Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 793
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
Skiorche,

При хиперфункция ФТ3 и Фт4 са много извън референтните ст-ти на горната граница.
Високото ТСХ, при нормални щитовидни хормони, понякога е свързано с проблем, идващ от хипофизата.
Може би натам трябва да се насочиш за всеки случай.

# 511
Аз така започнах - с ТSH над 9. Няма страшно. С подходяща доза тироксин се влиза в норма.
ТСХ наистина не е хормон на щитовидната, той е стимулиращ щитовидната! Когато жлезата мързелува, хипофизата го увеличана, за да подтикне жлезата да работи.
Антителата са завишени, според мен си ясен случай на хипофункция и Хашимото.
Разбира се, мнението на специалист е задължително. Добре е да си направиш и снимка на жлезата.

И правилно са те посъветвали - прави изследвания само в една лаборатория! Различни са им методиките, консумативите, лаборантите! За мен Кандиларов, Бодимед и Цибалаб са най-добрите. Но дори и друга да избераш, работиш само с нея.

Не разбрах, ти освен да пускаш изследвания през месец-два и то всеки път в различна лаборатория, какво друго правиш? Само с диета ли се опитваш да се справиш? Според мен, изследванията ти показват състояние, с което без тироксинчето няма са стане! Диета (дали тази или друга) е добре, но е редно да се прави успоредно с медикаментозно лечение.
Ако не съм допрочела нещо, извинявай!
Моят съвет, консултирай се със специалист и следвай съветите му!
Успех!

ПП. Забравих да попитам, с кг как си? Струва ми се, че и захарта и инсулина ти са завишени. Не са над референтните стойности, но достигат горната граница. Провери се за инсулинова резистентност.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 13:33 от птица

# 512
Въобще не отиваш към хипер, спокойно. ТСХ е много чувствителен показател, аз съм сигурна, че ако изследваш след като ти свърши цикъла и ще е доста по-нисък. Принципно се влияе донякъде хормонално, ендокриноложката ми едната, винаги ме предупреждаваше да изследвам след цикъл. Но и от друго се повлиява също. Както е казала Titi-piti по-скоро виж хипофизата, пролактин изследвала ли си?

Не мисля, че Т3 ти е нисък. А дори и да предположим, че Т3 е нисък спрямо Т4 това говори само, че не правиш добра конверсия. Тоест имаш достатъчно произвеждан  Т4 от щитовидната, но не го преобразуваш достатъчно добре до Т3

# 513
  • София
Не разбрах, ти освен да пускаш изследвания през месец-два и то всеки път
.....
ПП. Забравих да попитам, с кг как си? Струва ми се, че и захарта и инсулина ти са завишени. Не са над референтните стойности, но достигат горната граница. Провери се за инсулинова резистентност.
Птица, много благодаря за съветите. Писала съм малко по-назад, но явно не си видяла. С първите изследвания съм се консултирала с ендокринолог и жлезата ми е гледана на ехограф. Каза, че не са толкова лоши и реши да ме остви на безглутенова диета и селен. Аз с диетата минах на друго ниво:). Първото и третото изследване са правени в Кандиларов (второто беше в Рамус, защото там имаше добра оферта за витамини и реших покрай тях да видя как ми се отразява диетата на хормоните). Вече няма да го правя. Еднокриноложката ме посъветва да следя за момента на 3 месеца хормоните.
52 кг. съм при ръст 170. От нито едно изследване не виждам, аз поне, висок инсулин, а на вчерашното даже ясно се вижда, че съм доста под горната граница за съмнение за ИР. Виж, гликираният хемоглобин е към горна граница.
Въобще не отиваш към хипер, спокойно. ТСХ е много чувствителен показател, аз съм сигурна, че ако изследваш след като ти свърши цикъла и ще е доста по-нисък. Принципно се влияе донякъде хормонално, ендокриноложката ми едната, винаги ме предупреждаваше да изследвам след цикъл. Но и от друго се повлиява също. Както е казала Titi-piti по-скоро виж хипофизата, пролактин изследвала ли си?
Много ти благодаря за успокоението, Mibobo, не съм си изследвала никога репродуктивните хормони. Забременях сравнително бързо и двата пъти.
Какви допълнителни изследвания мога да направя за хипофизата?

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 15:06 от AnMary

# 514
Пропуснала съм, че от ендокринолог си тръгнала Hands Plus1
Задължително се посъветвай с някой друг. Трудно се попада на точно твоя си лекар! Да си разбира от работата, да е внимателен и да му имаш доверие!
Но определено има някакъв проблем при теб и трябва да се уточни и лекува. Такъв разнобой в хормоните не е съвсем нормално състояние. Но няма и нищо особено плашещо, сега да не се стреснеш Simple Smile Повечето в темата са с такива разбъркани стойности.

# 515
Много ти благодаря за успокоението, Mibobo, не съм си изследвала никога репродуктивните хормони. Забременях сравнително бързо и двата пъти.
Какви допълнителни изследвания мога да направя за хипофизата?

Сега се сетих, че точно такава ситуация с висок ТСХ и нормални Т3 и Т4 има при т.нар.  субклиничен хипотиреоидизъм https://www.puls.bg/aktualno-c-6/subklinichen-khipotireoidizm-ka … se-lekuva-n-25734

Пролактина е хормон на хипофизата затова те питах за него, често жените го изследват по някаква причина той не е точно репродуктивен, но явно не ти се е налагало. Но е възможно наистина да е това което ти казвам по-горе - субклиничен хипотиреодизъм

Но при всички положения не се шашкай Wink

# 516
52 кг. съм при ръст 170. От нито едно изследване не виждам, аз поне, висок инсулин, а на онзиденшното даже ясно се вижда, че съм доста под горната граница за съмнение за ИР. Виж, гликираният хемоглобин е към горна граница.
Това не е никак добре. Означава, че КЗ ти е хронично повишена, освен, ако не си анемична и хемоглобинът ти е нисък, което също не е добре. Теглото не е от особено значение, диабет развиват и слаби хора.

# 517
Инсулинът и КЗ се повишават след хранене. Може да остават по-високи за повече време след храненията и оттам този гликиран хемоглобин. Или, ако често има  хипогликемии, тялото да си "произвежда" необходимата му глюкоза, за да покачи КЗ.

# 518
Момичета, дайте идея с какво мазничко да приемам витамин Д, ако не ям млечни?

# 519
Момичета, дайте идея с какво мазничко да приемам витамин Д, ако не ям млечни?

Koкосово масло, тахан.
Аз така го приемам.

# 520
# 521
Ако вит. Д е на капки, обикновено си има мазнина в самите капки...

# 522
Ако е на капки, може да се капне върху жълтъка на яйце.
Аз го приемам след хранене, когато пия и омега 3.

# 523
  • Столичанин ама не в повече :D
здравейте,

Отдавна не съм писала. Аз от година и половина изключих глутена. Много ми е трудно по Великден, защото обожавам да ям козунаци, а и ги меся и се подлагам на жестоко изпитание. Успявам да се удържам. При мен не се наблюдава отслабване, но няма и дебелеене. Аз не замествам хляба, просто спрях да го ям , както и спагети и всичко подобно. Опитах се да изключа млечните и там вече ударих на камък и не успях. Същото е и с кафето, но за съжаление не успявам. Явно това е моят порок. Следя си антителата и уви почти няма разлика, поне не вървят нагоре, а са малко надолу от показанията преди да спря глутена.
Здравей Цвети,
Пиша ти за да те успокоя, че не си сама в мъката си за козунаците. Тази година ми беше първата без тях..А месих няколко пъти и почти припадах от аромата, който се носеше из къщата. Ставаше ми хубаво само като гледах децата и баща им как примляскват доволни...Чудя се, дали си заслужава лишението и мъчението? Но факт, че има много хора (аз имам две приятелки), които успяват да вкарат болестта в ремисия. Те ме убедиха да започна, въпреки че не знам, дали това е моят път. По-скоро се отчайвам, че си вредя, отколкото да си помагам.
Едната не взима хормон. Има възел на жлезата и едните й антитела бяха около 350, другото в норма. Вегетарианка е. Спря глутена преди близо две години и ето, че вече всички показатели са и възможно най-добри - хормони в горната третина на реф. граници, TSH и антитела ОК. Да приемем, че при нея случаят не е бил толкова тежък. При другата борбата е била повече от 5 години, даже е минала в хипофункция. Вече няколко пъти са й намалявали хормона, но най-смайващото, на което всички лекари се дивят е възстановената структура на ЩЗ. Т.е. от супер тежка картина, сега на ехографията й пише - “без особености”. Но тя е абсолютен маниак вече и най-големият фен на Изабела:) и разните добавки.
Аз мисля, както някой беше писал по-горе, че универсална рецепта няма. Всеки на принципа на пробата и грешката трябва да разбере кое е доброто за неговото тяло.
Много съм благодарна, че всяка от вас споделя опита и знанията си, които е натрупала през годините на борба с това чудо...ясно е, че няма как да го преборим напълно, но има как да го опитомим и да живеем добре и пълноценно въпреки Х.
А защо приятелката ти продължава да пие хормон и да е във хипофункция, логиката казва, че щом жлезата се е възстановила значи не трябва да има нужда от хормон?
Относно това дали има универсална рецепта аз съм на по-различно мнение, хората сме един животински вид, всеки от нас има едно сърце, един черен дроб, един стомах и т.н. и т.н., разликата се корени единствено в силните и слабите страни на всеки човек във всяко отношение (и органите не правят изключение), и заради това при хронично натравяне, на един му се възпалява щитовидната жлеза, на друг панкреаса, на трети бъбреците и т.н., и оттам е това фалшиво усещане за различие, и усилията трябва да се насочат към подобряване на тази слаба страна.
Относно изследванията ти: при някои хора, при подобряване на функцията  на щитовидната жлеза, и фт4 и тсх в началото може да се вдигнат, и след това тсх да падне, така че е възможно и при тебе да е подобен случая, но трябва да се следи, гликирания обаче не е ок, и въпросите за агаве, кокосова захар, мед и т.н. май подсказват, че зависимостта за сладко е по-завишена отколкото трябва. Хубавото, е че на гладно стойностите са добри, което означава, че за момента организма ти се справя със задачата да поддържа нещата, но храненето през последните три месеца е било със скокове и падове в кръвната захар (тоест хипогликемии).

# 524
  • София
Момичета, избягвате ли на 100% йодираната сол? И, ако да как готвите за семейството ви? Чудех се, дали е удачно да готвя изобщо без сол и после всеки да си соли с подходящата солница?Simple Smile Не е добре да лишавам другите членове на семейството от йодираната сол.
А и се чудя хашимотовците, дали след някакъв период на лишение от йод и йодин, не би трябвало да започнат поне нормална сол да използват? Сетих се за изказването на Jerami, че прекомерната употреба на йод е (по спомен) като “клечка кибрит в резервоар с бензин”. Но спирането на йодираната сол не е ли нож с две остриета?  Все пак жлезата има нужда от йод, за да функционира нормално. Като й се “врътне кранчето” докрай, няма ли да се затормози? Четох най-различни теории - от тоталното спиране (Изабела, която, разбира се, си оставя и вратичка, че който има недостиг, все пак може по малко да си добавя) , до препоръката за редовен допълнителен прием и то в големи дози, който едва ли не ще накара изтормозената жлеза да заработи като часовник.

Общи условия

Активация на акаунт