Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 199
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
MiSs CApRiCe, ако целта ти е забременяване, то не отлагай прекалено започването на хормон, според мен.
С билки и прочие бих пробвала при други обстоятелства.
Благодаря,аз го започнах още днес сутринта и Селена си пих вече Simple Smile

А относно храните,много противоречиви мнения четох.
Тази статия уж е по-подробна,но пак има разминавания сякаш,ще изкажете ли мнения
https://betty.bg/polezni-hrani-pri-hashimoto/
А мед забранен ли е?

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 19:29 от MiSs CApRiCe

# 76
Здравейте!
Може ли да погледнете следните резултати.  Как ви се струва тсх?  Искам да забременея , но четох че оптималните стойности са от 0,5 до 1. Не съм на терапия. Ако трябва да се понижи още, какво следва- първо промяна в хранителния тежим, добавки или какво друго? И какви добавки/ витамини е добре да се приемат?
Всъщност направих изследванията след сп.аборт преди месец, съответно правих и изследвания за тромбофилия- имам хомозигот пл mthfr 677 и pai 4g/4g. Не знам дали е от значение

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 20:10 от onceuponatime1

# 77
Здравейте!
Може ли да погледнете следните резултати.  Как ви се струва тсх?  Искам да забременея , но четох че оптималните стойности са от 0,5 до 1. Не съм на терапия. Ако трябва да се понижи още, какво следва- първо промяна в хранителния тежим, добавки или какво друго? И какви добавки/ витамини е добре да се приемат?
Всъщност направих изследванията след сп.аборт преди месец, съответно правих и изследвания за тромбофилия- имам хомозигот пл mthfr 677 и pai 4g/4g. Не знам дали е от значение

Къде са резултатите, аз не виждам нищо?
П.П. Аха видях ги. Ами според мен са добре , не се впрягай толкова с няколко десети на ТСХ-то аз забременях с ТСХ 4,6 Wink . Вит.Д ти е нисък, вземи мерки

MiSs CApRiCe успех желая с бебчето, всичко ще се подреди спокойно!

Pani Kowalska както са ти казали Хашимото не изчезва, може да е в ремисия, но гаранция, че няма да се възнобнови утре няма. Иначе резултатите показват хипофункция и си трябва хормон наистина.
Относно детето, даже си закъсняла с изследването, направете го. Моя син започнах да го следя от 5 годишен, на 8г отключи Хашимото, но го хванахме веднага дето се вика и взехме мерки, сега е в ремисия.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 20:17 от mibobo

# 78
MiSs CApRiCe успех желая с бебчето, всичко ще се подреди спокойно!
Много,много,много Благодаря /сега ми липсват емотиконите с цветя или с гушкане /
След всичко,което преживях и ме спасяваха,предпочитат да изчакаме още 1,2 месеца докторите.
Сега най-важно е,че се стабилизирам психически,а и вече физически надявам се Simple Smile
Благодаря Flowers Bouquet

# 79
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Mibobo, имаше ли детето симптоми и защо си го следила? Само защото ти имаш Хаши или има и друга причина?🤔

Аз тук няма как да го му пусна изследвания, ако няма симптоми. Даже и за желязо не искаха да му взимат кръв 🤐

# 80
  • София
Onceuponatime1, според мен са добре. Желателно е TSH да е под 2 за забременяване. Под 1 ми се струва прекалено. Имай предвид, че в студените месеци TSH е по-високо. В следващите месеци би трябвало да падне още малко.

# 81
Много ви благодаря!

# 82
Mibobo, имаше ли детето симптоми и защо си го следила? Само защото ти имаш Хаши или има и друга причина?🤔

Аз тук няма как да го му пусна изследвания, ако няма симптоми. Даже и за желязо не искаха да му взимат кръв 🤐

Да, там в чужбина е трудно...аз понякога за това се благодаря, че сме тук, че мога спокойно да изследвам и него и мен.

Едната причина беше ендокринната фамилна обремененост освен аз и майка ми е с Хашимото, а свекърва ми беше с аденом на хипофиза, операция на възли на ЩЖ и диабет. Другата причина беше, че е късно проговарящо дете т.е. с лека задръжка в развитието. Като физически симптоми - беше с 2 анемии на В12 и желязо, беше нервен и доста чувствителен. Още на 5г според мен си имаше лека хипофункция, но тогава всички ме убеждаваха, че за децата границите са по-високи и т.н. ТСХ тогава му беше 5,2 , антителата бяха в граници но МАТ над средата а ТАТ почти към горната граница. Тогава вече четях, но не бях толкова навътре в нещата да предприема някакви мерки и се доверих на лекарите само да следим, докато след известно време ТАТ не скочи два пъти над норма.

# 83
Момичета,нормално ли е да съм така отпаднала?
Споменах вече,че спрях кафето,защото не мога без млякото и вчера опитах без мляко,изхвърлих го.
И имам болки в лявата част на бъбреците.
Направо стоя и гледам в една точка Sad

# 84
Споменах вече,че спрях кафето,защото не мога без млякото и вчера опитах без мляко,изхвърлих го.

Недей да правиш чак толкова резки промени. Няма особен смисъл. Само ще се стресираш излишно. Кафето, наред с малкото количество мляко, което консумираш към него, са ти последният проблем. На първо време ограничи наистина вредните храни - пакетираните неща, полуфабрикатите, сладкото, газираното, както и всичко, съдържащо глутен.
Да, можеш да редуцираш млечните, но от няколко глътки качествено прясно мляко, не вярвам нещо да ти стане.
Пий си кафе спокойно, аз нито съм го изключила, нито дори намалила. Както и повечето дами в темата, предполагам.
Пробвай това прясно мляко (вдясно на снимката) - има го във всеки магазин на "Kaufland" навярно. Откакто започнах да си го купувам, за друга марка не искам и да чуя. Страшно вкусно ми е, а уж е и една идея по-здравословно от останалите на пазара. Peace

# 85
Видях, че са коментирани референтните стойности за деца. Ето таблицата:

https://www.peirsoncenter.com/articles/pediatric-thyroid-reference-ranges

# 86

Недей да правиш чак толкова резки промени. Няма особен смисъл. Само ще се стресираш излишно. Кафето, наред с малкото количество мляко, което консумираш към него, са ти последният проблем. На първо време ограничи наистина вредните храни - пакетираните неща, полуфабрикатите, сладкото, газираното, както и всичко, съдържащо глутен.
Да, можеш да редуцираш млечните, но от няколко глътки качествено прясно мляко, не вярвам нещо да ти стане.
Пий си кафе спокойно, аз нито съм го изключила, нито дори намалила. Както и повечето дами в темата, предполагам.
Пробвай това прясно мляко (вдясно на снимката) - има го във всеки магазин на "Kaufland" навярно. Откакто започнах да си го купувам, за друга марка не искам и да чуя. Страшно вкусно ми е, а уж е и една идея по-здравословно от останалите на пазара. Peace
Много благодаря,ще потърся непременно.
Спряла съм вече всичко от изброените неща и искам не искам трябва да се справя.
Сега докато пиша в мен се надигна въпрос....как се справят бременните в такава ситуация,как да обясниш на бременна жена,че не може това или онова Thinking

# 87
Прочети за АИП, разгледай на Изабела Уенц препоръките и тогава ограничавай.
Аз малко не разбрах на какъв принцип ограничаваш в момента.

Как се справят бременните, ами справят се Simple Smile проблемите са първия триместър, ако имаш гадене и непоносимост към храна, след това си влизаш в ритъм Simple Smile бременността не е причина за безразборно ядене.

# 88
Позволявам си да се самоцитирам Blush  Като междувременно са готови резултатите от цинка- 18,3 umol/l (референтни 12-24 umol/l). Нямам представа каква стойност е оптимална за цинка, а и онлайн не успявам да открия такава  (откривам предимно за дефицит и предозиране стойности). Thinking
Какво мислите за тези резултати (те изключват ли вероятност за Хашимото)?
TAT- 0,37 IU/ml (<4,11)
MAT- 0,73 IU/ml (0-5,61)
fT4- 1,070 ng/dl (0,700-1,480)
TSH- 2,707 uIU/ml (0,350-4,940)
fT3- high- 3,410 pg/ml (1,880-3,180)

Желязо- 8 umol/l (  жени 6,0-26,0)
ЖСК- 65 umol/l (47,0-77,0)
Хемоглобин- 130
Феритин 11,12 ng

Това са щитовидните изследвания от края на март 2019 г:

ТСХ почти 3 съм имала през 2017 г- тогава пак  (както сега) придружено с косопад над челото, но с още по-ниско желязо (3,9) и хемоглобин 72. Вероятно още оттогава го имам и ниския феритин...

Понеже се разчетох доста  (по-голямата част на английски)-  на много места се твърди, че има връзка между ниско желязо и феритин и ЩЗ, а също и се твърди, че ниското желязо/феритин затрудняват отслабването и като цяло конвертирането на щитовидните хормони и мастната обмяна. Жлезата имала нужда от желязо, за да работи добре (е, със сигурност и от др. неща). Всички органи в тялото всъщност имали нужда от желязо, за да работят добре. Но попаднах и на информация, че метформинът може да попречи на абсорбирането на желязото- за Б 12 знаех, но дали наистина е така и за желязото? Междувременно чакам да излязат резултатите и от цинка, но ще отнеме време.
Възможно ли е ядене на орехи да ми влияе зле? Или да е повлияло на резултатите от щитовидните изследвания (11-12 часа преди изследването изядох около 9-10 ореха)?
Всяко мнение ще ми е интересно докато стигна до ендокринолог и хематолог. Но задочно един познат лекар вече казал на майка ми, че ТСХ 2,7 било "чудесно, идеално"- а доколкото знам, не е точно така- с ТСХ 1,615 се чувствах чудесно... Blush

# 89
Прочети за АИП, разгледай на Изабела Уенц препоръките и тогава ограничавай.
Аз малко не разбрах на какъв принцип ограничаваш в момента.

Как се справят бременните, ами справят се Simple Smile проблемите са първия триместър, ако имаш гадене и непоносимост към храна, след това си влизаш в ритъм Simple Smile бременността не е причина за безразборно ядене.
Много Благодаря,намерих го,отивам да чета Simple Smile
Благодаря момичета,много ми помагате.

Общи условия

Активация на акаунт