Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 41 161
  • 785
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Смятам, че с едномесечна планетарна карантина (локдаун) можем да си спасим и икономиките, и акциите, и живота. Чудя се колко дъна още трябва да изровим, за да се сетим, че можем да "похарчим" един месец.

# 316
  • На остров
Yahoo така е, тук се изтри възхода от последните 5 години на борсата.
Може би в началото или средата на април ще е ясно. Хем ми се иска да купим акции хем не знам дали ми се рискува.

# 317
Майната им на акциите, аз искам лозе със сортове каберне и мерло.

# 318
Моя съученичка точно  с това се занимава, с лозе в чужбина. Ама няма как всички с това да се занимаваме. Иначе й завиждам адски много, сред малкото хора, на които завиждам от дън душа.

# 319
Що в чужбина, ей го къде е Брестовица...ама много им надуха цените. Сега ще паднат обаче.

Сериозно, иска ми се малко да се спихнат балоните, да може нещата да се правят на спокойствие. То сега всичко е все по-балонесто и лъскаво. Дори училище и университет не са просто академични, ами с много налят ресурс, направо луксозно преживяване. За всичко се изискват страшно много усилия, хората вече прегарят. Айде малко по-бавно и приятно да е.

# 320
Айде да спихне балона  по малко по друг начин, а не като треперя за децата ми! От работа никак не ме е страх, ни физическа, ни интелектуална, все ще изплаваме.

# 321
  • София
Също така човек някак почва да се съмнява в световния бизнес, когато великите бизнес гурута наемат тридетна майка от БГ да им пише "thought leadership" есета. Чак ми е комично, не че не им взех парите, но кажете ми, каква файда от такава икономическа дейност?

Файдата е, че тридетната майка е взела едни пари, които може да инвестира в бизнес, в образование, в децата си или ако щеш - в някой парцал или гримче, като така парите ѝ ще се върнат в икономиката, която храни още множество нужни и ненужни професии. Би трябвало да знаеш това, не си глупава жена.
Алтернативата на тридетната майка ще е да се върти около печката и да чака мъжът ѝ да докара някоя жълтица в къщата, та да си купят дръвца за през зимата.
Надута, фалшива и измислена е икономиката ни и това е факт. От друга страна, след като в този си вид икономиката съумява да докара приличен стандарт на живот за хора с всякакви измислени и реални професии и умения, значи върши достатъчно добра работа и е малко ненужно да я клатим с идеологически призиви и празни приказки.

# 322
Тази ваксина е само за тяхно успокоение - вирусът се лекува с антибиотици и други традиционни средства. Така че няма значение, освен като нещо, което да се използва в медиите (нещо като "Не се плашете, имаме ваксина").

Кой го твърди това, че вирусът се лекува с антибиотици? Не съм срещнала досега такова твърдение. То по принцип си е абсурдно, откъдето и да го погледнеш.

# 323
Не мога да не се съглася със стреса който отнасят много хора за да догонват стандарт на живот, който в голямата си част е излишен. Натоварва психиката и физиката на човек до крайности за да се осигуряват още и още ненужни глезотии. Съгласен съм, че ще е по-добре да се върнем към по-бавни темпове, но това няма как да стане доброволно освен ако не се появят форсмажорни обстоятелства.

# 324
Умните ще се усетят и ще си оплетат кошничката, тъпите ще го направят по болезнения начин.

Парите са нещо виртуално. Когато бизнесът стигне дотам, че просто да се въртят едни пари, вече няма къде да ги вложиш смислено. Качеството на стоките намалява, всичко е само една пирамида, едно въртене. Предпочитам да се въртя до печката и да си доизкусуря яденето, децата ми да са добре гледани, отколкото да си купя поредния парцал, който първо замърсява природата, второ не е чак толкова необходим. Неприятното е, че дори не е да гониш стандарт, а вече просто трябва да въртиш пари на бързи обороти, за да не изпаднеш от въртележката. А качеството не е по-добро.

Както казах, вече се вижда какво направиха много заетите и продуктивни - направиха глобален мазаляк. И сега благодарете на майките у дома, че ще си занимават децата и ще забавяме заразата. Колко струва един човешки живот? На колко се оценява моят труд сега?

# 325
  • На остров
Сирена ти май забрави за милионите обикновени хора, които не са достигнали тези философски висини като теб. Хората, които искат да имат работа за да могат да си издържат семействата или и те отиват в категорията на 70 плюс, които ти така леко зачеркна като наживели се.
Тук говорим за криза, не за стандарт. Съкращенията теб не те ли вълнуват ако утре тм го съкратят какво правиш ? Пак ли ще си толкова отворена ?
Разбирам, че искаш да покажеш колко си над нещата но поне емпатия към обикновените хора нямаш ли. Дори не споменавам, болните, възрастните и други групи.

# 326
  • София
Както казах, вече се вижда какво направиха много заетите и продуктивни - направиха глобален мазаляк.

Благодарение на глобалния мазаляк изобщо имаш възможността да лееш размислите си тук.

Не споря нито за въртенето на едни пари, нито за глобалната пирамида.
Само че лекарства, ваксини, технологии и много други важни и ценни за човечеството неща нямаше да ги има, ако не се въртяха едни пари. Едното си върви с другото. Пирамида или не, когато парите се въртят, с тях се въртят и учените, и програмистите, и майките, и инфлуенсърите и "инстаграм моделите", и всички останали. Няма начин да  спреш въртележката така, че инфлуенсърите да слязат, а инженерите на НАСА да останат. Положението е или-или. При всички неодстатъци на сегашната система предпочитам да изтърпя известен брой глупотевини от страна на мотиватори, инфлуенсъри, коучъри и всякаква подобна сган, но да знам, че технологиите, знанието и достъпът до инофрмация вървят напред. Защото алтернативата, Сирен, е бедност. А бедността, както всички знаем, ощетява духовно, морално и интелектуално.

# 327
Технологии за съвсем приличен и подреден живот имаше и преди 20, и преди 30 години. Някои постижения на 21 век всъщност са на поне 50 години, но са комерсиализирани. Иновацията в съвременния свят всъщност е почти спряла, а в последните няколко години се наблюдава даже една деградация на мислене и иновации.

Не знам кое се води обикновени хора. Има едни хора, които изцяло зависят от системата, нямат никакъв план Б. Сега, ако си толкова тъп, че да си изцяло зависим от една безлична система, и да вярваш, че ще си ОК, това вече е съвсем друг проблем. Аз лично смятам, че човек не трябва да дава повече от 30% от силите си за икономическа дейност. Да се монетаризираш близо 100% е огромен риск.

Да, имам емпатия, но тия обикновени хора са имали много, много години да натрупат резерви, да помислят какво и как. А те са се хвърлили на въртележката, каквото изчука -изпука; нивите на бабата - трансформирани в бетонна кутийка, анцугче, айфонче...еми не ми е жал, честно. Досега е бръмчал, сега ще спре да бръмчи малко. Може и да си слезе от старото Ауди и да не ми цапа въздуха. Може и да се усети и да се върне на село, откъдето е дошъл.

Не, умните и продуктивни няма да останат гладни. Но може да живеят по-добре без седналите отгоре модерни и креативни, дето само отварят повече работа и цапат планетата.

# 328
  • София
Не, умните и продуктивни няма да останат гладни. Но може да живеят по-добре без седналите отгоре модерни и креативни, дето само отварят повече работа и цапат планетата.

За тия с айфоните и на мен не ми е жал. И за живеещите за селфита и парцалки също не ми е жал. Спор няма.
Само че умните и продуктивните няма да живеят по-добре, ако тъпите "модерни и креативни" затънат в (заслужена или не) безработица и мизерия. Бедността в обществото се отразява негативно на всички негови членове, вкл. тези, които не са бедни.
Скандинавците например отдавна са открили това и затова с кеф плащат 50% и отгоре данъци, които се връщат обратно в обществото, така че в крайна сметка средното ниво да е достатъчно добро за всички, а не супер добро за най-умните и супер лошо за тъпанарите. Явно най-умните са наясно, че е по-добре да бъдат не толкова лично богати, но да живеят в добро общество, отколкото много лично богати, но в лошо (бедно и зле уредено) общество.
С това спирам, няма смисъл да се повтаряме и двете. Повтаряй се сама Simple Smile

# 329
Казвайте в какво да инвестираме сега щом е спад навсякъде?

Общи условия

Активация на акаунт