Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 468
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, дами. Отдавна не съм ви чела, че от грижи по бебето и он лайн обичение на сестра му, нямам време. Организмът ми се промени след бременността и второто раждане а сега не смея да ходя да си пусна изследвания заради тоя Вирус. Аз съм с хипофункция още, последно пиех еутирокс 37.5. Обаче кръвното ми от 100/60 след раждането скочи на 120/70, което ми докара куп световъртежи в началото. Обаче от еутирокса май и хормоните на ЩЖ започна постоянна аритмия. Преди седмица спрях еутирокса и реших да си дам почивка. Честно казано бая аритмия имах, почти постоянна че и пулса ли беше ускорен. Та, страх не страх, спрях го. Знам че трябва да пусна контрола, но не ми се иска все още да ходя по лекари и изследвания. В чудене съм как да постъпя. Поне аритмията и високия пулс спряха веднага след спиране на еутирокса. Какво ще ме посъветвате? Ако ви се занимава де ☺️

# 226
  • на морето
Здравейте и от мен. И аз искам да се  допитам до вас. Последния преглед ТSH ми беше 6.96 и докторът ми увеличи Еутирокса от 37.5 на 50. Пия го 1мес. но взех да се чувствам много зле. Световъртеж, сърцебиене, тревожност, все едно имам топка в стомаха. Обадих се на доктора, тъй като съм в малък град и той идва един път в месеца, сега ня било удачно за прегледи и изследвания и ми каза да си върна старата доза от 37.5. Според вас нормално ли е, аз мислих, че ще ми я увеличи, но пък без изследвания. И го попитах какво мога друго да пия за тези симптоми. Той вика Еми нещо от аптеката без рецепта, което е🤔

# 227
Има ли изискване колко време преди изследване на селен трябва да не се приема като добавка (и евентуално ако е необходимо и да не се яде бразилски орех/друго)?

По принцип съм чела, че при изследване на витамини и минерали, се спира приема на добавки за около 14 дни. Даже за Б12 трябва да са повече - около 20 - 30 дни.
Бразилския орех няма нужда да го спираш. Тъкмо ще видиш дали усвояваш селен от храната.

# 228
Благодаря Blush

# 229
Здравейте, извинявам се, че пиша в тази тема, но не намерих отговор.
Една приятелка е бременна във 2-ри триместър с близнаци. Няма Хашимото, но пие по 12.5 еутирокс, за да държи ниско тсх, след инвитро е. Резултатите й за мен са странни - Фт4 под долна граница. (Друга приятелка е също с много нисък ФТ4 в напреднала бременност като докторът казал, че е нормално). Четох, че при бременни не са същите референтните стойности, и все пак... Бихте ли дали мнение докато се консултира? Пие вит Д ниска доза. Благодаря!

# 230
Лл може да ти пусне само тсх и фт4. Всичко останало е платено, но ако си решила да плащаш, можеш да провериш желязо, феритин, кр захар и инсулин. Магнезия можеш да пиеш без прекъсване, селен се изследва, за да няма предозиране. От добавките още можеш при нужда да взимаш цинк, омега3, б12, б6, б2. Останалото зависи дали имаш оплаквания.
Да, знам че са платени, просто използвам, че един път в седмицата взимат кръв и ги носят в Пловдив. За съжаление това отпада, при тази пандемия..явно ще чакам, защото няма да отида точно сега до Пловдив за изследвания.  Селена ми го спряха докато бях бременна, все се каня да почна пак да пия, но не съм правила изследвания.
Имам всичките оплаквания, дори не помня кога последно съм се чувствала горе-долу добре. На приливи и отливи. Явно зимата имам нужда от по голяма доза, а лятото по малко. Въпреки това, всички доктори казват, че няма смисъл да се намаля. Липсва на енергия, супер лесно се изморявам, настроения всякакви...трудно спя, панирам се за какво ли не.. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 апр 2020, 14:15 от cruella_devil

# 231
Здравейте, извинявам се, че пиша в тази тема, но не намерих отговор.
Една приятелка е бременна във 2-ри триместър с близнаци. Няма Хашимото, но пие по 12.5 еутирокс, за да държи ниско тсх, след инвитро е. Резултатите й за мен са странни - Фт4 под долна граница. (Друга приятелка е също с много нисък ФТ4 в напреднала бременност като докторът казал, че е нормално). Четох, че при бременни не са същите референтните стойности, и все пак... Бихте ли дали мнение докато се консултира? Пие вит Д ниска доза. Благодаря!

Аз за първи път чувам за това, т.е. че е нормално. Кой лекар е казал - гинеколог или ендокринолог?
Според мен трябва да се види и Т3 как е и моето мнение е, че трябва по-голяма доза, но не съм доктор и това е бременна жена така че само си разсъждавам на глас Simple Smile .

Но Д е нисък,  при тези граници се гони 90-100, В12 обърнат в другата  мерна единица е 520pg/ml  при 450 вече е начален дефицит, затова или да го следи пак във времето да не падне още или да взема някаква профилактична доза.

# 232
Здравейте,
Най-вероятно е обсъждано многократно, но дали е възможно ниските щитовидни хормони да разбъркат другите, което да доведе до проблеми с цикъла? До 05.02 пиех по 50 μg Еутирокс, когато  направих изследвания, според които FT3 и FT4 са доста ниски (FT4 е едва 15,38 %, а FT3 e 36,92 %)
След тези резултати си вдигнах дозата на 75 μg Еутирокс, каквото пих допреди две седмици, когато увеличих на 100 μg  Л-тироксин. Засега не мога да отида да си направя изследвания поради ситуацията около корона вируса, но се чувствам значително по-добре, макар и да нямам цикъл.

# 233
  • Бургас
Колко време след хормона може да се пие метформинов препарат?

# 234
Радина, поне 4 часа и ако е по-въглехидратна храна. Ако си на АИП или протеинова диета, внимавай с метформина.

Hypathia, да заради ниски нива може да ти закъснява. Но причина може да са и поликистозни яйчници, които често вървят с хаши и ИР. А дали пък не си бременна?😉

# 235
  • Бургас
За сега пия на обяд и вечер, но сутрешната ми захар е висока и май трябва да добавя и сутрин. В такъв случай кога да бъде хормона. Иначе гледам да съм на ниски въглехидрати, ограничила съм е глутен.

# 236
За да го пиеш сутрин, тр да закусваш. А щом искаш задължително и сутрин да пиеш, тогава хормон към 4-5 часа и закуска в 8-9. Но тя, за да е висока сутрин, значи, че вечерта нещо бъркаш в диетата. Ако ще ядеш въглехидрат, то нека е до 18 часа, а всичко останало най-късно до 20 часа. С диабет ли си, или с ИР? Колое висока сутрин? Включи спорт или повече движение. Това е най-доброто средство за контрол на кр захар. Така с времето ще намалиш и дозата на метформина.

# 237
  • Бургас
С ИР съм. Само сутрин е над 6. През целия ден е около 5, 5.5. Това и без метформин. Преди се движех повече, но сега с това стоене в къщи не ми се получава. Вечерям около 19.30 часа и се старая да няма много въглехидрати- само от млечни и зеленчуци.

# 238
Може да е феноменът на зазоряване. Ако храненето е изчистено откъм  вгх, само сутрешната КЗ е такава и при добър гликиран хемоглобин.

# 239
Млечните също повишават много кр захар и ръсят инсулина.

Общи условия

Активация на акаунт