Частни училища - информативно-дискусионна тема 37

• 34 072
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
  • софия
Хора, я уточнете за каква възраст говорите...

# 151
Ежко, това за което говориш са базови неща, а не развиване на заложби. И някои от споменатите неща се правят в повечето ЧУ.

Амели, аз говоря за до 7 клас.

# 152
Ежко, това за което говориш са базови неща, а не развиване на заложби. И някои от споменатите неща се правят в повечето ЧУ.

Фанси, никой не се е научил да бяга, преди да се е научил да стои на краката си. Развиването на заложбите започва от систематичното покриване на базата. Даже по-рано: от мотивацията. Показването, че и тази област е важна и демонстрирането как точно е важна.
И да, НЯКОИ от споменатите неща се правят в ЧУ. В някои повече, в други по-малко, а в ДУ, благодарение на МОН, само ако някой преподавател се амбицира да прави напук на министерството и РУО за своя сметка. Не че го оставят да "вредителства" дълго...
А и доста родители упражняват натиск за МАТ и БЕЛ за сметка на "второстепенните предмети" като физическо, трудово и география. Щото те и в къщи могат да се научат (ако остане време от уроците и домашните по "основните" предмети).

# 153
Оф, извинявай. Не говорехме ли само за ЧУ? Та намеси ДУ? Целият разговор е в контекста на въжделенията и желанията на Пипи за имагинерно училище, което ще поеме всичко и ще намери и развие таланта и заложбите на всяко дете.
И кое те наведе на мисълта, че не знам кое е кокошката и кое яйцето в този процес, та ми разясняваш?

Съжалявам, че влязох в този разговор с теб. Не ми е присъщо да философствам напразно. Това, за което говориш е базово и съвсем не е това, което търси и иска Пипи.

# 154
Това ми е и тезата: преди Пипи да търси да намерят гения на детето и , да потърси къде ще намерят любознателния ученик в него.
На теб не обяснявам нищо. Просто се опитвам да сме на една и съща страница.

# 155
С уточнението, не конкретно за някого, че може и двете неща да не се случат.

Последна редакция: нд, 01 мар 2020, 17:39 от Notaris

# 156
Единственият начин за задълбочено развитие е само клубове, кръжоци и както там се казват. Най-малкото е доста тъпо да пънеш 18 деца със състезателна програма в редовните часове, били те допълнителен хорариум или не, и да се прилага порочната практика работя, с който си може, другите да се оправят.

# 157
  • Пловдив/София
Само да ви кажа, че приемната кампания за Пук мина, така че и при най-добро желание е късно за академични училища.
Аз като цяло съм съгласна за общата подготовка и любознателността у детето, но както писа Олив, в училища тип Прогресивно не ги оставят неграмотни. Не искам 10 учебни часа за малките и това е, иначе дори започнах да харесвам СС в някои аспекти. Може би ако кандидатстваме за първи клас шеше да е друго, предучилищната е именно с идеята да е преход от ДГ към училище, да се играе много и тн. Ще ми кажете да гледам дългосрочно, но познавайки детето си и как не е готово за чин по толкова време, една година в академично ЧУ ще му скапе нагласата за училище, а точно това е важно първите години- децата да заобичат процеса на учене.
Естествено, че ще трябва и да седи мирно, и да учи език и математика, просто не му е времето сега и в тези количества.
Дано е станало една идея по-ясно, че не обичам като започна да си чувам твърде често името- Пипи това, Пипи онова... Понякога се включвам в дикусиите, но не търся съвети нон стоп Simple Smile

# 158
  • София
По принцип ПУК в училище с класни стаи, чинове, звънци и междучасия не е подходящо за всяко дете - в това съм напълно съгласна с Пипи. Прогресивните, ако не се лъжа, в ПУК са по-скоро като детска градина. Даже не бяха ли сложили заедно в една група 6- и 5-годишните, по Монтесори?

Само не виждам защо обсъждаме това в контекста на ЧУ. Има си отделна тема за частните ДГ и като не искаме в ПУК на чин, просто дискусията вече започва да губи смисъла си за тази тема, която е училищна все пак.

Виждала съм снимки от Питагор и от Азбуки как си разместват чиновете в ПУК - под формата на цветя, под формата на буквата П и др. В Питагор имат и зона за релакс с едни канапенца. И при нас, и в ТЕ май също ги местеха в ПУК. Това не значи, че училището е подходящо за дете, което просто не е готово за ангажимента училище. В общи линии едното разместване на чиновете не значи задължително, че в училището няма да се учи. Т.е. - не е хубаво да се водим по външни белези. Кой когато стане готов за училище - тогава ще го започне.

# 159
  • София
Пример от днес колко “много” се учи в т.нар. академични училища. Моето първолаче утре няма да е на училище. Имаме от класната какво ще минават за деня по БЕЛ и математика. Предлагам й да “мине” нещо днес, напр. двете страници от буквара. Прочете си ги за няма и три мин (две стихотворения бяха) и после сама поиска да направи и двете страници от учебната тетрадка. А моето не е ученолюбиво. И кат всяко, или айде почти всяко, дете си е и мързеливо. За 15 мин приключи. Сега е на двете страници от учебната тетрадка по математика. Без да я карам. Т.е. мисля макс час ще й отнеме всичко за утрешните два часа БЕЛ и 2 мат. Или иначе казано само на легенди и приказки от ЕЖК материалът е изтормозващо много. Поне аз това видях през последния половин час.

# 160
  • София
Значи, Миленита, академичното е в това, че си поднесла материала на детето прекалено стандартно - сухо, скучно и монокултурно Simple Smile. Трябвало е с малко по-разчупен подход, с нещо по-така - как иначе детето ти ще развие индивидуалност, ще стане лидер и ще се научи на отговорност.
Скрит текст:
Леле, какви глупости написах Close

# 161
Дано е станало една идея по-ясно, че не обичам като започна да си чувам твърде често името- Пипи това, Пипи онова... Понякога се включвам в дикусиите, но не търся съвети нон стоп Simple Smile
В това си права. Спирам.

# 162
  • София
Аз не разбрах, Пипи записаха ли детето някъде?

# 163
Миленита, и ний така, за 15 минути приключва всички домашни, а те са по няколко страници от пособията по БЕЛ, мат и английски, и като беше скоро болно към две седмици, целия материал, определен за деня, го минавахме примерно за 10-15 Мин. Не са се преуморили определено, нито пък ги побъркват.

# 164
  • София
Аш, аз съм ужасен родител всъщност - нищо не съм поднасяла. Оставих я сама да се бори, е, така, гърч и страдание да има Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт