Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 40 389
  • 785
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Себеелитаризацията има своя романтизъм. Особено характерен е за лятото на живота. Не знам обаче места, нито хора успели да застинат в този любим на мен сезон. Освен едни, разбира се.

# 616
Във всеки случай е по-добре от принудителна колективизация. Доколкото се сещам, доста хора са се справяли добре с наследствени земи и знания преди оня експеримент с комунизма, дето уж направил рай на земята. Айде да не строим пак рай на  земята, ако може...

Но сега е точно време за страшен съд, ако щете, отсяват се хората. И се вижда, че има едни, дето си искат тоталитаризъм.

Да не мислите, че някой от елитите толкова много се е загрижил за 80-годишните? Айде бе, хора, които говорят дивотии от рода на това, че майките у дома били паразити и икономически неактивни, сега взривяват цялата икономика, за да спасяват хора, вече минали живота си и с нула продуктивност? Що ли не ми се вярва, че са им толкова благородни подбудите...

# 617
  • София
Много е удобно всичко у дома и в ума да ти е на чисто, в чекмеджета, сгънато и в черно и бяло само. За съжаление на света има много цветове, а основни са сивият и кафявият. Но ти завиждам на енергичността и структурита на руслата. Друг е въпросът до колко са климатично, сеизмично и времево стабилни.

Успех от мен Simple Smile

# 618
Във всеки случай е по-добре от принудителна колективизация. Доколкото се сещам, доста хора са се справяли добре с наследствени земи и знания преди оня експеримент с комунизма, дето уж направил рай на земята. Айде да не строим пак рай на  земята, ако може...

Но сега е точно време за страшен съд, ако щете, отсяват се хората. И се вижда, че има едни, дето си искат тоталитаризъм.

Да не мислите, че някой от елитите толкова много се е загрижил за 80-годишните? Айде бе, хора, които говорят дивотии от рода на това, че майките у дома били паразити и икономически неактивни, сега взривяват цялата икономика, за да спасяват хора, вече минали живота си и с нула продуктивност? Що ли не ми се вярва, че са им толкова благородни подбудите...
Като добавим факта, че точно тия, дето сега крещят "Стойте си у дома, пазете родителите си!", са основните виновници за "появата" на вируса и плъзването му по света....комедията е пълна.

# 619
Животът обаче не е постоянно сив. До един момент хората могат да си играят на неутрални, но идва момент на избор и се вижда кой от коя страна на барикадата стои. В някои ситуации няма място за неутрални и тогава се вижда контрастът. Ей сега е такъв момент. И да, нещата се подреждат, не стоят в хаос и се вижда ясна картинка. И не може да се скриеш в мътното, вижда се кой какъв е.

# 620
  • София
Той и Тръмп мисли за барикади, опитвайки да купи компании за разработка на ваксини, с условието да ги ползват само на щатска територия. Понякога барикадите не са решение. Някои неща не знаят цвят и страни на барикади.

И сиво не значи неутрално. Нито хаос се противопоставя на стриктен ред. Щото иначе твоят ред пак ще стане на тоталитаризъмА, дето преди малко заклейми, скоро или по-далеч. И страните на барикадата са само две - бяла и черна. Понякога де.

# 621
Нали правиш разлика между тоталитаризъм и йерархично общество? Да, винаги има нужда от правила. Само че зависи дали са човешки или нечовешки. Дали е общество, основано на естествени принципи, или на идеология.

Сивото е неутрално, това му е дефиницията. Ако рисуваш само със сиво, няма картинка - накрая винаги трябва да обозначиш някакъв контраст между светло и тъмно.

# 622
  • София
Цитат
Дали е общество, основано на естествени принципи, или на идеология.

Ето това е поредният оксиморон. И че не успяваш' да го видиш' говори за повторение на приказката ти за гората и дърветата и тяхното виждане.

# 623
  • На остров
Сирена и аз имам образование, заделени солидни средства и в общи линии няма от какво да се оплаквам. Отделно живея в хубава къща, не ме притесняват дори тотална карантина от гледна точка на излизане, но не парадирам с това.
Тревожа се обаче за възрастни хора, за цялостното развитие на нещата. Съчувствам и на болните и на хората загубили работа, бизнес, близки.
Ти постоянно се обясняваш колко си над нещата и как не ти пука за нищо защото ти си добре, ето това ти държание и липса на емпатия хич не ми се връзва с високото образование и не знам още какви претенции.

# 624
Дви в едно Simple Smile +1000
И аз лично, чисто икономически, съм от най-слабо засегнатите.  Но имам възрастни родители, а и да нямах, пак щеше да ми пука за всички човешки животи, които могат да бъдат загубени.  Аз лично мисля, че най-големият проблем на обществото ни е загубата на емпатия още по време на социализма и дивия ни "преход",  тарикатлъкът във всичките му форми и чувството, че някой е по-по-най и винаги ще се измъкне.

# 625
То с думи и мемета в нета е адски лесно да съчувстваш...и аз така. Обаче за повечето хора, когато най-близките им са застрашени, някакъв абстрактен пенсионер в Италия на 80г. е...нищо. Само малко абстрактни емоции, но никой няма да си подкопае 100% интереса заради нечий далечен чужд интерес.

И все пак е хубаво поне да се опитваш да се измъкнеш, вместо да живееш в Системата и да чакаш Системата да те измъкне. Ще има да чакаш...и не, няма от някаква абстрактна емпатия да се съглася на тоталитарните мерки, които ще видим в бъдеще. Доколкото мога, ще устоявам.

# 626
Къде видя тоталитарни мерки?

# 627
Къде видя тоталитарни мерки?
Не прочете ли как контролират вируса в Китай?
Малко пресилено, ама дори в кенефа да отиде китаеца, камерата го регистрира/засича/снима.
Там системата е тоталитарна, в Европа не е. В демократичния свят системата винаги е била лобистка, нека да правим разлика.

# 628
  • София
Той цинизмът ще си ви догони, кармата гледа, не спи.
И впрочем, ако се чудите, защото спазваме такива мерки и не умират много хора - ми затова ги спазваме. Да имаме опита и знанието от предишни епидемии, плюс опита на страните с Ковид преди нас и да не предприемем нищо, значи хилядолетия цивилизация да не са ни научили на нищо.

# 629
Той цинизмът ще си ви догони, кармата гледа, не спи.
Скрит текст:
И впрочем, ако се чудите, защото спазваме такива мерки и не умират много хора - ми затова ги спазваме. Да имаме опита и знанието от предишни епидемии, плюс опита на страните с Ковид преди нас и да не предприемем нищо, значи хилядолетия цивилизация да не са ни научили на нищо.
Аха, а емпатичните са вовеки застраховани, ще пеят Манна с Господа....    Smiley
Верно, трябва да зарежа темите.....ще стана зла.А не ми е в ...натюрела.

Общи условия

Активация на акаунт