Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 41 214
  • 785
  •   1
Отговори
# 180
Аз нямах предвид запасяване. Под опичане на работите имах предвид да се изчистят кредити, ако има, да се продадат неща, предвидени за продаване на максимална цена, преди да изчезнат платежоспособни купувачи или да се задели кеш за пазарене на сринали се акции  Wink

# 181
  • София

Как да се запася...къде да сложа сурови зеленчуци и плодове...

Вчера в Лидл Студ. град видях препълнена количка със замразени плодове, зеленчуци, пици, багети.
Млади хора бяха, явно са с голям фризер.
Днес пенсионерите се вихрят по магазини, нали пуснаха пенсиите по карта и в брой.

# 182
Аиша, аз по правило на 7ми не ходя във веригите. Не мога да си го причиня. Пенсионери, бутат се, опипват всичко което могат...бавят се на каса...
Все още не вярвам, че има нужда от запасяване...мисля, че магазините последни ще бъдат затворени. Имам място във фризера, но някак ви вярвам, че всичко е една истерия.

# 183
Не знам какво пише в оная тема.
Коментирам мои наблюдения.
Боб и леща не ям. Не ме интересува кой купува.

# 184
Никой не се запасява.
Не те интересува, но и категорично написа "Никой не се запасява". Хем не те интересува, хем знаеш. Пък и те контрираха с 25 кг боб от оная другата тема....

# 185
Сериозно пазаруват хората хранителни продукти.

# 186
И аз не разбирам напълно смисъла от презапасяване... При нас (Канада), а мисля и в повечето западни страни, идеята е  хората да си набавят най-необходимото за период от 2 седмици... Това в случай, че някой у дома или близък познат се разболее и трябва всички да си останем вкъщи. Има навсякъде доставки по домовете, но все пак е желателно да се стои настрана от други хора, за да не се поставят и те в опасна ситуация. Хората си набавят най-вече лекарства за температура или кашлица, храна за домашните любимци и нещо по-специфично (превръзки, памперси), без което не биха могли да изкарат периода на домашната карантина. И това са най-вече възрастни и самотни хора, които няма на кого да разчитат и по принцип по-трудно се справят с поръчки по интернет или телефон. Ясно е, че магазините ще работят, а ако затворят и тях, то това вече би се считало за хуманитарна криза и тук вече се задействат други ресурси.
Мисля, че по-важно в момента наистина е да се погрижим за родителите си или защо не за възрастните и самотни съседи около нас.
Скрит текст:
Fill your prescriptions
Refill your prescriptions now so that you do not have to go to a busy pharmacy if you do become sick. Consider seeing your health care provider to renew your prescriptions ahead of time.

Stock up on essentials but avoid panic buying
At this time, it makes sense to fill your cupboards with non-perishable food items, so that you do not need to go shopping if you become sick.

It is easier on the supply chain if people gradually build up their household stores instead of making large-scale purchases all at once. To do this, you can add a few extra items to your grocery cart every time you shop. Good options are easy-to-prepare foods like:

dried pasta and sauce
prepared canned soups
canned vegetables and beans
It is also a good idea to have extra stores of:

pet food
toilet paper
facial tissue
feminine hygiene products
diapers (if you have children who use them)
The reason for stockpiling these items is not necessarily because you will need to self-isolate. Having these supplies on hand will ensure you do not need to leave your home at the peak of the outbreak or if you become ill.
https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-no … html#_Stock_up_on

# 187
Северноамериканския начин на живот е такъв, че имаш в къщи провизии не за 15 дни, ами за няколко месеца.

# 188
  • София
Не мисля, че ако се затворят градовете, доставките на храна ще продължат. Все пак и тсм работят хора. От ebag на някои места вече отказват да влизат в къщите. Иначе за много държави е нормално да пазаруват за месец, но у нас е по-скоро изключение ми се струва

# 189
Тези колко тоалетна хартия имат и пак се бият за нея.
https://twitter.com/aliciavperry/status/1236398664102313985?s=20

На всичко отгоре хората имат кредити...заплатите им трябват.

Трябва им реално работеща социална система и закон за личен фалит. Също и застраховка на кредити срещу безработица.

За първи път покрай този вирус чувам някой да се притесни за кредитите си.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 08:17 от Анонимен

# 190
Не знам кой с какво се запасява и около мен не виждам нищо подобно /в неделя бяхме в Метро, не видях пълни колички.../, но честно казано, тая психоза взе да ми писва.Снощи "Капките" без публика, в момента обсъждат затварянето на кината....Пълен Абсурд!
Предвид факта, че от обикновени грипове всяка година се разболяват и умират в пъти повече хора, отколкото от корона вируса, изобщо не разбирам какво става...И все по-любопитно ми е, каква КАША се готви на световно ниво, която ТРЯБВА/е Задължително да мине някак между капките/незабелязано от хората, та така ни замазват очите с тоя вирус?!

# 191
  • На остров
След вчерашния черен понеделник за борсите, цяла Италия под карантина, днес вече Индия е на фокус и "експплозията" , която се очаква там.
Липсата на 500 000 лекари, течаща вода и туристическата индустрия, която храни много хора там.

Въпроса вече не е дали предстои икономическа криза тя е факт, въпроса е какъв ще е мащаба и как ще се развият нещата в глобален план.

# 192
  • София
Ох, Франсоаз, не гледаш новини, не се интересуваш къде какво става - окей, твое право е. Но на фона на това, че не знаеш нищо, правиш безумни коментари.
Предаванията без публика и затворените кина са супер адекватни мерки, които дори трябва да се надградят, да се затворят и дискотеки и клубове и подобни.
Здравната система не може да поеме огромно количество болни по едно и също време и усилията се правят в посока да се намали изригването на случаи.
Италианците разсъждаваха като теб и се докараха до положение, което мен ме отчайва. Моля се по-малко хора да разсъждават така, а да мислят трезво и с главата си и да си дадат хубава сметка, че спирането на социален живот за месец-два не е убило никой, но към днешна дата не-спирането му може да убие - защото ще доведе до такива обеми болни наведнъж, че болниците да трябва да избират кой да спасят, както в Италия вече се налага да правят.
От сърце съветвам хората да слушат и съблюдават мерките. Толкова мъничко се иска от нас, толкова малко, на фона на живота, който водим. И пак мрънкаме!

Никаква каша на никакво ниво не се готви, но ние много успешно си я готвим сами, като се бием в гърдите колко сме над нещата и как не можем да си причиним минимален дискомфорт като да гледаме Капките без публика.

# 193
Вчера си седим хоум офис с мъжа и викам - е*аси световната икономика, седим и пишем някакви глупости, за да може някакви хора на половин земно кълбо да цъкат и да въртят едни пари. И човек няма време да си отгледа лозе и домати...

Истината е, че на клона са насядали много ненужен народ. Всеки иска да е лъскавичък, спретнат и да е инфлуенсър. Било смотано да имаш собственост...не учат, нямат способности, всичко виртуално, силно монетаризирано. Е как да оцелее такава система, това не е икономика, това са циркови номера. Ефектно, но нереално. И някакви обикновени хорица надуват балона с туризма, навсякъде някакви мазни тълпи от любопитни...не ми пука, да гърми цялата тая дивотия, да излязат напред истинските хора с истински способности.

# 194
Ох, Франсоаз, не гледаш новини, не се интересуваш къде какво става -
Скрит текст:
окей, твое право е. Но на фона на това, че не знаеш нищо, правиш безумни коментари.
Предаванията без публика и затворените кина са супер адекватни мерки, които дори трябва да се надградят, да се затворят и дискотеки и клубове и подобни.
Здравната система не може да поеме огромно количество болни по едно и също време и усилията се правят в посока да се намали изригването на случаи.
Италианците разсъждаваха като теб и се докараха до положение, което мен ме отчайва. Моля се по-малко хора да разсъждават така, а да мислят трезво и с главата си и да си дадат хубава сметка, че спирането на социален живот за месец-два не е убило никой, но към днешна дата не-спирането му може да убие - защото ще доведе до такива обеми болни наведнъж, че болниците да трябва да избират кой да спасят, както в Италия вече се налага да правят.
От сърце съветвам хората да слушат и съблюдават мерките. Толкова мъничко се иска от нас, толкова малко, на фона на живота, който водим. И пак мрънкаме!

Никаква каша на никакво ниво не се готви, но ние много успешно си я готвим сами, като се бием в гърдите колко сме над нещата и как не можем да си причиним минимален дискомфорт като да гледаме Капките без публика.
ВЯрно е.Но като така или иначе гледаш Тв, няма как хич да не чуеш никакво инфо....
Сега потърсих в нета информация...Ами, никъде не видях сравнение между заразени от обикновени грипове и тези от короната.Или колко души са починали досега, тази година, от обикновени грипове и усложнеинята му и колко от короната?
В Италия, по данни на СЗО, били заразени 1300 от короната...Че то по време на ежедгодната грипна епидеия има в пъти повече болни.И смъртни случаи също....Предвид колко ученици има например в Сф, по време на грипни епидемии сигурно има стотици хиляди болни.Що не дигат аларми тогава?
В Испания до тук били заразени 58...а от обикновен грип колко болни има?И колко ще починат от това, и от усложненията му?
Със свинския грип не стана, с птичия също, сега короноваха друга тъпня.....
И да, цялата тая тъпотия има някаква цел.Дали е повсеместна анархия, дали е дестабилизиране на определени пазари, нарочна глобална криза, не знам, не съм политолог, не разбирам....Но че има някаква цел, е ясно.

Общи условия

Активация на акаунт