Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 445
  • 765
  •   1
Отговори
# 255
Така... Вече съм на минималната доза Л - тироксин. Други изследвания не ми назначи - витамини / А,Б,Д и т.н./. След 3 месеца пак да ида за Хашимото,а след 6 да видим и кистата. Това е за сега..... За хранене нищо конкретно не каза,само да избягвам морски дарове и всичко що има йод. .....

# 256
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мери чери, на мен винаги ми пускат ТСХ, фт3 и фт4. Едната нуклеарка беше печена и ми пускаше В12, феритин и Д.  Ако не искат, като ти взимат кръв  за щитовидната, кажи да ти дръпнат и за Б12 и си го плати. Аз последно 13€ платих.
Ама на един път да ти вземат кръв, иначе ще те таксуват отделно за консумативи, манипулация и лаборатория.
Въобще най-добрата тактика е, ако искаш да те изследват за нещо, прочети симптомите и кажи, че ги имаш. 😂
Ако докторът реши друго да ти изследва му подхвърли това, което ти искаш. Аз от години правя така.

# 257
Моля за съвет! На 60г.жена съм.За първи път случайно ми откриват заболяване. Ще публикувам тук кр. изследвания и моля да ми кажете, TSH - 7, 8 и нормални останали хормони, трябва ли да пия лек?рства, макар и в малки дози? Изписаха ми Еутирокс - 25 микрограма? Има ли случаи, в които нещата да се нормализират без лекарства? Билки?Според изследванията имам и инсулинова резистентност (цял живот водя неуспешна борба с килограмите си) Дали няма да мога и там само с диета да нормализирам нещата?)Благодаря ви![/img]

# 258
Asyalein, много, много ти благодаря. Така и ще направя. Много се разбирам с личния си лекар по принцип. Редовно ходя да превеждам при него на българи и си имаме приказка. Просто, когато става дума за мен, се притеснявам явно.
Ти пиеш ли селен исках да питам и кой точно си купуваш тук в Германия. Днес забелязах, че моя селен изобщо не е l - selenomethionine. На допел херц съм взела и си мисля, че правя нещо. Ще взема от аптеката, но не знам коя марка. Доста са, има и био, комбинации с цинк и какво ли не.
Благодаря на всички тук, ако знаете как помагате❤

# 259
Моля за съвет! На 60г.жена съм.За първи път случайно ми откриват заболяване. Ще публикувам тук кр. изследвания и моля да ми кажете, TSH - 7, 8 и нормални останали хормони, трябва ли да пия лек?рства, макар и в малки дози? Изписаха ми Еутирокс - 25 микрограма? Има ли случаи, в които нещата да се нормализират без лекарства? Билки?Според изследванията имам и инсулинова резистентност (цял живот водя неуспешна борба с килограмите си) Дали няма да мога и там само с диета да нормализирам нещата?)Благодаря ви![/img]
Здравейте,
Не сте успели да публикувате изследванията.
Но първо се успокойте. Не е хич страшно.
Най-важния въпрос е имате ли симптоми и оплаквания във връзка с щитовидната жлеза. И как се чувствате. Умора, лошо настроение, запек, суха коса и нокти, отоци по тялото, мускулна слабост или крампи и т.н.

# 260
violeta St. на тази възраст и с тези придружаващи заболявания (ИР) е малко вероятно да се оправите без лекарства. Това са все ендокринни проблеми и те са навързани в повечето случаи, това че сега откриват проблема не значи, че го нямате от преди. Тоест ако  жлезата е вече със сериозно понижена функция, без допълнителен прием на хормон няма да се подобрите, напротив и ИР може да ви се влошава.
Изследвания и аз не виждам да сте качили, но ТСХ 7,8 е високо, за здрав човек не трябва да надвишава 2.

И както Marry Cherry казва, спокойно нищо фатално и страшно не станало. Хора с години си живеят с това заболяване, аз самата вече 27г съм така.

# 261
Здравейте момичета, огромни благодарности за тоновете информация по темата. Нова съм в нея, моля да простите, не успя да прочета всичко, но най-важните неща отсявам в ход. Накратко за питането ми - от година съм с Хашимото, 47 г, дневна доза еутирокс 100 мкг, пих селен и вит.Д на Допъл херц, но не толкова стриктно. Следя на три месеца хормоните, до преди месец бях на разумни граници.Но....започна първо суха кашлица и силен задух, сърцебиене с пулс до 90-100, бързата умора след 20 метра, нощното изпотяване, ушите ми жужат, другото се понася. Джи пи то реши първо, че е е нещо респираторно, та изпих  един Азитромицит пет дни, направих и ренген преди десете дни - не показа нищо притеснително. Бях на кардиолог- отново нищо притеснително, освен завишения  пулс и малко по-високото кръвно за мен 140/90 - от 90/60 Пусна ми минамална доза Лодоз сутрин. Идната седмица  съм при доц.Катя Тодорова, при която ходих точно при година. Хормоните ми са що-годе добре, само ТАТ е 300. МНОГО МЕ ПРИТЕСНЯВА  този задух, който ме натиска във всяко положение на тялото. Има дни, в които ме отпуска малко, но после отначало. Дори сега едва пиша на компа. Кажете ми нормално ли е това за Хашимотото, изпитвал ли го е някой - задухът имам предвид, от гърдите към гушата, все едно слон е стъпил в тази част от тялото ми. Благодаря предварително на всички отзовали се и пожелавам светли и здрави празници!

# 262
Здравейте,
Не сте успели да публикувате изследванията.
Но първо се успокойте. Не е хич страшно.
Най-важния въпрос е имате ли симптоми и оплаквания във връзка с щитовидната жлеза. И как се чувствате. Умора, лошо настроение, запек, суха коса и нокти, отоци по тялото, мускулна слабост или крампи и т.н.
Благодаря! При стойности на: FSH - 7,8 FT3 - 5.05 FT4 - 12.99 TAT - 21,04 MAT - 1,08, започвайки хормона, има ли вероятност да се върнат нещата и той да бъде спрян, или само напред и нагоре  докато съм жива?

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 17:11 от AnMary

# 263
Хормонът няма спиране. Тсх е високо, фт4 - ниско. Фт3 е все още добре. За ир, ако не искате да пиете лекарство, тр да спрете всичко захарно forever и да внимавате с другите въглехидрати (хляб, боб, грах, леща, царевица, млечни и мляко). Следете си ир, за да не премине в диабет.

# 264
violeta St. когато се стигне до хормон значи функцията на жлезата е нарушена и тя не може да произвежда достатъчно хормон. За да се спре хормона, означава жлезата да заработи нормално. За да се подобри функцията й има неща които могат да се направят като АИП,  безглутенов и безмлечен режим , попълване на дефицити (често имаме дефицит на желязо, В12 или Д и те също влошават работата на жлезата) и т.н. , но не при всеки действието е достатъчно тоест подобрение ще се получи, но чак жлезата да започне да произвежда достатъчно се случва рядко.  Когато има завишени антитела те от своя страна атакуват жлезата и влошават още повече работата й, разрушават структурата й и т.н.

Сина ми е обременен фамилно много и аз и майка ми сме с Хашимото. Следях го от малък, хванахме рано нещата (беше на 9г когато открихме завишени антитела) . Функцията на жлезата беше да кажем добре, въпреки че се виждаше една лека хипофункция в резултатите. Направих всичко възможно да подобря нещата заедно с лекарката му. Открих стафилокок в носа излекувахме го (и завишения ТАТ спадна), излязоха хр.непоносимости и мина на безглутенов и безмлечен режим, попълнихме дефицит на В12, желязо и Д и функцията на ЩЖ се подобри още. Сега обаче две години по-късно въпреки всички тези усилия, хр.режим продължава изследванията му показват нужда от хормон. Много ми е мъчно, защото е дете но Т4 е под норма, а ТСХ е 5,4.
Исках да кажа, че просто понякога въпреки усилията се налага да се стигне до външен прием.

# 265
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Мари Чери, сега не взимам селен. Преди взимах този https://cefasel-nutri.de/ , незнам колко е добър.

Поли, имаш ли инсулинова резистентност? Как се храниш?

# 266
Хормонът няма спиране. Тсх е високо, фт4 - ниско. Фт3 е все още добре. За ир, ако не искате да пиете лекарство, тр да спрете всичко захарно forever и да внимавате с другите въглехидрати (хляб, боб, грах, леща, царевица, млечни и мляко). Следете си ир, за да не премине в диабет.

Благодрая! Искате да кажете, че  само с диета, няма да се справя с тези хормонални резултати? Как да си следя ИР, като това натоварване с глюкоза не бивало да се прави често.Обикновената ми захар е в норма.За щитовидната жлеза какъв трябва да ми е хранителния режим.Заради ИП спрах всичко тестено, сладко, картофи и захар.Но си мисля, да не влоша състояиоето на жлезата?

# 267
А инсулинът как е? Ако неговите стойности са високи и на гладно, може да се след и прогреса и само с резултатите на гладно. Също може да се мери КЗ с глюкомер.

# 268
violeta St. това, че Т3 и Т4 са в норма, не значи че са добре (оптимални) зависи къде в границите се намират, виждам, че Т4 е 12,99 ако е при долна граница 12 това е нисък резултат. 
АИП - е автоимунен палео протокол, това е специален хранителен режим който се прилага за известно време, но той е по- сложен и си трябва психическа нагласа и воля за него Simple Smile  .

# 269
А инсулинът как е? Ако неговите стойности са високи и на гладно, може да се след и прогреса и само с резултатите на гладно. Също може да се мери КЗ с глюкомер.

Благодаря! Това са изследванията от предиу седмица, в които за първи път се виждат тези отклонения

Общи условия

Активация на акаунт