Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 369
  • 765
  •   1
Отговори
# 330
  • Столичанин ама не в повече :D
Ами, нямам изброените от теб симптоми- аз и преди когато консумирах по повече прясно мляко също нямах такива симптоми, но съм намалила млечните доста. Изключвала съм ги за кратки  периоди- никаква промяна. В някакъв момент ми се иска да ги изключа за по-дълго време, но още се настройвам психически Grinning
А как стоят нещата с кафето и ЩЗ? Влияе ли?
Кафето (и изобщо кофеина) е изключително непрепоръчително при проблеми със щитовидната жлеза, защото противно на всеобщите разбирания, то всъщност не дава допълнително енергия, а тегли такава от запасите на организма, които вече и без това са компроментирани. За млечните при мен никога не е имало каквито и да били стомашни чревни проблеми, но всички изследвания доказаха всякакви непоносимости (а и го установих и с един б12 с лактоза в състава си, но години по-късно съпоставяйки дози и резултати с б12 на други фирми).
Понеже видях, че обсъждате феритина, се включвам с молба за мнение: бременна съм в 7+4 г.с. Пия само метилирана фолева 2х1 и вигантол (като добавки), като само последните 3 дни пих биозин мама (лактоферин - съдържа желязо) след едномесечна почивка. За първи път изследвам пълен железен пакет и високите резултати ме стреснаха, след като прочетох как влияят на организма. Не си обяснявам нивата над горна граница. Вит. Д ще увелича, ТСХ уж трябва да е до 1 в първи триместър, но аз нямам проблем с щитовидната, преди месец бяха сходни резултатите. Ще консултирам с лекар, но според вас има ли нужда от минимална доза хормон?
Следя темата заради мъжа ми и майка ми с хашимото.
Не се разбира дали има почивка между изследванията и приема на фолиева вигантол и биозин, от написаното поне аз разбирам, че последните три дни преди изследването са приемани, ако е така резултатите са нерелевантни и трябва да се повторят след двуседмична пауза, при всички случаи приема на витамин д трябва да се увеличи (в темата за него съм писал достатъчно подробно), щитовидните хормони са перфектни за обикновен човек, а какво остава за бременна жена.

# 331
Извинявам се, ако включването ми не е много на място, но поредно изследване виждам с вит.Д на границата на леталния дефицит. До сега, във форума поне не съм видяла нито едно изследване на този витамин/хормон което да не е сериозен дефицит.

Така е. То си го пише по разни статии и проучвания, че почти 80% от хората са с дефицит на Д, а това води до редица заболявания. И отдавна тази "препоръчителна" ежедневна профилактична доза от 400 единици е недостатъчна дори и за профилактика.

# 332
Благодаря на всички за коментарите.
Почивката от Биозин мама е 1 месец, след двумесечен прием преди това, но последните 3 дни преди изследването реших да го започна отново.
С дефицита на витамин Д се боря от 3 години, когато беше изследван след аборт. Тогава беше под 5...за 2 месеца с 10 капки на ден минах горната граница (с почивка преди изследването). Намалиха ми го на 4-5 капки и падна в средна стойност. Оттогава дори с 10 капки не се получава висока стойност, приемам след мазна храна. Сега не съм го спирала (пиех през ден по 5-6 капки), както и фолиевата, защото съм бременна и исках да видя моментните нива с прием. Притеснявах се за висока доза Д при бременност, но смятам да мина редовно на 10 капки/ден в лъжица тахан, защото дефицит повече ме плаши. До 12 седмица няма да пия други добавки.
Имам хетерозиготна мутация в гена на фолиевата киселина MTFHR C677T с намалено усвояване 30-40%, затова съм на по-висока доза. От имунолог знам, че може да стане токсична за ембриона, но в момента е трудно да направя консултация. АГ ми изписва дори 3х1.
В12 го набавих с високи дози преди забременяване.
До 12 седмица няма да пия други добавки освен фолат и Д.
Лабораторията е "Мед-диа" в София - имам им доверие, но може да повторя в Цибалаб.

# 333
Вземай си и Магнезий заедно с вит.Д

Принципно постоянен дефицит на Д се държи ако има някакво възпаление в организма

# 334
Здравейте на всички имащи проблем с щитовидната жлеза!
Не съм сигурна дали точно тук е мястото, където трябва да споделя (оплача) за проблема си, но все пак...
Преди 8 год ми откриха Тиреотоксикоза(хиперфункция на щитовидната). Общо взето, ТСХ хормона беше стигнал стойности от 0,001.
За съжаление, се наложи да пия по една шепа тиреостатици, които да подтискат синтеза на хормони.
Приемах Тирозол в продължение на около 2год и бях достигнала състояние на ремисия. Съответно, се водех излекувана, но след около година и половина аз направих рецидив (болестта се беше върнала). Отново започна същата мъка- тиреостатици, бетаблокери за успокояване на сърцебиенето, както и хапчета, за да мога да спя нормално. И пак се повтори същата картинка и така няколко години, когато тотално започна да ми писва и реших да сменя лекарката, за да видя друго мнение. Така и направих. Отидох при друг ендокринолог, който ме посъветва да се оперирам, като щели да ми махнат само част от жлезата и всичко щяло да се оправи.
Аз, естествено, като чух за операция и се притесних нормално е. Не исках да приема, че това е единственият вариант, но от друга страна, приемането на хапчета подтискащи жлезата не може да се прави до живот. Тези хапчета не са хормони, а нещо много по-лошо. Тогава една колежка ми препоръча много добър ендокринолог и реших да отида за поредното мнение. Жената се оказа наистина компетентна и не случайно чувах за нея от много места. Та, в крайна сметка, се оказа, че диагнозата ми е била неточна. Правила съм Базедова болест и Хашимото (Хашитоксикоза)+ положителен ТРАК (антитела). Единственият вариант е отстраняване на цялата жлеза.
В противен случай ще продължавам да правя рецидиви. Оперирах се през 2018г и оттогава съм на пълна хормонозаместителна терапия с Л-тироксин 100 и 75мг (до живот). Съответно, бях обнадеждена, че килограмите, които съм качила дотук постепенно ще бъдат свалени, но това така и не се случи.Disappointed Аз продължавам да си качвам килограми дори и след операцията.
Опитвах какво ли не. Дори сега в условията на извънредно положение ми е адски трудно понеже трябва да си стоим вкъщи... Не ям хляб, тестени изделия, сладки неща. Млечните продукти също съм ги спряла. Правя разни упражнения вкъщи, но пак качвам килограми.Disappointed Нивата на хормоните ми са в норма (или поне така каза моята ендокриноложка) Всичко е максимално компенсирано от хормоните,и от медицинска гледна точка всичко трябва да е ок, но не е така. Ако знаех, че нещата ще си останат същите след операцията по-добре да не се бях подлагала на тази операция...
Та, въпросът ми е– хора, как се справяте  с теглото при Хашимото? Това е истински ад! Така ли ще бъде цял живот с тези килограми???
 Моля ви дайте някакъв съвет. Ще ви бъда много благодарна! Simple Smile

П.С. Съжалявам, ако съм отекчила някой с дългия си пост...Wink

# 335
Моя съвет е ако не сте, да проверите за дефицит на вит.Д, както и изследване на инсулин и глюкоза на гладно. Принципно при хипофункция си е забавен метаболизма и си е трудно свалянето на кг, но често съществува и проблема инсулинова резистентност който също има отношение към това. При много голям дефицит на Д, също се възпрепятства отслабването.

# 336
При мен положителен ефект оказва пиене на допълнителен магнезий- имаше  обяснение, че при ИР е нужен повече магнезий и явно е така. Нямам оплаквания като крампи, обаче магнезият ми въздейства много добре на съня, желанието за сладко (абсолютно не ми се яде сладко) и също и в посока отслабване  (съчетано с режим). Още след около седмица забелязвам разликата. Разбира се, не само магнезият е важен, приемам и вит. С, Д, желязо (понеже моето е ниско).
Знам колко е демотивиращо да се отслабва трудно или дори да се качват кг, въпреки, че нямам Хашимото и уж моята ЩЗ по изследвания не е чак дотолкова зле. И все пак, имам неприятни симптоми. Обаче напоследък ме гложди една мисъл- че може като ме видят на ехограф нещата да не са добре...

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 15:11 от dolce miele

# 337
Dolce mielе, може ли да препоръчате хубав магнезий за пиене? Имам ИР. Към момента приемам дамо витамин Д.
Има ли значение дали е чист магнезий или е в комбинация с нещо, дали е на таблетки? Кой вариант е добре да се приема?

Не ми се занимава с поръчки от айхърб или другаде, че нещо май се бавят масово.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 15:55 от Seti Beti

# 338
  • София
Предписаха ми вит. Д, но как се пие, на гладно или след хранене?

# 339
Магнезиев цитрат пия аз обикновено (NOW, Nature's Way, Natural Factors имат цитрати и се намират в България), последният ми цитрат беше Nature's Way.  Сега съм с едни депо таблетки магнезий на Допелхерц- много смотана форма уж и непрепоръчвана- понеже е оксид, обаче и те ми действат добре. Нямаше цитрат в аптеката като търсех магнезий и взех такъв. Да имам поне някакъв. Взимам вечер преди лягане. Докато си набавя цитрат, ще пия тези таблетки.

# 340
Хубав магнезий е хелатириания глицинат който е води се най-усвоимата форма, аз си вземам такъв или на Солгар или на Др Бест, но има и на други фирми.

Предписаха ми вит. Д, но как се пие, на гладно или след хранене?

За предпочитане с мазна храна, защото е мастноразтворим

# 341
  • София
Благодаря!

# 342
Моля, споделете, ако някой от вас е правил прочистване на черния дроб с лимон и зехтин и след това е получил подобрение на функцията на щитовидната жлеза! Личният лекар ми го препоръча! Твърди, че прочистването на черния дроб ще подобри работата на жлезите. ИР - също ще се повлияела.

# 343
Моя съвет е ако не сте, да проверите за дефицит на вит.Д, както и изследване на инсулин и глюкоза на гладно. Принципно при хипофункция си е забавен метаболизма и си е трудно свалянето на кг, но често съществува и проблема инсулинова резистентност който също има отношение към това. При много голям дефицит на Д, също се възпрепятства отслабването.

Ами, последните ми изследвания не показват дефицит на вит.Д. 34,3>30
А относно ИР изследването, не се ли назначава от ендокринолога само, ако има високи стойности на кръвна захар,  при хора с хипертония? Thinking При мен кръвната захар е в норма

# 344
Ами, последните ми изследвания не показват дефицит на вит.Д. 34,3>30
А относно ИР изследването, не се ли назначава от ендокринолога само, ако има високи стойности на кръвна захар,  при хора с хипертония? Thinking При мен кръвната захар е в норма
Това си е дефицит, само дето не е в пода, но все пак си е дефицит. Твърди се, че оптималните стойности са между 50 и 70.
КЗ в норма, означава липса на диабет, не на ИР. При ИР е висок инсулина, не захарта.

Общи условия

Активация на акаунт