако се елиминира замърсяването от пшеница е “глутенфрий”:)
Jerami, съгласна съм със всичко, което казваш и ще се постарая да спазвам препоръките ти! Вит. D ми беше 31 при долна граница 30 в края на януари. За два месеца с по 7 капки вигантол дневно +вит. К2 го повиших до 45. Сега продължавам да взимам по 4 капки дневно без К2.
И да те попитам, какво ти е мнението за употребата на сладко като цяло, ако се спазва някакъв часови режим? Например може ли да се употребява мед? Една лъжичка в чай или пък една лъжичка върху споменатите от asyalein сутрешни диетични палачинки? Изобщо колко сладко е допустимо при Хашимотото? Ако питам Изабела -никакво...Но това също не ми изглежда съвсем ОК...
В чистия овес няма глутен (ако навлизаме в подробности има протеин със структура подобна на глутена, но подобно не е равнозначно на еднакво и като цяло се счита за безопасен за хората с глутенова алергия, при някои хора може да инспирира стомашно-чревни проблеми заради голямото количество фибри), най-вероятно противоречията, които си чела идват от различните закони на различните страни относно това, кое се възприема за свободен от глутен продукт като стандарт.
Относно меда, и  безспорната му полезност (ненапразно според митолозите амброзията или храната на боговете е всъщност вид мед), в нашия случай не е препоръчителен поради високия си гликемичен индекс, трябва да се приема по-скоро инцидентно, сладкото е добре да идва от пресни (или замразени) плодове, ако толкова имаш нужда да ползваш нещо за мазане веднага ти давам идея, пресни смлени фурми и се получава натурално сладко за мазане (като и там е хубаво да не се прекалява), а ако прибавиш малко смлени какаови зърна и малко смлени ядки (или семена), ето ти суров натурален шоколад, много по-полезен от всеки купешки.
Скрит текст:
Малко отклонение ама не мога да се стърпя, отворих амазон да прочета няколко мнения за една от книгите и в едно от първите мнения потребител пише как изпълнява протоколите и отдолу пльоснати две снимки

Как някой може да си мисли, че това е какъвто и да било път към здравето не го разбирам.

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 13:01 от jerami

# 458
Аз също избягвам царевицата и за мен и за сина ми, в някои от брашната има някаква част като са миксове, но само царевични продукти не вземам. Макарони примерно има от ориз и киноа или ориз и елда, от червена леща и т.н. Спагети рядко вземам, но вземам само от ориз.

# 459
Дъждец, аз не консумирам овесени ядки. За мен и те са високо въглехидратни а пък и не можах да намеря категорична информация за глутена при тях. Честно казано, след пшениченото брашно, на мен най-зле ми се отразяват картофите, буквално заспивам след като ги консумирам. С царевицата и ориза нямам такива проблеми, но и не ям качамак де Simple Smile)
Моите брашна са кокосово и сусамово също и от тиквени семки, но рядко ги използвам.

# 460
Леми, и мен ме приспиват картофите Grinning А коварното на царевицата и ориза при мен е, че всъщност не ме карат да се чувствам зле. Обаче като си премеря КЗ след тях  се ужасявам от стойностите. Та така, създават някакво измамно усещане, че са ми ок като храни, а реално не са ОК за мен...

Последна редакция: чт, 07 май 2020, 14:00 от dolce miele

# 461
dolce интересно, аз си мислех, че след като не ми се приспива от тях, или не огладнявам, значи всичко ми е наред с кръвната захар след тяхната консумация Thinking

# 462
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Картофи, ориз, спагети трябва да се сварят и цяла нощ да се оставят да престоят. Нишестето се капсулова ( resistent starch) и не се усвоява в червата, съответно не вдига КЗ. Било много полезно за чревните бактерии.

# 463
  • София
Jerami, значи захарта основно от сладките плодове да се набавя - без стевия, кленови сиропи или кокосова захар?
Аз пресни фурми май не съм виждала - само сушени. Продават ли такива?
Иначе ще си набавя и безглутенови овесени ядки към менюто.
Дъждец, възможно е да си права за повишаването на кортизола вечерта, но има ли как да се докаже това? Снощи, преди поредното потене усетих по-ускорен пулс, сърцетуп. Странното е, че ако отворя очи и се събудя в началото на потенето, то спира- все едно го контролирам. Ако остана в полусън- става страшно. Най-вече врата, гърдите, корема и бедрата...Иначе пред деня, трябва да извърша чудеса от храброст, че евентуално да пролея 1/2 капка пот.
А има ли някой, заместил белия ориз с черен? Царевицата също според мен трябва да се консумира много ограничено.
Препоръчвам на който не е опитал просо, да го пробва. В началото ми се стори малко безвкусно, но после като започнах да експериментирам с различни подправки и масла (зехтин, ленено, гхи), установих, че по нищо не отстъпва на ориза.
Другото, което открих по съвeт на Asyalein  от два дни са палачинките: две яйца, 2-3 лъжици нахутено брашно, кокосово мляко от Лидл 3-4 лъжици, щипка сол и вода, ако е нужно. Стават три големи и засищащи палачинки, които, за да не са гарнирани с нещо сладко или млечно, намазах с гхи (млечно, ама уж различно:) и наръсих обилно с домашна шарена сол....
Чак съжалявам, че едва тези дни открих въпросните кенчета с кокосово мляко - много по-добро от онези разредени “блудкаши” за по 5-6 лв. в кутиите.
Mibobo, мерси за идеите с кокосовите продукти! А къде има такива - сирене, кисело кокосово мляко, четох и за кокосов кефир?

# 464
За устойчивото нишесте съм чела и аз, но някак не съм убедена, че не вдига захарта. Например яла съм студена картофена салата и пак ми се е приспивало.

Общи условия

Активация на акаунт