Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 44 566
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
Мибобо, благодаря Flowers Hibiscus Ще отида на ендокринолог, да. Антителата поне са ми добре (винаги са били), но искам да ме видят и на ехограф. Нещо по-специфично което да правя или да избягвам преди прегледа има ли? Зеле сурово изобщо ли не може да се яде или просто не трябва да е често? Броколи, карфиол, зеле и другите от групата готвени може ли? Да не ям зеле няма да ми е проблем, но броколи, карфиол и брюкселско зеле обичам Blush Но ако се налага и тях да избягвам, няма да ги ям...
И още нещо за което не съм сигурна- ако се започне прием на хормон, после може ли да се спре или се пие "до живот"? Thinking

# 556
Броколи, карфиол и брюкселско зеле, но само термично обработени.
Хормонът е до живот, няма спиране или прекъсване.

# 557
Добре дееее... Изабела казва в книгата си, че това за зелето е мит.. Или аз се бъркам, но така четох, защото и аз винаги съм го избягвала. Хм.. После ще потърся в книгата.

# 558
Тоест, при прием на хормон отвън, жлезата "става мързелива" и намалява/спира производството му по естествен начин?
  А ако НЕ започна да пия хормон, възможно ли е по някакъв начин да сваля ТСХ и да оптимизирам Т3 и Т4?  Както преди от 2,9 съм го сваляла до 1,6 без да приемам хормон? Или при тези стойности е малко вероятно това да стане?
Бенчита, ще ми е интересно да споделиш. Имам книгата, но не знам къде точно да търся за зелето...
Селен трябва ли да изследвам?

# 559
Селен се изследва, аз така на сляпо започнах да го пия и за 1 мес. се бях предозирала като изследвах.
Моето Тсх, зимата е било толкова около 4, лятото пада на 1,2-3.
Като започнах да пия добавката с изсушена говежда жлеза се наредиха нещата- Тсх- 0,12  ( докато мин. година по същото време се беше качило на около 5).
Тези дни ще изследвам пак, но този път ще пусна и щитов.хормони.

# 560
Аз на много места съм го чела за тези от сем.зелеви , аз ям салата зеле когато ми се яде, другите принципно не ги ям.
Цитат:
...храните с goitrogenic потенциал (променят производството на хормони от жлезата), като соя, просо и суровите зеленчуци от семейство Зелеви, като зеле, кейл, броколи, карфиол, брюкселско зеле, репички и ряпа. Препоръката е зелевите да се избягват в суров вид и да се консумират само в термично обработен или ферментирал вариант, а соята и просото да се извадят от менюто. Тази точка е малко противоречива, защото някои експерти уточняват, че човек трудно може да изяде такова голямо количество Зелеви, че да обърка организма....

От тук е цитата

dolce miele хипотетично може да се спре хормона, но трябва да направиш нещо за да подобриш функцията на ЩЖ и тя да заработи добре и да не е в хипофункция Simple Smile . Има такива хора които са на алтернативни лечения някакви - хомеопатия, хр.режими и т.н. които спират хормона. И не ТСХ-то е важно Simple Smile а другите хормони, които са си на щитовидната. ТСХ е ужасно променлив хормон, през седмица да изследваш и ще е различен.
Аз това за "мързеливата" жлеза много не го вярвам, т.е. че спира или намалява производството. Факт, че аз съм на една и съща доза от поне 8-10г , по тази логика трябваше да съм вдигнала дозата.
Селен изследвай ако имаш намерение да пиеш, за да не предозираш. Аз никога не съм изследвала, но и не пия.

# 561
Хора твърдят, че с подходяща диета Хашимото се лекува, хормоните влизат в норма и въобще човек оздравявал Rolling Eyes
Но не тази, която тук споменавахте, а след специално изследване на кръвта. Пак е нещо подобно, с ограничаване на въглехидрати, глутен и групи храни, но уж строго индивидуална за всеки болен в зависимост от нуждите и състоянието на неговия организъм.
Аз, честно казано, на диети не вярвам. И на оздравяване не вярвам. И също изпитвах в началото моята лекарка дали при постоянен и дългосрочен външен прием на хормон жлезата няма съвсем да престане да работи, отговор не получих.
Но се радвам, че поне тироксинчето са го измислили и направили, че инак представяте ли си какъв ужас е години наред да се мъчиш с неработеща или лошо работеща жлеза. Да не говорим, че и по-лошо може да бъде.

# 562
Не приемам селен като добавка, но и никога не съм го изследвала. А май е добре да го направя- за да знам какви са нивата му.
Мибобо, благодаря за изчерпателния отговор Blush А забелязвала ли си тенденция при покачване на желязото (моето нали е ниско) ЩЗ да започва да работи по-добре? От доста източници чета, че желязото е много важно за доброто функциониране на ЩЗ. При мен виждам някаква такава връзка.
Какво е мнението ви за фастове от 20-24 часа- не по-дълги? Не говоря за ограничаване на калориите преди и след фаста, просто за такива периоди без храна понякога? Много добре ми се отразяват на кг, на настроението, на енергията...
Птица, поне с антителата нямам проблем. Но това май не изключва наличието на  Хашимото... Confused

# 563
Хашимото не се лекува, но се вкарва в ремисия като свалиш антитела.  Не изчезва заболяването, те по всяко време могат да скочат пак, но е абсолютно възможен процес и хора има в ремисия с години. Това не значи, че не пият хормон защото антителата и хипофункцията са си отделни неща. Едно задържане на антителата в норми без да я нападат удължава живота на жлезата.

Иначе храната си е важна, тя е корена и "лечението" на почти всяко едно заболяване, но си е сложно да си намериш  това което действа при теб а и да може да го спазваш, защото аз признавам трудно спазвам хр.режим.

dolce miele конкретно за желязото нямам наблюдения, но принципно се знае, че дефицитите на витамини и минерали затормозяват жлезата. При нас най-често срещаните са В12, Д и желязо.
Фастовете принципно са забранени при проблеми с ЩЖ, както и много ниските въглехидрати. Аз преди 2г когато бях на НВ режим и правех фастове на седмица-две по 24 часа, не съм видяла някакво влошаване. Но това беше за около 3-4 месеца, сега правя на месец-два по веднъж. Иначе не закусвам което е 16ч фаст Simple Smile , но така съм цял живот, скоро го писах тук.

# 564
Мисля, че фастовете не са за нас. Всички съветват храната да се приема през еднакви интервали и жлезата да не гладува.

# 565
Това за мързеливата жлеза за мен е опасен мит
При някакъв друг проблем, водещ до хипофункция, може би би могло да се спре хормона и нещо да помогне
При Х. точно не виждам как хормона й вреди и става мързелива...тя се уврежда от антителата и тялото страда без хормон...

# 566
А какво става когато жлезата се унищожи напълно?
При един от ехографските ми прегледи ми казаха, че жлезата ми е около 60% унищожена..

# 567
За "мързеливата" жлеза питането ми беше във връзка с хипофункцията и пиенето на хормон. При Хашимото вероятно е друго, нали хормонът не влияе на антителата (тук съм съвсем некомпетентна, защото не ми е дошло до главата)?
Мибобо, Птица, аз по време на фастове реално не гладувам. Не изпитвам физически глад, чувствам се много добре. А и имам толкова излишни кг "в запас", че тялото ми има откъде да взима ресурси Joy Единствено набавянето на хранителни вещества през другото време е деликатният момент...

# 568
Има някакъв ДНК-тест, според, който се определя кои храни са Ок за даден човек, но е доста пари около 600-800 лв.
Аз съм си правила само тест за хранителна непоносимост.

# 569
Ето моята теория как Simple Smile
ТСХ е хормон на хипофизата, стимулиращ жлезата. Когато жлезата е здрава и си работи нормално (Т3 е достатъчен), тогава и стойностите на ТСХ не са високи. Когата жлезата по някаква причина започне да дава сбой в производството на хормоните си, хипофизата се намесва и или намалява, или увеличава ТСХ, в зависимост от случая, за да я коригира. Така при хипофункция на жлезата и съответно произведен по-малко от нужното тироксин, хипофизата се активизира и произвежда повече ТСХ, който от своя страна стимулира щитовидната да произвежда тя пък своя Т3. Когато внасяме отвън готов хормон, хипофизата просто го отчита като наличен и съответно не реагира. Без намесата на "шефа" обаче щитовидната все повече престава да работи нормално.
Нещо като да ръчкаш заинатило се магаре с остена. Ако не го буташ, то не мърда. Или съпруг, който лежи на дивана Wink Не го ли сриташ, ще се прави на разсеян. Не го ли сритваш редовно, ще реши, че всичко си е ок и няма и да се надигне дори. Та и жлезичките така Joy
Грубичка ми е теорията и лаишки обяснена, но мисля, че в основата си е вярна.

В нашия случай точно антителата разболяват жлезата. Поне на този етап медицината това предполага. А може и да си влияят взаимно.
Има и други причини за увреждането й.
Когато се унищожи жлезата, пак се взима тироксин, който неутрализира липсата й на практика.

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 15:59 от птица

Общи условия

Активация на акаунт