Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 169
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Ми да се оправят, от много лакомия понякога идва нанагорно.

# 166
  • София
В нашия комплекс, строителство 2016-2018 по мои груби сметки над 20% от имотите така са купувани. На зелено, с цел да се препродава без да се пипа или като обзаведено. Една част вече ги реализираха, други още са на ШЗ и се продават или пък си седят на ШЗ и не се продават. Граничим с 6 апартамента, 2 не се пипат и изобщо не е нямане на пари, един се препродаде и вече живеят хората, и останалите са обитаеми (наематели, собственици все тая).
Нищо лошо няма в това разбира се, всеки може да прави каквото реши с имота си, но не мога да се съглася че масово хората нямат пари да си завършват имотите.

# 167
Могат да потриват ръце сега хората с над 100 К евро в кеш надиплени, ама такива хора и досега не вярвам да са имали особени тревоги Simple Smile
Досега съм преживяла 4 кризи, все едно и също е. Само да сме живи и здрави, че от това по-важно няма.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 10:27 от Анонимен

# 168
Влизам в темата, за да ви помоля за вашето мнение, относно покупка на апартамент,защото ми предстои такава. Но сега някой хора ми казват : изчакай, сега почва кризата, други бързай докато не е почнала кризата. Вие как мислите?
Да допълня че ще го купувам без кредит, продадох един имот и бързам да вложа парите. И е готов, не е на зелено.

Последна редакция: пт, 13 мар 2020, 10:20 от monii

# 169
Мисля, че при сегашната паника, продажните цени ще паднат. Пак зависи колко ще се задържи, но щом аз и ММ снощи обсъждахме как ако сега вложим пари в опции, за 3 месеца ще се умножат по 30, смятай колко човека ще си помислят същото, ще изберат да не дават пари за имоти сега.

Иначе, аз съм го казвала и преди: през 2013 купихме нещо, което сега струва 3 пъти повече. И все пак, 3 пъти не е 30 пъти
Wink

# 170
Интересно ми е как има 300% увеличение нещото.
На практика е възможно и 3000 да има, ако е подарено или купено на символична цена.

# 171
Влизам в темата, за да ви помоля за вашето мнение, относно покупка на апартамент,защото ми предстои такава. Но сега някой хора ми казват : изчакай, сега почва кризата, други бързай докато не е почнала кризата. Вие как мислите?
Да допълня че ще го купувам без кредит, продадох един имот и бързам да вложа парите. И е готов, не е на зелено.

Понеже съм в същата ситуация, да ти кажа как протече срещата ми с брокерката тази сутрин - всички хора са се юрнали да купуват в момента, преди да дойде кризата, за да си инвестират парите в имоти. Сама си прави изводите дали цените ще паднат. Поне според мен, ако паднат, то ще е след месеци, но няма как да знаеш и каква инфлация ще ни застигне дотогова...

# 172
  • София
Това брокерката ли го каза?
Защото около мен никой нищо не се е юрнал, всички дебнат дали ще падат цените.

# 173

Брокерката ми е близка Simple Smile Не е случайно наета брокерка от Адрес.

Разбира се, много хора ще изкачат да паднат цените, особено тези, които нямат парите в кеш. Не оспорвам и другия сценарий, защото и на мен ми надуват главата отвсякъде със същото.

# 174

Щом е без кредит и е готов - взимай Wink

# 175
Ами има, да. 2013 беше нещо като дъното на кризата. Бяха го обявили за 115, продадоха на 80.
В криза кешът е цар

# 176
monii, трудно се дават съвети отстрани, но ако ти трябва за живеене, харесала си го, имаш парите и можеш да влезеш веднага, не си струва да чакаш, според мен. Може и да му падне цената, но може и да го изтеглят изобщо от пазара, а ти да не харесаш друг, може и други сценарии да се развият.
Скрит текст:

Брокерката ми е близка Simple Smile Не е случайно наета брокерка от Адрес.

Разбира се, много хора ще изкачат да паднат цените, особено тези, които нямат парите в кеш. Не оспорвам и другия сценарий, защото и на мен ми надуват главата отвсякъде със същото.
Те цените ще паднат при криза, ама ще се качат лихвите и ще се затегне кредитирането, и тогава тези, които нямат парите кеш и разчитат на кредит, пак ще им е трудно и скъпо.

# 177
При апартаментите е по-тънко положението , не е като акциите например , където дали ще си взема днес или след 6 месеца, единствено цената е различна, продуктът е 100 % еднакъв. Тук може да си харесаш нещо , на теория да са паднали после цените като цяло, ама да не намериш точно това, което си търсил, понеже при паднали цени и по-свестните апартаменти едва ли ще тръгнат да ги продават на загуба.

# 178
Знам, че е риск и в двата варианта. Но трябва да избера единия... За това питам, чета мнения и разсъждения, за да реша окончателно. Аз клоня да го взимам.

# 179
Те цените ще паднат при криза, ама ще се качат лихвите и ще се затегне кредитирането, и тогава тези, които нямат парите кеш и разчитат на кредит, пак ще им е трудно и скъпо.

Точно на същото мнение съм и аз. Банките няма да се прецакат при никакво положение. Нищо чудно лихвите от 2,7% да скочат до процентите, които ти беше споменала вчера.

Monii теб не те вълнуват банки и кредити, имаш парите, харесала си имота. Така или иначе щеше да го вземеш, преди да стане такава ситуацията. Ако беше станала не днес, а след 6 месеца, съмнявам се, че щеше да се ядосваш, че не си изчакала, след като вече си живееш в готовото жилище.

Общи условия

Активация на акаунт