Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 424
  • 765
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Dolce miele, Jerami, много ви благодаря! Според мен това хранене доведе до огромен стрес за организма ми. Хапвам по един банан дневно сутрин. От няколко дни си позволявам и шепа стафиди вечер след вечеря. В книгата на Изабела пише, че вечер не трябва да се консумира сладко. Ще се опитам да го спазя. Обяснението беше подобно на това на Jerami. Аз как бих могла да разбера, дали имам хипогликемия?

Пропуснала съм да напиша, че през последните 4-5 години такова обилно изпотяване от врата до петите (сменям по 1-2 пижами Worried )ми се появява почти всяка нощ САМО през студения период (ноември -април) и лятото изчезва. Сега първите два месеца от въпросната драстична диета (февруари и март) изпотяванията спряха, но през април се възобновиха от време на време, а сега направо си зачестиха.Sad
Сега си погледнах изследванията от преди диетата (30.01.) Кръвната захар ми е била 5,63, Хемоглобин 138, желязо 13,3 (6,6-26). Холестерол не съм мерила. Jeremi, B12 е 298 pg/ml с латентен дефицит <300. Гледам, че се препоръчват стойности над 500 при Хашимото.
Ендокриноложката нищо не каза за изпотяването, а то ме тормози жестоко, заради безсънието, което ми предизвиква от треперене, ставане, преобличане и т.н. Затова ще съм много благодарна на вещите тук да ме насочат към изследвания, с които да мога да си сглобя картината и да търся причината..(Захарен профил, кортизол...какво още?) ще се осмеля да повторя и щитовидните хормони, за да видя какво още съм си причинила с тази диета:(.
Jerami, виждам, че за разлика от мен не си лаик и подхождаш аналитично към нещата. Много ще се радвам да споделиш мнение относно резервите ти към някои от предписанията на Изабела. Важно е винаги да има различни гледни точки.

# 421
Скиорче, а защо не отидеш все пак на ендокринолог, не видях да си споменала, че си ходила. Също за изследванията отиди в някоя свястна лаборатория.

# 422
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Щом нощем и трепериш, ако не е от студ, т.е ако е от слабост, то са хипогликемии.
Аз също правех, но аз заспивах след хранене и ми отне време да схвана, че са хипогликемии.

Махаш банана сутрин. С него вдигаш рязко кръвната захар и така целия ден имаш върхове и падания на КЗ.
Закусвай протеини: омлет със зеленчуци напр., протеинови панкейкс...
На обед може вече да ядеш комбинация от протеин и въглехидрат, защото ензимът, който се отделя в тънкото черво и спомага усвояването се отделял най-много между 10ч и 16ч, затова и след обед никакви плодове.
За вечеря по-мазно яж.
Преди лягане яж ядки и/или мазно сирене, за да нямаш нощем хипогликемии.
Аз към 22ч изяждам 10 бадема или парче сирене( Бри, камамбер) и цяла нощ спя. Преди се будех от хипогликемиите.

Въобще храненето е много индивидуално.
Аз се нуждая от въглехидратите в бобовите. Без тях съм отровна.

# 423
  • София
Lemy, ходих на ендокринолог точно след изследванията. Преди да започна да се лекувам по книгата на Из. У. Това и написах по-горе, но не си го видяла. Каза, че при Хашимото намало потене, могло да бъде от други работи, ама не каза какви...Противно на всичко, което изчетох и видях и в книгата и “по света”, че при доста хашимотовци го има този проблем. Едни казват, че може да е свързан с ниските нива на Б12 и, че инжекционната форма, вършела чудеса. Изабела У. го свързва със състояние на хипогликемия...Лошото е, че пациентите се самолекуват, заради безхаберието и нежеланието на ендокринолозите да разчовъркат проблема, а не само да се хвърлят на хормоните.
Както можете да се досетите, ми каза, че още не съм за хормон, да спра глутена и да направя 3-месечен курс със слелен. При тези хормони мислела, че tsh може да е случайно толкова завишен....

Asyalein, то треперенето идва от там, че като се окажа нощно време вир вода през зимата и изведнъж цялото ми тяло се оклажда от тази ледена пот Sad. Всъщност се будя от студ, все едно съм цопнала в ледено езеро с дрехите.
Много ти благодаря за съветите, ще те послушам. Цялата глупост с банана дойде от АИП диетата. Не, че някъде изрично е казано, че сутрин трябва да се яде банан, но просто не знаех какво друго по-засищащо, при положение, че два месеца бях без млечни, яйца, зърнени, бобови, картофи и захар. Вече от известно време включих яйца, елда, просо и червена леща. Млечните нали са набедени за много вредни:) , особено тези от краве мляко, и все още се въздържам от консумацията им. Но тези дни ще се пробвам с козя извара:).

# 424
Има веган млечни - кокосови например. Моя син е на диета и всичко съм заменила с кокосови. Иначе пресни млека има и от ориз, ядки.

# 425
Нощните хипогликемии ооределено са свързани с усещане за студ, студена пот...Аз не мисля, че в случая проблем е било нвх хранене само по себе си, а по-скоро прекомерните ограничения  (едва ли в храненето е имало достатъчно мазнини и протеин). А бананът всеки ден  е съдействал за разлики в КЗ.

# 426
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Когато аз за кратко правих АИП, закусвах панкейкс от яйце и кокосово брашно. Може и чия, ленено брашно, смлени ядки. С канела. Не е гурме, но аз трудно мога да ям омлет за закуска.
Ако не си веге, защо не закусваш горещ костен бульон? Едно време като дете си спомнях как на едното село, откъдето беше баба, закусваха супа. После тежък, физически труд.
Също може зеленчуково смути с варено яйце.

Аз откак ям въглехидрати до 15-16ч и то комплексни, нямам хипогликемии.
Малко чипс или шоколад със захар ме изстрелват веднага в небитието. Затова ям шоки над 85% какао.
Чипс ям от кейл, ако успея да направя.
Сега за детето правя крекери от семки: слънчоглед, лен, чия, сусам, тиквени.

Иначе аз не се потя. Дори при спорт и жега не се потя. Просто умалям и заспивам за 15-20 Мин.

С моята доза нещо не е наред. Много съм нервна.😧
С висока съм нервна, с ниска съм нервна, незнам как да я наглася... дънките ми падат 😔

# 427
Уточнете моля за какво АИП говорите, в което се препоръчва банан за закуска или пък яйца, семена и подобни.
АИП се е наложило като наименование за автоимунния протокол на д-р Сара Балантайн. И там няма нито една препоръка, която да отговаря на тези неща.

# 428
  • България <3
Здравейте, какво бихте ме посъветвали за тези стойности на МАТ и ТАТ? На 28г. съм. Майка ми има Хашимото и предполагам, че ще съм го наследила от нея след като имам завишени стойности. При тези отклонение налага ли се прием на лекарства?

# 429
Стeлияна  ТАТ и МАТ са антитела и прием на лекарства не им влияят. До лекарства се стига, когато функцията на щитовидната жлеза е нарушена (повишена или понижена). ТСХ е високо, но то не е достатъчно за определяне на това дали имате нужда от лекарства или не, най-вероятно да, но трябва да се видят нивата на хормоните Т4 и Т3.
Вит.Д е нисък, трябва да се вдигне още.

# 430
  • България <3
Благодаря за отговора Ви. Каква е оптималната стойност за ТСХ? Моето е в граници уж и се надявам това да е положителен знак.

# 431
  • Столичанин ама не в повече :D
Dolce miele, Jerami, много ви благодаря! Според мен това хранене доведе до огромен стрес за организма ми. Хапвам по един банан дневно сутрин. От няколко дни си позволявам и шепа стафиди вечер след вечеря. В книгата на Изабела пише, че вечер не трябва да се консумира сладко. Ще се опитам да го спазя. Обяснението беше подобно на това на Jerami. Аз как бих могла да разбера, дали имам хипогликемия?

Пропуснала съм да напиша, че през последните 4-5 години такова обилно изпотяване от врата до петите (сменям по 1-2 пижами Worried )ми се появява почти всяка нощ САМО през студения период (ноември -април) и лятото изчезва. Сега първите два месеца от въпросната драстична диета (февруари и март) изпотяванията спряха, но през април се възобновиха от време на време, а сега направо си зачестиха.Sad
Сега си погледнах изследванията от преди диетата (30.01.) Кръвната захар ми е била 5,63, Хемоглобин 138, желязо 13,3 (6,6-26). Холестерол не съм мерила. Jeremi, B12 е 298 pg/ml с латентен дефицит <300. Гледам, че се препоръчват стойности над 500 при Хашимото.
Ендокриноложката нищо не каза за изпотяването, а то ме тормози жестоко, заради безсънието, което ми предизвиква от треперене, ставане, преобличане и т.н. Затова ще съм много благодарна на вещите тук да ме насочат към изследвания, с които да мога да си сглобя картината и да търся причината..(Захарен профил, кортизол...какво още?) ще се осмеля да повторя и щитовидните хормони, за да видя какво още съм си причинила с тази диета:(.
Jerami, виждам, че за разлика от мен не си лаик и подхождаш аналитично към нещата. Много ще се радвам да споделиш мнение относно резервите ти към някои от предписанията на Изабела. Важно е винаги да има различни гледни точки.
Виж сега човек да е лаик не е лошо нещо, защото има много столетници, които за всички тея неща няма да знаят нищо, но въпреки това се радват на прекрасно здраве. В началото и без да имам никаква идея от витамини, минерали, процеси в организма и т.н., пак намерих пътя към здравето, почнах да се интересувам, защото макар и с огромно подобрение исках да го подобря още и освен това и да го задържа. Но тук както във всичко останало нещата опират единствено до баланс, хората са толкова затрупани от информация, и забравят всъщност, че здравето е в самите тях. И всичката информация само продължава да ми препотвърждава нещата, които разбрах в началото.
Банани сутрин не е добра идея, тъй като на гладно дразнят стомашния тракт, имат нишесте, което изисква отделяне на стомашни сокове, обаче пък се обработват по-бързо от другите нишестени храни и стомашните сокове дразнят червата на гладно (по-компромисен вариант за сутрин е ако се ядат с авокадо, заради естествените мазнини в него), поради изброените причини са по-подходящи за вечер, тъй като, макар че дават енергия, имат и големи количества калий и магнезий, освен това заради нишестето дават чувство за ситост, без обаче да изискват сериозно храносмилане, защото лягане с пълен стомах с тежка храна неминуемо влошава качеството на съня. Стафиди вечер също не е добра идея, защото те (както и всякакви сушени плодове) са концентрирана енергия, подходящи непосредствено за преди някакво натоварване, а не за вечер, когато човек се отпуска с готовност за сън и определено смятам, че нощно време проблемите ти идват от хипогликемии, разбира се засилени от проблемите с щитовидната жлеза, защото както написах тя освен останалото е и термостат на тялото. Лятото спират, защото когато навън е топло не се затормозява толкова за да поддържа температурата в организма.
Сутрин веднага след събуждане не е хубаво да се яде, може да се пият течности, билков чай, вода с лимон и т.н., поне 1-2 часа след ставане може да се хапнат плодове, които подпомагат стомашно чревния тракт и чистят от токсини като цитруси, киви, ябълки, сливи и т.н. Ако вечер искаш плодове, дребните горски от сорта на къпини, малини, боровинки са добър вариант (като те са подходящи и за закуска, заради многото антиоксиданти).
Относно Уенц, първите ми резерви са относно храненето. Непрекъснато натъртва, че храненето трябва да е палео, с растително не била виждала никой да влиза в ремисия (но и тя с това хранене пие хормон), само че преди няколко страници постнах линк, към едно момиче, което 10 години се е хранела палео и е пиела лекарства, мъжа и я завежда при друг лекар, който и препоръчва растително хранене, и за 1-2 години спира лекарствата (разбира се храненето е само част от пъзела). Самата Изабела изхожда от личния си опит и провала си с растителното хранене, само че всичко винаги е въпрос на баланс, и един начин на хранене винаги може да се направи правилно и неправилно, независимо дали е палео, вм-нвх, нвх, ввх-нм и т.н. и т.н., проблема, е че всеки режим базиран на животински храни съкращава живота, и всеки ако почне да разсъждава логически, дори и без да е прочел и едно проучване ще стигне до това заключение, (и не, не съм вегетарианец). Другите ми основни резерви са относно препоръките за прекалено многото добавки (неминуемо идва от факта, че тя е фармацевт по професия), но няма как здравето да се вкара в таблетки. Да се храня палео и да пия десетки добавки, там пепсини, протеини на прах, карнитини, и не знам си какво още или да се храня пълноценно и да си набявам всички тези неща от храната, кое ли е по-доброто? За мене е второто (като оставям изцяло настрана финансовия аспект на нещата). Разбира се има и много неща, с които сме абсолютно на едно мнение, като примерно, това че излекуването на чревната флора е най-важното нещо по пътя към здравето, както и че млечните и глутена, са най-проблемните алергени и преди всичко останало трябва да се насочи вниманието към тяхното ограничаване (дори изключване) (между другото казеина е единствения протеин в природата, чиято първична и основна функция е хранителна, а не метаболитна, което всъщност е логично). При pg/ml на б12, да стойността е нисичка, трябва да е над 450. Между другото и за витамин д не си казала мерната единица, ако е ng/ml 45 е добре, ако обаче е nmol/l е нисък.
Здравейте, какво бихте ме посъветвали за тези стойности на МАТ и ТАТ? На 28г. съм. Майка ми има Хашимото и предполагам, че ще съм го наследила от нея след като имам завишени стойности. При тези отклонение налага ли се прием на лекарства?

Хашимото в начален стадий, трябва да се изследват задължително фт4 и фт3. Тсх, всъщност е хормон на хипофизата, добре да е под 3. Витамин д също трябва да се вдигне над 40. С промяна в начина на живот може никога да не се наложи пиене на хормон.  Гените играят несъществена роля (според най-последните проучвания около 7%, всъщност проблема идва, че децата обикновено наследяват начина на живот на родителите си особено относно храненето, което е много сериозен фактор).

# 432
Здравейте отново момичета. Бременна съм в 7 седмица с хашимото, за щастие всичко е наред. Следим тсх, но оше преди забременяването имам едно мравучкане на върха на палеца на крака. Личната каза да пия магнезий, започнах го за две седмици но разбрах че съм бременна и го спрях. Аг при който сд следя каза че е още рано и да не го пия. Отделно съм с хипохондрия панин атаки, пия антидепресанти и сега съм във филма че съм с множествена склероза. Лошото е че прочетох във форуми, неща които много ме притесниха. Личната, каза че това не е симптом на това заболяване, но аз като прочетох че е един от тях, естествено има и други и съм решила че съм болна. Дайте съвет и мнения по въпроса, защото не съм изобщо спокойна и знам че така вредя на бебето.

# 433
  • София
Уточнете моля за какво АИП говорите, в което се препоръчва банан за закуска или пък яйца, семена и подобни.
АИП се е наложило като наименование за автоимунния протокол на д-р Сара Балантайн. И там няма нито една препоръка, която да отговаря на тези неща.
Ули, аз говоря за елиминиращата диета на Изабела Уенц...Някак не си представях да закусвам месо с авокадо или костен бульон с ферментирало зеле:(... да не говорим, че стомахът и червата ми бяха много зле първият месец от диетата. И тъй като всякакви зърнени, бобови, млечни, яйца и покритосеменни (т.нар. Найтшейдс) се изключваха от диетата, аз просто се вкопчих за банана, който ми понасяше. От месото направо ми се гадеше...Всички зеленчуци минаваха през термична обработка, защото ми дразнеха червата:(
Сега вече месец плахо въвеждам едно по едно. Сутрин включвам в закуската елда, просо и яйца, а от днес и нахутено брашно. Ориз, царевица, картофи и млечни за сега не употребявам:(
И да използвам случая да попитам тези, които се хранят безглутеново - Ядете ли безглутенови овесени ядки? И безглутенов ли е овесът като съдържание изобщо? От всичко, което изчетох - в Австралия и Нова Зеландия твърдят, че съдържа глутен, а Европа и САЩ, че ако се елиминира замърсяването от пшеница е “глутенфрий”:)
Jerami, съгласна съм със всичко, което казваш и ще се постарая да спазвам препоръките ти! Вит. D ми беше 31 при долна граница 30 в края на януари. За два месеца с по 7 капки вигантол дневно +вит. К2 го повиших до 45. Сега продължавам да взимам по 4 капки дневно без К2.
И да те попитам, какво ти е мнението за употребата на сладко като цяло, ако се спазва някакъв часови режим? Например може ли да се употребява мед? Една лъжичка в чай или пък една лъжичка върху споменатите от asyalein сутрешни диетични палачинки? Изобщо колко сладко е допустимо при Хашимотото? Ако питам Изабела -никакво...Но това също не ми изглежда съвсем ОК...

# 434
Здравейте, видях че коментирате нощните хипогликимии, с какво горе долу се характеризират? Аз съм с хипофункция без потвърдено хашимото за сега тъй като нямам повишени антитела и изменения на ехограф. Напоследък вечер около 11-12 изпадам в зверски глад и се опитвам да разбера дали защото не ям достатъчно през деня или се дължи на нещо друго. Гликирания хемоглобин ми е нормален. И аз също съм от хората, които не се чувстват добре без въглехидрати - нямам сила,тонус, енергия... гледам да ги ям за закуска за да имам сили през деня.

Общи условия

Активация на акаунт