Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 40 447
  • 785
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Титина е в Тексас, което е почти като в облаците за всеки от нас. И за разлика от нас, заради природни бедствия, значе как се оцелява физически.

А Дидоян и Ф.  не виждат по-надалеч от собсвения си пъп и няма сила, която да им вдигне погледа. Не се и опитвам.

# 481
  • София
Франсоаз пише глупости. Нагледен пример Италия. колко смятате, че ще издържи здравната система в България.
Крайно време е да набиете в главите си, че има извънредно положение и хората си сядат на задн...те в къщи. Не по ресторанти, кафенета, паркове, а в къщи. И да, солени глоби, за да им умрат главите на умниците. извънредно положение е различно от ваканция. Аман от безотговорен и глупав народ.
Франсоаз много добре си разсъждава.
На 13-ти държавата затвори половината ми клиенти, на 14-ти другата половина. Като мен в страната да са 1000 човека, но приятел е затворен и има 30 души работници. Само осигуровките им са около 7 хил. лв. Като него да са 5000 души. Колко време ще издържат?
Това са 6000 души със съсипан бизнес. И поне още толкова ще останат безработни.
На фона на 50 заболели и 6 смъртни случая, как ти изглежда това?
За паниката да не говорим. Имам чувството, че инфарктите рязко ще скочат.
Искрено се надявам да не съм прав.
И аз съм в частният сектор и не знам как ще се оправя с работници,сметки,осигуровки.Дистанционно не можем да работим.И аз не съм се запасила с провизии .Ама вчера беше пълно с хора, за които все едно нямаше извънредно положение,даже Южният парк пълен,работеха атракционите,децата по площадките,пипат навсякъде и после ръцете в устатата,Само като ги гледам едно 80процента хич не бяха кой знае колко впечатлени.Детето ми е 7 клас и не излиза още от грипната ваканция,вече изтрещя вкъщи.Нямаме възпитание и съзнание и затова така ще става.И преди като беше грипната ваканция,в мола пълно с родители с деца .Колко трябва да си прост при грипна ваканция да не ти пука и да ги водиш в инкубатор на вируси?Е така и вчера -живота си кипи.....Затова и затегнаха нещата.

# 482
  • На остров
Шарки независимо къде е, тя е българка по произход и няма как да се промени този факт.
По един начин говори човек когато личният му бизнес и работа не са засегнати и може да се осъществят дистанционно и по друг когато това не е така.

Какво правят всички хора в България, които живеят от заплата до заплата и имат заеми, сметки.

Много лесно е да се правят заключения когато ние сме добре, но винаги има поне още една страна.
Аз лично смятам, че ти си взела съвсем правилни мерки за твоят персонал, но за други това не е възможно.

П.с. нямам частен бизнес.

# 483
Шарки обоснови се, моля!
САЩ си затвориха границите, а не икономиката. Ние направихме обратно.
И тук не става дума за избор кой да живее, а по какъв начин да се ограничат пораженията. Смея да твърдя, че държавата подхожда грешно през моя ограничен поглед.

# 484
От неглижиране на нещата и правени на много велики и на спешна нужда малки деца да се въргалят по земята на площадки и улици по време на извънредни мерки,на отворени заведения,на блъсканици по магазините ,хора без елементарна култура на поведение сме обречени без тотална карантина.Не на парче да се ограничават .Всички по къщите и така.
Т. е., нямаш против да си без ток, телевизия, без нея, смартфона ти няма да работи, за да джиткаш тук, ако майка ти /баща ти получат инфаркт, няма да има линейка и болници да помогнат, защото и бензиностанции и болници са затворили, все пак и бензинджиите и докторите и те имат деца и родители, които искат да опазят.... Или, това "да стоим по къщите" важи за нас, ама хората осигуряващи ни удобствата, са длъжни да ходят на работа и да рискуват живота на детето си?

За това при такива извънредни мерки има приоритизиране. Такива хора ще работят с повишено внимание, а такива, които могат ще работят от вкъщи. Такива, които не могат пък ще се разпуснат и ще си седят вкъщи. Разбира се, че не може всички професии да бъдат разпуснати, но ако никой не бъде разпуснат много скоро всички ще са болни и дори да искат, няма да могат да работят. С две думи трябва да  ги пазим, за да може и ние да ползваме благинките от вкъщи и да се запази нещо от икономиката! Толкова ли е трудно да ве проумее? Без фризьорката и баничките можем, без лекари и ток не можем.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 08:41 от Анонимен

# 485
Сирена, ти не се ли тревожиш, че тм може да остане също без работа при голямата криза.

При голяма криза ще се тревожа за други неща. И без това досега свикнахме, че работата е на проекти, не е като в миналото една позиция за цял живот, подсигурена. За щастие до момента живеехме доста скептично към Системата, нямаме кредити, имаме резерви и запаси. Та голяма криза е нещо относително.

# 486
  • София
Още преди време трябваше да се затворят първо границите за пътуващи,а след това бизнеса.Значи малко магазинче трябва да затвори и да фалира за да няма струпване на хора,а в същото време не се спират рейсовете и самолетите с пристигащи от къде ли не!Никой не ги следи и после всички страдат,там най-нямаше мерки-видяхме със селските банкети където си организираха простите цигани където празнуват всеки ден незнайно какво!А е пълно с такива щъкащи ,където разчитаме да имат самосъзнание и да се самопоставят под карантина.Ама не-на тях нищо им нямало ,нямало нужда да се изолират!Продължават на автогарата да идват рейсове,кой заразен,кой не-разчитат на самосъзнание...

# 487
  • София
Шарки обоснови се, моля!
САЩ си затвориха границите, а не икономиката. Ние направихме обратно.
И тук не става дума за избор кой да живее, а по какъв начин да се ограничат пораженията. Смея да твърдя, че държавата подхожда грешно през моя ограничен поглед.
В Щатите тепърва се разраства. В Щатите и Великобритания не тестват всички с вече проявени симптоми, нямат достатъчно китове за тестване. Така че официалната бройка е поне десетократно надолу. Добре че нашите са повеЧе страхливи, отколкото тъпи (визирам Борис Джонсън и Тръмп) и реагираха една идея по-рано. Неразпространението зависи от нас, от  всеки един от нас. Сега се борим за спасяване на животи, за които оцелеем ще има много бизнес след това.

# 488
Ама докато се появи пак тоя бизнес вече може да си фалирал заради затварянето на всичко. И аз си работя от вкъщи, ама далеч не съм убеден, че ням да има катаклизми и че фирмата няма да затвори.

# 489
Шарки благодаря, че подкрепи мнението ми. Значи САЩ си затвориха границите преди разрастването, а ние икономиката след него.
Това, че ще има фалити е добре, защото ще се открият възможности за нови начинания. Но го обясни на хората, които са градили нещо и утре няма да имат нищо, освен дългове.

# 490
Не мога да разбера хората, които разсъждават така ''има само толкова малко заболели и умрели, значи няма нужда от крайни мерки''. Вие не разбирате ли, че мерките са, за да се смали бума на болни и умрели след седмица-две? Че заразените сега ще развият симптоми и ще се разболеят след няколко дни? Че мерките днес ще имат ефект след време? Много хора вече са заразени, ама не го знаят. След няколко дни ще видите ефекта. Мерките не са за да се спре болестта, а за да се ограничат щетите.
Едно видео в ютуб с една испанка, която критикува властите и хората, че не приемат насериозно нещата и са си живели обикновен живот без ограничения и че сега най-после се вижда ефекта с 500 нови открити заразени всеки ден. Знаете ли как се образува цунами? Първо морето се отдръпва, после идва вълната. Сега България е на фаза отдръпване, вълната ще дойде. И други държави са така, закъснели. И то не се иска само мерки от страна на правителството, а и съзнание и отговорност от страна на населението.

Много хора ще фалират, самонаети, малки бизнесчета, магазини, барове и хора на изкуството. Държавата трябва да започне да мисли как ще им помогне да оцелеят, защото тук не става вече дума за живот, а за оцеляване.

# 491
  • Пловдив
Истината е, че много хора ще пострадаме...и повечето наистина нямат никакви заделени пари.
Ние утре ще идем я хотела, ама мисля ще ни заключат и нас...нищо, че документи имам за обработване.

А за съкращенията и неплатения...мисля при сегашното положение действат други правила. И да посмее да съкратят в съда ще падне или ще можеш да обжалваш.

# 492
Икономическите последствия ще са по-дълготрайни от здравните, не помня къде го прочетох. Сега не е времето за теглене на кредити например и големи покупки на скъпа техника. Освен ако не става дума за необходими неща като хладилник, печка, пералня. Поне до края на годината се очаква рецесия в цяла Европа, много безработни и много социално напрежение. Надявам се, че всяка европейска държава вече е разбрала, че няма да я подмине кризата, и да планира мерки за населението.

# 493
Всъщност наскоро някъде четох, че след война има икономически бум.

# 494
Икономическите цикли вече се въртят много бързо възход, после рецесия, оживление, развитие, пак възход и т.н. се въртят през вековете. Това е едно от малкото неща за което са категорични различните икономически теории. Сега всеки се упражнява върху икономическата криза и се мятат понятия от финансовите пазари, на които страха и паниката и въпросната криза водят до висока волатилност и съответно едни забогатяват, други обедняват.
На фризьорките и на човека със заведението въобще не им дреме за тези неща, че акциите на компанията Х са сринали и струват еди колко си, след 2 месеца може и да си върнат стойността. Някои държави вече забраниха късите продажби на борсите, не може да се продава.
За навлизане в мечи пазар се говори, когато трайно се обърне тренда. Но тук има уловка, цената на конкретен индекс се формира на база на определени данни, а не на всички данни от дадена държава.
Да икономиките са свързани, но това че Дау джоунс очакват да обърне, не означава, че Никей например няма да е във възход или немският Дах. Това съвсем условно.
На нашенска почва знанието за тези неща е полезно единствено да трейдърите. Реалната икономика работи малко по различно. Но пък на нея сега ще се отрази войната за цената на петрола,която започна Русия с Опек.
Корона вируса е също такава новина, която достигна до всеки и почна да го касае лично.
Просто без резки финансови движения при възникващите проблеми и бъдете адаптивни. Кризата е рай за адаптивните, защото размества пазарите и се пръквнат нови неща.
Ето в съседна тема прочетох за шивачките, почнали са шият маски и да продават. Пазара празно не търпи, отпада едно търсене, на негово място идва друго.
Успокойте се и мислете. Не е задължително да правите нещо, понякога е важно и нищо да не се прави, а да изчакате да премине бурята без резки движения.

Общи условия

Активация на акаунт