Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

  • 43 448
  • 765
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 342
Момичета, някоя от вас преглеждала ли се е при доц. Румен Русев, клиника Малинов? Simple Smile

# 436
  • Мнения: 19 999
Всъщност АИП не е нисковъглехидратна диета. Там се набавят достатъчно въглехидрати от кореноплодни, сладки картофи, тиква, кокос и плодове. Мед, меласа, кокосова захар, фурми също бяха разрешени в малки количества.
Чела съм книгите на Изабела отдавна, но ми беше направило впечатление в едно примерно меню, че храната е много малко като количество. Имаше някакво смути за закуска. За обяд салата, а за вечеря месо със зеленчуци.

# 437
  • Мнения: 1 301
Всъщност АИП не е нисковъглехидратна диета. Там се набавят достатъчно въглехидрати от кореноплодни, сладки картофи, тиква, кокос и плодове. Мед, меласа, кокосова захар, фурми също бяха разрешени в малки количества.
Чела съм книгите на Изабела отдавна, но ми беше направило впечатление в едно примерно меню, че храната е много малко като количество. Имаше някакво смути за закуска. За обяд салата, а за вечеря месо със зеленчуци.
Изабела може и да разбира от Хашимото и щитовидна жлеза, но нищо не разбира явно от метаболизъм. Има едно определено количество калории, които са нужни на тялото само и единствено за да съществува и да обезпечи процесите, които протичат ежесекундно в него. Няма кой да ме убеди, че смути, салата, малко зеленчуци и месо е достатъчно количество храна, камо ли за дълъг период от време.

# 438
  • Мнения: 18 539
Напоследък вечер около 11-12 изпадам в зверски глад и се опитвам да разбера дали защото не ям достатъчно през деня или се дължи на нещо друго. Гликирания хемоглобин ми е нормален.
Типична проява на хипогликемия. Не е от това, че не си яла през деня достатъчно, а че си яла неща, които ти предизвикват големи пикове в КЗ и от там на инсулин.

# 439
  • Мнения: 31 847
Това което мернах в книгата на Изабела Уенц беше, че има 2 седмици  (не съм сигурна точно) на някакво по-леко "детокс" хранене. Не знам дали препоръчва такова хранене за 365 дни в годината...Получих книгата преди ден, още не съм започнала да я чета както трябва, само надникнах тук-там.

# 440
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ами точно въглехидрати не трябва да се ядат за закуска, защото вдигат КЗ, инсулинът я сваля, КЗ пада ( глад), яде се нещо на бързо, обикновено пак нещо, което изстрелва КЗ във висините и цял ден има върхове и падини 😕
Една закуска с белтъчини е по-добре, но при мен имаше време на напасване, докато свикна.
Гледам да вечерям стабилно, с повече мазнини, за да не се събуждам освирепяла от глад и да имам време да приготвя нещо.

Аз ям безглутенови овесени ядки, но не ми се отразяват добре на КЗ и рядко ги ям. Понякога добавям по малко в някое тесто или малко в киселото мляко да има какво да дъвча 😒

# 441
  • София
  • Мнения: 2 978
Това което мернах в книгата на Изабела Уенц беше, че има 2 седмици  (не съм сигурна точно) на някакво по-леко "детокс" хранене. Не знам дали препоръчва такова хранене за 365 дни в годината...Получих книгата преди ден, още не съм започнала да я чета както трябва, само надникнах тук-там.
Изабела не ограничава в количествата - напротив- споменава, че гладуването не е за Хашимото. Но също така препоръчва придържане към нисковъглехидратно хранене като цяло. Отхвърля зърнените, та и псевдозърнените храни или съветва да се консумират в ограничени количества.
На гърба си изпитах, че със сладки картофи, тиква и цвекло не се живее нормално Sad. Абсурд е да ги консумираш ежедневно. А цвеклото не влияе особено добре и на хора с по-деликатни стомах и черва. За десет седмици свалих 6 кг. и при ръст 170 с 52 кг. съм като самоходна тояжка:(. И при въвеждането на други въглехидрати не мога да кача и половин килограм Sad.
И съветва да се консумират тонове зеленчуци... Ама това може реално да се случи чак когато “оздравеят пропускливите черва”. До тогава (при мен повече от месец) се препоръчва топлинната им обработка. И всъщност зеленчуци не останаха... При липсата на хляб, картоф или ориз, всички сурови зеленчуци ми предизвикваха болки и чревни проблеми. Броколи, моркови, лук и карфиол, а и краставица - само това ми беше в менюто. Забраната за чушки и домати също ме изтормози  - продължавам да не ги ям.
При мен няма такива късни или нощни огладнявания. Но ме обхваща прилив на енергия, точно когато нормалните хора си лягат... И така будувам, чета или се мотая докъм 1:00 часа.

# 442
  • Мнения: 1 385
Аз сега чета Протокол за подкрепа на черния дроб.
Като цяло аз също не ям брашно, зърнени и сладко (освен мед), гледам да си правя по една голяма салата за обед и вечеря, както задължетелно месце..(обичам си го Grinning) и като гарнитура винаги имам картоф (дали печен с малко подпавки, дали варен) или ориз... Иначе не се наяждам и това е.. или след 2 часа съм зверски гладна.
За доматите и чушките мернах някъде, че трябва да се спрат..ще се пробвам, макар че почти винаги присъстват в салатите ми..
Още не съм стигнала до там, но май забранява и кафето.. Аз пия по едно на ден, не защото много ми помага и ободрява, просто самия вкус и аромат ги обожавам.
ОХ! Нещо.. хем ми помага тази книга, хем ме депресира и стряска.. особено на местата в които подчертава по няколко пъти как "щом вече има едно автоимунно, процента да се отключи второ е повишен", не че не го знам, ама ме плаши Dizzy Face

# 443
  • Мнения: 19 999
Скиорче, да не би да вдигаш кортизола вечер и затова да не ти се спи?
При големи проблеми с червата мисля, че се започва с ГАПС. По групите някои споделят, че първите две седмици карат само на някои видове пасирани зеленчуци и месни супи. Даже и Изабела мисля казваше, че при някои хора трябва да се ограничат фибрите в началото.
При мен нямаше никаква разлика в усещанията при преминаване към АИП (всъщност кафето така и не го спрях), нито съм имала проблем с червено цвекло или друго. Само веднъж си правих някакви палачинки от касава и косово брашно и от лакомия изядох толкова много, че после много ме боля корема.
Преди често ядях плод за закуска, но не банан, тъй като от него огладнявам зверски след това. По време на АИП обаче някак успях да го премахна, тъй като ядях закуско-обяд. Просто обядвах по-рано по-стабилно или евентуално закусвах с обяда.

# 444
  • Мнения: 1 301
Преди известно време направих експеримент със себе си - спрях месото за 2 месеца. Не видях кой знае каква разлика или ефект като цяло, само където качих допълнителни килограми замествайки месото с варива.
След това направих експеримент - 2 месеца без глутен. Тук вече усетих разлика - без да гладувам и да се ограничавам килограмите намаляха. Ако закусех нещо тестено, малко след това се чувствах като пребита, изпитвах тежест и дискомфорт и можех само да легна и да заспя ( и това 2 часа след като съм се събудила).
Аз лично не вярвам в крайности и разни универсални правила. Всеки човек трябва да открие това, което работи най-добре лично за него.

# 445
  • Мнения: 50 762
Аз без глутен съм 10 кила надолу, на какво се дължи не знам
Иначе големия ми проблем с книгите на Изабела и подобни е, че продуктите не са съобразени с нашенските и е скъпо и трудно да ги набавиш. Иначе принципите са добри, просто трябва да се преработят към нашите ширини

# 446
  • Мнения: 12 824
Всеки който спре глутен отслабва. И аз не знам точно на какво се дължи, но е факт по наблюдения на достатъчно хора около мен, включително и сина ми.

Аз от споменатите книги си извличам само информацията за самото заболяване като такова - изследвания, взаимовръзки в организма, добавки и т.н.  Относно храненето съм на мнението на JoySS , индивидуално е при всеки. На някои едно действа на друг друго, да има основни принципи, но трябва и тялото да се слуша.
Аз например цял живот не закусвам, така се чувствам добре. Като започнах да чета и да се интересувам повече последните години и видях, че не трябва фаст при болна щитовидна. И  това моето се води все едно такова, защото ми се получава 16 часа глад. В дните които по някаква причина съм закусвала ами не ми е ок, тежко ми е, отваря ми се по-голям апетит и нямам търпение за обяда и т.н.

# 447
  • Мнения: 19 999
А като спряхте глутена, започнахте ли да замествате хляба с безглутенов или с безглутенови зърнени?
Баща ми спря глутена и започна да го замества с царевица, най-често качамак. Познайте дали отслабна, а има нужда. Майка ми, милата, е толкова зле в кухнята, че няма никакво желание да експериментира и да му прави някакви безглутенови питки. Понеже сега ние им пазаруваме и ми каза да съм му купела хляб, защото не можел без. Леле, като подпалих.

# 448
  • Мнения: 1 301
Всеки който спре глутен отслабва. И аз не знам точно на какво се дължи, но е факт по наблюдения на достатъчно хора около мен, включително и сина ми.

Аз от споменатите книги си извличам само информацията за самото заболяване като такова - изследвания, взаимовръзки в организма, добавки и т.н.  Относно храненето съм на мнението на JoySS , индивидуално е при всеки. На някои едно действа на друг друго, да има основни принципи, но трябва и тялото да се слуша.
Аз например цял живот не закусвам, така се чувствам добре. Като започнах да чета и да се интересувам повече последните години и видях, че не трябва фаст при болна щитовидна. И  това моето се води все едно такова, защото ми се получава 16 часа глад. В дните които по някаква причина съм закусвала ами не ми е ок, тежко ми е, отваря ми се по-голям апетит и нямам търпение за обяда и т.н.


Фаст и при мен се получава и то не като търсен ефект просто не обичам да вечерям много късно и да закусвам много рано. Ако вечерям към 19:00 и закусвам към 10:00 си стават 15 часа без храна...

# 449
  • Мнения: 50 762
Да, замествах го, години наред си правехме всякакви домашни сладкиши и печива с безглутенови брашна, най вече царевица Simple Smile чене достъпно
Сега правим същите, с бяло брашно, 10 кг плюс. За година. По същия начин, по който за 1 година ги бях свалила. Бавно и неусетно.
И ми се върна стомашния дискомфорт. Писала съм доста пъти за това.

Общи условия

Активация на акаунт