Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 40 432
  • 785
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Именно, след като излезем от настощия "пит стоп", ще има иконимически бум. Забравете всякакви монетарни правила и ограничения, те важат само в нормална обстановка, Урсула фон дер Лайен късно снощи потвърди, че ще бъдат подпомогнати всички икономики по всякакъв начин. Разбирайте - ако трябва, ще печатаме пари. Обаче единствено от нас зависи пит-стопът да е по-кратък.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 10:16 от Sharky*

# 496
... градили нещо и утре няма да имат нищо, освен дългове.

Въпросът е - ако имат само дългове, наистина ли са градили нещо, или само са въртяли машината на парите?

# 497
Много искам да видя как се печатат пари във валутен борд.
Зари говориш за развити пазари на ценни книжа. Българският не е такъв.
И аз реших да навлезна в текстилната индустрия. Но няма да шия маски, ще проявя креативност и ще шия гоблени, най-вече защото исторически е доказано, че по време на чума изкуството помага.
Сирено и да ти го обясня няма да го разбереш, а ще развиеш някаква твоя си полемика.

# 498
Какво сте се затръшкали, не мога да ви разбера . Фалит , та фалит , който фалира почва на ново, какво му е сложното , Ма то, колко градил , как го градил, сякаш само той градил .
Да , почти всичко малко ще фалира, но най е тежко за хората, които са от заплата до заплата .
Приоритет трябва да е запазването на живота на възможно повече хора, чрез ограничаването на вируса, а не да се тюфкате за бизнеса си .
И не разчитайте, че само възрастните ще пострадат, не забравяйте, че вирусите имат способ да мутират ...Но пък много хубаво лъснаха дефектите на еволюцията

# 499
Много искам да видя как се печатат пари във валутен борд.
Зари говориш за развити пазари на ценни книжа. Българският не е такъв.
И аз реших да навлезна в текстилната индустрия. Но няма да шия маски, ще проявя креативност и ще шия гоблени, най-вече защото исторически е доказано, че по време на чума изкуството помага.
Добра идея е това с гоблените, нищо няма да продадеш, но имат терапевтичен успокояващ  ефект,  та определено ще ти помогне.
Дръж се в кондиция, за да оцелееш.

Да приоритет е здравето, на всеки с глава на раменете трябва да мисли и за времето сред епидемията.
Стига сте повтаряли като папагали приоритет е здравето. Много са наясно и правят каквото трябва, но и не са малоумни са не  се тревожат какво ще стане след един месец.
От тази тема все пак се очаква по-друг разговор, а не спазването на карантината как върви.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 10:32 от zari65

# 500
То това в момента дори не беше икономически ръст, а направо икономическо затлъстяване. В някои сектори вместо дейност и обмяна на стойност почнаха да се строят пирамиди. Някои хора си вярваха, че тоя модел може да продължи, стига всички да са безкрайни оптимисти. Само че построеното се оказа илюзорно и като спрат постъпленията в пирамидата, тя се разпада.

Иначе аз не се опасявам толкова за опазване на живота - всички са смъртни, някои ще си отидат. Обаче на някои може здравето им да замине по гаден начин. Нов вирус, не се знае, може с години да си влачат последствията хората. То само да си отвъдиш някаква хронична кашлица и много ти пада качеството на живот.

# 501
Абе като ги изложат в Лувъра пак ще говорим за печалби.

# 502

Да приоритет е здравето, на всеки с глава на раменете трябва да мисли и за времето сред епидемията.
Стига сте повтаряли като папагали приоритет е здравето. Много са наясно и правят каквото трябва, но и не са малоумни са не  се тревожат какво ще стане след един месец.
От тази тема все пак се очаква по-друг разговор, а не спазването на карантината как върви.
1) Никой не знае, колко ще продължи епидемията
2) Ако е само месец, ще е песен
3) Като папагали се повтаря също, че карантината ще съсипе бизнеса
4) Да се тревожиш за ,,след,, няма нищо общо с това, да проявиш здрав разум и да приемеш фактите, като такива
5) Не знам, какво се очаква от темата , явно да се жалваме, как ще фалираме за месец-два, за да оцелеят няколко хиляди

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 11:04 от Тинти Минти 630251

# 503
Да, макар че не ме касае пряко съм наясно, че 1 месец карантина, дори да не съсипе бизнеса, със сигурност е много голям финансов проблем за много хора. И смятам да напълно редно коментирането на проблемите, на тези хора и какво ще направи правителството да тях.

Танти-минти, ти какво очакваш, хората да са щастливи, че остават без доходи, защото пазят общественото здраве и им заминава бизнеса. Все пак не сме в Китай, където партията нарежда безапелационно. Или сега са очакваме, извънредното положение да се отрази и на демокрация и свободите.
Другите засегнати европейски държави вече взимат мерки. Нашето правителство  също трябва да направи нещо, защото проблема ще ескалира с времето.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 11:07 от zari65

# 504
Този пост е различен от този, който цитирах и съм абсолютно съгласна с него
Семейството ни е от потърпевшите, но не го приемаме като драма, това е просто нещо, с което трябва да се справим
Преди няколко дни дочух нещо в новините, но не можах да разбера добре, защото се заслушахме в края . Говореха за осигуровките , че има предложение, те да не се плащат докато не премине кризата . Няколко големи фирми покрай нас разпускат работниците в неплатена и им дават някакви минимална сума за най- необходимото, ние утре ще преценим как ще действаме, след като проверим последните новини, нареждания и т.н. но никакъв случай няма да оставим хората без поне минимални средства
Аз също мисля ,че след кризата нещата бързо ще се възстановят

# 505
Sunglasses, Добре е, да се чете, преди се реагира.

# 506
И аз мисля, че ще се възстановят, а също и в момента много голямо впечатление прави социално отговорното поведение. Някои фирми си правят реклама с безплатен достъп до услуги, или с други действия, които ги отличават и ще им помогнат след кризата. Нали се възползват и се преориентират, шиенето на маски е отличен пример. В болниците набират хора, в други обществени дейности също. Някои магазинчета предлагат разнос по домовете за собствена сметка
Роналдо предоставя хотелите си за временни болници, и поема лечението на заболели... изобщо наистина времена за гъвкав бизнес.
За счетоводството разбира се е ад под небето. Цялата държава е в апокалипсис, ИТ иска поредни бумажки...идиоти. Там явно не работят хора, ами някакви бездушни безсмъртни чиновничета.

# 507
Не знам дали си дават сметка хората, но добре че толкова неща са ни дигитални. Някой пита притеснявам ли се за професията на мъжа си. Ми не, защото оттук нататък всеки бизнес ще се светне, че трябва да има дигитален вариант. А това някой трябва да го направи. Дори преди кризата закачих тренда "дигитална трансформация". И сега вече ще се светнат, че и бумащината може да стане електронна и по-лесна за всички. Изобщо, от тая криза очаквам по-скоро хубави неща.

В момента затварят казина на живо - смятай за онлайн залаганията какво ще значи това.

А най-якото ще е, когато университетите минат изцяло на дигитално обучение, вместо да се дават луди пари за администрация. Абе изобщо, има начин нещата да се организират и да живеем доста по-смислено.

# 508
  • София
Извинявам се, но не разбрах, обявени ли са някъде новите, по-строги мерки или тепърва предстои?

# 509
Не съм фен на цялостна дигитализация, особено пък при обучението. Студента и ученика става един пасивен консуматор на подаване на информация и дотам и после как са очакваш изградени мисловни връзки и аналитични способности у такъв човек.
Все пак огромна част от хората са все още в "аналоговата" реалност.
А и тя няма да умре като план Б, когато се оплескат IT-  тата.

Общи условия

Активация на акаунт