Как да реагирам на думите на свекървата?

• 5 940
  • 111
  •   1
Отговори
# 15
Без да се обиждаш, моля: не сте деца, никой не може да ви командва и да ви привиква където и да е, вие си взимате решенията. Игнорирайте тези приказки. Свекървата няма власт над твоето семейство. Ще гушка бебето, ама колко да го гушка. На три години няма да може да го вдигне, нито то твърде ще се дава. За шоколадите - нека синът ти да поговори с нея, че не искате да разваляте зъбите на детето и да ограничи такива приказки, за да не се дразните излишно.

Никой не е умрял от една вафла, но в случая тя трябва да си изясни, че това е ваше дете и вие решавате за него. Ако не позволявате да яде сладкиши, няма да яде и толкова.
Аз имам три малки внучета и за всичко се съобразявам с родителите, така че знам за какво точно пиша. Не искам да съм персона нон грата в дома на дъщеря ми и да си образувам нервна обстановка. Бабата може да глези внучетата, но не и като им разваля хранителния режим все пак.

# 16
  • Sofia
Не става въпрос за вафлите, то е ясно, че ще яде детето все някой ден. Става въпрос за открита демонстрация от типа "Аз съм баба и ти няма да ми казваш, как да си глезя и гледам внучето. Знам, че идеята да му давам вафла те дразни, но ще го правя - от сега да знаеш." Пълно неуважение към майката е това
Напълно съм съгласна.

Точно за това става въпрос. И при нас има подобни елементи, точно с вафлите Simple Smile Много добре знае мнението ми, обаче ме издебва и купува една камара боклуци. Децата вече са по-големи де, та устисквам. А и ги виждат рядко.  Иначе не бих понесла да се налага, ако я виждаме по-често. Не знам защо намират този вреден начин да излагат радостта си. Има доста други варианти. И не, на мен не са ми носили лакомства като малка. Тогава нямаше такива неща.

# 17
Сигурна съм, че ако веднъж майката отговори на свекървата "Нали знаеш, че в момента в който видя вафла, ще бъде изхвърлена преди да стигне до устата на детето ми, ако съм преценила, че не е готово да консумира такива храни. Ти си подарявай щом искаш." и ще види, какво се крие зад подмятанията с вафлата. Wink

# 18
Много е малко за шоколади и вафли. Обясняваш, че се превъзбужда, няма да иска да спи и толкова. Цял живот има да яде сладко.
За моето дете не давам никой да ми каже и дума. Ама как го гледаме, как го възпитаваме, това си е само наша работа. Нито някой е дошъл да ми го гледа, нито го издържа. Всичко си зависи от вас с таткото, къде ще поставите границите.

# 19
  • София
Авторке, защо не си намериш по-стойностни преживявания, вместо да си правиш неприятности от глупости?
Жената за вафли говори, защото за нея като е била дете, те са били нещото, което я е радвало и което са й носили баби и дядовци.
Нарицателно за сладко, за хубаво и за проява на обич.
Няма как да му говори за чия и авокадо, нито за световни марки шоколади, нали?
Тук ти писаха, че като стане достатъчно голямо за "фафли", от теб ще зависи колко често ще го даваш на отглеждане и съответно, на вредности........

# 20
Не може ли проявата на обич да е хубава книжка, не "фафла"? Ако е толкова важно да е нещо материално.

# 21
Прави се, че не я чуваш, като дойде момента за вафлите, тогава еднократно, ясно и кратко, с любезен, но твърд тон, заедно с мъжа ти заявявате какво точно може и какво не да яде детето.
След което минаваш на друга тема.

# 22
Чак се чудя, годината е 2020, още ли има хора, дето все едно са раснали в глад и за тях яденето на захар е най-ценното нещо на тоя свят...толкоз пък един ред да не е прочетено за ограничаването на най-вредните форми на сладко...

# 23
Бабата, като иска да го глези, да му направи един домашен кекс или кремче, или бебешки шоколад, толкова много рецепти има. Или да му купува плодове. Зор за тия вафли.

# 24
  • София
Не може ли проявата на обич да е хубава книжка, не "фафла"? Ако е толкова важно да е нещо материално.
Може, ама "адресатът" няма нито да се зарадва на офертата, нито да разбере какво му предлагат.
Докато "фафлата" я е виждал по телевизията в реклама, а в супера е сложена на височината на очите му- както е в количката, да я вижда и запомня ден след ден..

# 25
Майка ми е имала същите проблеми със свекърва си. Като съм била малка е искала да ми маже биберона с мед, да ми дава вафли и какви ли не сладки неща. Няколко пъти майка ми демонстративно пред баба ми ги изхвърли и тя се отказа да носи. Докато не тръгнах на училище аз такива неща не бях опитвала, ако искате ми вярвайте. Сега 25 години по-късно съм благодарна на майка си, защото нямам и един кариес. Смятам това за абсолютно правилно и един ден по същия начин няма да давам шоколади и всякакви такива на децата си.

# 26
Смятам това за абсолютно правилно и един ден по същия начин няма да давам шоколади и всякакви такива на децата си.
Ти си сладур. Най-много, когато детето ти стане в 5 клас, да ти изпрати по месинджър следното жално съобщение, каквото ми изпрати моята дъщеря, като беше петокласничка: "Мамо, може ли да си купя пица на парче? Само веднъж. Никога не съм яла, а всички около мен ядат и искам да опитам." Simple Smile

# 27
Хахах и мен така детето ме пита дали може да опита дюнер, понеже всички се редят за дюнери. Опита. Не му хареса. Каза, че били гадни и изхвърлил поне половината съдържание преди да го изяде. И така. Бургери тип МакДонълдс или подобни пари да му даваш не вкусва, дори да му стърже корема от глад.

# 28
Уви, хареса ѝ. Жестокостта ми се сломи и разреших веднъж седмично да си прави боклук фест. Сега, слава Богу, тийнейджърските хормони надделяха и само се гледа в огледалото и не припарва до боклук, сакън да не надебелее. Та така, и аз бях ( и все още съм) от лудичките на тема здравословно хранене, но се налага понякога да охлабим примката около врата на детето.

# 29
Привет!Имаме бебе на годинка и живеем отделно от свекърите.Като се видим свекървата все му говори как ще му дава пасти и вафли, които не удобрявам (а тя добре го знае ), по цял ден го държи на ръце и не дава никой да го вземе. Често повтаря как детето щяло да ги иска повече ако сме живеели с тях, а на нас така ни е супер. Не искам да лишавам детето от баба и дядо,  просто не знам какво се опитва да направи тя..Кажете как да реагирам на подобни думи като се видим?Аз ли съм по -докачлива или какво.. Иначе винаги са щедри и към нас ,и за внучто си. Благодаря ви.

Радва му се жената и му приказва. Голяма работа. Нали не му тика в устата вафли. Като стане по-голямо, ще му носи по нещо, ще и кажеш какво точно позволяваш и толкоз. Хубаво, че си живеете отделно и всеки си знае къщата.

Не се ядосвай за глупости и се радвай, че сте в добри отношения.

Общи условия

Активация на акаунт