Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 114
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Чакай сега, как ще им свърши бетонът? То циментовите заводи и бетоновите възли май не са толкова човекоемки, в смисъл, че е производство, което се върши повече от машини, отколкото от хора. Не е като шивашка фабрика. Струва ми се, че циментови заводи в България има достатъчно, с достатъчен капацитет.
Тухлите не знам къде ги правят.
Та поне до етап груб строеж не би трябвало да има проблем със снабдяването. Виж, по-сръткавите неща като ВиК, електро и другите инсталации изискват повече човешки труд при полагането.

# 541
Ние купихме съвсем скоро. Реално на 7 март ни излезе вписването. Ако не бяхме със сигурност щеше да ни е страх сега да се впускаме в такова начинание. Апартамента е за лично ползване, защото сегашния ни е тесен, но пък него трябва да дадем под наем. Имаме разни черни сценарии на развитие на нещата и как да реагираме, но се надявам в дългосрочен план всичко да се нареди. Дано прогнозите за едногодишна криза са верни /имам предвид да не е повече/.

# 542
И на мен ми е чудна тази логика.
Едва ли не, само калпавите имоти ще се продават.
Всички с хубави имоти  са топ бизнесмени/богаташи  и никога няма да искат да продават по никакви причини.

Логично е последните да закъсат първи, като при пирамидите.
Те са купували при най-неизгодните финансови условия най-компромисните имоти, които са били на пазара.
НС, набързо скалъпено, съмнително качествено, псевдоквартали без улици и инфраструктура, панел, който бе даден за пример тук в Младост по 1800 евро/кв и т.н.т
Много продавачи, които не са имали намерение да продават си казаха, що да не се отърват от някой си имот при тези цени, знаейки, че скоро след това и половината пари на същото няма да вземат, вместо да го дават под наем например или в букинг, бизнес също спрян чрез лобизъм в полза на хотелите и сложиха кеша в джоба.

Нека се успокояват, че "хубавите имоти" собствениците им ще ги покрият като Кристо Райхстаг и ще чакат светлото бъдеще.Grinning
Масово и строителите строят с кредити, не собствени средства.
Дано могат да си позволят.

В САЩ очаквали 30 милиона безработни и ваучери за подпомагане за 250 милиарда долара.
Не вярвам обаче да има масова миграция от вън насам, по-скоро ще е обратно, както винаги.

# 543
Я, май може и по-бързо да мине. Официално одобрено и съществуващо лекарство: https://dnes.dir.bg/svyat/pekin-obyavi-che-yaponsko-lekarstvo-e- … eshtu-koronavirus
Ако се окаже вярно и до месец започне ефективно лечение може да има леко смущение в пазара до 10% само.

# 544
И на мен ми е чудна тази логика.
Едва ли не, само калпавите имоти ще се продават.
Всички с хубави имоти  са топ бизнесмени/богаташи  и никога няма да искат да продават по никакви причини.
Логиката е, че хубав имот обикновено се купува за собствено ползване. Трябва нещата съвсем да зазлеят, за да си продаваш жилището, в което живееш. Другата хипотеза са наследствени имоти. Те обикновено се появяват в зряла възраст, когато имаш собствено жилище. Продаваш само, ако не смяташ да ползваш сам или примерно децата ти. Ако не си изключително на зор, можеш да изчакаш да  продадеш даже след няколко години. Това обикновено се случва с хубави СС в старите топ-квартали. Остават панелките и кутийчестите маломерни НС, купени за инвестиция. От последните очаквам пазара да се наводни, цените да паднат драстично, но това не са хубави жилища за собствено ползване. Вече няма да са привлекателни и като инвестиция.

# 545

Защо им е да строят с кредит, ако всичко се разпродава на зелено? Освен само да почнат с кредит и да го върнат бързо, бързо като продадат. Не виждам смисъл да ти вървят лихви, а ти да си трупаш кеша в друга сметка. А и фирмите, които са отдавна на пазара, вече имат гарантирани свои средства. С банки се работи за големи проекти, не за единични блокове с по 20-40-60 апартамента.

# 546
  • София
Бачкатор, доста оптимистично. Стискам палци Simple Smile
Аз се радвам сега, че не стана една сделка с едно помещение, дето ме беше много яд и същевременно ме е много яд, че не взех 80к еврака на двустайката в Ман Ли...
Ама като гледаш от дистанцията на времето, е много лесно...

# 547
Аз се радвам сега, че не стана една сделка с едно помещение, дето ме беше много яд и същевременно ме е много яд, че не взех 80к еврака на двустайката в Ман Ли...
аз казах ли ти тогава че всяко зло е за добро, а ти сън не спа, че не станаха нещата.

# 548
Въпреки че не ме бива особено по прогнозите, мисля си, че ще има спад първо при панелките за продажба - те стигнаха върха си, според мен. Ако имаш панелка за продан, има смисъл да я пускаш в този момент, само ако е за финансиране на покупка на друго жилище. Иначе няма смисъл. По-добре да си стои празна, данъкът е малък, така или иначе. И да се чакат по-добри времена. Ако е в прилично състояние, могат да се изкарат и някакви пари от наем, не на такива нива, естествено, каквито бяха напоследък. Дори да не тече, поне ще капе.
Очаквам след панелките да паднат леко цените и на НС в начален етап, поради отлив на купувачи.
Завършено НС и качествено СС в добре устроени квартали ще паднат последно.
При наемите намалението е ясно.

За хубавото СС съм съгласна с Таф, но кутийчести или не повечето млади купувачи искат НС. Да си спомним мантрата за миришещите на кисело зеле коридори и стълби, дето не били с ковано желязо, гранит и триплекс, да речем. И с бабички съседки. И т.н. и т.н.

Бачкатор, то и други лекарства има, дето се ползват, ама в Бг едва ли ги има/едва ли са регистрирани, и няма и да ги внесат. Там системата е по-сложна и от ЗУТ. Не ми се разправя, че няма да е по темата, но пари от касата/държавата няма да дадат за това, икономия от пенсии ще очакват.

# 549

Защо им е да строят с кредит, ако всичко се разпродава на зелено? Освен само да почнат с кредит и да го върнат бързо, бързо като продадат. Не виждам смисъл да ти вървят лихви, а ти да си трупаш кеша в друга сметка. А и фирмите, които са отдавна на пазара, вече имат гарантирани свои средства. С банки се работи за големи проекти, не за единични блокове с по 20-40-60 апартамента.

Сама си отговори.
Защо да продават на зелено, ако не им трябват пари и знаят, че пазара е в устойчив подем,  като само след месеци ще го продадат завършено значително по-скъпо?
Или  защо да набиват собствени средства, след като могат да рискуват чужди, пък да отговарят до размера на капитала на дружеството, ако закъсат.
Smiley
Не знам много бизнеси и бизнесмени да са прогресирали без кредитиране, пък само със собствени средства съвсем.
Големите играчи са масово с кредити. Малки, някакви, никому неизвестни пишеха по обявите, че финансирането е собствено, надавяйки се да вдъхнат доверие.
На първите име и доверие не им липсва.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 20:28 от qsenski

# 550
  • София
аз казах ли ти тогава че всяко зло е за добро, а ти сън не спа, че не станаха нещата.
То всички ме успокоявахте тогава, ама си мислех, че е от женска солидарност Trollface
Аз наистина не спах, толкова място не можех да си намеря

# 551
Иран са на трето място по брой заболели, доскоро бяха и на второ. Мислиш ли, че жегата му влияе?

Не жегата, а слънцето. Вирусът умира от ултравиолетовото лъчение.

# 552
Е, моят строител си строи все със собствени пари. Знам и за други такива. А разлика между цена на зелено и на А16 не виждам да има голяма, че да си струва да не продадеш веднага щом можеш. Понеже на зелено вземаш пари сега, а на А16 продаваш след 2 години... Но, всеки си решава. Само казвам, че не са малко тези със свои пари.

# 553
Е, аз да успокоя тези, дето току-що са купили или са в процес на финализиране - ако сте си направили добре сметката с парите, не се ядосвайте. Дори да паднат цените, не се знае кога и с колко ще падат, пак не е сигурно дали дали ще намерите "вашия" апартамент на някаква по-ниска цена.

# 554

Сама си отговори.
Защо да продават на зелено, ако не им трябват пари и знаят, че пазара е в устойчив подем,  като само след месеци ще го продадат завършено значително по-скъпо?
Или  защо да набиват собствени средства, след като могат да рискуват чужди, пък да отговарят до размера на капитала на дружеството, ако закъсат.
Smiley
Не знам много бизнеси и бизнесмени да са прогресирали без кредитиране, пък само със собствени средства съвсем.
Големите играчи са масово с кредити. Малки, някакви, никому неизвестни пишеха по обявите, че финансирането е собствено, надавяйки се да вдъхнат доверие.
На първите име и доверие не им липсва.
При големите кредити отлагаме на плащанията между 6 месеца и година е нормално в екстремна ситуация като тази. Даже бих казал, че банките с радост правят тази услуга. Един строеж се завършва за 2-3 години, а банките предпочитат да дават заеми за по-дълги периоди.

Общи условия

Активация на акаунт