Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 751
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
Скиорче и аз в началото бях запалила на тема йод и избягвах всякакви храни, включително и риба и орехи, купувах само хималайска сол или морска. След доста време обаче ми писна, и започнах да ползвам обикновена йодирана. Разлика от преди и след това не видях.

# 526
Никога не съм ограничавала солта, но и не ям много солено по принцип

# 527
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Имам едра морска без йод и с нея готвя. За салати или овкусяване, ползваме каменна с йод.

# 528
  • Плевен
Здравейте момичета! От 5 дни чета темите, излязоха ми и резултатите..  От 3г пия Lthirox 50 mcg x 1т, от 3 дни съм на 1т, на следващ ден 1 1/2т от 50мcg.С Хашимото съм. Решила съм да отида при друг ендокринолог. На Катя Тодорова съм се спряла.
TSH 4.93 (0,3-4,2)
T4 18,19(12 - 22)
 T3 3.70 (3,2-6,8)
 TAT 154(до115)
 МАТ <9.00lU (до 34)
Холестерол 8.31(до 5,2), лош 6,49(до 3), добър 2.12(над 1,55), триглицериди 0.96(до 1,7)
Fe 13.62(6,6-34.00)
хемоглобин -135(120-160)
B12   287(140-490)
инсулин - 6.31(2,6-25.00)
глюкоза -5,68(3,6-6,10)
гликиран хемоглобин - 5.37( до 6.00)
Всичко, което прочетох че е важно го изследвах. Но се обърках много от толкова информация. Започнах НВ/ВМ диета от 3 дни, без глутен, захари, пакетажи.. За анализ и съвети моля 🙏
Положението не ми е "розаво" 😕. В менопауза съм, 82 кг (от 62)/ 170см, редувам през ден ходене от 10-20км пеша, на следващия карам колело
( от 30г съм с този режим на спортуване )

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 13:50 от ^Лоли^

# 529
Няма граници на повечето неща и и е трудно да се ориентирам. За хормоните мисля, че Т3 е нисък границата сигурно е 5-6, ТСХ ясно, че е висок. Но Т4 не е зле, ако границата е 22, явно не конвертираш добре. В12 е нисък, трябва още да се качи, вит.Д нямаш, вероятно и той ще е нисък.
Захар, инсулин и т.н. са ти на ръба, явно имаш лека ИР щом има и проблем с теглото (и от менопазута може да е разбира се), но щом си предприела хр.режим това ще подобри нещата, включително и конверсията.

За лекар не мога да помогна, но да Катя Тодорова я смятат за добра

# 530
  • Плевен
Благодаря 😊Сложих границите.

# 531
Няма граници на повечето неща и и е трудно да се ориентирам. За хормоните мисля, че Т3 е нисък границата сигурно е 5-6, ТСХ ясно, че е висок. Но Т4 не е зле, ако границата е 22, явно не конвертираш добре. В12 е нисък, трябва още да се качи, вит.Д нямаш, вероятно и той ще е нисък.
Захар, инсулин и т.н. са ти на ръба, явно имаш лека ИР щом има и проблем с теглото (и от менопазута може да е разбира се), но щом си предприела хр.режим това ще подобри нещата, включително и конверсията.

За лекар не мога да помогна, но да Катя Тодорова я смятат за добра
Написали сте, че кр.захар и инсулин са на ръба. Резултата на потребителката е 6.31 при стойности (2,6-25.00). Кое са смята за “на ръба”?

# 532
За добър инсулин се смята стойност до 6-7 отделно се гледа и кръвната захар как е, при нея тя отивам към горна граница . В повечето лаборатории границата на инсулин е до 10, тази граница в някои лаборатории до 25 е безумна.  Затова казвам на ръба, може и все още да няма проблем, но ако не се промени нещо ще стане. Но в предвид, че тя е започнала хр.режим ще овладее нещата.
Преди години  когато се изследвах за първи път (кр.захар, инсулин, гликиран хемоглобин и НОМА индекс) , а не  се бях интересувала от стойностите в тази област и не бях наясно, а знам, че често границите не са добър ориентир .  Затова помолих момичета в темата за ИР да ми изтълкуват резултатите и както бях доволна на инсулин 7,8 (2,6-25) защото все пак изглежда под средата даже, така ми обясниха, да не се радвам много Simple Smile . Тогава ми обясниха и ми дадоха примери със себе си, как при инсулин под 10,  и при нисък НОМА индекс при едно обременяване с глюкоза, на 60мин инсулина скача до небето и всъщност си има ИР

# 533
Написали сте, че кр.захар и инсулин са на ръба. Резултата на потребителката е 6.31 при стойности (2,6-25.00). Кое са смята за “на ръба”?
Сигурно за кр. захар и гликирания хемоглобин, които наистина са близо до горната граница.

# 534
Момичета, някоя от вас лекувала ли е и излекувала ли е стафилокок в нос/гърло?
Преди 2г когато открихме на сина ми завишен ТАТ имаше златист стафилокок в носа, излекувахме го уж антителата спаднаха. Сега при последните изследвания гледам антителата пак тръгнали да се повишават, пуснахме пак носен секрет и пак стафилокок Sad . Не е излекуван и се е развихрил ли или го е хванал пак не знам.

# 535
А знаете ли за гликиран хемоглобин кое се приема за оптимална стойност, щом на референтните не може съвсем да се разчита?

# 536
А знаете ли за гликиран хемоглобин кое се приема за оптимална стойност, щом на референтните не може съвсем да се разчита?

Е аз не казвам, че абсолютно всички референтни стойности на изследванията не са добре Simple Smile , но има доста такива ( първосигнално се сещам за инсулина и вит.В12, но има и други ...).  
Гликирания хемоглобин границата му е както на кр.захар до 6, той си е това - показва  една средна стойност на кръвната захар за последните 2-3 месеца. Един ориентир как се движи захарта и се използва най-вече за  контрол при хора със захарен диабет. Над 6-6,5 го дават вече повишен риск за диабет.
https://www.cibalab.com/dokuwiki/doku.php?id=biochemistry:glikiran_hemoblobin

При мен тогава когато за първи път се бях изследвала, както казах инсулина ми беше 7,8, кр.захар 5,8 (което си е към горна граница и е височка стойност) и принципно колкото пъти бях изследвала захар все е над 5,5. А гликирания ми хемоглобин излезе 4,7, което ясно сочи, че за да има такава средна стойност съм правела хипогликемии.

# 537

Е аз не казвам, че абсолютно всички референтни стойности на изследванията не са добре Simple Smile , но има доста такива ( първосигнално се сещам за инсулина и вит.В12, но има и други ...).  
Гликирания хемоглобин границата му е както на кр.захар до 6, той си е това - показва  една средна стойност на кръвната захар за последните 2-3 месеца. Един ориентир как се движи захарта и се използва най-вече за  контрол при хора със захарен диабет. Над 6-6,5 го дават вече повишен риск за диабет.
https://www.cibalab.com/dokuwiki/doku.php?id=biochemistry:glikiran_hemoblobin

При мен тогава когато за първи път се бях изследвала, както казах инсулина ми беше 7,8, кр.захар 5,8 (което си е към горна граница и е височка стойност) и принципно колкото пъти бях изследвала захар все е над 5,5. А гликирания ми хемоглобин излезе 4,7, което ясно сочи, че за да има такава средна стойност съм правела хипогликемии.
Благодаря за подробния отговор, гликирания хемоглобин ми излезе 4.9, но напоследък доста често правя хипогликимии, а си мислех че щом той е в границите значи всичко е наред. Ще изследвам ТСХ и ще пусна и инсулин и кръвна захар.

# 538
Гликиран хемоглобин 6 е равен на приблизителна средна стойност на глюкозата около 7. Не е ок такава стойност, защото показва, че реално има моменти и с по-висока КЗ.
По-късно ще покажа и резултатите от моите изследвания. Втрещих се от ТСХ 4,160 при горна референтна граница 4,200. Confused Никога не съм виждала ТСХ над 3, най-високото ми е било към 2,900. Преди 2 месеца и половина беше 2,700. С последната стойност дали съм за хормон? Много ми е объркано.

# 539
Да най-добре проверете как са инсулин и кр.захар, а от тях може да се сметне по формула  и НОМА индекс. Но ако имате възможност освен ТСХ, пуснете и Т3 и Т4, че само ТСХ не е информативен сам по себе си.

dolce miele спокойно де Simple Smile , Т3 и Т4 е по-важно как са не само ТСХ Wink

Гликиран хемоглобин 6 е равен на приблизителна средна стойност на глюкозата около 7. Не е ок такава стойност, защото показва, че реално има моменти и с по-висока КЗ.
......

Да, така е права си те ни си отговарят съвсем буквално със стойностите на захарта, ето тук има дадени какви резултати на хемоглобин на каква кр.захар отговарят https://www.puls.bg/aktualno-c-6/glikiran-khemoglobin-zlaten-sta … a-diabeta-n-26089

Последна редакция: вт, 12 май 2020, 18:09 от mibobo

Общи условия

Активация на акаунт